Vita de vie (soiuri)

adi o

Member
einsteinitza a spus:
Nu e asa,sau cel putin din punct de vedere al adevaratei calitati.La alte fructe e la fel,toate merele din marul tau sunt bune,sunt sezoane insa care priesc marului si atunci merele se fac mai altfel.
Aici cea mai importanta calitate a strugurelui este zaharul.Daca toamna sau vara au fost ploioase,nu apuca sa stranga cantitatea de zahar necesara si poate sa nu treaca lin prin procesul de transformare in vin,in loc sa se vinifice se oteteste,pentru ca nu are destul zahar.Atunci se adauga zahar si atunci e alta calitate de vin (sau de otet) :wink:
cea mai importanta calitate a strugurelui nu este zaharul ci aciditatea.daca vreti vinuri bune atunci cultivati vita de vie nobila!sunt soiuri care merg in toate zonele.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
adi o a spus:
einsteinitza a spus:
Nu e asa,sau cel putin din punct de vedere al adevaratei calitati.La alte fructe e la fel,toate merele din marul tau sunt bune,sunt sezoane insa care priesc marului si atunci merele se fac mai altfel.
Aici cea mai importanta calitate a strugurelui este zaharul.Daca toamna sau vara au fost ploioase,nu apuca sa stranga cantitatea de zahar necesara si poate sa nu treaca lin prin procesul de transformare in vin,in loc sa se vinifice se oteteste,pentru ca nu are destul zahar.Atunci se adauga zahar si atunci e alta calitate de vin (sau de otet) :wink:
cea mai importanta calitate a strugurelui nu este zaharul ci aciditatea.daca vreti vinuri bune atunci cultivati vita de vie nobila!sunt soiuri care merg in toate zonele.
Care sunt soiurile care merg in toate zonele? Eu locuiesc in zona de deal, pe langa cluj. Ca vie nobila am Pinot Gris si Chasselas, le merge destul de bine, dar m-ar interesa si alte soiuri adaptabile. Am plantat in toamna cate un butas de Merlot si CAbernet Sauvignon, ca sa vad cum merge...
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Azi am auzit o chestie ciudata...Vorbind cu cineva despre vita de vie, am pomenit ca am niste vie din soiul NOVA...si persoana mi-a spus ca din cate isi aminteste, cultura acestui soi a fost interzisa in U.E :eek: Ati auzit de asa ceva? Si daca e adevarat, stiti cumva care a motivul interzicerii? Recunosc ca sunt perplexa... :eek:
 

mirela06

Active Member
Cam demult nu am trecut pe aici. :)
Anul acesta chit ca ne-a tras Dumnezeu niste grindina, suntem multumiti de strugurii de anul acesta. Iata cum arata.Ce-i cam rusinos ...nu stiu unele soiuri. Cind am cumparat casa , am cumoarat cu ce avea in gradina, adica numai si numai vita de vie(600 m patrati) . Ce vedeti in curte este ce a ramas din ea pt. ca am ”donat ” agriculturii si florilor , jumatate.
http://mirela06.sunphoto.ro/via_familiei/20387872
http://mirela06.sunphoto.ro/via_familiei/pagina3
 

victoria

Active Member
ce frumosi sunt.Imi vine sa ma bat singura ca l-am ascultat pe al meu sot si am taiat toata via. :(
 

mirela06

Active Member
Multumesc Florre.Si noua ne este draga. Sotul , din singurul bustean vrea sa inmulteasca cit mai mult din acest soi vechi(fara nume)Si celelalte sunt f. bune. Cwe sa mai zic. Vita de-a noastra din batrini si fara ifose :rofl: :rofl:
 

mirela06

Active Member
:rofl: :rofl: :rofl: Victoritooo. Esti de coma :rofl: Lasa ca poate mai faci un loc pe undeva si pui niste struguri si scapu si de autobataita si de suparari :rofl:
 

mirela06

Active Member
Iata ca s-au mai copt cei din vita de ie veche romaneasca. Au 1-2 boabe si sunt tare buni la gust. Pacat ca avem umai un bustean.Sotul s-a hotarit sa inmultim di aceasta deoarece nu numai ca este buna si productiva dar este,mai ales, rezistanta :)
 

alfa

Active Member
claude a spus:
Am auzit de la cineva ca via "nova" a fost interzisa cultivarii in U.E. Ai auzit asa ceva si eventual un motiv? :eek:
sicora fabian a spus:
Scuze, dar nu stiu ce inseamna vie "nova". N-am auzit acest termen. :oops:
claude a spus:
:( eu doar asa o stiu...E o specie de vita cu struguri albi...Ei, poate a auzit cineva, ca mi s-a parut o informatie ciudata...nu vad de ce ar putea fi interzisa...ca n-o fi halucinogena, ca zorelele :) daca nu consumi prea mult vin :rofl:
mymo a spus:
Vecinul meu are vreo 15 soiuri de vie si Nova printre ele.Eu n-am auzit nimic :?
sicora fabian a spus:
Deci "nova" este un soi de vita de vie pentru struguri?
claude a spus:
sicora fabian a spus:
Deci "nova" este un soi de vita de vie pentru struguri?
Da! Exista vita de vie si de alceva, nu de struguri? :eek: :D
marian sima a spus:
Poate o fi si de frunze pentru sarmale.(am glumit)
claude a spus:
marian sima a spus:
Poate o fi si de frunze pentru sarmale.(am glumit)
:rofl: :rofl: :rofl: Buna replica! :rofl: :rofl:
sicora fabian a spus:
Marian, nu esti departe de adevar!
Sunt soiuri pentru portaltoi si aproape toate au frunzele intregi - deci bune pentru sarmale! :rofl:
marian sima a spus:
Poate ai dreptate ,nu toate soiurile de vie au frunza buna pentru sarmale,de exemplu soiul 1001 are frunza groasa nervurile prea tari si un fel de puf pe sub frunza.Cind sa spus de struguri eu am inteles ,adica de masa dupa putinele mele cunostinte in viticultura vita se inparte in ,vita care face struguri de masa si vita care face struguri de vin,mai e o categorie dar nu e cazul tari noastre si anume vita care face struguri pentru cozonaci adica stafide.(iar am glumit)
claude a spus:
:rofl: Aha, asta era sensul intrebarii? :rofl: Vita de vie de care intreb eu face struguri de vin...cred :? Ca eu sunt cam lemn-tanase la vie :oops: Adica nu ca nu s-ar putea si manca, dimpotriva, sunt dulci si aromati, doar ca pentru mine strugurii de masa inseamna aia cu boabe mari...iar astia au boabe mici, cum au in general cei folositi pentru vin
 

happy

Well-Known Member
Anul acesta mi-a rodit puternic un butuc de vita de vie cu struguri aromati cu broboana mare si rezista si la mana.Nu stiu denumirea ,strugurii au culoarea maronie cand se coc! :D :salivat:

Un alt soi de masa nealtoit este coarna alba,dar se cam maneaza.Face struguri mari cu broboane mari si carnoase.Se preteaza la compoate.La anul sper sa produca si cei doi butasi pe care i-am obtinut prin marcotare,din coarda se prind f.greu!
 

pupu

Member
ca sa nu mai deschid un topic nou, tot in legatura vu vita de vie, am sa va intreb aici:

deja, ati inceput sa taiati via sau o mai lasati?

oarece safaturi? este primul an cand trebuie s-o tai singur....
 

mirela06

Active Member
Cum si vitei mele de vie i-a mers bine anul acesta am sa pun cateva poze:
http://mirela06.sunphoto.ro/via_2011
http://mirela06.sunphoto.ro/via_2011/pagina2

Nu am cules-o singura ci am avut finii la mine pt. ajutor,inclusiv prepararea vinului.Intrebarea este ca ce ma fac cu atata vin si apoi tuica pt. ca nu se bea atata (eu deloc caci ador doar mustul, iar copii...au si ei) la noi iar de vandut nu am cui . :(
M-am indesat pe toata durata aparitiei cu struguri dar nu pot trai numai cu ei si de consumat toata recolta :D nu aveam cum.
Nu radeti :D dar mai trebuia un pic si miroseam a vita de vie :D
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Mirela, pune-te pe baut vin! Nu de alta, dar zice-se ca face foarte bine un pahar la fiecare masa! In Franta se mirau specialistii de ce intr-o anumita zona incidenta bolilor cardio-vasculare era atat de mica comparativ cu restul tarii. si ce-au descoperit: carne de rata si...vin! :)

In alta ordine de idei, vreau sa comand de la Multeplante niste butasi de vie Traminer roz. Are cineva, eventual din zona Ardealului, poate sa-mi spuna ceva despre ea?
 

mirela06

Active Member
Multumesc Claudelule dar nu le am cu aste licori.
Ma ard pe gat si am si arsuri ciudate.Ami pare rau ca nu am pus must mai mult la congelat.Ceea ce mananc fara a ma putea abtine sunt strugurii.
Costel, saracul si dragul de el, mi-a facut surpriza cu soiuri noi dar trebuie sa astept sa dea pe rod abea dupa 3-4 ani.Asta este cu viile astea :( .
Pana atunci...nu stiu ce sa fac :? .Poate , vorba ta ,ma apuc si de baut si atunci sa te tii la sughituri, ameteli, necunostiinta de nimeni si nimic(asa am vazut ca se manifesta cei care folosesc tratamentul asta :D )...numai sa nu devin si bulgara ca sa nu zic vulgara.
Mai stau,ma gandesc iar daca hotarasc ceva ori va anunt eu, ori aflati de prin ziare :D :D
 

mirela06

Active Member
Acum 2 zile m-am apucat de tras vinul in alte damigene .Am carat si spalat la damigene singura(nu am curaj sa dau sa faca altii si nici nu prea am cui, pt. ca trebuie f. mare atentie la manevrat totul) in toata perioada asta .Nu am vie multa asa ca numai 550 de litri mi-au iesit dar curat si f. tare.Dupa tras la-m pus in beci la limpezit si astept sa termine de fermentat.Am facut si tuica.Nu multa (din comina strugurilor si a altor fructe) dar f. tare.

http://mirela06.sunphoto.ro/prin_bucata ... a/pagina10
 

fixpix

Active Member
Am si io 2 intrebari, sper sa gasesc tot 2 raspunsuri :)

1. avem vie altoita, feteasca multa si tata face vin. Se plange ca nu fermenteaza mustul in butoaie asa cum ar trebui. Cica inca e tot dulce, etc.
Ceva idee?

2. Ati cumparat careva "seedless" adica vita-de-vie fara seminte? Nu de alta, dar am un frate care nu manca struguri pentru ca au seminte. Nah, nici mie nu mi-ar displace o boaba fara seminte. Sa nu ma chinui sa le sparg intre dinti si sa simt gustul ala amar.
 

celeste

Member
La 2 iti raspund eu. Am vita de vie "seedless". Are numele tau in varianta feminina, calina. Strugurii au boabe mici si sunt exagerat de dulci, dupa mine. Daca ii pui la uscat obtii stafide.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Calin, poate nu are suficienta caldura ca sa fermenteze, la must ii trebuie o anumita temperatura minima ca sa nu se opreasca din fermentatie. Ca e dulce, nu e rau, eu stiu ca zaharurile din struguri, prin fermentare se transforma in alcool, sunt cele care dau taria (gradele) vinului, de-aia e bine ca strugurii sa fie bine copti, sa aiba suficiente zaharuri incat vinul sa aiba o anumita tarie, sa nu ramana vinisor, la 6-7 grade
 
Sus