Viitorul meu mini-pseudo-iaz

andrada2003

Member
Buna tuturor!
Am avut pana la urma curajul sa intru si eu CU POZE pe topicul acesta, in primul rand pentru a cere sfaturi.
Draga Emundin, am mare nevoie de ajutorul tau.
Acesta e viitorul mini-pseudo-iaz cu cascada aferenta:
La inceput, cand era doar betonat.
ulterior:
Cascada a fost ridicata din pietre de rau prinse cu ciment. Bazinul s-a facut in felul urmator: au sapat baietii groapa, au betonat-o, au pus folia de iaz luata din Praktiker (nu mai retin din pacate grosimea, dar stiu ca a costat mult asta toamna, cand am cumparat-o), apoi au betonat din nou.
Ascunsa sub ghizd e pompa de evacuare pe care am luat-o tot din Praktiker anul trecut, care are o groapa mai mare si are un plutitor care sa permita eliminarea apei cand ajunge la un anumit nivel. Alimentarea cu apa se face prin spatele cascadei, cu teava neagra de instalatii (daca trebuie, il intreb pe sotu' ce grosime are), iar in partea de sus a cascadei e un vechi bazin de WC din fonta sudat si cu o fanta taiata prin care curge apa. Am facut proba, apa curge fain, cand ajunge prea sus se declanseaza pompa si se evacueaza prin teava speciala racordata tot la reteaua casei.
Nu stiu in ce masura am reusit sa ma fac inteleasa. :?
Acum problemele mele: am zis ca e un pseudo-iaz pentru ca nu vreau sa pun in el nici pesti, nici nuferi. Pestii nu-mi plac (si nici nu vreau sa le tenteze pe pisicile din dotare), iar nuferii nu rezista la iernile de la noi (-20 grade in medie), plus ca si bazinul e destul de putin adanc (pana la genunchiul meu, iar eu am 1,57 m). Totusi, as vrea sa am ceva verde acolo... Am vazut la un prieten un fel de iarba ciudata (maine o pozez) despre care el zicea ca e foarte "setoasa", dar nu stiu daca ar rezista in ghiveci scufundat in apa. Nu prea am loc sa plantez direct ceva, pentru ca e mic bazinul, si nici nu stiu ce plante s-ar preta la conditiile climaterice de la noi: munte, vara nu creste temperatura peste 30 grade, iarna sunt geruri mari si zapezi indelungate. Iar amplasamentul cascadei e chiar la coltul casei, unde e umbra in permanenta.
Am cumparat niste spoturi subacvatice, o sa le monteze sotu' pe fundul bazinului, iar interiorul il voi placa eu cu piatra de rau, asa cum am inceput deja. Fundul bazinului a fost deja placat cu ciment si lespezi mari de rau, mai trebuie doar sa umplu golurile dupa ce se monteaza spoturile.
Te rog, Emundin (si va rog pe toti cei care ati experimentat construirea unui iaz in zona montana) sa-mi dati idei ce fel de plante as putea pune acolo. Nu vreau prea multe, ma tem sa nu arate inghesuite si imi place sa se vada fundul bazinului, apa e limpede si pietrele arata chiar foarte fain), dar nu vreau nici sa fie totul arid.
In spatele cascadei am pus niste pamant terasat , l-am fixat cu lespezi si am plantat ferigi, bambusi si clopotei de padure. S-au prins si cresc, in scurt timp o sa aiba o latura foooaaaarte verde. Cealalta latura, cea dinspre fatada casei, nu o pot inverzi deocamdata, fiindca acolo e calea de acces spre tevile de apa. Acolo m-am gandit sa pun niste ghivece mari pe care le am cu plante carora sa le placa umbra. Stiu ca nu se potrivesc, dar...alta idee n-am. Voi ce spuneti?
Imi cer scuze ca am scris un mesaj atat de lung!
 

andrada2003

Member
Va multumesc tutror pentru raspunsuri! Deocamdata, am gasit o utilitate grozava mini-iazului, in sensul ca il folosim pe post de piscina dupa-amiaza, cand temperaturile urca vertiginos spre 38 grade. :D
 

emundin

Member
Buna si scuze pentru intarzieri insa o sa vin si eu cu o gramada de noutati. plante care ai putea sa le pui le gasesti si la plante pentru iazuri eu as recomanda o iarba decorativa de iaz care poate sa sea chiar pe laturile bazinului. Nu trenuie sa stea complet in apa numai sa aiba iarba apa cat este nevoie. Un sistem de iluminat nu te-ai gandit sa pui?
 

Sparow

Member
Salut!Cred ca ar trebui sa te hotarasti daca il vrei ca piscina sau iaz cu plante si pesti.Daca e asa micut si cu pesti+nuferi nu mai e loc de scaldat.Daca optezi pt iaz merg vreo 2-3 nuferi si vreo 10 carasi rosii.Pt piscina .....distractie placuta :rofl:
 

andrada2003

Member
Buna tuturor si multumesc frumos pentru raspunsuri!
Am un mic sistem de iluminat, trei spoturi pe fund amplasate in triunghi, n-am indraznit sa pun mai multe de teama sa nu fie prea incarcat. Mai am si niste lampi solare tip glob, dar nu mi-a placut cum aratau si am renuntat la ele.
Ideea cu plante care sa stea pe marginea bazinului e foarte faina, cred ca va merge bine. Mai ramane sa gasesc ierburile alea speciale...)
Deocamdata, tot mini-piscina a ramas, spre incantarea fetitei noastre, si in plus a gasit sotu' o utilitate deosebita: frigider pentru sticlele de bere. Asa ca...pesti se pare ca nu....
Eu mi-as dori foarte mult nuferi, dar am vorbit cu niste consateni care au si ei iazuri (mai mari ca al meu, desigur) si au zis ca nu rezista peste iarna, fiindca aici inghetul incepe deja prin noiembrie si tine pana in martie. M-as risca, dar mi-ar parea si rau sa-mi moara plantele...
O sa fac niste poze cu mini-iazul-piscina-frigider finalizat. Stiu ca multora li se pare o copilarie, dar eu sunt foarte incantata de el, fiindca am muncit si eu si sotul cu tot sufletul, fara cunostinte de specialitate, fara mesteri, fara prea multi bani, si rezultatul a fost de natura sa ne bucure. Asa ca nu ma judecati prea aspru, va rog!
:oops:
 

emundin

Member
No conteaza ca este mic ca va fi piscina sau iaz. Oricum se pot combina sa faci un iaz in care sa te poti si balaci. Oricum sa faci un test al apei inainte sa umplii gaura cu apa sa vezi daca este buna. O saptamana doua sa nu intrii in apa. daca ai cumva posibilitatea sa cumperi o pompa de aer eu am vazut pe aici prin bucureti si la 50 de ron ar fi ideal sa pui si bule in apa. Oxigenul purifica intotdeauna. Este adevarat cu nuferii nu ii vei putea pune insa iarba decorativa se gaseste peste tot si nu este deloc scumpa. Pori sa optezi si sa pui niste jardiniere de plastic in spatele bazinului si in ele sa pui flori de sezon. Oricum o gaura cu apa schimba totul si da un aer mult mai romantic si mai mediteranean sa spunem :) Astept cu nerabdare sa vad cum va arata la final.

Nu arunca lampile solare mai ales daca sunt plutitoare sunt asa de scumpe p, cu siguranta poti sa le gasesti o alta intrebuintare :) :cry:
 

andrada2003

Member
Merci frumos, Emundin, se vede ca stii cu ce se "mananca" iazurile si tot ce tine de ele.
Pontul cu pompa de oxigen e priceless, cea mai buna idee pe care o puteam primi. Din pacate, in Resita sunt slabe sanse sa gasesc asa ceva, dar preconizez un drum in Timisoara, la Praktiker, si tre' sa gasesc.
Lampile solare-glob au fost super-ieftine, 20 RON bucata, le-am luat asta-toamna din JYSK, dar is din cele care-si schimba culoarea si nu mi s-a parut mie ca arata bine langa spoturile verzi. Le-am transformat in globuri de pom (am un prun langa iazul-piscina) si vreo 2 am lasat si pe gazon, asa arata parca mai OK.
Azi clar pun poze, ca am reusit sa fac ieri, dar imi pare rau ca nu se vad cele facute seara, cu spoturile in functiune...Totusi, telefonul nu poate face cine stie ce poze seara...
Sa nu aruncati cu rosii ca am pus ghivece cu muscate pe pietrele laterale...acolo am observat ca le merge bine si infloresc continuu...stiu ca arata ca nuca-n perete... :oops: :oops:
 

alias

New Member
Buna ziua. Pompe de aer poti gasi la cei care vand pesti de acvariu. Cred ca si in Resita esista undeva macar o piata unde vin ceva pasionati cu pestisori. Chiar daca ei nu au, te-ar putea indruma mult mai bine. Acum din cate am vazut iazul tau, care e chiar dragut, nu are mai mult de 40-45cm adancime. Chiar si asa aeratoarele pentru acvarii nu au suficienta forta sa invinga presiunea unei coloane de 45cm de apa. Erzultatul ar fi faptul ca daca prin piatra de aer ies ceva bule, o sa iasa foarte putine. Pentru a preveni acest inconvenient iti recomand sa nu pui piatra de aer sau piesa de dozaj, care poate fi chiar si un furtun poros special, la mai mult de 25-30cm adancime. Ar fi super daca muscatele respective sunt curgatoare. Asa ar imbraca in totalitate ghivecele ;-).

Atentie!!! - Daca vrei sa pui pesti in bazin trebuie sa-l speli bine de tot inainte din cauza cimentului si sa testezi apa. Oricum neaparat sa lasi apa in el cel putin 2 luni ca sa se mai spele, altfel iti da peste cap calitatea apei si daca multe plante rezista bine la schimbari destul de radicale, despre foarte putini pesti se poate spune acelasi lucru!

Astept cu nerabdare alte poze, pana atunci insa iti urez succes!
 

andrada2003

Member
Multumesc frumos, alias.
Nu am fost in stare sa pun naibii pozele alea, tot la sotu' trebuie sa ma rog sa ma ajute (cum schimb telefonul, cum ma lovesc de probleme insurmontabile in ceea ce priveste tehnica moderna) :oops:
Muscatele sunt curgatoare, din fericire, dar cred ca mai am de asteptat pana sa imi imbrace ghivecele...
In privinta pestilor,m-am hotarat: mai bine nu. E si prea mare bataia de cap, si nici nu-mi plac. Plus ca am pisici si nu vreau sa le dau tema de casa sa-mi plonjeze prin apa.
Aeratoare pentru acvarii am vazut la niste colegi pasionati de pestisori, dar clar pompitele lor nu fac fata la cantitatea mea de apa. Eu visam frumos inchipuindu-mi ceva de genul "jacuzzi in iazul-piscina-frigider", dar ar cam trebui sa imi revin si sa las prostiile... :D
Pana la urma, se pare ca abia la anul voi popula apa cu ceva viu( a se citi verde). Oricum, din octombrie trebuie sa golesc si iazul, si instalatia, fiindca aici sunt geruri mari, trebuie sa scot si pompa de evacuare (asa a si gandit-o sotu', sa o poata scoate), deci mai am timp sa ma gandesc cum procedez. Si, ce ma bucur cel mai mult, pe o latura a iazului vegetatia furata din padure s-a indesit si pot ghida ferigile si trandafirul salbatic spre latura "stearpa", astfel incat s-o imbrace cat de cat.
Nu mai indraznesc sa ma laud ca pun poze, dar il rog frumos pe sotu' sa ma ajute... :oops:
 
Sus