Viitorul iaz-Sparow

Sparow

Member
CRAPI TICNITI!!!! asta am!Ce fac crapi mei cand se plictisesc?Inventeaza un joc numit probabil,,paseaza carasul''!Chinuie carasei aia de parca ar fi mingi de volei!Daca ii scot pe astia amarati nu am unde sa ii tin...Sper sa se plictiseasca sadici astia ai mei.Nu ii bat,nu le mananca inotatoarele,doar ii imping de colo colo !http://s591.photobucket.com/albums/ss357/SparowHawck/iazuuu/.
Am pus si hrana vie in iaz mancare au destula.....ce i-o fi apucat?

Se pare ca carasi sant femele cu icre dar in combinatie cu crapi Koy?
 

MONIS

Member
Sparow a spus:
Da , am doi birmanezi,din care masculul ma supravegheaza de cate ori fac vreo miscare pe afara sa nu fac cumva vreo prostioara.Moare de curiozitate.Si bea apa numai din .....iaz binenteles :rofl:
dar de vanat....nu vaneaza nimic? :)
 

orlovszki

Member
Sparow a spus:
Cam aici am ajuns cu limpezitul apei.http://s591.photobucket.com/albums/ss357/SparowHawck/iazuuu/
Pestii nu prea vor sa colaboreze sa le fac poza deaproape iar de departe ies neclare ca nu aparat foto performant cu zoom mare.Poate ca peste muuuulta vreme se obisnuiesc si ei sa fie hraniti la suprafata si atunci mai pun poze cu dansii.
Eu cand le-am adus pe ale mele, o luna nu le-am vazut. Nu veneau nici la mancare. Trebuia sa ma retrag si sa privesc de departe
 

Sparow

Member
OK! Am fost la expo si am gasit 3 standuri care aveau plante de apa!
Am luat un nufar de 3 ani mare,galben,cu 65 ron are vreo 6 frunze si 2 boboci, am luat 9 zambile de apa din care 3 au floare cu 6 ron buc.Aveau si vreo 3 feluri de carasei,5 feluri de Koy,un fel de ministurioni.....mori de apa la 200 ron...multe lucruri faine.Daca santeti prin zona merita mers.
Aveau Koy mari zic ei de 2 ani dar aveau vreo 2 kg unul.Superbi.Ca si pretul...100 euro buc :rofl:
 

goodmans

Member
sparow cum te descuri cu apa?am inteles ca ai avut ceva probleme cu algele si limpezimea apei?!
cum ai rezolvat?
eu am facut acum un iaz de doua ori cat al tau,cam 23MC apa la 180cm adancimea cea mai mare si banuiesc ca ma vor paste aceleasi probleme.
pun de la inceput o pompa de recirculare pe cascada de pietre de rau,o fantana arteziana mica,un filtru gardena CS8000 care are si UV si un aerator.In timp voi face si un filtru Bio home made.
Ce plante intretin apa curata?ca sa iau cat mai multe.
Merci si te astept cu un raspuns.
 

emundin

Member
Bine v-am gasit din nou. Am vazut pozele iazului tau. Nu stiu de ce iti faci probleme. De aceea se numeste iaz! Nu vei avea niciodata apa cristalina si asta pentru ca nu este o piscina :) iazul meu a trecut de faza de inflorire a algelor inca mai culeg de ici colo cateva insa plantele au venit foarte frumos.

Nu uita !!! Nu culege tot ce gasesti pentru ca si plantele au nevoie de papica:p Multe din rezidurile din iaz sunt mancate de plante.

Nuferii au venit foarte bine o sa te rog sa te uiti in urmatoarele zile si pe la mine Iazul meu - Emundin unde o sa pun poze noi cu iazul meu.

In legatura cu ce au mai scris despre Filtre UV- asta mi se pare o prostie pana la urma daca lumea a optat pentru un iaz nu are ce sa faca decat sa lase natura sa se desfasoare in ritmul ei.

Imi place la nebunie ca ai si pestisori acuma este timpul lor de a depune icrele :) Ai mei deja au depus si de aceea acum nu se mai curata nimic din iaz nici macar nu mai tai tulpinele plantelor vechi :p

Te salut si astept noutati !!!!
 

Sparow

Member
Ok! am lipsit de paici ca am avut oleaca de treaba.
Pe rand:
1 Apa!!! am descoperit modul de a o pastra limpede,cel putin in cazul meu!Ma gandeam ca tre sa fie o treaba elementara[draga Watson].Daca se fac filtre cu UV de ce sa nu folosesc cel mai mare bec posibil?Am scazut nivelul apei si ,,VOILA'' in 3 zile apa era limpede.Totul e sa ajunga razele soarelui pana jos.Apoi incet am urcat un pic.Acum stiu la ce nivel o mentin limpede.CAm 10 cm mai jos decat am vrut eu din start,dar vara soarele e si mai puternic asa ca voi putea urca pana unde vreau.
2 plantele sant foarte bune dar nu se inmultesc asa repede cum as vrea eu.Am cumparat vreo 6 zambile de apa dar nu merge si cu mandra si cu draga,adica in apa curata ce sa manance plantele?
3 Pestii!nebunii au fugarit femelele de le-au omorat!Am pierdut un caras si vreo 5 crapi Koy!!!
Partea buna e ca am puiet. 3 carduri de vreo 25 de pui.Din astia 75 daca raman numai 10% tot e bine pt ca cei ramasi vor fi 100% aclimatizati la mine in iaz.
cam atat deocamdata.

PS Filtrul meu pe care nu am dat nici un leu e foarte bun!!E doar un bidon de 25 de L cu o intrare de la pompa din iaz si o iesire spre cascada.Inauntru sant 10 straturi subtiri de burete.E eficient si GRATIS!!!
 

Sparow

Member
Era sa raman cu pestii pe uscat :rofl: ! Am lasat sa mearga pompa de la filtru si am plecat pe 2 zile.Cand m-am intors era apa cu 1 m mai mica.Filtrul s-a umplut si apa nu a mai revenit in iaz ci pe gazon.
Uite asa calesc eu pestii :rofl: :rofl: ce nu ii omoara ii selecteaza.Din pacate o salata de apa nu e de aceeasi parere cu mine si a cam ingalbenit.Pestii sant in extaz ca au iar apa.Happy end[for now].

Am avut si un Koy cu ciuperca alba dar l-am vindecat cu ceva dezinfectant si verde malachit dizolvat intr-o galeata de apa la randul ei aruncata in apa.Dupa 3 zile smechera era ca noua.{ca e femela}

A-ti incercat sa le da-ti Kukoti la Koy.Ai mei sant inebuniti dupa ei.Mai ales cand misca.Nu e recomandat celor care le e scarba de ei{kukoti}={larve musca=momeala pescuit}
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
DM7 a spus:
Sparow, am citit mai sus ca scoicile filtreza apa... E pe bune sau e o gluma?
Mai eu am vazut scoici in piata. Le pot cumpara pentru iaz? Filtreaza apa?. Am vazut si niste melci de apa. Nu l-am intrebat pe vanzator, dar intreb acum: As putea lua si pentru iaz, sau sunt doar pentru acvarii?
Scoicile intr-adevar filtreaza apa. Evident iti trebuie scoici de apa dulce si preferabil din cele rezistente la frig . S-ar parea ca e o solutie foarte buna cu scoicile numai ca probabil exista putina documentatie in legatura cu chestia asta. Nu stiu cit sint de rezistenete la apa cu clor sau la variatiile temperaturii apei intr-un bazin care evident sint mult mai mari decit cele dintr-un lac sau riu.
Si melcii de apa ar fi interesanti dar aia sint si mai sensibili la apa cu clor..
 

Sparow

Member
Pai am bagat vreo 20 de scoici de rau din raul Timis deci rezista la frig.Dar cat de ,,performante ''sant la capitolul filtrat apa e imposibil de spus.Am incercat sa fac o treaba cat mai naturala asa ca am si melci si scoici din apele curgatoare de la noi.Scoicile nu le prea vezi ca stau la fund.Melcii in schimb sant de mai multe feluri eu am nu din cei cilindrici ci asemanatori cu cei gasiti la mare dar negrii.Sant buni ca mananca alge si mancarea ramasa pe margini de la pesti.
Apa am si eu din fantana-hidrofor propriu dar nu stiu exact ce contine,plantele gen trandafiri le place la nebunie,nuferii merg ok,in schimb zambilele de apa au murit,si nici salata de apa nu e entuziasta.Pestii sant entuziasmati mi-au facut si pui imediat.
 

alias

New Member
Sparow a spus:
Pai am bagat vreo 20 de scoici de rau din raul Timis deci rezista la frig.Dar cat de ,,performante ''sant la capitolul filtrat apa e imposibil de spus.Am incercat sa fac o treaba cat mai naturala asa ca am si melci si scoici din apele curgatoare de la noi.Scoicile nu le prea vezi ca stau la fund.Melcii in schimb sant de mai multe feluri eu am nu din cei cilindrici ci asemanatori cu cei gasiti la mare dar negrii.Sant buni ca mananca alge si mancarea ramasa pe margini de la pesti.
Apa am si eu din fantana-hidrofor propriu dar nu stiu exact ce contine,plantele gen trandafiri le place la nebunie,nuferii merg ok,in schimb zambilele de apa au murit,si nici salata de apa nu e entuziasta.Pestii sant entuziasmati mi-au facut si pui imediat.
Salut. Cu scoicile trebuie sa ai mare grija deoarece exista paraziti si unele specii de bacterii care se inmultesc sub mantaua scoicilor. Unele dintre acestea sunt nocive pentru pesti. Din pacate insa scoicile din cate stiu sunt extrem de sensibile asa ca nu ai cum sa le ti putin in carantina si sa le imbaiezi in verde de malachit. Nici concentratii saline prea mari nu suporta din cate stiu. Astept cu nerabdare insa rezultatele. Chiar sunt curios daca se va simti prezenta scoicilor. Un lucru este cert insa, melcii isi vor face treaba si vor curata invelisul de alge verzi si brune unicelulare depuse pe peretii iazului si pe plante. Din pacate nu se vor atinge de algele verzi filamentoase (matasea broastei), care trebuie culeasa manual. Multa bafta si tine-ne la curent ;-)
 

emundin

Member
Ati inebunit la cap acuma bagati si scoici in iaz :rofl: Glumeam insa aveti grija la bolile pe care le au scoicile :) Nu uitati ca daca le luati de nu stiu unde puteti sa va alegeti cu o ciuperca de toate zilele pe piele. La dimensiunile unui iaz micuut pana in 30m2 scoicile nu au ce sa purifice asa de mult. In loc sa puneti scoici mai bine bagati plante subacvatice care produc oxigen se gasesc acuma pe toate drumurile si ele va ajuta mai mult decat scoicile :) Eu as prefera scoici cu gorgonzola peste ele bagate la cuptor si apoi ceva rozmarin peste ele si papica la greu :)
 

Sparow

Member
Noapai era un experiment.Mai am vreo 2 ani de experimentat si dupa ce imi termin investitiile prin casa ii vine randul si iazului .Atunci o sa stiu sigur ce si cum trebuie facut.Pana atunci experimentez de toate.Momentan am pesti,insecte de tot felul,larve de libelule,melci,scoici,vreo 4-5 specii de pestii,o broasca,vreo 4 feluri de plante inclusiv 4 feluri de nuferi,si vreo 200 de viespi ce vin sa bea apa la mine,+multe pasari la adapat. :rofl: .
Deci in 2 ani o sa stiu cam tot ce trebuie...si pot sa il desfiintez :tavalit: :tavalit: :tavalit:
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
O completare in legatura cu scoicile...


Iata o referintza la scoica "zebrata" ...


http://en.wikipedia.org/wiki/Zebra_mussel


Dupa pagina respectiva curatza cam un litru de apa pe zi, este foarte rezistenta si e invaziva. Pare a proveni din zona marii caspice si pare sa exista si in marea neagra.
Eu cred ca ar fi probabil cea mai ieftina, naturala si rezistenta metoda de a curatza apa dintr-un iaz/bazin dar are dezavantaje evidente din cauza ca e foarte prolifica si se ataseaza in grupuri mari de roci sau peretzii iazului.
Evident daca se foloseste asa ceva probabil nu trebuie nici un alt filtru dar e nevoie de o curatzare a iazului de asa ceva sau introdus un dusman natural (raci ?)


Emundin, daca le preferi cu gorgonzola... si le poti scoate din lacul tau cred ca e si mai tentant. Cred ca trebuie sa investigam cu grija care ar fi cele mai bune variante de scoici care s-ar preta la iazuri... si daca sint si comestibile cu atit mai bine.
 

alias

New Member
Salut baieti. Singurele specii de scoici care e recomandat sa le aveti in pond sunt cele de rau. In niciun caz sa nu introduceti "zebre" pentru ca nu mai scapati de ele. In cel mult 1 an se vor fixa de toate rocile acvatice si vor umple fundul de "gel". Pompa va fi din ce in ce mai afectata pana cand va ceda nervos. Ouale de scoica se depun pe toate suprafetele acvatice si formeaza o crusta datorita unor glande care secreta sidef. Aceste glande extrag o parte din carbonatul de calciu din apa pentru a-si forma casuta, ceva in genul melcilor. Ganditi-va ce se poate intampla daca aceste oua de scoica se fixeaza ep palele rotorului de la pompa sau in filtrul UV, chiar pe sticla de quarz.

Pentru cine doreste solutii naturale de filtrare ii recomand sa arunce un ochi si peste subiectul bureti de apa dulce, sunt mult mai eficienti din punct de vedere al filtrarii si nu prezinta neajunsul oualor de scoica care sa aiba valve si sa ne ridice atatea probleme ;-) ... totusi au si acestia un neajuns si anume faptul ca se inmultesc prin celula ou din care iese o larva ciliata care innoata si se fixeaza de obicei (dar nu intotdeauna) pe tulpinile unor specii de plante acvatice.

... ar mai fi de mentionat faptul ca suprafata lor este acoperita cu un mucus ...
 

Sparow

Member
Cine nu are de lucru isi face...Am o idee fixa tre sa o aplic...
Am facut un miniiaz deasupara iazului de unde vine apa de la minifiltru inventat de mine.Vreau sa vad daca are vreun efect in bine fata de apa tulbure care mai apare uneori.
Totul e provizoriu.Daca nu da randdament sau ma razgandesc,cine stie ce mai visez la noapte :rofl:
Nu am mai avut folie de iaz asa ca am folosit un jaf de folie de sera care arata ca dracu.Daca observ ca merita poate il fac permanenet cu folie de calitate.O sa pun si pozne.
Am bagat o gramada de plante ,,ciuma apelor'' parca ii zice popular.Vedeti in pozne.Acu ma duc sa le execut.

Iacata poznele http://s591.photobucket.com/albums/ss357/SparowHawck/iazuuu/
 

goodmans

Member
deci mi-ai furat ideea...eu l-am facut inaintea ta :)
vb de iazul mic din care curge apa in ala mare.
ideea e sa ai volum mare de apa ce trece prin el altfel va dezvolta repede alge care vor ajunge in iazul mare.
la mine se fac desi se alimenteaza din pompa de 1800l/h si are 2mc dar se sedimenteaza cam toate si multe mizerii ajung pe fundul lui de unde se curata usor cu aspiratorul.

va spun sincer ca e bine totusi sa folositi macar la doua luni JBL cleropond,efectul e incredibil in cateva ore.
eu am luat un bidon de 5 litrii din care am folosit doar 2l si in cateva ore toate particulele in suspensie erau depuse pe fund si apa era cristal.
ideea e ca mizeria aia astfel depusa se aspira mai usor de catre filtru sau aspirator.
 

Sparow

Member
Am trecut de -20 celsius fara aerisitoare,pompe sau guri de aer.Am vazut koyotii la soare iar puietul mananca deja.Am de asemenea cum era de asteptat alge din alea care arata ca o pata de vopsea verde ce pluteste.
In curand plec sa adun papura si trestie din rau.
Se spala de vreo 3 ori,cureti planta de toate frunzele vechi si gaurite [au tot de vietati ,lipitori inclusiv] si apoi le legi o greutate la radacina si le arunci la mal.Rezultate bune,in plus ai surpriza cand bate vantul,iazul se rearanjeaza....dupa cum muta vantul plantele :tavalit: .Vreu sa pun multe plante pe unele le voi cumpara[nuferi cat ma lasa bugetul :x ] si plante salbatice[papura+trestii ].Sa aibe algele cat mai mici sanse.Pesti nu mai i-au deloc.Am plantat o salcie plangatoare si langa am si un cais plantat.Anul asta nu va face prea multa umbra dar cresc pomii.
 
Sus