Viburnum (calin, bulgaras)

alexpadureanu

New Member
Salut,
Stie cineva de un arbust popular numit bulgaras? Am unul plantat de curand in gradina si desi parea initial ca-i merge bine, vad ca incepe sa arate din ce in ce mai rau. Nu stiu nici denumirea stiintifica si nu gasesc nimic legat de el. M-ar intersa de ce fel de ingrijire are nevoie. Multumesc!
 

Cristiana

Member
Alex, viburnumul prefera o pozitie la semiumbra, deci sa nu fie in bataia razelor soarelui intreaga zi. Primul an ai grija sa fie udat zilnic, are nevoie de multa apa, si fii atent daca nu este cumva atacat de afide care formeaza adevarate colonii pe varfurile plantei. Deci apa multa, semiumbra si o eventuala stropire cu Mospilan. Eu am pierdut doi calini din cauza "economiei" de apa, iar cel pe care l-am plantat anul trecut a trecut cu bine vara datorita conditiilor de mai sus.

Daca ne-ai pune si o poza, poate te-am putea ajuta mai mult.
 

AngelEyes

Member
Intr-adevar gandaceii mici si negri se aduna cu miile pe el :( Am si eu unul si nu prea reusesc sa-l scap de afide,desi stropesc destul de des.Il puteti vedea la mine in album...el si coloniile lui de afide :x
 

Cristiana

Member
Sincer, eu l-am stropit o singura data si au murit ganganiile, iar planta parca e alta, viguroasa si vesela. Eu prepar solutiile la ochi :oops: , poate am facut-o mai albastra.
 

calin123

Member
eu am un viburnum carcephalum la care i s-a rupt o crenguta .Intrebare : ce sanse am o folosesc pe post de butas sa obtin o planta noua si cum ?
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Depinde cum e crenguta respectiva. Daca e foarte lemnificata, nu cred. Mai conteaza si faptul ca acum e prea cald ca sa prinda ceva radacini.
 

calin123

Member
l-am tinut intr-un pahar cu apa si a dat ceva radacini ? ( mici punctisoare albe sub 1mm pina la 1mm ) , acum l-am plantat cu pet in cap .sa vedem ...
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Am primit si eu zilele trecute un bat inalt de cca.2 metri.Am cautat mult pe net sa vad care specie este si mi-am dat seama ca este clasicul calin.Stie cineva cum se prinde?Fiindca trebuie sa il tai ca sa poata ramifica si forma o tufa compacta si imi vor ramine lastari lemnificati pe care pot sa ii daruiesc :D
 

IZA

Active Member
Si mie imi place acest arbust si am primit doi lastari cu radacina. Oare in cati ani voi vedea florile???Am si butasi si ii am in apa. O sa incerc sa-i pun in pamant sa vad daca se prind dar eu cred ca toamna era cel mai bine pentru ca acum au pornit in vegetatie.
 

fixpix

Active Member
VioletaB a spus:
Exista si culoare roz si rozu la bulgaras- ati vazut ?! :) :)
da violeta, am vazut...dar cred ca aveam ochelari de soare cu lentile in nuantele astea HAHAHA
pe bune. io n-am vazut. unde, unde?
:rofl:
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Violeta o fi alt viburnum ca din ce am bintuit eu pe net nu am vazut alte culori.Da un reper sa ne holbam si noi la minune :rofl:
 

GabyHila

Member
La bunica mea la tara ii zicea Bulgare de zapada la copacelul asta. Bunica mea avea unul cand eram copil si mi-lo aduc aminte cu mare drag. Am fost o norocoasa si ma gasit 2 tulpini cu radacini la vecinul bunicii mele. Le-am plantat in ghivece, gradina fiind neterminata si s-au prins. Dar atat. Peste o saptamana urmeaza marea plantare a lor. Vecinul imi zicea sa le fac groapa, sa pun gunoi de grajd ( sa vad de unde gasesc) si sa il ud bine cateva luni. Am vazut si tufe enorme si copacei. Frumosi toti! Dar numai albi..
 
Sus