Vermiculitul

simona2

Member
Vermiculitul rezulta din macinarea rocilor pe baza de silicatyi de aluminiu si magneziu, incinerate la 1000 gr. C. Are porozitate foarte mare si o buna capacitate de retinere a apei (350-375 l la mc). Intrucat pH-ul este variabil (6-9.5) se impune corectarea lui in functie de cerintele plantei. Se foloseste la alcatuirea substraturilor pentru bromelii, orhidee, etc. (Culturi pentru flori taiate - Elena Selaru)

Stie cineva un furnizor? Ati folosit vermiculit la plantele voastre?
 

cristimateescu

New Member
Furnizor de vermiculit

Caut un furnizor de vermiculit, preferabil din zona Bucuresti. Am incercat in numeroase feluri, fara succes la multe firme si institutii din domeniul horticulturii. Multi nici nu au auzit de el.

Totusi am avut norocul sa dau de vermiculit intr-o oferta a unei companii din alta industrie, localizata in jud. Mures: "OEL-KLEEN Vermiculit - Liant pentru chimicale agresive si diluanti".

Alte variante cunoasteti? Preferabil un distribuitor specializat care sa tina si alte feluri de materiale pentru substrat.
 

simonac

Member
eu gasisem o firma de prin moldova (de dincolo), dar nu au parut foarte seriosi si m-am lasat pagubasa ...
 

simonac

Member
eu am vorbit cu cei de la oel kleen, care au fost foarte draguti si mi-au trimis si o mostra! atata doar ca eu nu ma pricep daca-i bun sau nu...ca aspect arata OK (zic eu :roll: )
 

manuela

Member
Pai daca zice vermiculit, e clar ca nu poate fi perlit expandat! Vermiculitul este mica expandata.
 

michaela

Active Member
aaaaa......deci seamana insa are granulatie cu mult mai mica....am priceput si am si vazut asa ceva insa dupa denumirea lui credeam ca vermiculitul este folosit cumva impotriva daunatorilor....viemi filiformi inelari...ma rog _eu am ramas obsedata putin de prezenta viermilor pe semintele mele de palmier si mai mult de-asta eram curioasa.....era musai sa fac rost de vermiculit daca avea o cu totul alta intrebuintare.. :wink:
 

michaela

Active Member
gata... am priceput care este diferenta intre vermiculit,,,,in afara de faptul ca are granulatia mai mica...._arata ca un fel de pietris_ se descompune, greu eliberand substante nutritive ca magneziu, potasiu...pe cand perlitul este inert nu are substante hranitoare. doar ajuta la o buna aerisire si drenare a solului pastrand o umiditate nondaunatoare....
 

michaela

Active Member
Am o intrebare catre cei care au folosit vermiculit in amestec....este adevarat ca nu-si pastreaza forma si se dizolva cu timpul, fata de perlit scoarta si ceramica sfaramata?
 

manuela

Member
Michaela, vermiculitul este un mineral din grupa silicatilor si la fel ca si perlitul, un adaos in cadrul substratului pentru plante. Se mai poate folosi si ca substrat pentru incubatoare, material de impachetare cu mare putere de absorbtie si nu in ultimul rand in industria de constructii pentru izolatii , dar si inglobat in diverse compozitii.

_arata ca un fel de pietris_ se descompune, greu eliberand substante nutritive ca magneziu, potasiu...
El nu se dizolva, este si el inert, doar ca spre deosebire de perlit, el are rolul de absorbtie al nutrientilor (adica ingrasamintele din apa de udare), pe care mai apoi ii elibereaza treptat.

,in afara de faptul ca are granulatia mai mica....pe cand perlitul este inert nu are substante hranitoare. doar ajuta la o buna aerisire si drenare a solului pastrand o umiditate nondaunatoare....
Cu cat este mai mare granulatia, cu atat se pastreaza in timp si nu e nevoie sa-l inlocuiesti. Este la fel ca si in cazul perlitului. Daca ai un perlit cu granulatie fina (eu ii spun matreata :rofl: ) atunci substratul se taseaza mult mai repede si deci trebuie schimbat.

Daca granulatia este mai mare, cu atat este mai permeabil substratul si in concluzie, mai bun. Fata de perlit are o mai mare putere de absorbtie, dar asta nu inseamna ca perlitul nu e bun. Granulatia recomandata pentru vermiculit este cea incadrata in standardul Premium - Extra coarse, ceeace inseamna ca trebuie sa fie de cel putin 16mm.

La noi nu se gaseste vermiculit de aceasta calitate, asa ca data iti doresti trebuie sa-l achizitionezi din afara...si asta cu destul efort. El este folosit pe scara mare (in domeniul agricol, desigur) in cadrul culturilor hidroponice, micropropagare, inradacinare, germinare, etc.

Ca sa te lamuresti cum ara arata vermiculitul de cea mai buna calitate iti postez si o imagine ...si retine ca vermiculitul are o mai mare granulatoie decat perlitul.


Si perlitul se supune acelorasi reguli referitoare la dimensiuni.


Sper sa-ti fi raspuns la cateva dintre intrebari! :oops:
 

michaela

Active Member
Da Merci!
Intre timp am comandat si eu din afara ...vermiculit..... si spre mirarea mea nu stiu ce roca are in el pentru ca isi modifica forma foarte usor nu e casant sau dur ....nici macar atat cat este perlitul(se sfarama) zici ca este din fulgi de ceva....destul de ciudat sincer...ca sa reusesc sa-l compar cu ceva(fara sa ma fac de ras, sper...) era candva :rofl: pe cand eram copil si zugraveau parintii.... :rofl: avea un nene zugrav fulgi de mica-i spunea nici nu stiu daca mai exista asa ceva in ziua de azi.... :oops: ... Ei, da! cu aia pot face o comparatie foarte buna exact asa este....il strivesti intre degete, este elastic...intr-adevar cred ca are proprietati absorbante...sigur de fapt!! :!:


In orice caz, acum m-am lamurit!!! :wink: :oops: Nu are nimic in comun cu perlitul...decat imbunatatirea c substratului din ghivece... o buna aerisire...etc, etc
 

mymo

Active Member
Eu am cumparat o cutie (de tabla) cu seminte de geranium,este "made in Italy" si atunci cand am desfacut-o mi s-au parut tare ciudate semintele.Acum ca ai postat tu imaginile,ce am eu in cutie este identic cu ce ai tu.....atunci,semintele unde-s?
 

michaela

Active Member
:rofl: cred ca printre vermiculit.... trebuie doar sa-l umezesti si vor rasari... se pare ca este cel mai recomandat pentru germinarea semintelor, chiar si cele dificile la germinare....!!
 

Vlad

New Member
In functie de ce vrei sa faci cu el, vermiculitul este de mai multe granulatii. Eu am cumparat din UK fine grade si medium grade vermiculite, primul are 1-3mm si al doilea 3-5 mm.
Nu trebuie sa il manipulezi prea mult deoarece se sfarama. Absoarbe foarte bine apa si o mentine indelungat.
Deoarece nu l-am folosit pe tot, daca intereseaza pe cineva, mai am cativa litrii pe care am sa-i vand ca sa imi mai recuperez din banii de transport.
 
Sus