Vase pentru bonsai

Hariclea

Member
Shohin Trimis: Dum Iun 25, 2006 1:10 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
Salut,
Problema vasului, mai precis a raportului dintre bonsai si marimea si forma vasului in care sta nu trebuie sa te preocupe prea tare decat atunci cand ai un bonsai gata format si vrei sa il expui. Spun asta pentru ca atunci cand introduci un copacel in formare intr-un vas, acesta trebuie sa fie unul care sa ii permita cresterea, vasele de expunere fiind rezervate acelor copacei care in linii generale au atins forma si marimea dezirabile. Totusi, o sa incerc sa iti expun pe scurt cateva principii. Acestea nu sunt decat directii orientative, care pot fi modificate in functie de alura si de specificul bonsaiului.

Marimea vasului
1. Adancimea vasului unui bonsai trebuie sa fie aproximativ egala cu grosimea trunchiului. Evident, principiul nu se poate aplica decat la bonsaii gata formati.
2. Pentru vasele dreptunghiulare, lungimea vasului trebuie sa fie egala cu doua treimi din inaltimea trunchiului.
3. Pentru vasele ovale, lungimea vasului trebuie sa fie egala cu o treime din inaltimea bonsaiului.
4. Pentru bonsaii cu trunchi gros, sau cei crescuti in stilul "cascada" vasul este mai bine sa fie mai mic, dar mai adanc.

Forma vasului
1. Stilul unui vas pentru bonsai trebuie sa se armonizeze cu forma generala a copacelului. Uneori acest obiectiv este greu de atins din prima, mai ales de catre un incepator. Recomandarea mea este sa privesti cat mai multi bonsai in vasele lor ca sa iti dai seama cam ce fel de vas merge cu o anumita structura a copacelului.
2. In principiu, se considera ca bonsaii pot fi evaluati ca avand o alura mai "feminina", sau mai "masculina", dar acest criteriu este adesea subiectiv, uneori ambele caracteristici putand fi intalnite la unul si acelasi copacel. Ideea este ca arborii cu alura mai delicata, feminina, se preteaza mai bine in vase ovale, pe cand cei cu structura masculina se potrivesc mai bine cu vasele dreptunghiulare.

Despre tehnica culturii bonsaiului sunt prea multe de spus. Ar trebui sa iti scriu o carte ca sa inveti buchiile. Nu pot decat sa te indemn sa descoperi de pe internet cum se cultiva bonsaii. Exista cateva articole cu elementele de baza ale cresterii bonsailor pe pagina de start a site-ului egradini
http://www.egradini.ro/plante/plante.htm
De asemenea, iti sugerez urmatoarele site-uri destinate incepatorilor in arta bonsaiului:
http://www.bonsaisite.com/
http://www.evergreengardenworks.com/bonsaip.htm
http://www.evergreengardenworks.com/bonsaibe.htm
 

Roxana

Active Member
Bonsai

Cand am cumparat un Bonsai (prima mea planta), ghiveciul era din lut, in forma dreptunghiulara, de culoare verde. Vroiam sa-l transplantez deoarece mi se parea prea mic, dar cineva mi-a zis ca trebuie sa-l las in ghiveciul lui, sau deaca nu sa-i gasesc tot unul de acea forma. pe atunci nu intelegeam de ce, dar citind acest topic, m-am lamurit (ca de fiecare data) :rofl:

Hariclea a spus:
In principiu, se considera ca bonsaii pot fi evaluati ca avand o alura mai "feminina", sau mai "masculina
cred ca al meu era fetita, ca facea niste flori albe superbe.
 

Hariclea

Member
Da, Roxana... oricum un "Bonsai" este mult mai mult decat ce putem scrie si citi noi pe-aici... este o intreaga filozofie... dar incercam si noi sa ne apropiem... cat de cat de intelegerea acestei arte...
 

lili

Member
Draga Monica,

este un ficus microcarpa Gingseng!!!!!......nu poate fi numit bonsai deoarece pe el mama natura il creeaza asa :wink:
 
Sus