Varza de Bruxelles si broccoli

estrella

Member
Am luat si eu seminte de brocolli si varza de Bruxelles.
Le-am facut rasaduri, dar din pacate varzutele au decedat.
In schimb brocolli mai insista, dar au inceput sa se cam albeasca frunzele.
Credeti ca e tarziu sa le transplantez in gradina?
 

claude

Well-Known Member
Moderator
estrella, eu n-am plantat niciodata asa tarziu, dar daca tot ai rasadurile, eu zic sa le plantezi, ca daca ai noroc de vreme favorabila, poate ai o sansa sa mananci broccoli :wink:
 

ionascus

Active Member
Citeam undeva ca semintele de varza de Bruxelles se pot pune direct in gradina,in luna iunie-iulie,le trebuie 4 luni pana la maturitate....si sunt mai delicioase daca le zbiceste un pic de ger.....
La anul,ca anul asta este timpul trecut
 

Mali_

Member
Am semanat si eu anul acesta broccoli mov. Anul trecut am ratat perioada de cules, pentru ca l-am lasat pana a inflorit. Anul acesta, as vrea sa il culeg mai devreme, dar nu stiu exact cand. Acum arata asa:
 

veretregn

Active Member
Claudiavis a spus:
Am inca o intrebare: am citit pe aici ca la conopida, din momentul in care ii apare inflorescenta, trebuie sa-i legi frunzele ca sa apere inflorescenta de soare. Cica altfel se dezvolta urit si se rareste. Acelasi lucru o fi valabil si pt broccoli? Multumesc anticipat de raspuns.
Eu acoper inflorescența cu o frunză de la bază. Întotdeauna am ăcut așa.
 

veretregn

Active Member
ionascus a spus:
Citeam undeva ca semintele de varza de Bruxelles se pot pune direct in gradina,in luna iunie-iulie,le trebuie 4 luni pana la maturitate....si sunt mai delicioase daca le zbiceste un pic de ger.....
La anul,ca anul asta este timpul trecut
Trăiesc în Belgia. Varza de Bruxelles este crescută aici întotdeauna peste iarnă. Acum începe sezonul și termină în februarie. Suport temperaturi joase și într-adevăr este mai gustoasă dacă a prins-o un pic de îngheț., însă atunci trebuie consumată imediat.
 

veretregn

Active Member
Toate vărzoasele necesită un sol cu un ph între 6.2 - 7,2. Vărzoasele au nevoie de calcliu pentru a se dezvolta. Vărzoasele sunt cele mai mari consumatoare de substanțe nutritive din sol.

Nevoile pe ar / an sunt următoarele:
2,5 kg N
0,8 kg P
3 kg K
3 kg Ca
0,6 kg Mg.

Au nevoie de un substrat bogat în care substanțele sunt imediat disponibile pentryu asimilație. Este esențială astfel rotația culturilor.

De regulă, vărzoasele au nevoie de un substrat tratat cu de 400 - 600 kg / arde gunoi de grajd sau compost înainte de iarnă. În primăvară se mai adaugă încă 150 - 300 kg de compost bine fermentat.

Calciul se aplică toamna 3 -5 kg pe ar.

În cazul în care pH solului se află în partea acidă, conopida nu va putea molibdenul. Lipsa de bor duce la o închidere rea a căpățânilor. În cazul lipsei de bor, la conopidel, vou avea o culoare ruginie. Carența de bor se compensează cu 200-300 g borax / ar.

Pentru fosfor se aplică 1- 4 kg făină de oase pe ar. potasiul este compensat prin aplicarea de cenușă de lemn, 4 kg pe ar.

Vărzoaselor le place aplicarea de îngrăsămât lchid. În special conopida și guliile reacționează bine. Au nevoie de un sol mereu umed, iar conopida se dezvoltă cel mai bine într-un sol încălzit.

Varza roșie tolerează solurile grele mai bine decât varza albă, iar varza creață necesită un sol mai ușor însă bofat în humus.
 

elenafles

Active Member
Brocoli

Am cautat topic dar nu am gasit.
Va rog daca cineva a cultivat aceasta planta sa-mi spuna daca a avut rezultate bune.Am cumparat seminte si nu prea stiu multe despre aceasta planta.
 

Mali_

Member
Eu am avut seminte de broccoli si le-am pus direct in pamant, prin aprilie-mai. Doi ani am semanat si mi-au iesit plantute. In primul an nu am stiut cand sa il culeg si l-am pierdut. Nu sunt prea pretentioase.
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
Si eu am patit acelasi lucru in primul am,am ratat momentul culegerii si a inflorit.Altfel, nu este deloc pretentios.Eu am facut rasaduri si apoi l-am transplantat in pamant.Ii place apa multa.
 

elenafles

Active Member
Anul acesta incerc si eu sa cultiv desi nu stiu ce sanse am de reusita ca in zona mea vine primavara tarziu si bruma devreme . :cry:
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
Pune-le in paharutze acum si le transplantezi in gradina prin mai,iar in august vei avea brocoli in farfurie.
 
Sus