Vanilla planifolia

sarselia

Active Member
Moderator
Denumire: Vanilla

Familie: Orhidacee

Imagini:


Origini: Asia,Mexic,Antile,Noua Guinee

Descriere: Vanilia a fost descoperita in secolul 16 de catre indienii azteci.Se spune ca aceasta a fost daruita de imparatul Montezuma spaniolilor care in 1518 au adus-o in Europa.A fost introdusa mai tarziu in bucatariile regale iar francezii sunt cei care au inceput s-o comercializeze.
Cea mai cunoscuta specie si cea care este crescuta pentru comercializare este Vanilia Planifolia.O alta specie adesea intalnita in comert este si Vanilia Pompona.Este o orhidee epifita care poate atinge si 35 m si ale carei radacini adventive au un rol ajutator in catarare.
Pastaile din care se extrage binecunoscuta vanilie trebuie lasate la uscat timp de 6 luni.

Lumina: Are nevoie de lumina puternica dar trebuie neaparat ferita de razele puternice ale soarelui de vara.

Temperatura: Are nevoie de o temperatura de 10-15 grade noaptea si 25-30 de grade ziua.

Flori: Vanilia poate avea in mediul ei natural si 20 de flori deodata.In total in perioada infloririi poate avea pana la 100 de flori.Acestea sunt destul de mari si parfumate si pot fi albe,verzi si crem.Florile sunt asemanatoare cu cele ale orhideei Cattleya.
O planta poate inflori doar la maturitate.Din pacate florile nu dureaza mult.Se deschid dimineata si seara se inchid.Daca in acest interval nu s-a facut polenizarea nu va exista nici sansa de a se forma pastaile.

Frunze: Acestea sunt carnoase si puternice si formeaza la fiecare nod radacinile aeriene.Exista si specii de Vanilia lipsite de frunze care isi fac fotosinteza doar prin radacinile aeriene.

Solul: Fiind o orhidee epifita prefera scoarta pentru o mai buna drenare a apei si tot la fel pentru o mai buna aerisire a radacinilor.

Udarea: In functie de mediul ambiant se uda 1-2 ori pe saptamana.

Aerul: Are nevoie de o umiditate de 70-80% de aceea pentru cele crescute in interior un umidificator este binevenit.

Ingrasaminte: Din aprilie si pana in septembrie se poate uda cu ingrasamant pentru orhidee.

Inmultire: Se poate inmulti prin butusirea tulpinii.

Boli si daunatori: Paduchi,acarieni.

Greseli de ingrijire: Udarea excesiva poate duce la putrezirea radacinilor.

Sursa www.webshots.com
Asa arata pastaile Vaniliei:

 

sarselia

Active Member
Moderator
Aura a spus:
...sunt in tratative sa obtin un butas...de vanilie...da, vanilie din familia orhideelor...din aceea care face pastai...care miroase frumos...care are gust bun in prajituri, inghetate...uraaa!asa ca visul meu cu vanilia ar putea deveni realitate(va amintiti? la inceput va povesteam ca am cumparat pastaie, baton de vanilie si am pus in pamant :oops:).
Intrebare: mai are cineva de pe aici? daca da...cum o ingrijiti? ce clima? ce sol?v-a inflorit vreodata...vreo pastaie..ceva pe acolo? :) pe mine ma incanta f. mult ideea sa am o astfel de plantuta....nu-mi trebuie neaparat sa imi produca flori, fructe...si daca as avea si un butas de arbore de scortisoara....ce bucurie ar mai fi pe capul meu....:oops:
Aura
sarselia a spus:
Aurici ce se mai aude de Vanilica ta?
Si eu am una de vreo 5 cm pe care am cumparat-o de pe ebay anul trecut.
Dar i-a mers tare greu in iarna si abia acum am observat ca misca ceva.
Pentru a inflori trebuie sa aiba cativa metri buni in lungime si din cate am citit eu doar prin polenizarea manuala produc acele pastai.
Dar astept noutati de la tine.

:D
Aura a spus:
ce vanilica?? ca eu ii zic vaniloasa.... :oops:
nu am mai discutat cu persoana respectiva, dar m-a asigurat ca un butas este pt mine...e de incredere persoana aceea si serioasa..asa ca nu-mi fac mari griji..... voi intra in posesia ei peste ceva timp...nici nu stiu inca cat ma costa....stiu ca-i scumpa, dar tinind cont ca suntem prieteni ....presupun ca pt mine o sa fie la pret redus.... :wink: si nu mai pun la socoteala ca vine din Franta..si ca transportul costa de te rupe....nu conteaza greutatea, din start dai peste 40, 00 Ron...eu am trimis un pachetel cu seminte acolo si m-a costat 55, 00 Ron...si pachetelul avea doar 150 g....mai bine puneam in scrisoare recomandata..si asa am vrut sa fac initial...dar la posta se simteau pliculetele la mana...si cand m-au intrebat ce am acolo..ca prostuta..si cinstita le-am zis ..."pai, plicuri cu seminte de plante"...si raspuns:"nu, n-aveti voie sa trimiteti asa ceva prin recomandata. Se verifica..in plus se poate crede ca trimiteti droguri"...poftim? pai si daca as pune "droguri "in pachet...ajung...apoi mai imi zice cea de de la posta "sa intrebati la mesagerie daca aveti voie sa trimiteti seminte prin colet. Am impresia ca astia din Franta ..nu accepta pachete cu astfel de continuturi"....asa ca am trimis prin pachet..fara sa ma intrebe nimeni ce am acolo...asa ca m-a rupt la buzunar...si mai ales ca nu trimisesem cine stie ce seminte deosebite....(seminte de leustean, mac ,mustar, levantica, cimbrisor, maghiran, busuioc, musetel, isop-plante aromatice-de acestea era persoana respectiva interesata, in special de leustean)data viitoare stiu, mi-am invatat lectia...cand mai trimit seminte in cantitate mica..le pun in recomanda..dar le invaluiesc bine..bine.. :x in scrisori simple nu pun pt ca exista riscul mai mare sa se piarda...
..deocamdata nu am graba cu vaniloasa..imi vad de celalalte plantute..dar recunosc ca astept cu nerabdare s-o primesc....si de aceea ma interesez din timp despre ingrijirea ei...nu stiu , poate intr-o luna, doua se rezolva..nici persoana respectiva nu isi permite sa imi trimita f. repede ca nu sta tocmai bine cu banii acum ...in principiu , a zis ca imi trimite peste o saptamana...dar i-am spus ca nu am graba, ca se mai poate lasa amanata....
Aura
Edelweiss a spus:
Sarselia, vanilia are nevoie de umiditate mare...poate ii faci o sera pentru ea...exista "corturi" pentru orhidee.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
vanilica mea are o radacina serioasa pornita , deci , s-a prins si nu numai se pare ca ii place in minisera mea :rofl:
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
cresc , cresc , cresc .....aoleu unde le mai pun :rofl: > cand o depasi minisera mea sa vad ce ma fac :oops:
 

sarselia

Active Member
Moderator
:rofl: :rofl:
Te muti intr-o casa mai mare...
:wink:
Bafta mare si la crescut vanilica si la o casa mai mare!
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
am o dilema cand e sa o mut cum sa fac sa fie la fel ca in sera de acum , a pornit radacini de la fiecare frunza :eek:
 

sarselia

Active Member
Moderator
Are o parte din radaci aeriene asa ca nu e nicio problema cu ele!
:wink:
Ma bucur tare mult ca ii merge bine dar nu te credem pana nu ii faci o poza.
:rofl: :rofl:
 

sarselia

Active Member
Moderator
:rofl: :rofl:
Asa te vreau!Cu dovezi!
in orice caz pui pui pe ea ca arata tare bine!De prins s-a prins cu siguranta asa ca ma bucur extrem de mult.
Si phalele sunt frumoase tare.

Sincere felicitari si tine-o tot asa!
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
mersi mersi , cred ca totusi nu mai incape ca apas un pic pe ea ca sa intre la loc capacul" , e cam maricica si nu stiu totusi daca are destule radacini sa dea piept cu lumea reala 8)
 

sarselia

Active Member
Moderator
Eu una as zice ca da mai ales ca nu e pretentioasa sau fitoasa dar faci cum crezi tu ca este mai bine.Arata extrem de bine si in varf pare a avea cresteri noi.
 

sarselia

Active Member
Moderator
Mda si eu am observat ca a cam disparut cu experientele ei cu tot...
Stiu ca ale voastre au fost trimise deodata(vanilicile) asa ca eram curioasa sa vad evolutia amandurora.Sper ca ne va raspunde....
 

michaela

Active Member
Bravo Daniel!!
:marfa: :* - pentru Arselia!!!
Acum.... Mai!?? nu trebuia sa fie variegata? :) Ca intentionam sa-i cersesc si eu un lastarus Arseliei mai in primavara :oops:
 
Sus