andreiacamelia
Active Member
De unde ai comandat Vandele?
Buna Orchidomanilor ! Sunt total noua in cresterae Vandelor asa ca citit tot ce puteam invata de la voi, din pacate prea tarziu 2 Vande au decedat
Am comanda altele noi..in speranta ca voi reusi.. dar una din elenu da semne de fericire. Au venit impachetate si o parte din radacini prezinta crapaturi circulare, nu sunt rupte de tot, stau legate dar sunt cu defect. Le hidratez prin scufundare in apa plata, sau apa filtrata (intrucat la noi e foarte calcaroasa) la 4 zile. Nu ma pot hotara daca sa le las in vaza sau atarnate,..o zile le pun, o zi le scot in functie de ce citesc pe forum
( Toata ziua fac "gimnastica".Imi este frica sa le stresez prea mult.
Am incercat cu pulverizarea zilnica dar nu creste umiditatea (constanta la 60%), nu am radacini noi. Ba chiar si cu bile de argila am increcat..si la fundul vazei erau umede 3 zile, iar superion uscate ca iasca(sunt mari nu intra cu frunze in vaza). Asa ca va cer ajutorul...voi aveti asa rezultate frumoase...
1. ce faceti cu ele?
2. le udati in vaza sau in alt recipient
3.gresesc cu apa? (nu pot cu apa de ploaie intrucat nu o pot aduna...la oras e multa poluare)
4.pe pervaz am soare direct dar acum in primavara e slab.. sa le mut? este calorifer..stiu ca nu e bine dar e mereu acoperit cu haine la uscat..deci da caldura si umiditatein aceelasi timp
5. ce sa fac cu ele in concediu... voi ce faceti? cine le uda?
Multumesc anticipat de ajutor ..sper sa am macr jumatate din succesul vostru!
...da erau la reducere... la OBI aici costa 30 de euro (29,99)... si am dat pe ele 15 euro.Woooow!!!!Astea erau la reduceri????? Arata superb. Sa te bucuri de ele!
Arata bine acum. Nu mai e nevoie sa tai. Din clele spuse de crescatorii de vanda se pare ca radacinile nu au importanta extraordinara. Se pare ca specia e foarte reyistenta daca o tii in conditii climatice optime. Cica isi refac repejor radacinile care vor fi chiar mai puternice decat cele pierdute. Sper sa fie asa! DAca vezi Vanda me cumparata din franta o sa cam plangi, dar eu am inceput sa fiu optimistSunt noua pe forum si as avea cateva intrebari. Mi-am achizitionat acum doua saptamani doua orhidee Vanda la reducere din Bricostore, cu 70 de lei cea in vaza cilindrica si 80 cea in vaza ovala. Cand le-am cumparat radacinile erau ude si vazele aveau verdeata pe fund pt ca statusera mult timp in apa. Le-am adus acasa si asa aratau inainte de a le taia radacinile http://s1288.beta.photobucket.com/user/ ... 3547956069 si dupa http://s1288.beta.photobucket.com/user/ ... 4775653466
Considerati ca ar trebui sa mai tai din ele? Frunzele pareau in regula dar acum dupa 2 saptamani mi-au cazul 2 frunze la cea in vaza ovala, cealalta nu are caderi de frunze deocamdata. De udat, le ud o data la doua zile cu apa fiarta si racita in care am adaugat un capac de ingrasamant Compo. Solutia am pus-o foarte diluata, scrie un capac la 5 litri si eu am pus la 10l ca sa nu ii atace radacinile. Trebuie sa mentionez ca le tin la fereastra in dormitorul meu (locuiesc la bloc) in care doi pereti sunt in exterior iar cand temperatura scade sub 0 grade se face condes din cauza caldurii de la calorifer, astfel ca dimnineata este apa pe geamul termopan pana aproape de jumatate pe care o sterg ca sa evit formarea mucegaiului. Aerisesc zilnic insa cred ca este multa umiditate in camera. In vaze inca miroase a mucegai desi am taiat radacinile cu mucegai. Mentionez ca mai tin orhidee phalaenopsis in camera dar care nu au probleme de adaptare, au boboci si le merge bine. Cum sa evid caderea frunzelor?