Uscare Thuja

Tuia9797

New Member
Salutare! Prin aprilie (dacă îmi amintesc bine) am plantat 5 thuja de 2m. 4 dintre ei se mențin destul de bine (cred eu), având ici colo câteva ramuri uscate, pe care le-am tăiat pt a face loc altora. Însă 1 arată rău tare și mă tem că nu își mai revine. Totuși, nu știu motivul uscării lui. Menționez că locul în care au fost plantați toți este strâmt (pe o fâșie de pământ lată de 1m lângă un gard de lemn tot de 2m, având însă distanța corespunzătoare între ei, iar soarele îi cuprinde destule ore pe zi). De asemenea, nu știu exact ce cantitate de apă au nevoie: eu aș spune că i-am udat destul (erau momente când îi udam zilnic cu min. 15-20l, mai niciodată nu i-am lăsat neudați mai mult de 3 zile, iar pe deasupra și anul acesta a fost foarte ploios. Eu mă gândesc să nu fie de la exces de apă , deoarece am un thuja mic în ghiveci și mai tot timpul băltește în apă și acela are câteva ramuri galbene. Iar la ceilalți Thuja pe care eu îi consider ok, au pe ramuri muguri, lucru care lipsește la thuja care se usucă. Atașez poze jos. Mulțumesc!

Primele 4 poze sunt de la thuja bolnav, iar în ultima de la ceilalți care au mugur.IMG_20200629_103225.jpg
 

Atașamente

Ultima editare:

crysty

Active Member
Salutare, daca era singurul de acolo de la gard as fi zis ca nu ii prieste locul fiind prea calduros cand se reflecta caldura din gard dar faptul ca mai aveti si altii care le merge excelent inseamna ca doar el e cu problema si nu as spune dupa parerea mea ca e bolnav ci doar ca nu va supravietui ca doar e fiinta vie si nu toate fiintele vii de pe pamant sau plante , reusesc pana la sfarsitul vietii. Daca avea vreo boala probabil uscarea aparea din interior spre exterior si nu invers asa cum se intampla la atac fungic sa zicem cand la interior se creeaza mediu propice din cauza ca nu are aerisire destula.
Probabil cei 4 sunt luati odata de la un singur loc si sunt aceeasi specie si cel cu pricina este luat separat si ar putea fi si o variatie diferita de specie, mai pretentioasa sau mai sensibila la caldura extrema sau apa in exces desi termenul de apa in exces afara nu e de rau si nu persista (decat daca ar fi inundatii) pentru ca apa in sol nu persista , ea este atrasa repede de gravitatie mai la adancime plus ca este evaporata repede de vant .
Uitati-va cu o lupa totusi pe crengute sa vedeti daca nu sunt daunatori cum ar fi paduchi verzi sau negri care sa ii suga din seva.
Si ca ziceti ca ati facut tot posibilul sa il salvati, il stropiti bine si la interior cu un antifungic pe baza de cupru cu Champ 77 sau Alcupral sau care or mai fi, intrebati la fitofarmacie si vedeti ce va recomanda si cei de acolo. Posibil sa va spuna sa il stropiti si cu un stimulent de crestere cum ar fi Cropmax ca sa vedeti daca isi revine ,dar asta depinde si de buzunarul dumneavoastra. Chiar daca e sa nu isi revina doar pentru ca este el mai sensibil si nu va reusi atunci va ramane cropmax pentru ceilalti sau pentru flori . Mai este si Amalgerolul pentru revigorarea plantelor dar nu intotdeauna reuseste cu el, adica daca plantei ii este dat sa nu supravietuiiasca nu o s-o ajute nici daca ii recitati Luceafarul.
La ceilalti 4 ati pus ingrasamant de le merge mai bine ?
Nu am tuia ca sa va pot spune ceva ca sa mergeti la sigur dar am vazut prea multa lume plangandu-se ca li se usuca acest conifer de specie verde si mai degraba as recomanda daca e sa il inlocuiti sa cumparati o versiune argintie ,din cate am vazut astia sunt mai rezistenti in general, dar e doar o parere personala.
Mai vedeti ce va spun si altii inclusiv la fitofarmacie si de altfel gasiti si aici niste informatii despre tuia https://www.botanistii.ro/blog/thuja-cum-sa-plantezi-si-sa-ingrijesti-acest-arbore/
sau la
Cat despre apa de udat nu stiu ce sa spun cat este mult si cat este putin , asta mai depinde si de zona tarii, si de locul respectiv.
 
Ultima editare:
Sus