Uscare crengi Thuja

Addams

New Member
Buna
Cum ar putea fi salvata o creanga de tuia care se usuca, izolat de restul copacului?
A inceput sa se ingalbeneasca usor si, din experiente anterioare, probabil se va usca de tot. Singura solutie in trecut a fost sa tai creanga uscata pentru a nu afecta si restul copacului...
Am cautat si la radacina, nu am vazut daunatori (e creanga pe care tin mana in poza). Periodic ii curat de ramuri uscate
Au fost stropiti anul asta cu fungicid si li s-a aplicat si fertilizator cu eliberare lenta.

Tuia au fost plantati in toamna anului 2019.
 

Atașamente

crysty

Active Member
Salutare, sincer nu stiu cum si nu am auzit sa fie problema doar cu o creanga si pozele arata ca creanga nu are paduchi pe ea care sa ii suga din seva.
Totusi parca se vede ceva in jos ca se exfoliaza coaja de la creanga ? Uitati-va cu atentie jos daca nu incepe a putrezi creanga sau daca nu are vreo adunatura de paduchi pe acolo ?
Daca era sa fie din cauza soarelui ar fi trebuit sa fie toti afectati pe partea asta dar este numai ala. Dar sa stiti ca si plantele sunt ca si oamenii, unele au o constructie mai slaba altele sunt mai rezistente.
Nu aveti cumva vreun caine care sa urineze acolo ?
Daca ma uit la prima poza se vede un camin de apa si daca este de evacuare reziduala/menajera probabil ca scurgeri de apa cu dero sa se infiltreze in pamant la el ceea ce va duce la moartea sigura a intregului pom. Daca nu sunt scurgeri reziduale in sol la pom si sa zicem ca coroana ii este afectata din cauza ca s-ar incinge capacul canalizarii si l-ar dogori atunci incercati sa dati cu o culoare care nu atrage soarele , mai exact sa varuiti capacul. Nu spun ca ar rezolva problema sau ca capacul se incinge foarte tare de pe acum dar am vazut crengi distruse din cauza tablei de pe acoperis care se infierbanta vara. Ca fapt divers si bine de stiut vara.
Mai asteptati si alte raspunsuri si mai intrebati. Eventual mergeti la o fitofarmacie si cereti un pliculet de fungicid pe baza de cupru si stropiti creanga pe dinafara dar si inauntru. Exista un antistres pentru plante, se cheama Amalgerol si costa cam 13 lei 100 ml , faceti o solutie si stropiti creanga sa vedeti daca da semne de revenire. Puteti incerca si cu Cropmax (costa 15 lei pentru 50 ml) dar asta este mai mult stimulent de crestere pe baza de aminoacizi nu e pe baza de extract de alge marine ca Amalgerolul. Daca nu locuiti in Romania intrebati la fitofarmacie de un stimulent de crestere pe baza de alge. Dar inainte sa cumparati amalgerolul la fitofarmacie daca stati in romania, intrebati daca ar ajuta asta cu ceva. Amalgerolul contine si ulei mineral si se dizolva un pic mai lent in apa asa ca nu va speriati, apa sa nu fie rece de la canal ,la temparatura ambientala este de ajuns.
Amalgerolul ajuta si la crestere asa ca daca va ramane si nu a avut efect se poate folosi pe orice fel de planta inclusiv gazon si are rol si de accelera descompunerea resturilor vegetale din sol.
 

Addams

New Member
Crysty multumesc pentru raspuns
M-am uitat cu atentie la baza crengii uscate si nu am vazut paduchi, doar un paianjen care se plimba pe acolo. Intr-adevar, se exfoliaza coaja doar la ramura respectiva, incepand de jos... Ma tem ca e afectata de la radacina
Caini nu au acces la pomi, dar am mai surprins pisici care urineaza, probabil de asta se mai innegresc varfurile periodic la baza pomilor.
Caminul este de la apa potabila, nu cred ca il afecteaza
Cam acum 2 luni au fost stropiti cu Champ si Dithane. Voi incerca si cu Amalgerol, l-am cumparat pt iedera dar nu a mai fost nevoie sa il folosesc.
Aveti idee de vreo boala anume sau daunator care sa provoace specific exfolierea crengii?
 

Atașamente

  • 140,5 KB Vizualizări: 4
  • 177,9 KB Vizualizări: 4
  • 71,7 KB Vizualizări: 4
  • 156,4 KB Vizualizări: 3

crysty

Active Member
Pentru putin. Exfolierea cojii tulpinilor la arbusti se intampla de regula atunci cand paduchii au avut colonie sub coaja si au prosperat acolo.
Cautati o margine de exfoliere care se poate desprinde cu mana/unghia, sau o portiune care vi se pare ca este gol inauntru si trageti de coaja sa vedeti daca sunt daunatori sau semne de daunatori ascunsi sub marginea cojii. Daunatorii se ascund in coaja trunchiului cand sunt ploi sau cand este frig si cum noaptea acum este inca rece pentru ei, se retrag si ei pe unde pot. Am vazut asta la leandru mare de 2 m cand paduchii testosi umflau coaja tulpinii acolo unde se adunau si sapau pe sub coaja. Singurul lucru care ii dadea de gol si facea asta vizibila de la distanta era ca lasau urme albicioase.
Dar ma uit la poze si nu vad urme albicioase pe coaja dar cum sunt diverse specii de paduchi testosi e bine totusi sa va uitati acolo unde este marginea cojii care se exfoliaza, daca sunt surprize sub coaja. Posibil sa nu mai fie nici urma de daunator si asta sa fie rezultatul unui atac din alt an.
Dar ce nu imi place personal e ca se vede folia de mulcire din rafie, expusa, exact in zona aia. Sa nu imi spuneti ca este orientata spre sud exact cat/cand bate soarele puternic in fiecare vara . Eu va recomand sa acoperiti portiunrea aia goala de folie de mulci, mai puneti niste scoarta decorativa pentru ca s-ar putea ca radacinile si respectiv zona aia cu folie de mulgi sa nu aiba apa destula in permanenta si sa ii provoace uscarea crengii incepand de la baza. Si cand udati pomii aveti grija sa udati destul in zonele cu folia de mulcire expusa.
E bine ca ati stropit cu fungicide chiar si doar preventiv. Exista un mic forum pe un magazin mai dedicat coniferelor, e botanistii.ro https://www.google.com/search?q=tratament+tuia+botanistii&oq=tuia+botanistii&aqs=chrome.1.69i57j0i22i30.5840j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8 si multa lume se plange ca li se incep a se usca arborii de tuia. Si intotdeauna se recomanda un tratament cu fungicid pe baza de cupru dar si taierea/eliminarea crengii cu probleme dar asta o sa faca sa se vada pomul ciuntit.
Atunci cand coniferele au o boala provocata de fungi si se recomanda neaparat tratamentul cu fungicid, ele au frunzele cu o nuanta mai aproape de galben nu de maro asa cum mi se pare ca vad in prima poza de la inceputul topicului.
Si inca ceva, sa fiti sigur ca folia de mulcire nu sugruma in vreun fel tulpina la baza acolo si ii da voie sa creasca lejer, dar nici sa fie gaura in jurul tulpinii ca astfel se usuca prea repede solul la baza.
Nu stiu ce altceva ar fi putut provoca exfolierea inafara de daunatori. Poate doar daca s-a udat prin stropire si coaja a putrezit acolo, de aia e bine sa se ude la baza direct pe pamant pomul.
Incercati si cu amalgerol dar sa va asigurati ca il udati cu apa (la timp) la baza in zona foliei expuse si ca nu sunt daunatori sub coaja.
Eventual postati problema si pe botanistii.ro
Unii (de exemplu dl. ing. de la emisiunea ce vor plantele de agro tv) ar recomanda si niste ingrasamant pentru conifere, administrat la sol, dar nu vad cum ar putea sa ajute asta.
Problema asta se pare ca este de mult timp daca coaja groasa nu mai este iar tulpina cruda expusa s-a cicatrizat/uscat.
 
Ultima editare:

Addams

New Member
Folia de mulci se vede pt ca am descoperit-o eu in cautarea daunatorilor + ca sa fac o poza mai relevanta, in mod normal e acoperita de scoarta decorativa. Da, il bate soarele, toti tuia de pe partea aceea au parte de soare mai mult vara dar au fost udati constant inca de la plantare si ingrijiti, le-am administrat si ingrasamant.
Inca ezit sa tai toata creanga, sper ca isi va reveni : D
Tuia pare a fi cel mai sensibil conifer din toate speciile pe care le-am plantat, din pacate
Multumesc pt informatii
 

crysty

Active Member
Daca pomul nu va supravietui sau doriti sa il scoateti din cauza acelei crengi care se usuca mai tare atunci va recomand sa va interesati de tuia argintiu (cel cu nuanta usor albastruie). Din cate stiu este mult mai rezistent chiar si la canicula si pana acum nu am vazut pe undeva vreun tuia argintiu care sa se usuce. Dar conteaza mult si specia/varietatea si cu atatea incrucisari genetice in laborator e foarte greu daca nu imposibil de gasit o specie care sa fie exact aia pe care ati vazut-o pe internet undeva..
Asa e, e foarte sensibil, e mai ceva ca o pitzipoanca plina de pretentii, am vazut atatia tuia verzi care se usuca si am citit atatea plangeri pe internet chiar si pe acest forum incat daca ar fi sa am gradina mea de amenajat prima alegere nu ar fi tuia specia verde comuna.
Mai este si bradul argintiu, are o crestere mult inceata, dar nu se poate pune un brad langa gard pentru ca nu merge estetic si bradul se dezvolta pe orizontala mai mult decat un tuia. Are nevoie de spatiu pentru coroana.
Speciile argintii de conifere (indiferent ca vorbim de tuia, brad, ienupar, chiparos, etc) sunt mai scumpe din cate stiu si probabil e pentru ca sunt si mai rezistente si nu doar ca sunt mai placute la privire.
Exista si tuia galbeni dar eu unul nu mi-as lua asa ceva pentru ca chiar e greu de vazut daca pomul incepe sa sufere din cauza unei boli fungice sau carente de minerale in sol..
Dar in final cred ca totul se rezuma si la specia gasita in comert la indemana, indiferent ca e vorba de specii comune verzi sau argintii. Am auzit si de cazuri in tara in care tuia verde sa nu aiba probleme de ani de zile si sa se dezvolte frumos. Dar aici intervine si factorul clima, una e sa ai un tuia in jumatatea de nord a tarii si alta in sudul tarii unde verile sunt caniculare.
Am vazut tuia plantati pe mijlocul spatiului verde care imparte in 2 cea mai importanta strada a orasului, erau in plin soare vara, si se uscau din cauza soarelui care le ardea frunzele cand asfaltul de pe strada devenea moale ca un aluat sub greutatea autobuzelor.
La noi in tara comerciantii importa plante fara sa aiba habar sau fara sa ii intereseze ce specie este si daca rezista, banul sa iasa, si ca atare e o misiune imposibila sa afli detalii de la comerciant daca e o specie mai rezistenta sau daca se preteaza pentru o anumita zona climatica.
Iar cei ce cresc pentru a exporta, olandezii, cred ca aleg o specie comuna, una average , care cred ei ca fac fata si e mai rezistenta dar se dovedeste ca in final, pe banii cumparatorului, ca nu e chiar asa.
Iar pozele pe internet sunt facute sa atraga, aici e vorba de alta capcana si de alt subiect.
 
Ultima editare:
Sus