Unelte pentru gradinarit - de ce avem nevoie si de ce nu

  • Autor subiect Anonymous
  • Dată pornire

adrianam

Well-Known Member
Multumesc, Victoria!
In Craiova nu este Obi dar voi cauta la Baumax si Praktiker, ca deja pamantul s-a intarit si cazmaua si sapa nu prea mai intra in el!
 

crinutza

Member
Waw ce ma bucur ca am sotul priceput si nu sunt nevoita sa dau atatia bani pe o sapita.La scorurile astea cred si eu c-ar trebui sa sape singure,fac mai tarziu o poza cu varianta mea de sapaliga :)
 

nino

New Member
Uneltele mele: masini de tuns iarba wiking - bosch, scarificator electric wiking, motocultor hb 585 wiking, distribuitoare (seminte, ingrasaminte, sare, nisip), foarfeci pentru tuns la inaltime - fiskars la 6m, greble, cazmale, furci, roaba, foarfeca garduri vii, drujba pentru intretinere arbori la inaltime, burghiu pentru montat stalpi - diam 8 cm, pompa pentru tratamente fitosanitare, trimer, plantatoare bulbi, ciubere pentru amestec pamant - 90 - 180 litrii, tavalug cu tepi pentru aerat - 1m latime - 560 tepi, tavalug pentru pamant latime 60cm. Cam atat cred ca am......probabil am uitat unele chestii.

Revin daca imi aduc aminte de ceva important.
 

ovidiu

New Member
Buna, si bine v-am gasit, sunt nou pe aici dar pasionat de gradinarit. Am si eu scule ca toata lumea, dar cautand pe net am gasit o "furca de sapat", am incercat sa ii aproximez dimensiunile dupa poze si diverse filmultete gasite si am trecut la executia ei in garaj. Rezultatul: gradina ce o sapam cu cazmaua in o zi intreaga am terminat-o in aproximativ 3 ore. Sapatura mai adanca (a mea merge la 25-27 cm) dar se poate confectiona la orice marime. Fata de cele gasite pe net a mea este mai ingusta (doar 5 dinti, majoritatea au 8) deoarece initial am facut-o cam la fel dar pe jumatate de gradina care nu a fost sapata niciodata nu am reusit sa o infing in pamant cu 7 dinti cat avea initial asa ca am "demontat" din sudura 2 dinti urmand sa ii pul la loc peste 1 an cand sper ca va merge mai usor sapatul. Uite un loc de unde m-am inspirat in bricolarea furcii.
https://www.descurcareste.ro/gradina/cazmaua-minune-6
Ma gandesc sa cumpar o sapatoare electrica pentru maruntit pamantul primavara, are cineva? merita? Gradina mea are cam 150 mp deci nu merita investitia in una pe benzina.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Furca asta de sapat ma intereseaza tare de tot! Mi se pare geniala daca e asa cum spui! O sa caut si eu filmulete
 

ovidiu

New Member
Vad ca esti din Cluj. Da o fuga pana la mine si o vezi la munca. La a mea trebuie sa ii modific putin pedala ca nu intoarce bine brazda numai daca apas coada pana apoape la sol. Daca maresc putin pedala va intoarce brazda fix cu 180 de grade. E tare utila in gradini mici unde nu poti intra cu nimic sa ari.
 

jasp15

Active Member
Buna,
Sa stiti ca mi-ati starnit curiozitatea cu aceasta cazma. Este usor de manevrat si de noi, fetele? Va intreb, ca sa nu-l sacai pe al meu sa-mi faca cazmaua si apoi sa nu ma descurc eu cu ea.
 

ovidiu

New Member
Depinde de teren. De manuit e usor, dar daca e pamantul tare e destul de greu de infipt in pamant. Pentru fete se poate face eventual mai mica si atunci merge sigur. E usor de executat de cineva care mai mestereste una-alta prin garaj si are un aparat de sudura. Eu am facut dintii din fier de 14 mm grosime dar cred ca e suficient de 10mm si atunci se va infinge mai usor in pamant. Nu reusesc sa atasez poze ca as face o schita de executie si as posta-o aici.
PS: cred ca ar trebuii deschis un subiect cu "unelte home made" :wink:
 

danceonline

Member
E practica cazmaua-furca, am incercat-o si recunosc ca e mai rapid ca la harlet, dar nu mai usor. NU SAPA SINGURA, adica, daca te descurci greu cu cazmaua sau furca de sapat, iti va fi greu si cu scula asta, cu atat mai mult ca este mai lata, deci dizloca un bloc mai mare de pamant ! Dar, daca ai forta suficienta, este mai rapida. Avantajul cel mai mare este ca intoarce brazda doar culcand-o la pamant, nu este nevoie sa mai faci efortul de a ridica bulgarele...
O secventa video de pe net, spre exemplificare.

Dezavantajul este ca lasa brazdele (bulgarii) destul de mari, deci ar trebui luati la spart ulterior, cu sapa sau motosapa etc.

Am gasit o alta inventie, care mi s-a parut de-a dreptul geniala, pentru ca rezolva tocmai problema "maruntirii" bulgarilor concomitent cu sapatul ! Nu am incercat-o personal, dar ar fi unul din proiectele de primavara.

Cineva intreba de o sapa electrica; am folosit una de 45 cm latime atunci cand am nivelat - sapat - maruntit - pregatit de gazonat o "parcela" de 1.500 mp si am crezut ca nu va rezista, dar a rezistat cu succes si dupa 3 ani inca este functionala; a mea este Grizzly de 1.300W, dar banuiesc ca este la fel de (ne)buna ca oricare alta scula fabricata in RPC. Acum, pentru 150MP nu stiu daca se justifica investitia; nu puteti sapa cu ea, ci doar marunti, nivela, amesteca pamantul deja sapat; pentru straturi sau pentru o sera este ideal. Mai bine incercati varianta "cazma-zdrobitoare-minune" de mai sus.

Si, daca tot suntem la capitolul scule home-made, sa va arat PREFERATA MEA; eu nu prea mai am de sapat, in schimb prasitul prin borduri este una din activitatile saptamanale pe care le detest, pentru ca ma dor spatele si umerii de la sapaliga si de la pozitia aplecat; nici pe asta n-am incercat-o, dar ma atrage faptul ca nu trebuie sa stau aplecat si sa "ciocanesc" cu sapa, ci sa stau drept si sa fac miscari de rotatie ... Tot am o furca rupta prin garaj, asa ca sigur voi experimenta! Va tin la curent ;-)
 
Ultima editare:

ovidiu

New Member
Cu furca ce si zdrobeste il invit la mine in gradina sa vedem cum va reusii, pamantul e tare, e lipicios, deci nu prea are sanse. Furca de sapat eu am facut-o cu 5 cm mai lata ca o cazma. Nu e neaparat sa o faci asa mare ca cea din film. A mea are aum 25 cm latime utila, initial avea 35 dar i-am dat 2 dinti jos ca se infingea greu in pamant. Aia din film are aproximativ 45-50 cm, poate chiar mai mult. Pentru doamne se poate face si mai mica, ajustam marimea dupa utilizator ca de aceea le bricolam acasa, sa fie personalizate :).
Eu eram si cu sapatoarea electrica, mie fix pentru ce ai zis ca merge imi trebuie, pentru straturi, toamna sap cu furca si primavara sa maruntesc si nivelez cu sapatoarea elecrica. Am gasit la 300 de lei/buc de 750 w.
 
Ultima editare:

jasp15

Active Member
La mine pamantul este bun, a fost ceva de lucru cu destelenirea lui dar acum e ok. Si, asa cum bine ati specificat " personalizata" sigur ma voi descurca. Voi persevera cu strajnicie sa am o astfel de unealta. Daca nu, am vazut ca se face si la comanda aici https://www.descurcareste.ro/gradina/cazmaua-minune-6
De anul acesta sunt hotarata sa achizitionez si eu unelte cat de cat profesionale ca m-am saturat sa ma descurc cu mai nimic. Acum pe lista am o pompa de stropit cu motor( daca are cineva sau imi puteti recomanda ...) si o foarfeca de taiat fiskars p90.
 

danceonline

Member
pompa de stropit cu motor
Daca va referiti la un atomizor, este practic si foarte eficient daca aveti suprafata foarte mare, culturi in camp sau livada; altfel e prea scump ca sa merite.

Daca va referiti la vermorel cu motor pe baterie, mai bine uitati ... - bateria sta mai mult la incarcat decat iti faci treaba cu el ...
 

jasp15

Active Member
Nu. ...atomizatorul ci vermorelul cu motor pe baterie . mie îmi trebuie pentru câțiva pomi fructiferi, trandafiri .
 
Sus