Un deal cu Rapita

IZA

Active Member



Mie mi-a placut foarte mult .Este minunat. Pacat ca nu am putut face pozele mai bune din masina. Se poate si urca pe el. Nu stiam de existenta lui desi se afla la cca 25 de km de mine.Am auzit ca anul trecut ar fi fost cultivat cu in :cry: :ros_unghii: ce-am pierduuuuuuut!!!!
 
oare ,nu e nici-un stupar pe acolo !!!!, mare pierdere si pt stupar si pt fermier !!!!

bineinteles ca-mi place si poza cu varful de deal galben !!!!! :D
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
Ma bucur sa vad ca se cultiva iar rapita,pe cand uleiul din rapita noastra in magazine?
 
Vad ca nu s-a postat de mult in aceasta sectiune.As avea si eu cateva intrebari daca ma poate ajuta cineva.Am adus din italia seminte de Broccoletto/cime di rape/rapini (brassica rapa esculenta) mai pe romaneste spus rapita de gradina si seminte de ,,rapa(brassica rapa sylvestris) .Sunt foarte bogate in vit C si saruri minerale.Au proprietati antianemice si energetice.Pe ce sol se cultiva/ii place apa multa/ingrasaminte.Orce inf sunt bine venite.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Mnina a spus:
Ma bucur sa vad ca se cultiva iar rapita,pe cand uleiul din rapita noastra in magazine?
Nici nu am vazut postarea asta pina acum :roll: ..........Exista ulei de rapita in magazine de mult si chiar se cumpara ca este se pare mai sanatos :evil:

Silvia.............rapita sa cultivi in gradina?Stiam ca asteia ii trebuie cimp intreg pentru a fi productiva :? Nu am citit nimic pina acum despre asa ceva ca nu m-a interesat :)
 
Gabiuta,eu nu stiu aici sa se cultive rapita in gradina dar dincolo da,se cultiva.Se foloseste in multe preparate culinare si este delicioasa.Am adus seminte sa-mi ajunga pt cativa ani.Nu de mult am semanat un strat sa vad ce iese/o jumatate de strat este minunata(vorbesc rapita)cam 20cm,frunze sanatoase iar cealalta jumatate niste plantute firave,mici.Eu nu inteleg nimic pt ca e acelasi pamant ,conditii ,udat la fel de aceea voiam sa cer sfatul unui...specialist.
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
Gabiutza eu am gasit in magazine doar ulei de rapita made in Germany,de aceea am scris si imi era ciuda ca noi putem cultiva si nu o mai facem,cam ca si cu soia,candva se cultiva si acum ba!
 

mirela06

Active Member
Silviuca, draga mea. Cultivarea rapitei, care este de mai mlte feluri, se face in sol fertil, adica destul de bine ingrasat cu mranita, drenat cu nisp si caruia sa i se asigure o umiditate corespunzatoare, nu baltirea apei sau mustirea pamintului.
 

alfa

Active Member
Dragelor, din cate stiu eu rapita la noi nu se cultiva pentru ulei de gatit, poate un procent mic pe acolo. Eu stiu ce se cultiva acum din nou pentru biodiesel. . Si la Ploiesti au fost anul acesta campuri intregi. Foarte frumos :D
 
Multumesc mult Mirela,pentru informatii/orce este binevenit.Nu stiu daca rapita care se cultiva in gradinile celor din regiunile mediteraniene este aceeasi cu cea care se cultiva la noi.Se foloseste in diferite mancaruri.Ca planta este mai dezvoltata ,frunzele sunt mai mari si mai carnoase.Despre ulei nu stiu nimic.Dar pot incerca.
 
Alfa,la fel am vazut si eu in austria,germania si ungaria campuri intregi cu rapita.Ceva in genul pozei facute de iza.
 

mirela06

Active Member
Nu conteaza decit sa ne facem placerea si sa incercam, mai ales daca este o planta pt. sanatate. Chiar si un manunchi, acolo, dar este bucuria noastra de a fi multumite ca avem ce ne-am dorit. Sa ai noroc in tot ce intreprinzi si sa vezi ca vei fi multumita. Nimic nu este intimplator. :hug:
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Silvia sa inteleg ca "dincolo" se maninca frunzele :eek: ?Sau ce anume din aceasta planta? :?
Eu stiam numai de uleiul de rapita :(

Laura acum am inteles:ulei "made in Ro" :)
 
Sus