Udarea si dezechilibre

D

dyayzh

Guest
In acest topic vom vorbi despre sensibilitatea orhideei la cantitatea si calitatea apei, precum si a dereglarilor de udare. Toate plantele raspund negativ la udari deficitare sau in exces pe o perioada mai lunga; la un program de udare dezordonat; cu apa de o calitate necorespunzatoare. Orhideele sunt deosebit de sensibile la aceste aspecte.

Cand si cum udam o orhidee?
Exista mai multe metode de a determina nevoia de apa a unei orhidee. Vom prezenta 3 din cele mai simple si frecvent utilizate:
1. cautati cu degetul cam la 2.5 cm in adancimea ghiveciului spre centru. Daca e uscat necesita apa, daca inca e umed mai asteptati;
2. un ghiveci foarte usor are nevoie de apa, cel umed fiind un pic mai greu;
3. culoarea radacinilor reprezinta si ea un reper: daca este gri-verzui: planta are nevoie de apa; daca este verde si tare: e multumita; daca este maro si se faramiteaza in mana - din cauza excesului de apa radacinile au inceput sa putrezeasca. Radacinile afectate trebuie indepartate prin taiere.

Nu exista o metoda care sa garanteze 100% reusita, insa putem gasi modalitatea la care se adapteaza orhideea noastra. Trebuie tinut cont ca necesitatile de apa a orhideei sunt diferite de la o specie la alta, de aceea e absolut necesar sa cititi fisa plantei inainte de orice.

Iata care sunt metodele:
1. Punem orhideea in chiuveta si o udam cu atentie cu apa calduta, incercand sa ocolim centrul frunzelor, pana cand apa se scurge prin gaurile ghiveciului. Daca alegeti aceasta metoda, cam de 2 ori pe an udati-o cu dusul pentru a indeparta de pe frunze praful acumulat;
2. Intr-o galeata sau alt recipient inalt punem apa calduta (a se intelege prin apa calduta, apa la temperatura camerei poate un pic mai calda, dar nu cumva sa exagerati in caldura apei), atat cat sa acopere ghiveciul de orhidee la scufundare pana la baza plantei. Il tinem asa aproximativ 10 - 30 minute, dupa care il punem la scurs;
3. Udarea in cada direct cu dusul este o alta metoda folosita des. Punem orhideele in cada, dusam la jet slab de jur imprejurul plantei pana cand apa incepe sa se scurga prin gauri. Le lasam un pic la scurs apoi le ducem inapoi la locul lor; de mentionat ca prin aceasta metoda riscul de putrezire este mai mare.
4. Orhideele pot fi udate si prin metoda clasica cu pompita de apa. Esentialul este sa le pulverizam pana ce apa incepe sa se scurga. E bine sa incercam sa udam orhideea la inceputul zilei deorece apa in surplus are timp sa se evapore pana la lasarea serii. In general orhideele se uda o data pe saptamana in anotimpul rece si de 2 ori in cel calduros. Dimensiunea ghiveciului este si ea importanta. Cu cat ghiveciul este mai mare, cu atat se uda mai rar. De exemplu, un ghiveci de 15 cm il udam la 7 zile, unul de 10 cm la 5 zile.

Important de retinut
- nu udati orhideea cu apa rece;
- folositi pe cat posibil apa de ploaie;
- evitati udarea frunzelor si mai ales acumularea apei in centrul acestora;
- inlaturati surplusul de apa din tavita de scurgere;
- daca este prea multa apa in centrul frunzelor inlaturati-o cu un material absorbant.
- niciodata sa nu lasati radacinile sa stea direct in apa pe o perioada mai lunga decat cea necesara udarii.

Umiditatea relativa creste daca amplasam ghivecele grupat. Alta metoda foarte utilizata si binecunoscuta este cea cu tava de pietricele umede. Intr-o tava pe masura numarului nostru de orhidee, inalta cam de 5-7 cm, punem un strat de pietricele rotunde, pietris marunt sau argila si apoi turnam apa pana le acoperim cam 80% (daca punem mai multa apa exista riscul ca o parte a radacinilor sa putrezeasca). Orice dereglare de udare, orice nemultumire referitoare la cantitatea sau calitatea apei, va duce direct la suferinta radacinilor si la moartea plantei.

Primele semne de nemultumire se observa la radacini...ori se maronesc si se subtiaza iar la luarea in mana se faramiteaza, ori din contra, se albesc, uscandu-se. Cum observam aceste semne luam masuri urgente pentru a o salva. Frunzele de orhidee se ingalbenesc si cad cand deja o mare parte din radacina e afectata si este destul de greu sa o mai ajutam.
Iata cateva imagini care sa va ajute sa faceti diferenta intre o radacina sanatoasa si una bolnava:



Text realizat cu ajutorul lui Marean

Linkurile imaginilor afisate:
http://www.tindaraorchids.com/index_tin ... tm~rbottom
 
Sus