Tundere Coffea arabica

VreauSaStiu

Member
Am citit de m-am săturat, dar ceva concret tot n-am aflat ! :( :rugaciune: Cine are Coffea arabica şi mă poate sfătui :?
Arborele meu are cam 4 ani şi peste un metru ... :cry: Creşte aşa ca nărodu' dar nu ramifică şi nici nu înfloreşte... :cry: De ţinut îl ţin lângă geam, în plină lumină, de udat îl ud zilnic, ba-i şi şterg frunzele cu cârpă umedă, sau le pulverizez cu apă:D
L-aş tunde, dar mă tem să nu-i fac rău, l-aş lăsa, dar nu-mi place cum arată ... ce mă sfătuiţi ?
 

VreauSaStiu

Member
Wow ! :eek: Ia-n privi?i ce dihanie ron??ia din Papucelul meu ! :cry: E a doua pe s?pt?mâna asta, care mi-a intrat la flori ! :x
Da' i-am "altoit" una, de-am l?sat-o lat? ! :suparat: :pumni: :gandit: Oare e cazul s? m? alarmez :?
 

sicora fabian

Active Member
Este o Calugarita, una de-aia care-si devoreaza partenerul dupa ce-si satisface poftele. Bine i-ai facut! :rofl:
Despre arborele de cafea, pot sa-ti spun ca da din nou dupa ce-l tunzi, dar greu tare! Al meu in anul trei a inflorit si fructificat, iar in al patrulea a fructificat chiar bine! Are vre-un metru si patruzeci, dar mi-i frica sa-l reduc . . .
Mai ai putintica rabdare cu el . . . :)
 

VreauSaStiu

Member
sicora fabian a spus:
Despre arborele de cafea, pot sa-ti spun ca da din nou dupa ce-l tunzi, dar greu tare! Al meu in anul trei a inflorit si fructificat, iar in al patrulea a fructificat chiar bine! Are vre-un metru si patruzeci, dar mi-i frica sa-l reduc . . . Mai ai putintica rabdare cu el . . . :)
Păi îl las să crească aşa ca pălămida, făra ramificatii ?:eek: Ăsta nu face flori pe ramurile secundare :? Pe Google am citit că se controlează creşterea prin tăieri, care se fac la 45° deaupra unei frunze ! :eek: Pe forum, am căutat "Discutii despre arborele de cafea" la http://egradini.ro/forum/viewtopic.php?t=1104 , dar nu se deschide pagina cu pricina :cry:
 

VreauSaStiu

Member
haplea82 a spus:
http://www.fao.org/docrep/008/ae938e/ae938e07.htm
pe net gasesti o gramada de articole ce se ocupa de taierea arborelui de cafea
Aşa este, doar că sunt în toate limbile Pământului, înafară de română, iar traducerea Google, este aşa cum este ... :eek:f:
 

haplea82

Member
:) e doar engleza :)
vezi ca pe pagina respectiva sint citeva desene explicative foarte reusite
concluzia este,da, se taie anual ,se taie de fructificare astfel incit fructele sa fie distribuite simetric pe trunchi ,cind copacul imbatrineste se taie astfel incit sa formeze un nou trunchi
 

VreauSaStiu

Member
Am văzut, desenele, am şi buchisit (cât s-a înţeles cu Google) ... însă, copăcelul meu, http://thumb6.webshots.net/t/76/176/8/5 ... MTx_th.jpg ,
nu seamănă deloc cu cel din imagine :(... În cei aproape 4 ani, n-a facut crenguţe ramificate, decât de rangul I :( deci pe care le tai :? si mai ales CÂT ? :eek: Trebuie să-i tai din vârf, ca să-i opresc creşterea în înălţime, dar cât ca să nu fie prea mult, sau prea puţin ? :nu stiu: Şi cum îl "conving" să-şi îndese coroana (să aibă şi el ramuri de ordin 2-3, ca să-i pot tăia "sucursalele secundare la 20 cm de tulpina principală" ? :rofl:
 

haplea82

Member
pune si tu o fotografie mai mare,in primul rind,sa putem sa ne dam seama mai bine cum trebuie operat pacientul :rofl: .si nu-ti face probleme ,ti-l facem noi imediat harcea-parcea :)
apropo,linga copacel pune si un metru,ruleta, sa putem aproxima dimensiunile
 

VreauSaStiu

Member
Executat! 8)
Talentele mele artistice fiind minunate, dar lipsind cu desăvârşire, mai bine explic, ca sa fie clar: acesta este pacientul, care în prezent măsoară 150 cm: http://thumb6.webshots.net/t/82/482/6/7 ... eDr_th.jpg cu puţină bunăvoinţă se vede si centimetrul spânzurat de perdea :) In fotografiile următoare, se vad cei 2 tutori, unul îmbrăcat cu sfoară de 70 cm şi unul de bambus, de 100 cm, printre care se "unduieşte" împricinatul :( Anul trecut, i-am "tăiat moţul" la 120 cm, dar n-a odrăslit decât 4 frunze ceva mai pleoştite (nici gând de rămurele):cry: În partea de jos, 2 sau 3 rămurele le-au frânt hotentoţii de meşteri, aşa că acum e şi asimetric ! :x
Cam asta ar fi.... aştept "indicăţii" cum să-l "coafez"! :astept:
 

haplea82

Member
ok,ce as face eu,dar nu o lua ca si litera de lege pt ca nu-s prea de meserie
:D
1 as folosi un vas muuult mai mare.sa nu uitam ca se numeste ARBORELE de cafea ,iar daca doresti sa-l cresti pt a produce cafea atunci trebuie sa-i oferi si ceva conditii asemanatoare mediului natural
2 revenind la taieri,i-as ciupi virful (atit cel principal cit si ramurile primare)in punctul in care m-ar satisface dimensional(la ramuri doar acolo unde e nevoie) pt camera unde-l cresti,tinind cont de faptul ca taierile trebuiesc facute exact deasupra unei ramificatii
3 lumina cit mai buna si un ingrasamint conform prospectului de folosire
dar cum spuneam,asta i-as face eu :D
 

VreauSaStiu

Member
Foarte mulţumesc ! :hug:
Nu vreau neapărat să beau cafea din producţie proprie, mă mulţumesc dacă arată bine şi face floricele :wink:
Dar cum să tai "deasupra unei ramificaţii", când copăcelul meu nu are aşa ceva ?!?! :eek:
 

haplea82

Member
scuza-ma ,nu-i copacelul tau fotografiat :eek: ? pt ca in fotografie se vad multe ramificatii!adica ramificatie = crenguta laterala.dar ca sa fie mai clar ,ciupeste-l/taie-l exact deasupra unui nod/loc de unde porneste crenguta laterala/frunza
 

VreauSaStiu

Member
:oops: Eu mă gândeam de fapt la ramificaţii de rangul II, că de-l tai de unde pleacă cele de rangul I, practic îl chelesc cu totul ! :D Să înţeleg că-l crenguţele laterale (de rangul I), se pot tăia de unde pleacă frunzele ?:eek:
Şi încă o întrebare grea : din vârf, cât să-i tai acum :?
 

haplea82

Member
:rofl: cred ca pina la urma o sa trebuiasca sa vin si sa-l tund personal!
acum lasind gluma la o parte ,crede-ma ti-am dat deja toate detaliile
 
Sus