Tuia bolnavi

crysty

Active Member
Buna dimineata, urmaresc foarte des emisiunea Ce vor plantele de pe AgroTV si multa lume suna in legatura cu tuia ca li se usuca sau ca nu merg bine.
Prima intrebare pe care o pune dl. ing. Horea Ghibu persoanei care suna in direct este :
1. Ati plantat tuia in turba acida ?
Cand se planteaza tuia se face o groapa mai mare un pic si se toarna turba acida ( de exemplu asta https://www.dedeman.ro/turba-rosie-bioflor-50-l/p/1040986 cu pH 3,5-4,5 sau asta https://www.dedeman.ro/turba-agro-cs-20-l/p/7027623 cu pH de 3-5 https://www.dedeman.ro/galati/turba-agro-cs-20-l/p/7027623 (este si la cantitate de 50litri)) si abia peste turba rasturnata in groapa se pune planta de tuia cu tot cu pamantul ei din ghiveci
Daca nu ati folosit turba acida atunci exista o metoda batraneasca recomandata in emisiune si anume folosirea berii de baut pentru acidiefierea solului in proportie de cam 1:5 adica o parte bere si 5 parti apa ,de exemplu o cutie de bere o rasturnati in 1,5 litri apa si faceti amestecul asta si udati cu el o data pe saptamana solul si repetati cam de 4 ori . Bineinteles ca (in zilele calduroase) doar amestecul asta nu este de ajuns pentru udat si atunci la udarile normale folositi apa curata.
Daca puteti cumpara turba acida atunci puteti incerca sa sapati in jurul tulpinii ,in forma de lighean, pana dati de radacini (nu trebuie dezgolite) si sa turnati acolo turba acida pana la nivelul solului.
2. Ati folosit un ingrasamant macar o data la 2 luni ?
Un ingrasamant echilibrat de tipul 20-20-20+Me sau asta https://solarex.ro/catalog/geliasol-t-c-25-5-25-5-25-5-mgo-me/ . Nu abuzati de ingrasamant mai bine mai diluat decat prea concentrat . Daca nu gasiti ingrasamant echilibrat nu e bai, cautati ingrasamant de conifere cum ar fi asta https://www.dedeman.ro/ingrasamant-pentru-conifere-agro-cs-granule-1-kg/p/7027654 sau unul care sa aiba raportul NPK cu N mai mult pentru frunze de exemplu 10-8-5 sau 12-4-8 sau 7-4-2 , principalul e ca prima cifra sa fie mai mare. Cred ca si ala de gazon are prima cifra mai mare cum ar fi asta https://www.dedeman.ro/ingrasamant-gazon-agro-cs-granule-3-kg/p/7012149
3. Verificati plantele cu atentie pe la crengute si varfuri sa nu aiba daunatori.
Mai intrebati si pe altcineva de exemplu la fitofarmacie sau trimiteti un email cu pozele astea la emisiunea ce vor plantele la cevorplantele@agro-tv.ro si vedeti ce va sugereaza si altii ca poate eu ma insel.
 
Ultima editare:
Sus