Tropaeolum majus - Nasturei

simonag

Member
Denumire stiintifica:
Tropaeolum majus

Denumire populara:
Nasturei, condurasi

Imagine:
http://images.google.ca/images?hl=en&q= ... a=N&tab=wi

Tipul de planta:
In regiunile cu o clima calda este considerate planta perena, dar la noi pentru ca nu rezista inghetului este considerate planta anuala.

Gabarit:
Inaltime: 20-30 cm. Cei curgatori pot atinge 60 cm.

Lumina ºi temperatura:
Se planteaza la soare sau umbra usoara.

Flori, frunze, fructe:
Flori rosu-burgundy, roz, portocalii, piersica, galben sau crem, simple sau involte. Infloresc din iunie pana da inghetul.

Solul:
Le merge cel mai bine intr-un sol sarac sau nisipos. Tolereaza totusi pamantul de gradina daca acesta nu este excesiv de bogat in azot.

Udarea:
Se uda doar cand pamantul este uscat.

Aerul:
Nu are cerinte.

Ingrãºãminte:
Nu are nevoie.

Inmulþire:
Prin seminte: in sera se insamanteaza la o adancime de 2-3 cm, cu 2-3 saptamani inainte de transplantare. Germinarea este facilitata de intuneric, motiv pentru care semintele se acopera cu un strat gros de pamant.Germinarea dureaza 7-12 zile la 18 C. Anumite varietati au radacinile sensibile si de aceea transplantarea nu este recomandata; in acest caz se recomanda insamantarea direct in gradina. Direct afara se insamanteaza la o saptamana dupa data medie a ultimului inghet din primavara.
Butasii de tulpina sau radacina, inclusiv frunzele pot forma radacini daca sunt detasata de planta mama si sunt puse in apa.

Transplantare:
Rasadurile obtinute in sera se transplanteaza in gradina la doua saptamani dupa data medie a ultimului inghet din primavara.

Condiþii de iernare:
Toleranta la inghet este medie. Toamna tarziu nastureii se tund si se scot din pamant. Se depoziteaza intr-un loc racoros si uscat, ferit de inghet. In acest moment pot de asemeni fi divizati pentru a obtine mai multe plante.

Boli ºi dãunãtori:
Verificati regulat aparitia omizilor si a limaxilor.

Îngrijire, particularitãþi:
Exista doua tipuri de nasturei: unii care se raspandesc rapid si altii curgatori care arata frumos in ghivece suspendate. Tipul curgator poate fi de asemeni dirijat pe un tutore prin legarea plantei de tutore. Pot forma bordurile straturilor de flori, se pot planta in gradinile cu pietre sau in jardinière.

Toate partile componente ale nasturelului (frunze, mugurii florali, semintele necoapte, florile) se pot consuma fiind o sursa bogata de vitamina C. Frunzele, care au un gust usor condimentat, si florile se pot folosi in salate doar daca planta nu a fost tratata cu insecticide.

Nastureii sunt o alegere inspirata pentru gradinita de flori a copiilor pentru ca semintele lor de marimea unui bob de mazare sunt suficient de mari pentru a putea fi manuite cu usurinta de o mana cu degete mici, iar planta creste foarte repede si in plus are flori mari, viu colorate.

Daca plecati in vacanta pentru o saptamana sau doua taiati o treime din planta inainte sa plecati. Cand va veti intoarce, planta va va intampina cu un buchet de flori proaspete.

Se spune ca nastureii tin iepurii departe de gradina, numarandu-se printre plantele pe care iepurii le ocolesc.

Varietãþi:
"Glorious Gleam Mixture": varietate curgatoare, mare, usor parfumata cu flori involte sau semi-duble, intr-o varietate de culori.

"Whirlybird Series": o varietate imbunatatita a tipului traditional; flori semi-duble de diferite culori care se ridica deasupra foliajului.

Surse bibliografice:
http://www.floridata.com/ref/t/trop_maj.cfm
http://www.bbc.co.uk/gardening/plants/p ... tium.shtml
http://www.kitchengardeners.org/blogs/k ... rtium.html
http://gardenhobbies.com/flower/nasturtium.html
http://www.gardeningtipsnideas.com/2006 ... tiums.html
 
Sus