Trifoi pitic in loc de gazon

Claudiavis

Active Member
Ioooi, ce frumos e!

Intre timp ce s-a mai intimplat cu trifo-gazonul meu: am doua zone maricele, izolate cu alei de restul curtii, unde trifoiul s-a indesit si arata superb. Aseara l-am tuns si e foarte, foarte frumos - arata ca un gazon amestecat cu mult trifoi. Abia astept sa infloreasca. Cum zonele sint chiar in fata casei, mi s-a mai ridicat moralul, ca era sub nivelul trifoiului :tavalit:.

Mai am de "luptat" prin laterale, e o zona unde n-a iesit decit foarte putin trifoi, desi am insamintat de vreo 3 ori. Cel tirziu la toamna mai scirm pamintul si insamintez iar, ca acum chiar m-am indragostit de trifo-gazon. Pina la toamna ud si tund de zor, in speranta ca trifoiul va birui buruienile.
 

elianna

Well-Known Member
Spor la tuns. Se indeseste cu siguranta. De semanat acum n-are rost, e prea cald, mai spre toamna daca va fi nevoie. vedem si niste poze?
 

deutzia

Member
gazonelul/trofiul meu, am promis poze. e f mare iaaarrr, trebuie tuns. ultima poza - zona cu puuutin mai mult trifoi
 

elianna

Well-Known Member
Frumos gazonelul tau. Sa te bucuri ca a crescut. Al meu nu mai creste de vreo luna, de cand a venit canicula si seceta. Am tuns doar spicele. Acum, ca a plouat bine, dar doar luni, a mai prins viata ca era lesinat cu tot udatul meu.
Cu ce program ai pus pozele? le vad doar in mailul de informare?
 

deutzia

Member
multumesc. da, sunt f incantata de el. am si buruieni prin el dar muult mai putin decat ma asteptam. Buba este ca trebuie f f des tuns. trifoiul nu creste inat dar gazonul ma disperaaaa.
 

Claudiavis

Active Member
Nici eu nu vad pozele tale, deutzia.

Am pus si eu niste poze aici: http://claudiavis.sunphoto.ro/Trifoi_in_loc_de_gazon

Daca deschideti fiecare poza, veti gasi si cite o mica descriere la ea.

Pina acum, trifoiul nu mi se pare usor de intretinut Trebuie tuns dupa fiecare ploaie si creste cam neuniform in inaltime. Si anul asta a plouat cam mult :-D.

Buruieni sint destul de multe prin el (de fapt si din cauza asta l-am tuns des).

Creste ca nesimtitul pe linga plantele ornamentale, trebuie sa il tund cu trimmerul.

Acum nu stiu ce sa fac, ca a inflorit, dar au "inflorit" si buruienile. As lasa trifoiul sa faca saminta, sa se indeseasca, dar daca il las pe el, fac saminta si buruienile. Dilema mare... Voi ce ziceti?
 

elianna

Well-Known Member
Arata bine juma juma cu gazon. Ma rog, imi place mie.
Am si eu o zona laterala in care gazonul s-a ars in iarna sau nu stiu ce s-a intamplat dar au ramas o multume de goluri. Aveam si niste urme de trifoi acolo anul trecut pe care tot il scoteam la fiecare tundere. Acum am sa-l las sa se intinda, macar sa fie verde. Sper sa reusesc :)
 

adrianam

Well-Known Member
Claudiavis, nu incerci sa scoti buruienile cu radacina cu tot? Parca nu ar fi teren asa de mult!
 

Claudiavis

Active Member
Scoatem buruieni, cum sa nu... din primavara tot practicam sportul acesta!

Tunsul are si rolul de a mai scoate tijele cu seminte ale buruienilor. Adica lucram pe doua planuri: noi eliminam semintele, iar trifoiul are grija sa sufoce radacina :devil:. Cel putin asa imi place sa cred.

Am observat o chestie interesanta: am 2 locuri in care trifoiul a iesit mai regulat, a fost tuns mai des si la ultima ploaie a crescut mai inalt. Ei, am vrut sa-l aduc la ordine, l-am tuns, si surpriza: cum treceam cu masina de tuns, raminea un trifoi pitic uniform cu frunze crescute fix sub inaltimea de tundere. Cred ca vom ajunge sa ne intelegem. Mi s-a parut foarte interesant ca o parte din el a "tinut minte" cit trebuie sa creasca pt a scapa viu :-D.

Imi place mult sa merg prin zonele cu trifoi uniform, mi se pare mai placut decit pe gazon (firele de gazon mai inteapa, te mai maninca, trifoiul e foarte placut la atingere).
 

Claudiavis

Active Member
Dupa prima canicula, trifoiul si buruienile aferente sunt mai verzi decit gazonul din curtile din jur :-D. Si n-au prea avut parte de udari.

Citeam pe undeva ca trifoiul e cea mai buna varianta daca vrei sa scapi de pir. Deocamdata NU mi se pare devarata afirmatia asta. Convietuiesc impreuna bine-mersi. Mai vedem anul urmator.
 

Claudiavis

Active Member
Dupa citeva luni de convietuire cu trifoiul si balariile pe care nu le-a impiedicat sa iasa, am ajuns la urmatoarele concluzii:

1. Cultura de trifoi nu are absolut nicio legatura cu ceea ce numim "gazon". Nu este un bun acoperitor de sol, in sensul ca nu fixeaza pamintul si nu creeaza un covor verde compact. Nu suporta nici macar trafic mediu, iar dupa tundere arata urit pina ii cresc iar frunzulitele.

2. Trifoiul nu impiedica aparitia buruienilor, ba chiar isi tin de cald :D si umezeala unele altora.

3. Trifoiul nu este mai usor de intretinut decit gazonul: dupa ploi creste luxuriant si trebuie tuns. Numai ca daca-l tunzi, risti sa ramina intr-o faza de citeva fire chele vreme de citeva luni, timp in care il cam pindeste uscarea daca e seceta. In plus, daca ai zone mai umede in gradina, trifoiul va creste mai inalt decit in restul curtii in acele zone, ceea ce nu arata prea sexi.

4. Poate singurul avantaj al trifoiului e ca ramine verde indiferent cit de seceta si cald e afara.

Concluzia concluziilor de mai sus e ca: trifoiul nu poate fi folosit ca inlocuitor de gazon, pentru ca nu are niciuna din proprietatile gazonului clasic. Toti "marii specialisti" peisagisti care recomanda varianta asta nu au vazut in viata lor cum se comporta trifoiul.

Si concluzia ultima, cea mai trista pt palmele noastre... e ca la toamna sapam iar curtea si punem un gazon rustic (probabil) sau sport. Poate aruncam printre el si ceva seminte de trifoi, ca in combinatie cu iarba nu arata rau.

No, sper sa foloseasca cuiva acest jurnal de campanie, sa nu-si mai consume si altii timpul si nervii incercind sa faca din rahat bici si din trifoi gazon. :envy:
 

elianna

Well-Known Member
Imi pare rau pentru munca ta si sperantele spulberate. Multumim pentru informatii. O singura remarca vreau sa fac. Daca terenul pe care vrei sa semeni gazon este insorit, pune gazon de soare. Eu am esuat cu gazonul sport care a crescut rar si anemic cu toate udarile si ingrasamintele mele. L-am inlocuit cu gazon de soare si acum e bine. Si ti-as mai sugera ceva. Daca ai multe buruieni, erbicideaza intai si asteapta pana la primavara pentru ca din semintele cazute vor mai iesi destule. Daca ai si pir, asta renaste din propria-i cenusa. Atunci erbicidezi din nou si apoi semeni gazon. Iti spun asta din experienta proprie. Stiu ca dureaza, e urat pamantul cu ierburi uscate sau asa gol dar trebuie sa ai rabdare.
 

deutzia

Member
stiu cata munca presupune amenajarea unei parti din curte, pornind de la 0, de la burueni si imi pare f rau sa aud asta.
la mine trifoiul este ca el acasa. dar eu am avut mai mult noroc, punand jumate jumate gazon si trifoi am ramas cu una doar si anume TRIFOIUL. gazon a cam disparul in zonele cu prea mult soare mai ales ca nu m-am omorat stropind. trifoiul insa arata minunat. petece goale deloc.
iti urez success in toamna cu gazonul. si da, numai de soare.
 
Foarte important pentru gazon este un sistem de irigare, chiar daca e costisitor.
Eu nu am ascultat acest sfat (dat de cineva care amenajeaza gradini) iar anul asta l-am pierdut de tot, s-a uscat din lipsa apei. Tipul mi-a spus ca nu exista casa fara fundatie si gazon fara irigare, abia acum il cred :banghead:
 

Claudiavis

Active Member
Va multumesc pentru sfaturi si pentru sustinerea morala :). Vai, ce bine e sa plingi pe umarul cuiva, chiar si virtual :blush:.

Elianna, cred ca voi urma sfatul tau, sa pun gazon abia la primavara... Ma gindeam sa incerc in toamna asta, dar la cite rinduri de burieni au iesit (si si-au scuturat semintele) anul asta, cred ca n-as avea prea mult succes.

Bine ca m-ati linistit cu gazonul sport, fix de-asta ma gindeam sa pun in anumite zone insorite rau.

Rabdare, Claudia, rabdare.... abia de la anul incolo o sa incepi sa te bucuri de gradina...
 

elianna

Well-Known Member
Sa stii ca ti-am spus din experienta mea in propria gradina. Intentionasem si eu sa pun gazon in toamna, dupa ce erbicidasem si se uscase totul. Sapasem si chiar udasem ca sa fiu sigura ca nu mai iese nimic. Au intervenit niste probleme si n-am mai avut timp toamna. In primavara a iesit o mare de buruieni si am erbicidat din nou. Eram la a treia incercare.
Eu am semanat de 3 ori gazon, 3 ani la rand. Prima data a fost plin de radacini de pir de la pamantul care l-am adus si era gazon sport si n-a rezistat la soare, a doua oara probabil a fost prea tasat pamantul, a iesit rar si s-a ars iar a treia oara am reusit sa-l "impamantenesc" dar de pir n-am reusit sa scap in totalitate.
Daca nu e suprafata prea mare, ai putea sa incerci cu role de gazon ca acum sunt mai la preturi mai bune dar sa ai grija sa fie tot gazon de soare ca au si ei pe sortimente.
 

elianna

Well-Known Member
Andreea Laura, sa stii ca eu am reusit sa-l mentin bine fara sistem de irigare iar la tine ar trebui sa fie mai racoare decat la noi. Nu am cum sa folosesc sistemul pentru ca am alte plante in jur si nu risc sa le ud frunzele ca nu stiu cum reactioneaza. Prin incercari repetate am "descoperit' ca important este ca udarea sa fie consistenta dar nu neaparat zilnica. Chiar in perioada caniculara eu am udat gazonul la doua, chiar 3 zile. Un alt element de care trebuie tinut seama este nivelul de tundere. La inceput il tundeam la 2 (pe nivelul de la masina de tuns, probabil 2 cm) crezand ca cu cat tunderea e mai severa, gazonul se indeseste. Acum il tund la 2,5 primavara si toamna iar vara la 3, chiar 3,5 cand a fost canicula. Inaltimea mai mare a firului de iarba tine umbra si pamantul se usuca mai greu. Asa a functionat la mine.
 
Sus