Transplantari, cand, cum si cu ce...

gino

Member
Articolul de mai jos este dedicat in esenta situatilor intalnite in cultura cactusilor si suculentelor, dar cred ca informatiile pot fi utile si pentru celelalte plante cultivate in ghivece sau jardiniere.

Transplantarea este operatia care devine necesara in viata unei plante cultivata in ghiveci sau jardiniera, atunci cand totalitatea factorilor care contribuie la dezvoltarea sa in ceea ce priveste varsta, calitatea substratului si marimea vasului, nu mai sunt optime.

Prima operatiune de acest fel apare in cazul semanaturilor si poate fi catalogata drept repicare in cazul in care :
-Transplantarea se realizeaza in vase asemanatoare cu cele in care plantele au germinat, sau de dimensiuni mai mari si cu acelasi substat, dar cu o densitate a plantelor mai mica.
-Transplantarea se realizeaza in ghivece de mici dimensiuni folosind acelasi substrat
-Transplantarea se realizeaza in ghivece de mici dimensiuni cu respectarea retetei de sol in functie de fiecare specie in poarte.
Premergator acestei operatii se realizeaza controlul vizual pentru depistarea unor eventuali daunatori sau probleme la colet si radacini.

Urmatoarea etapa o reprezinta transplantarea de necesitate, atunci cand plantele au ajuns sau depasit marimea ghiveciului.
In acest caz pot fi intalnite doua situatii :
- ( a )Transplantare cu inlaturarea totala a vechiului substrat, curatarea si scurtarea radacinilor.
- ( b )Transplantare cu inlaturare partiala a vechiului substrat.
In ambele situatii se realizeaza controlul radacinilor si al coletului si se pot face tratamente preventive cu diverse substante insecticide, sau stimulatori de inradacinare daca este cazul. Ghivecele trebuie sa fie mai mari decat precedentele, pentru asigurarea dezvoltarii in conditii bune a radacinilor si implicit a plantelor. Ghivecele prea mici in raport cu planta si masa de radacini vor influenta negativ dezvoltarea optima.
Ghivecele prea mari favorizeaza dezvoltarea radacinilor in detrimentul plantei.
-Situatia "a" este caracteristica plantelor tinere aflate in plina dezvoltare
-Situatia "b" este caracteristica plantelor mature sau batrane.

Aspecte care pot genera transplantari de urgenta.sau periodice.

-Raportul dintre marimea plantei si cel al ghiveciului nu mai este optim.
-Planta are o dezvoltare lenta si o inflorire slaba.
-Aparitia unor pete nefiresti pe epiderma, pierderea partiala a spinilor, etiolare.
-Tasarea puternica a substratuli, impiedicand absortia normala a apei.
-Consumarea partiala, sau in unele cazuri totala a masei de substrat.
-Deformarea sau spargerea ghiveciului din cauza masei mari de radacini, a stolonilor sau aparitia radacinilor prin orificiile de scurgere ale ghiveciului.
-Infestarea substratului cu diversi daunatori.
-La achizitionarea de plante de la alti colectionari sau din florarii.

Perioada optima pentru transplantare

- ( a ) In perioada de iarna atunci cand plantele sunt oprite din vegetatie.
- ( b ) In perioada de primavara - vara, pana cel mai tarziu luna iulie.
-"a" Daca situatia o permite, se pot face transplantari in perioada de iarna.
Este totusi recomandata situatia : "Transplantare cu inlaturarea partiala a vechiului substrat", pentru a nu deranja sau rani radacinile.
-"b" In perioada de primavara - vara se pot face si "transplantari cu inlaturarea totala a vechiului substrat, curatarea si scurtarea radacinilor", dupa caz.

Baza materiala

-Ghivece de diverse dimensiuni si forme.
-Pamant, nisip si pietris de diverse granulatii, roci minerale sfaramate, tuf vulcanic, perlit, caramida sfaramata, cioburi de ceramica, pietre de diverse dimensiuni, sparturi de marmura.
-Lopatele, pensete, farfeci, bisturie, cutite, manusi de protectie, site diverse.
-Etichete de mai multe dimensiuni
-Substante: insecticide si fungicide, stimulatori de inradacinare, dezinfectante.

Precautii ulterioare

Dupa realizarea transplantarii, este de preferat ca plantele sa fie plasate in locuri usor umbrite si sa nu se ude imediat, apoi sa revina pe cat posibil in locurile initiale si sa se mentina orientarea plantei in raport cu soarele ca si mai inainte.

Nu am pretentia ca am acoperit toate aspectele, de aceea datele de mai sus pot fi completate prin disectia fiecarei situatii in parte.
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Multumesc, Gino! Pentru ca il consider f important, o sa-l fac anunt, ca sa poata fi accesat usor de orice utilizator.
 

Blitz

Active Member
A adus ieri sotul meu cactusii care i-am primit de la Gino si Andree (inca o data va multumesc mult :D :D :D). In afara de acestia mai am vreo 2-3 cactusi cam "inghesuiti" in vasele lor. Ar fi ok sa le schimb "casa" acum sau mai bine astept primavara? Rog ajutooooor!

Multzam fain :D
 

Maranta

Member
Buna seara ,

problema transplantarilor este complexa ! Se poate discuta mult pe tema aceasta , existand pareri diferite privind perioada propice transplantarilor .
Eu de obicei transplantez in luna ianuarie ( plantele sunt in hibernare , substratul este uscat , folosesc bineinteles un substrat uscat perfect pentru ca planta sa nu simta umezeala si sa porneasca in vegetatie ) dar daca este necesar transplantez in tot timpul anului , chiar ieri am transplantat vreo 12 ghivece cu cactusi si garantez ca nu va fi nici o problema cu ei ! :)
 

gino

Member
Sa nuantam putin lucrurile.
Se pot face transplantari si in aceasta perioada, ( dealtfel oricand ) daca plantei nu i se indeparteaza balotul de pamant, ci doar se scoate din ghiveci cu totul, se pune in noul ghiveci ( mai mare ) si se adauga substrat.
Spre diferenta de alti colectionari, eu sunt adeptul transplantarilor in perioada principala de vegetatie a plantelor luate in discutie.
Ma refer la transplantarea cu indepartarea totala a balotului de pamant.
Daca sunt neclaritati sau intrebari, nu ezitati, va voi raspunde punctual si argumentat.
 

xcore

Member
Buna Blitz
Personal as recomanda schimbarea ghiveciului in primavara dupa ce au plecate plantele in vegetatie. Exceptie facand, evident, momentele in care planta are nevoie urgent de o asemenea operatie.
Nu cred ca ar trebui deranjata planta, nici chiar superficial cum zice Gino, doar pentru un ghiveci mai mare. Pana la urma, mai bine faci un transplant complet in primavara, prilej cu care poti inspecta si radacina plantei si poti sa schimbi substratul complet cu cel folosit de tine si pe care sti cum sa il uzi/tratezi.
Numai bine.
 

anne`mary

Member
gino a spus:
Daca sunt neclaritati sau intrebari, nu ezitati, va voi raspunde punctual si argumentat.
Eu am o intrebare gino legata de translantarea unui Euphorbia milli pe car el-am primit si care are un ghiveci foarte greu (ma gandesc eu ca are pamant de gradina pe care as vrea sa-l schimb). Dilema mea este: il schimb lcu pamant pentru cactusi acum sau il las pentru primavara dar nu-l mai ud deloc asta ca sa dispara orice urma de apa din turba aia? Ma gandeam eu :idea:
 

xcore

Member
Turba uscata este aproape imposibil de indepartat fara sa rupi radacini.
Sfatul meu este sa o lasi la iernat, nu are sens sa schimbi acum nimic din moment ce a stat asa fara probleme. La primavara dupa cateva udari, cand pleaca in crestere inmoi bine balotul de turba si o schimbi.
 

Maranta

Member
Salut ,

turba este un mare dusman al cactusilor si suculentilor asa ca se cere schimbarea imediata a substratului pentru ca daca il bagi la iernat asa cu substrat format din turba ......este posibil sa nu prinda primavara .
Eu am schimbat substratul la flori in orice moment al anului daca a fost necesar si nu am pierdut nici o planta .
 

xcore

Member
Salut.
Maranta nu vorbi prostii.
1.Eu am crescut cactusi ani de zile pe turba pentru ca nu am avut posibilitatea sa ajung la padure dupa pamant de frunze (macar). Nu am avut nici o problema. Absolut. Am avut si infloriri.
2. Daca plantele au stat pe turba pana acum, ma indoiesc ca brusc se vor supara. Doar pentru ca au schimbat proprietarul
3. Sunt crescatori mari care folosesc turba cu succes. Este pur si simplu o alta metoda .. si are succes
mary .. nu iti face griji :D
Seara placuta
 

anne`mary

Member
Maranta si eu, ca si xcore, cred ca depinde si de planta cum o obisnuiesti. Nu stiu care e ritmul de crestere a unei Euphorbia milli dar planta asta are 1 m inaltime si vreo 7 brate sanatoase si inalte deci cu siguranta are cativa ani buni si daca a supravietuit atatia ani in turba nu s-o supara pe mine acum... si am convingerea ca a stat numai in turba pentru ca e vorba de o persoana care are toate florile in pamant universal indiferent de specie (are o kalachoe interesanta cu ciucurei pe frunza care mi-a luat ochii si care tot in turba sta) De udat nu o mai ud ca sa se usuce bine pentru la iarna si sper sa ajungem cu bine in primavara cand urgent am sa o schimb.
 
buna seara,

eu am schimbat tot ceea ce am cumparat si era in turba, pentru ca asa am vazut la cei cu experienta; lunar, particip la intalnirile bcss, zona de sud, unde se aduna in jur de 30 de pasionati; dintre toti, unul singur foloseste doar turba si pot sa va spun ca are o colectie extraordinara, inceputa cam cu 25 de ani in urma; el nu concepe altceva decat turba, ceilalti "29" nici nu vor sa auda de ea; adevarul este ca, daca se usuca, este foarte greu sa o mai rehidratezi dar, daca vrei sa produci plante in scop comercial, este un mediu foarte bun, atata timp cat este pastrata uda; pana la urma, cred ca este vorba de experienta fiecaruia si de usurinta cu care poti sa-ti procuri solurile si pietrisurile necesare;

Ciprian
 

anne`mary

Member
da Ciprian, dar eu inca nu am o experienta vasta ca sa ma bazez pe ea, asa ca trisez un pic si fur din experienta celorlalti.
 

andre

Member
Anne Mary, aici vorbim despre Euphorbia milli, iar ceilalti, parerea mea, s-au referit strict la cactusi. Eu cred ca acesta planta prefera turba, ca si Poinssetia pulcherima, adica Steaua de Craciun, care eu o am tot in turba cu foarte putin nisip. Am mai incercat transplantare pe alt fel de pamant si nu a mers.
Parerea mea este sa o lasi asa pana la primavara, daca o tii la rece o uzi mai rar, daca o tii in casa la cald, asa cum o tin eu, o data pe saptamana, dar atentie sa nu se etioleze mult. Iar cand o transplantezi, pe langa turba ( sau si mai bun este pamantul de cactusi care tot pe baza de turba este, dar nu are fibre ), adauga pamant normal si nisip.
 

caed

Member
Habar nu am dca trebuia sa incep un topic nou sau e bine si aici, dar am o intrebare... Am o Aloe Vera care mi-a facut pui.. Am inca 3 pe langa planta mama si as vrea sa-i pun in ghivece separate. E cam tarziu acuma? Sau sa las transplantarea mai pe iarna?Au crescut destul de mult. Cred ca intr-un an ajung si puii cam cat planta mama. Ce as putea face?
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Chiar asa de mari sunt puii ca sa-i separi de planta mama? Poate o fotografie ar fi edificatoare. :think:
In legatura cu transplantarile, daca nu sunt de urgenta, e bine sa se faca la inceputul primaverii, pana cand intra planta in vegetatie dupa repausul din iarna. Dupa ce ai separat puii, nu uzi substratul decat dupa 7-10 zile, apoi cu incetinitorul.
Mai multe informatii despre Aloe gasesti aici http://egradini.ro/forum/threads/aloe.2897/page-2
 
Sus