Transplantare la Phalaenopsis (in imagini)

cornelia

Fondator
Membru staff
Am schimbat-o nu ca nu vroiam scoarta ci pentru ca avea in ea milioane de colembole si paianjeni rosii. Din cauza paianjenilor biata orhidee si-a pierdut florile toate in 2 zile. Trebuia sa fac ceva ca sa inceapa saracuta "pe curat".
 

roxy

Member
Cornelia, de ce ai schimbat scoarta? (ma refer la furnizor). eu am pus la ale mele doar scoarta si pana acum le-a mers bine. sunt curioasa cum se va comporta a ta cu acest substrat.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Haideti sa va spun povestea cu transplantatul. Nu stiu daca am procedat corect, insa asta a fost cea mai buna varianta disponibila.

Orhideea e cumparata acum vreo 3 saptamani. Avea o singura tija florala, 5 flori si un boboc aproape deschis. O vreme i-a mers bine, dupa care in 2 zile i-au cazut toate florile si tija a inceput sa se usuce. Se usca si devenea neagra - semn ca nu era ceva in regula. M-am uitat mai bine pe pamant si am vazut colembole mii - cred ca am udat-o cam mult. Si am vazut si un paianjen rosu, mare si urat. Apoi am citit despre treaba asta si am ajuns la concluzia ca o varianta de scapare pentru floricica este transplantarea si tinerea ei sub control.
 

angela draganoiu

Active Member
am vazut ca ai folosit pamint de orhidee la phale, oare e bun ? stiu ca zicea si SimonaC de un pamint bun si la phale asta sa fie ?
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Am cumparat din Hornbach pamant Agro de orhidee si am primit niste perlit. ( :wink: ). Intr-o vreme va recomandasem un pamant italienesc de orhidee, insa trebuia sa bat drumul pana la Romstal si nici nu stiam sigur daca mai gasesc. Comparativ, pamantul italienesc are mai multa scoarta. Agro are putina scoarta, are consistenta fina si retine mai multa apa. Din cauza asta l-am amestecat cu perlit cam 1:1.

Am scos planta din ghiveci, i-am curatat radacinile, am taiat ce era putrezit (vreo 2 bucati), am taiat si tija uscata cat mai de la baza. Am replantat-o ferm in amestecul de care va povesteam dupa care am pus ghiveciul intr-o masca ceramica pentru stabilitate. N-am udat-o, pentru ca radacinile n-or sa aiba activitate vreo 3 saptamani dupa mutarea asta. Asa ca pana pot sa revin la udari normale am sa pulverizez frunzisul zilnic de 1-2 ori.

Daca am facut bine, vom vedea.
 

marean

Active Member
Si orhideele mele au calambole,care au aparut cu zecile in tavitele cu bile de argila mereu ude,un mediu propice lor...oricat am spalat pietricelele,nu am reusit sa scap de ei,si au urcat trepta pana in ghiveciule plantelor.Deocamdata,nu se observa nimic rau,stiu ca bestiile astea se hranesc cu materie in desompunere,si probabil au suficient de mancare din scoarta ghiveciului.
Eu sunt multumit de pamantul de la agro,nu mi se pare ca ar retine apa multa,din potriva,ma asteptam sa se usuce mai greu,insa ma vad nevoit sa-l ud poate mai des decat pe cele in scoarta pura.
Nici eu nu l-am folosit in stare pura,l-am amestecat cu perlit si scoarta mai multa,si am plantat in acest amestec un oncidium,care deocamdata stagneaza,insa nu din vina pamantului,ci pt ca planta avea radacinile putrezite de cand o primisem,si deci trebuie sa o ia de la zero,insa sunt optimist.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Si eu trebuie sa ud ghiveciul asta mai des decat pe celelalte. Deocamdata e bine. Frunza cea mica a crescut serios.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Asa arata acum cateva zile orhideea transplantata:


Acum are motisor pentru inca o frunza noua. Pariez ca va creste mai repede decat oricare alta frunza de la orhideele plantate doar in scoarta. Asta e semn bun, nu?
 

marean

Active Member
Si eu ma gandesc serios sa le trec pe toate in substrat,in loc de scoarta,mai ales dupa succesul cu oncidiumul pe care l-am planta,fara radacini,acum ceva timp,si care se descurca super,am vazut numai la suprafata vreo 3-4 radacini noi,deci eu cred ca-i place !
In plus,inca un avantaj sunt udarile mai relaxate si mai rare,fara tinut la inmuiat orhideea in ceaunul cu apa,ci udare normala,substratul retinand cat are nevoie :) !
 

marean

Active Member
Ma bucur ca ii merge asa de bine !
Al meu,saracul,s-a facut ditamai namiloiul,si l-am rasturnat de 2 ori de pe masa :oops: ,acuma e musai sa-l transplantez,asa ca maine imi dau comanda de cocopeat pe net,mai am cateva in urgenta la transplantare,dar vroiam sa astept pana primavara...se pare ca nu se poate ...
 

marean

Active Member
Dap, exact pt phalae,insa in amestec cu perlit si alte nebunii.
E mai retentiv,insa nici substratul de orhidee nu e mai putin hidro-retentiv...fac o incercare cu una bucata orhidee,si apoi vad eu ce si cum si la celelalte :wink: !
Va anunt cum si ce reusesc a rezolva !
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Il recunoasteti? Exact, el e. Phalaenopsis-ul pe care am facut testul de transplantare. Asta vara l-am lasat accidental in soare si radacinile de la suprafata s-au cam "parlit". In schimb cele de adancime au bagat viteza. Au scos frunze, si din octombrie au dezvoltat o tija cu cativa bobocei. Si anul trecut cand am cumparat-o tot o tija avea cu vreo 5 floricele. Le-a pierdut repede. Initial am crezut ca din cauza caldurii, dupa aia m-am prins ca era vorba de un paianjen. Taiat tija uscata, transplantat, rasfatat pe cat posibil.

Peste iarna a stat la numai 12-13 gr, ca atatea au fost in balcon, motiv pentru care a pierdut o frunza bazala si tija a crescut putin. Dar eu ma bucur. Dovedeste ca experimentul a dat roade.


 

cornelia

Fondator
Membru staff
Pana sa-i descopar eu pe ei, m-au descoperit ei pe mine. :evil: :oops: Dar tot e bine ca s-a rezolvat.
 
Sus