Trandescantia multiflora

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Adaug şi eu tradescantia pallida ţinută în loc cu soare puternic de la prânz până seara. Are o creştere rapidă, începând din primăvară când o tund "zero". Vara face flori mici de culoare roz, în vârful fiecărei ramificaţii. E o plantă foarte rezistentă, cu o coloraţie frumoasă.
 
Eu am o trandescantia stathacea. Si ea trebuie tunsa :? :? Pana acum nu am facut gestul acesta, dar vad ca nu mai arata bine deloc, frunzele se palesc :? :?
 

Roxana

Active Member
si la mine se mai palesc unele frunze, mai ales de la baza si le rup pur si simplu. dar daca nu-ti mai place cum arata cred ca trebuie sa astepti pana la primavara si sa o tunzi.
Tradescantia spathacea este o planta rezistenta si suporta taierile.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Tradescantiile in general (oricare din ele !) sunt rezistente la frig,caldura,vint,ploaie,le place si soarele si semiumbra si mai ales se prind repede.Daca arunci o crenguta cit de mica pe orice fel de pamint (intr-un ghiveci sau pur si simplu in gradina) ele se prind.Florile sunt nesemnificative dar plantele in sine sunt decorative prin portul lor si prin frunzele colorate sau dungate.

Si eu am si imi plac :D
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Roxana a spus:
Tradescantia pallida este acelasi lucru cu Tradescantia violacea?
Eu am găsit informaţii despre ea sub denumirea Tradescantia pallida, având ca sinonime Setcreasea pallida ori Setcreasea purpurea sursa Wikipedia

Gabiuta:
Tradescantiile in general (oricare din ele !) sunt rezistente la frig,caldura,vint,ploaie,le place si soarele si semiumbra si mai ales se prind repede.Daca arunci o crenguta cit de mica pe orice fel de pamint (intr-un ghiveci sau pur si simplu in gradina) ele se prind.
Tocmai de aceea e şi considerată una dintre plantele cel mai uşor de întreţinut. Este extrem de rezistentă. Oricât ar suferi pe timpul iernii din cauza lipsei luminii - şi a mea chiar nu arată deloc bine acum... , cum o tund, în primăvară, se regenerează uimitor. Cu foarte puţină atenţie ne răsplăteşte crescând viguros. În plus e o pată contrastantă prin culoarea neaşteptată a frunzelor. Mă încântă cel mai mult această specie de tradescantia datorită culorii, dar şi robusteţii. Spre deosebire de rudele verzi sau variegate pe care le-am avut la un moment dat, aceasta are ramificaţiile mai bine dezvoltate.
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Gabiuta a spus:
Florile sunt nesemnificative dar plantele in sine sunt decorative prin portul lor si prin frunzele colorate sau dungate.
Si eu am si imi plac :D
Adevărat! Speciile de tradescantia pe care le ţinem în interior nu au flori impresionante. Sunt cam mici. T. pallida face câte o floare roz intens la capătul fiecărei ramificaţii. Sunt drăguţe, dar mici. Le observi cu greu, ascunse fiind între ultimele frunze.

Nu acelaşi lucru pot spune despre speciile de grădină. Eu am Tradescantia virginiana în curte. De la sfârşitul primăverii mă încântă cu florile sale albastre, grupate în bucheţele. Sunt mai mari decât la speciile ce le ţinem în interior.
... Scuzaţi off-topic-ul, deşi vorbim aici de plante de interior, acest gen conţine specii de exterior ce merită să fie prezentate.
 

Roxana

Active Member
am cautat pe net poze cu Tradescantia violecea si cu pallida si cred ca este aceeasi planta.

Am si eu doua Tradescantii violacea si, desi le merge foarte bine si cresc mereu nu au inflorit nici o data. :(
 

Roxana

Active Member
cred ca a mea nu infloreste din cauza lipsei de soare. are lumina destul de buna, dar soare nu.
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Roxana a spus:
Am si eu doua Tradescantii violacea si, desi le merge foarte bine si cresc mereu nu au inflorit nici o data. :(
Ale mele două înfloresc vara, iarna le neglijez în favoarea altor plante mai pretenţioase, motiv pentru care bietele plante pierd din frunze deoarece se usucă. Deşi continuă să crească, săracele arată tare chinuite: decolorate şi lungindu-se către lumină.

Pot să-ţi spun cum procedez eu cu ele:
-primăvara, când le aduc din locul de iernat, le tund "zero";
-le ţin până toamna târziu într-un hol foarte luminos (orientare sud-vestică) în plin soare, chiar şi pe caniculă;
-în ghiveci e mereu "înghesuială", nu separ plantele decât după mai mulţi ani;
-le ud când o cer şi le dau şi supliment de îngrăşământ de 2-4 ori pe lună;

Îţi doresc să-ţi înflorească "violetele"! :D
 

Roxana

Active Member
ok. nu este pre mare deosebire intre cum le ingrijesti tu si cum le ingrijesc eu :) (mai putin partea cu neglijatul). poate o sa infloreasca si ale mele.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Genul acesta,al tradescantiilor, contine foarte ,foarte multe varietati; in jur de 70.

La cele de exterior ,"Virginiana " de care ziceai si care spre deosebire de cele de interior au radacini rizomatoase exista "Rubra","Brevicaulis","Caerulea Plena","Rubra".Si or mai fi......... :?

Cele de interior (cu radacini fibroase)nu mai vorbesc............citeva zeci.La ele florile sunt nesemnificative.

Toate insa sunt decorative :D
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Gabiuţa, ai dreptate! Asta întăream şi eu: ambele varietăţi fac flori, cele de interior încântă prin frunzişul decorativ, cele de exterior atrag atenţia prin flori ... Specii sunt într-adevăr multe! Din păcate oferta la noi nu e prea bogată.
De exemplu tradescantia virginiana cuprinde varietăţi de trei culori. Pe la mine e de văzut doar varietatea cu flori albastru-violet. Nu am văzut "pe viu" varianta albă, ori pe cea violacee.

Roxana, dacă nu îţi înfloresc, eu zic să le ameninţi cu neglijatul ... :rofl: Cine ştie ce se întâmplă? :wink:
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Frumoasă varietatea ta, daisy! Şi ce harnică! Să-ţi trăiască şi să-ţi înflorească şi anul acesta! :D
 
Sus