Trandafirii si capriciile vremii

geodezia

Well-Known Member
Da iarna asta a fost influentata si de apa multa acumulata peste an
de variatiile alternative de temperature cald -frig cald-frig
si l-a mine elf-ul s-a innegrit ditamai crecile de 4 m dar asta este bine ca u rasarit o sa pun la inmultit anul asta
 

gabrielais

Active Member
De dimineata am gasit toate ramurile uscate la Coral Dawn; avea peste 2,5 m...am banuit ca vor fi ceva probleme de la prima tundere dar nu m-am gandit ca va trebui sa tai la 30 cm...macar a supravietuit..asta e; va creste el din nou sa acopere pergola
 
La mine Eden Rose a primit o tunsoare scurta la 50 cm . Chiar imi pare rau anul trecut a fost o minune la 2 m . Eh, acum traiesc din amintiri si din speranta ca poate la anul va fi din nou maret.Acelasi tratament ,pardon tunsoare ,am aplicat si la Antike 89 dar nu ma doare la fel de mult .
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Si la mine, ghivecele de pe terasa erau pline de afide. Nu pot intelege cum au fost invadati in conditiile in care nu sunt in gradina, ci pe terasa unui bloc, fara alte plante in jur. Si cum tocmai faceam dezinsectia pe terasa pentru ca uneori mai gasesc cate un nepoftit in casa si am avut surpriza sa descopar ca se strecoara de afara, am stropit trandafirii cu solutia ramasa de la gandaci, concentratie maxima. Am avut ceva dubii, dar, mi-am zis: ce-o fi, o fi. A functionat de minune, iar plantele nu au fost deloc afectate.
 

gabrielais

Active Member
La mine ziua si trandafirul taiat...:mad: azi a venit randul lui Gloire de Dijon; l-am gasit cu ramurile uscate si a trebuit taiat la vreo 20 cm...ma rog, nici nu era o splendoare...nu cred ca ii place locul...are 3 ani si cam 1,50 m...acum i-am creat conditii mai bune, am dat jos gardul care ii facea umbra...sper ca anul acesta sa recupereze..
Afide am observat si eu zilele trecute la cativa trandafiri...sambata trec si eu la stropit. Vorba Roxanei, poate la anul vor fi din nou mareti:tavalit:
 

elianna

Well-Known Member
Eu inca nu spun nimic despre trandafiri ca nu vreau sa ca apoi sa plang, Astept sa vad cum evolueaza.
 

anette_b

Member
nu am tuns toata partea uscata de la climbing iceberg nici pana acum. nu a murit , are multi lastari jos . problema e ca nu stiu cum sa il tund si acum s-a catarat o clematita pe el pana sus si nu stiu cum sa o sprijin dupa ce o desfac de pe lastarii uscati.
 

LadyBug

Well-Known Member
Ce ciudat, si eu am toti trandafirii luati cu radacina nuda de la cineva in toamna negri, numai ca aproape toti au cate un muguras verde la baza, ori mai multi. Restul trandafirilor n-au nici o problema. Sa fie toti de la acelasi furnizor, sa fie o boala, ceva?
Eu nici nu ma obosesc sa-i tund, inca... desi ar cam trebui. Mi-e teama ca verdele sa nu fie de la port-altoi, asa ca mai astept.
Nu are cum sa fie vremea de vina, din moment ce alti trandafiri sunt bine merci si din moment ce toate avem aceleasi probleme, din colturi diferite ale tarii. Mai ales ca la mine a fost o iarna cum nu se putea mai blajina.
 

anette_b

Member
al meu e dintr-o comanda comuna de acum cativa ani. posibil sa fie o boala dar mai degraba vremea. eu nu i-am musuroit , poate au degerat , nu stiu. si clmbg iceberg dar si crown princess margareta au o multime de lastari de jos. si nu din portaltoi , sunt "adevarati" .

am doi trandafiri plantati acum un an impreuna. adica impreuna in aceeasi groapa . erau intr-o stare jalnica si am zis ca daca isi mai revin , ii mut. din neglijenta -ca sa nu zic altceva- nu i-am mai replantat. au boboci deja. ce sanse au sa traiasca in felul asta ?
trebuie mutati si daca da , cand ?
multumesc anticipat pt sfaturi !
 

geodezia

Well-Known Member
pai or sa se cunoasca cei adevarati prezinta frunze rosiatice ceilati Frunze verzi verzi si nr de petale cei adevarati parca 5 ceilalti cred 7
 

LadyBug

Well-Known Member
Multumesc pentru lamuriri, deci sa inteleg ca toti sunt altoiti pe un fel de maces, asa ca ii voi deosebi. Pana acum, cei pe care i-am analizat aveau frunze rosii, daca e vreunul altfel voi mai vedea, oricum nu ii tai, le dau timp sa-si revina.
 

sannamaria

Well-Known Member
Moderator
da ,are dreptate Geo ,poartaloiul are culoarea de verde deschis ,frunze mai mici si creste mult mai repede decat altoiul ,acei lastari trebuiesc rupte ,se mai intimpla si la trandafiri mai vechi sa dea lastari portaltoiul ,daca nu este plantat destul de adanc butasul .
-si la mine cei plantati in toamna doar acum incep sa pornesca.
-toti trandafiri altoiti ,au portaloiul un soi de maces .
 

geodezia

Well-Known Member
Lady nu sunt altoiti neaparat pe maces din ala roz
eu am avut surpriza sa imi lasatreasca si sa imi inlforeasca portaltoi cu o floare mare alba o frumsete
am lasat un lastar si din acela
dar sa stii ca la mine odata ce a lasatrit portaltoiul cu timpul altoiul s-a dus asa cam in 3- 4 ani
asa ca daca iti infloreste altoiul repede iei si pui sa iti inmultesti trandafirul respectiv
 

sannamaria

Well-Known Member
Moderator
portaltoiul nu este macesul ce se gaseste la noi pe dealuri ,sunt soiuri selectate care se preteaza pt portaltoi .
 

LadyBug

Well-Known Member
Asa voi face, am impresia ca un portaltoi creste, de la un trandafir bulgaresc, sa vedem ce va fi.
 

cristinaf

Well-Known Member
A batut aseara gheata mare cat nucile, si deasa de nu se vedea la 1m, timp de vreo 20cm. A tocat tot: flori, legume, fructe, struguri. Tot e farmat pe jos.
In momente de astea imi vine sa erbicidez tot si sa seman gazon.
La 10 km de mine au instalate rachete anti-grindina, dar s-au gandit ca e cazul sa le foloseasca dupa ce s-a dezlantuit prapadul, si fix la nimic nu au mai ajutat.
 

Luciana35

Member
Doamne, imi pare nespus de rau, stiu exact ce simti, si la mine a venit aseara grindina, gheata pe alocuri era cat un ou de gaina, mi.a spart acoperisul in trei locuri dar am avut noroc ca nu a durat mult si nu a fost deasa. Si eu sunt tare dezamagita, atata munca si atatia bani si in cateva minute e totul distrus:cry:
 

elianna

Well-Known Member
Imi pare foarte rau de ce s-a intamplat la voi. De Tg Neamt nu stiam dar am vazut un filmulet pe net cu ce-a fost la Tg Frumos si chiar ma intrebam ce n-au folosit rachetele antigrindina ca se anuntase cu o zi inainte. Chiar cei din Iasi facusera avertismentul. Chiar atata nepasare e greu de imaginat. Sa va dea Dumnezeu putere sa treceti peste asta si poate, peste cateva zile, o parte din gradina se va reface.
 
Sus