Trandafirii si capriciile vremii

popescu gp

Well-Known Member
Doamne ajuta Geo sa fie bine si sa te faci sanatoasa;ce anume iei pentru Inr?eu iau Sintrom si doza variaza in functie de Inr.
 

geodezia

Well-Known Member
1/2 trombostop si 1 veseu seara si 1 veseu dimineata am avut 1 de trombostop dar ajunsese la 3,5 acum a scazut la 1 nici eu nu mai stiu ce or sa imi faca
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Am ajuns azi pe la rozariul de la Facultatea de Horticultura, unde 99% din trandafiri sunt Tantau. Toti, cu cateva mici exceptii (trandafirii din seria City Flor) sunt compromisi. :(
 

gabrielais

Active Member
Off, ne omoara vremea asta....si eu am inceput sa fac freza la urcatori in general, nu am incotro, trebuie sa vina inginerul care se ocupa de pomi si nu are pe unde se invarti in jurul pomilor din cauza hatisului de trandafiri (la mine e ingramadeala mare :-D ); nu cred ca va mai veni un ger asa puternic si de lunga durata sa strice mai tare decat a stricat; am si eu multi compromisi dar nu total...nu pot pricepe cum a selectat gerul crengile afectate..total contra "naturii"; urcatorii nu sunt aproape deloc afectati; cel mai "stricat" a fost Time,s Past, cred ca trebuie taiat de tot, Westerland, dar in proportie mica apoi Paul's Scarlet; ma gandesc ca daca n-au patit nimic pana acum nici de acum nu mai au cum sa inghete. Incet-incet intru si in ceilalti, englezestii nu sunt afectati deloc, incep cu ei :wink:
 

floralia

New Member
Prapad a facut gerul si printre trandafirii mei! :( Am pierdut 3 tufe de Friesia, englezestii Falstaff, Summer Song si The Prince, Maurice Utrillo si Ninetta. Si asta, doar la o prima evaluare. Mai sper ca vor lastari de la baza, acolo unde au fost aparati de zapada, asa ca inca nu ma ating de ei.
 

geodezia

Well-Known Member
na nu putui sa stau usor si cuminte cu soarele asta ..stiu ca voi lua paruiala dar luai cadrul foarfecele le prinsei cu ata de el si titrii grapis scaunul dupa mine asa ca curatai spatiul catre matusa ce putui si taiai si acolo vreo 7 rose ...na unul adica imeratrice farah era negru pina jos dar gasii o creaca care la baza era verde sper sa dea de acolo la in rest erau si aia innegriti dar aveau destul si verde sper sa scape ceilalti o sa incerc incet incer cite 10 macar pe zi sa reusesc sa curat dar saptamina viitoare daca ma lasa vremea ca pina termin eu vine iunie
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Spre deosebire de trandafirii plantati in gradina, trandafirii pusi la iernat in toamna arata EXTRAORDINAR! In toamna aveam dubii: oare cum e mai bine sa-i protejez si pastrez peste iarna? Ma intrebam daca nu le-ar fi mers mai bine plantati in gradina. Bine ca nu am facut asta, nu stiu ce mai ramanea de ei dupa o asemenea iarna!
In schimb i-am iernat in nisip, sub pamant. Azi i-am scos, sunt verzi, hidratati si viabili. ;-)

 

radu

Member
Multa sanatate iti doresc din inima Geo. In primul rand conteaza sa te insanatosesti, fiindca gradina are nevoie de tine sanatoasa. Asta conteaza, si doar atat !
 

adrianam

Well-Known Member
Multa sanatate, Geo!
Si eu am fost astazi la gradina! Dar nu am vazut nici un vecin sa lucreze in gradina!
Si la mine sunt o gramada de trandafiri cu ramuri innegrite.
Am taiat cativa teahibrizi pana aproape de baza, sper sa mai aiba ceva resurse acolo sa dea lastari.
La poliantha si la urcatori nu m-am bagat deocamdata, astept sa infloreasca forsitia.
Dar mi s-a parut ca Jude the Obscure abia daca are 10 cm verzi la baza!
A facut prapad iarna asta si in trandafirii mei!
In schimb am vazut o gramada de clematite cu muguri!
 

LadyBug

Well-Known Member
De ce s-au innegrit trandafirii? Si la mine aia nou-plantati in toamna s-au innegrit in mare parte, dar nu gasesc explicatie in afara faptului ca erau cu radacina nuda. La noi au fost doar 2 nopti cu doar cateva ore de -17 grade, in rest chiar nu prea a fost iarna grea, asa ca nu inteleg de ce la voi a fost iarna mai grea decat anult trecut sau acum 2 ani.
 

cristinaf

Well-Known Member
La mine situatia e destul de buna, trandafirii se prezinta ca dupa o iarna normala, iar cei plantati in toamna sunt verzi si frumosi, dau semne ca se pun pe treaba.:-)
Iarna asta au fost temperaturi ridicate, iar trandafirii nu au apucat sa se pregateasca de iarna, si a urmat apoi brusc saptamana aceea cu temperaturi extrem de scazute din perioada revelionului - Bobotezei. De data asta am avut un avantaj noi cei din nord, ca am avut si pana atunci temperaturi mai scazute care sa determine trandafirii sa se pregateasca de iarna.
Iar treaba cu o ramura uscata, iar alta nu, se datoreaza faptului ca ramurile care provin din cresterile de primavara au avut suficient timp in care sa maturizeze lemnul, si au rezistat mai bine in comparatie cu cele de vara- toamna.
Englezestii sunt relativ bine, iar dintre cataratorii care provin din floribunde am ramuri mai multe afectate, iar trandafirii canadieni plesnesc de sanatate, n-au o treaba.
La mine Pat Austin s-a uscat, dar nu din cauza gerului, probabil e ceva cu radacina. Ar fi fost al patrulea an, cred. Inca din iarna trecuta a iesit partial uscat; a mai inflorit el cat de cat in vara, dar acum e uscat complet.
Iar Little artist din ghiveci o ia de la zero, ca am facut prostia sa nu-l musuroiesc, dar la baza are muguri grasuni si sanatosi.
 

adrianam

Well-Known Member
La mine am gasit tufe de 5-6 ani innegrite pana la baza, nu stiu daca mai au vre-un mugure viabil. Chiar nu inteleg nici eu ce s-a intamplat!
Eu nu-mi explic decat prin faptul ca poate vantul a viscolit zapada si au ramas descoperiti pe perioada gerurilor.
Insa spre exemplu, Samba si Molineux au fost langa un gard, unde nu cred ca au putut ramane neacoperiti de zapada. Si totusi par innegriti complet!
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Parca Molineux a rezistat destul de bine la mine. Tare ciudat... Ma gandeam ca depinde si de soi... Dar s-ar parea ca nu neaparat... :gandit:
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Io zic sa nu va panicati! De ce ziceti ca sunt morti? Si eu am unii negri, dar cam la toti se vede ceva verde jos, la nivelul solului si tineti cont ca ai mei nu au fost musuroiti si totusi sunt convinsa ca sunt vii!

Madalina, in iarna aia grea de acum 3 ani, aproape tot ce plantasem era negru in primavara pana la nivelul solului, deci tot ce era in musuroi. Si totusi, s-au prins toti! Unii mai tarziu au pornit, dar absolut toti au dat de sub pamant, pentru ca au avut muguri acolo. Asa ca lasa-i frumusel in pace, eventual, daca ai vreo curiozitate, acum e momentul sa ti-o satisfaci si eventual sa scurmi putin in pamant sa vezi care e situatia acolo. Dar nu amana daca vrei sa faci asta, ca sa nu apuce sa creasca mugurii pentru ca risti sa-i rupi, eu am patit-o, curiozitatea si nerabdarea mea au omorat vreo 2 :giggle:
 

adrianam

Well-Known Member
Am fost si astazi la gradina si am continuat curatenia straturilor.
Se confirma constatarile din zilele trecute.
Inca vre-o 3-4 trandafiri la care nu se vede nici macar un mic muguras! :(
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Claude@, eu sunt relaxata...inca nici n-am inceput sa tai trandafirii iar de zgarmanat prin pamant inca nu e cazul. Am doar vreo doi cu semne de intrebare, ambii plantati in toamna (Summer Song si Gertrude Jekyll) dar oricum n-am ce face, daca vor sa creasca bravo lor, daca nu ii mai cumpar odata la toamna.
Restul trebuie curatati...o sa ma apuc probabil week-endul asta.

Oricum eu intentionez sa nu tai inca nimic la tufele mari cu probleme, aia care par a trebui scurtati de jos. Vreau sa se trezeasca de-a binelea mugurii ca sa fiu sigura ca nu-i scurtez aiurea ca ar fi pacat
 

sannamaria

Well-Known Member
Moderator
si la mine sunt destul de multi ,care sunt cam prea inegriti :gandit: Falstafful e negru aproape pana jos ,mi-ar parea rau daca ar trebuii sa-l tai de tot :( la Th e clar ca au ingetat pana jos .
cei plantati in toamna sunt total negri pana la musuroi ,dar sper ca sub e ok .....

dar parca si anul trecut Falstafful si Summer song erau asa inchisi la culoare :gandit: daca tin bine minte .
 

laural

Well-Known Member
Si eu am cativa inegriti, dar asept cu rabdare . Cine imi spune si mie daca rosa rugosa trebuie taiata primavera ? :gandit:
 
Sus