Trandafirii mei - cristinaf

Roxana Peled

Active Member
Vai de mine Cristina, ce nebunie de trandafiri ai! Toata gradina e superba, tufe mari, combinatii inspirate, plantare densa! I'm in love!!! :indragostit:
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Cred ca esti printre putinii posesori ai lui Paul's himalayan musk. Arata superb cocotat in copac :indragostit:
Si Roxana are mare dreptate, e foarte frumoasa si "asezata" gradina ta!
 

cristinaf

Well-Known Member
Tare ma bucur ca va plac trandafirii mei, ce sa zic... e placut sa-ti fie munca apreciata si de altii, multumesc mult! :D

Roxana, la mine inghesuiala e la ea acasa, desi plantarea initiala nu mi se parea prea densa. Incepe sa-mi para rau de unele perene care au ramas prinse pe sub trandafiri, incep sa sufere din lipsa soarelui. Nici nu mai stiu cum sa le impac.

Madalina, cred ca-l mai au multe fete pe Paul's Himalayan Musk, posibil ca e doar ceva mai mic. Ma asteptam sa-l vad anul acesta mai mare, dar a pornit destul de greu in primavara.

Mascha, si eu am multi trandafiri ale caror flori s-au ars la soare, in special din cei vechi si englezesti. Sunt frumosi englezestii astia, au un farmec aparte si au adus un aer nou in gradinile de pe la noi, dar eu raman la parerea mea, pe langa acestia ar trebui plantati si grupuri de floribunde rezistente si florifere. Cred ca p[e nedrept creatiile Kordes au intrat intr-un con de umbra de cand cu publicitatea agresiva a trandafirilor Austin.
Kordes a pus multi ani la rand accentul pe crearea unor soiuri foarte florifere si rezistente la intemperii - categoria Ringo rose - trandafiri din care merita, in opinia mea, alese, dupa gust, cateva soiuri si plantati, eventual in grup, pentru a crea acele "pete de culoare" care salveaza in orice moment aspectul general al gradinii.
Eu am o bordura plantata cu Maxi vita, Mainaufeuer si Innocencia si arata zile acestea de vis. Sunt plantati cate 2 alaturi.
Maxi vita are nenumarate valuri de inflorire deosebit de abundente, Mainaufeuer are o culoare mult mai frumoasa decat am reusit eu sa o surprind in poze, e un rosu foarte catifelat, iar Innocencia nu se lasa mai prejos, e foarte frumoasa. Nici unora dintre trandafirii acestia nu li se ard petalele indiferent cate grade ar fi afara.
E drept ca sunt si floribunde carora li se ard petalele la fel ca si celor vechi sau englezestilor, de aceea trebuie ales cu grija.
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Foarte inspirat comentariul tau, Cristina! sunt 100% de acord cu tine - multi trandafiri nu numai Kordes care-s foarte sanatosi si floriferi merita sa-i ai in gradina (Kordes are insa un mare minus, nu-mi vine in minte nici un trandafir de-al lor care sa aiba si parfum), dar si Tantau, Meilland sau Poulsen au cateva exemplare deosebite.
E bine sa existe un echilibru pentru ca fiecare are cate ceva de oferit :D
 

cristinaf

Well-Known Member
E adevarat ca nici fara parfum nu are farmec trandafirul, dar parfum putem avea de la vechi sau englezesti, floribundele sunt pentru decor. Eventual parfumul poate fi suplinit si de crini parfumati sau caprifoi, intre valurile de inflorire ale celorlali. Si chiar daca am pune doar parfumati, daca le sunt compromise florile de canicula, tot nu vom avea parte de parfum pentru o perioada.
 

adrianam

Well-Known Member
Imi plac foarte mult trandafirii tai, Cristina, mai ales acum ca sunt mari.
Am si eu Mainaufeuer, care intr-adevar este neobosit, mereu are buchete de flori pe el.
Sin gurul lui minus este ca are niste tepi ingrozitori, primavara este durere sa-l tund. La mine are si drajoni iesiti la 50-60 cm distanta de baza. La toamna sper sa-i marit.
Eu am incercat sa-i impun o limita pe orizontala si sa-l las sa se ridice pe verticala. Incet-incet sper sa reusesc.
Un alt Kordes superb este Summer Memories, sper sa reusesc sa pun poze cu el, daca nu acum, macar la iarna cand sper sa am ceva timp liber. Florile sunt foarte mari si bogate, tufa echilibrata fara sa intervin prea mult iar frunzisul perfect si lucios pana toamna tarziu.

Si de la tine imi plac mult cativa, cred ca ii voi pune pe lista pentru toamna! :D
 

cristinaf

Well-Known Member
Adriana, daca vrei lastari din trandafirii mei mari, iti dau cu placere. De altfel ti-am si promis, doar datoprita tie o am pe frumoasa mea poloneza care se pregaterste de inflorire. :D
 

adrianam

Well-Known Member
Multumesc, Cristina!
La toamna iti dau de veste, daca ma hotarasc la ceva!
Pana atunci sper sa te bucure cu cat mai multe flori, inclusiv poloneza! :D
 

laural

Well-Known Member
Cristina gradina ta e de vis :visator: Multumesc pt. comentarii fetele...asa pot sa-mi fac si eu o lista de cumparaturi cu frumuseti confirmate. Cristina ma abonez si eu la tine la cumparat lastari cand ii tunzi :oops:
 

cristinaf

Well-Known Member
Laura, daca se vad in poze tufe mari, iti dau lastari din care vrei, dupa 1 septembrie. Ca acum, dupa primul val de inflorire e bine de pus daca ai lastarii la indemana. Trimisul prin posta pe caldurile astea ii deshidrateaza si e degeaba si efortul meu de ai trimite, si al tau de ai pune. Din cei plantati anul trecut nu vreau sa tai, ca astea sunt cresterile cu care vor ramane dupa gerul iernii. Lastarii mari de vara, deobicei nu reusesc sa se maturizeze suficient si ingheata.
 

laural

Well-Known Member
Asa e Cristina, mie mi-au reusit mereu butasirile din toamna. Multumesc frumos :hug: te mai bazai in toamna, evident vreau doar din trandafirii din care oricum tai :oops:
 

cristinaf

Well-Known Member
Valul II e acum in toi la mine. Jubilee ramane favorit, are trandafirul asta o inflorire la fel de abundenta si frumoasa si acum, nu doar in primul val.
Iar printesica mea s-a colorat daca a venit canicula. Interesant trandafirul asta, cu noante atat de diferite in functie de conditiile climaterice. Tradescantul a inflorit abundent, Rosarium Uetersen la fel... Bukavu.
WS2000 dupa o tundere drastica pe care i-am aplicat-o dupa primul val de inflorire. Grace, printre favorite, si o floare de Janet, ca altceva nu am ce poza la el. Trebuie sa-l mut, nu vrea tufa si pace... vreun suport ceva i-ar trebui, sa-i rasucesc ramurile cumva. Lady Emma Hamilton- un trandafir foarte frumos. Glamis Castle si The Prince.

 
Ultima editare:

cristinaf

Well-Known Member
Am un Little Artist plantat in primavara asta intr-un ghiveci mare, cu diametrul de 50cm, si acum arata ca o mica bijuterie.:inlove:
Asta e trandafirul ideal de plantat in ghiveci mare sau jardiniera. Face tufa mica, compacta, iar florile sunt atat de delicate ca merita scoase cumva in evidenta. La cat e de mic, cred ca as mai putea gasit si pentru el un coltisor, dar imi place cum arata asa.
Am plantat pe langa el, roata imprejur, pe margine, lysimachia nummularia aurea, si abia astept sa creasca si sa atarne, sa acopere ghiveciul.

 
Ultima editare:

claude

Well-Known Member
Moderator
chiar ca arata grozav in ghiveci...daca ramane mic cred ca in gradina se cam pierde daca nu i se gaseste un loc potrivit, dar in ghiveci e pus bine in evidenta
 

nick1971

Active Member
Super arata! mi-ai dat o idee cu piticii mei, un exemplu este Diamond Eyes, in gradina nu va fi niciodata remarcat
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Foarte frumos trandafirul! Am vazut ca l-ai plantat in ghiveci captusit deja cu folie pentru protectie termica?? Nu risca supraincalzirea vara?
 

cristinaf

Well-Known Member
Nu, din contra, pamantul are o temperatura placuta la atingere. Ce am pus eu in ghiveci e covoras gros termoizolant, din acela care se pune sub parchet. L-am pus in dublu strat. E ca o bariera termica, vara nu lasa pamantul sa se incinga, iar iarna sper sa fie o protectie suficienta anti inghet. Eventual, daca se vor anunta temperaturi extreme, poate il mai invelesc cu ceva pe exterior.

Trandafirul meu saracul era sa dea coltul, ca mai aveam in galeata un rest de apa cu ingrasamant pentru acidofile, si i-am turnat-o lui. Foarte proasta idee. :banghead:
L-am dadacit dupa asta 2 luni, sa-l vad pornit din nou.
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Arata foarte bine, Cristina. Bine ca ai reusit sa-l salvezi!
Si al meu este tot in ghiveci, imi place ca pe langa ca este tare frumos, infloreste des. Al meu deja e la al 3-lea sau al 4-le rand de flori.
 
Sus