Trandafiri Teahibrid

sicora fabian

Active Member
Mihai, tu mi-ai promis o poza cu un TH superb? Bobocul, de fapt!
Thea si hibrizii Thea sunt cultivati pentru florile lor impunatoare, nu pentru peisaj! Dimpotriva, peisajul trebuie planificat astfel incat sa-i puna in evidenta . . .
Sigur ca se planteaza de multe ori alte plante la baza lor, insa acestea trebuie sa fie de talie redusa si sa faca flori in culori reci, nu multicolore, care sa puna in valoare floarea trandafirului. :D
 

popescu gp

Well-Known Member
trandafirul

Eu in iarna trecuta nu am taiat deloc trandafirii,dar i-am musuroit la baza si i-am taiat in primavara:rezultataul nuiam avut degeraturi dar scurtati in primavara la 5-6 ochi au ajuns de aproape unii de 2m si toata vara si acum chiar sunt infloriti sau au boboci;nu stiu daca am facut bine dar am gasit intr-o carte deapre trandafiri ,acest lucru si nu i-am taiat toamna;acum nu stiu ce sa fac sa-i scurtez sau sa-i las pana la primavara;ce ma sfatuiti?Nu mai stiu ce sunt th sau floribunda ,cert este ca au culori deosebite si am unul care este sigur englezesc(60 petale in floare)
 

victoria222

Active Member
Eu te sfatuiesc sa-i lasi netaiati pana la primavara. Singurul motiv pentru care ar trebui sa-i scurtezi putin acum ar fi daca sunt amplasati intr-o zona in care vanturi puternice ii pot rupe ramurile, sau daca te incomodeaza cumva. Cel putin asa stiu eu, ca lastarii netaiati protejeaza intr-un fel mugurii de jos pana la primavara.
 
A

Anonymous

Guest
@v.cristina si @alfa, exista o explicatie precisa de unde provine denumirea de TH. Povestea este destul de lunga si poate usor plicticoasa. Explicatia pleaca si de la "trandafirul de ceai".
Foarte pe scurt, aceasta clasa a aparut in sec 19, hibridindu-se tranfdafirii tea cu hibrizii remontanti.
Primul soi aparut a fost in anul 1867, autorul fiind Guillot care l-a denumit, cum se putea altfe,l decit "La France". El a folosit la hibridare soiul tea Mmm. Bravy hibridindu-l cu remontantul Mme. Victor Verdier.
Trandafirii "tea" nu au aceasta denumire deoarece s-ar face ceai din ei. Nuuu.


@popesescu.gp, trandafirii nu se taie toamna, numai primavara. Asta deoarece zonele in care s-au efectuat taierile nu au timp ca sa se "inchida", lemnifice. In acest caz vor degera mult mai mult...si nu numai.
Se recomanda cel mult o taiere la 80-90 cm, pt. ca vinturile din iarna sa nu-i rupa. Daca o puteti evita, ar fi mult mai bine. Succes ! :D
 

alfa

Active Member
noiDoi+ a spus:
@v.cristina si @alfa, exista o explicatie precisa de unde provine denumirea de TH. Povestea este destul de lunga si poate usor plicticoasa. Explicatia pleaca si de la "trandafirul de ceai".
Foarte pe scurt, aceasta clasa a aparut in sec 19, hibridindu-se tranfdafirii tea cu hibrizii remontanti.
Primul soi aparut a fost in anul 1867, autorul fiind Guillot care l-a denumit, cum se putea altfe,l decit "La France". El a folosit la hibridare soiul tea Mmm. Bravy hibridindu-l cu remontantul Mme. Victor Verdier.
Trandafirii "tea" nu au aceasta denumire deoarece s-ar face ceai din ei. Nuuu.
Tipic. Tipic. Tipic. Iar ati citit pe verticala. domnule 2+!

Am zis eu cumva ca s-ar face ceai din ei? Nu domle'!!!!! Trandifirii tea provin din China si in Europa au fost adusi de negustorii de ceai.
O fi chiar asa de greu de facut legatura :?
 
A

Anonymous

Guest
Sa o luam pe rind.

-Denumirea trendafirilor "TH" provine dintr-o prescurtare de la tea hibrid, luindu-se de la fiecare cuvint prima litera.

-In schimb este considerat "trandafir de ceai" R.odorata care are mai multe forme hibride, dintre care:Hume's Blush Tea-scented China, deoarece petalele sau frunzele macerate au parfum de ceai.
Aceasta este explicatia pentru care s-a folosit denumirea de "trandafiri de ceai".
...R.odorata este un urcator semperviriscent,cu ramuri lungi de pina la 10 m, flori albe, roz sau galbui,simple sau involte, diametrul de 5-7 cm, parfumate. Infloreste in iunie-septembrie.
R. odorata, are o origine necunoscuta, cu toate ca el a fost gasit cultivat in China. In 1809 ajunge in Anglia, iar mai apoi in Franta.
 
A

Anonymous

Guest
Trandafirii in general atunci cind se planteaza in gradina, cer o anumita vegetatie pentru fundal si in zona de sub ei. Culoarea care-i scoate cel mai bine in evidenta, este verdele.
De aceea cel mai indicat este gazonul, deoarece acesta odihneste privirea, dar si creeaza un microclimat pentru trandafiri.
Intilnim in gradini, trandafiri aliniati cazon, spatile fiind delimitate uneori de betoane, alei cu pavele, dale, pietris, scoarta, etc. Datorita acestora vom avea variatii importante de temperatura.
Inre trandafir si plantele insotitoare este obligatoriu sa respectam o armonie in ceea ce priveste distantele verticale si orizontale.
Cind am terminat amenajarea, trandafirii trebuie sa fie "piesa principala", dominind coloristic, dar totdata sa se armonizeze cit mai bine cu celelalte plante.
Plantele bulboase nu snt recomandate in apropierea trandafirilor, deoarece vom efectua foarte greu lucrarile de intretinere.
Plantele perene ingreuneaza si ele lucrarile de intretinere. In cazul in care vom adauga trandafirilor ingrasaminte, plantele perene vor creste exagerat.
O sa va intrebati care este legatura, care este rostul postarii plicticoase de mai sus ?
Simplu: teahibrizii avind in general ramurile lungi, gradinarul simte nevoia ca sa mascheze, sa camufleze acest aspect.


Exista mai multe feluri de clasificare a trandafirilor.
In acest moment, fiind vorba despre teahibrizi, voi posta trandafirii care sint clasificati dupa modul de utilizare:
- trandafiri de gradina: floribundele, poliantele.
-trandafirii pentru parcurile publice: se regasesc soiurile de mai sus, dar vor fi alese soiuri rezistente la boli si ger, dar si alte "mici secrete", care-i usureaza munca peisagistului.
-trandafiri pentru containere- soiurile miniatur.
-trandafiri cu destinatie speciala: urcatorii si trandafirii altoiti in trunchi (pomisor, cum gresit li se spune)
-trandafiri pentru obtinerea de flori taiate: intra toate soiurile de trandafiri teahibrizi (TH). Acestia sint trandafiri cu tijele lungi, bobocii lungi alungiti. De aceea, acestia nu prea sint potriviti pt. decorarea reusita al gradinii.

Intentionat am lasat teahibrizii la urma, pentru a putea compara mult mai bine.
Ar mai fi citeva amendamente de facut, dar parca nu vreau sa bulversez cititorul. De exemplu sint si floribunde care pot fi folosite la flori taiate, sau teahibrizi de decor care au tijele scurte terminate cu flori sferice, plate, etc.
Un fel de teahibrid-floribunda.
Intr-adevar acestia sint de exceptie.
 

sicora fabian

Active Member
Doi+, ati facut un ghiveci din clasificare, mai ales ca nu-si avea rostul pe topicul de Thea Hybrida! Sinonim pentru R. odorata este R. indica var. odorata, iar R. thea este R. odorata var. ochroleuca.
 
A

Anonymous

Guest
Am reflectat si eu pret de citeva secunde, daca este justificat sau nu. Pina la urma, sint detalii relevante despre tea hibrizi (si nu asa cum s-a scris incorect, chiar in titlul topik-ului "the hibrizi", am motivat apriori explicatiile).

Tot din rigoare stiintifica, am sa corectez rindurile postate ( nu sub semnatura mea) ceva mai devreme.
Sectiunea Chinenses, contine printre altele si R.odorata.

Insa corect este: sin. R.indica odorata, R. thea, R.chinensis x R.gigantea.
Acum este corect.

Foarte pe scurt, R, odorata, contine urmatoarele soiuri hibride:
-Hume's Blush Tea-scented China
-Fortune's Double Yellow( R. odorata var. pseudindica)
-R.gigantea cu mai multe forme
-R.chinensis
-R.x Noisettia
-R.borboniana (R. chinensisx R.damascena)



PS:: din nefericire nici la Iasi, nu sint profesori specializati in roze, la catedra de "dendrologie". Ar fi un singur profesor, care este specializat in Genul Rosa (evident cu studii si lucrari publicate), insa preda la catedra de "floricultura". Deci, nimic despre trandafiri.
Are chiar si o lucrare publicata, despre "clasificarea trandafirilor", inclusiv istoria si morfologia lor.
In acest moment, singurul "student" pare sa fie in persoana mea, cind ii mai preda cite ceva, la cafeluta de dimineata ! :visator: :rose:
 

aleynad

Active Member
Moderator
pentru noi, amatorii de rand, am o nelamurire : pentru ce s-a deschis acest topic?
eu cred ca pentru a prezenta trandafiri tea hybrizi din gradinile noastre , nu?
desi am mai multi astfel de trandafiri, vara aceasta am stat prost la capitolul foto, asa ca va prezint doar 3 (Double Delight, Peace si Ms. Lincoln)
 

mihai63

Member
Fiindca tot ai spart gheata,hai sa ne delectam cu ceva poze..........


Mai am cateva dar nu le gasesc in acest moment.....
 

Rami11

Member
Foarte frumosi! Mihai, cum se numesc ultimii doi?

Cativa si de la mine: Mr. Lincoln (prima floare) (a doua floare)
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Daniela draga, la tine Mr Lincoln nu e grena?? sau poate aparatul foto nu a redat culoarea corent :?
Mihai, ultimul e Sterling Silver? Foarte frumos...
 

alfa

Active Member
Fabian.... avea tata unul, nu stiu daca il mai are. Daca o fi intradevar Baccara. Tufa ar avea acum vreo 15 ani.... Florile erau rosu inchis-grena, parca erau de catifea si aveau extrem de multe petale. Parfum....nu mai stiu prea bine...parca era usor parfumat :?
 
Sus