Trandafiri pentru umbra

mymo

Active Member
As avea nevoie de 3 trandafiri cataratori pentru a imbraca stalpii de la terasa.Dar e o problema:nu au soare decat la rasarit.Va rog daca stiti sa-mi spuneti ce soiuri sa aleg.
 

mirela06

Active Member
Mymo, am aflat de pe la cunoscatori de un singur trandafir - NEW DOWN urcator si de ger (cu acelasi nume). Este rezistent si iubeste semiumbra si umbra. Este atit de frumos si miroase intens. Acum, or mai fi si altii, dar de asta am putut afla. :oops: :)
 

v.cristina

Active Member
chiar intr-un numar din lunile trecute ale revistei Gradina mea am citit ca trandafirii care sunt plasati la umbra cresc foarte bine cu exceptia faptului ca inflorirea este mult mai saracacioasa


au aparut insa si cateva soiuri la care infloritea nu este influientata de soare dar sincer nu stiu daca au ajuns si prin Romania

o sa incerc in acest weekend sa gasesc revista sa-ti dau numele exacte ...sper numai sa o gasesc :mrgreen:
 

jkati

Member
Exista =Gislaine de Feligonde.= si acesta suporta umbra.Are flori marunte in ciorchine si isi schimba culoarea de la galben ca mierea la alb.
 

jkati

Member
Scuze pentru raspunsul intarziat. Eu am cumparat trandafirul la piata de la un comerciant care l-a adus din Ungaria. Daca vrei pot sa-ti trimit acum butasi.
 

mirela06

Active Member
Lasa ca-i bine. Inseamna ca aveti , amindoua, cum se spune, ”mina buna”. Mult noroc , sa se prinda toate si sa te bucuri de ele si frumusetea lor :*
 

v.cristina

Active Member
stiu ca este cam tarziu venit acest raspuns dar honarind pe net , citind cate ceva de trandafiri am gasit un top al rozelor care se adapteaza destul de bine la umbra

in cazul in care avti un coltisor mai ferit de soare si optati pt un trandafir iata lista:

Anthony Meilland poza: http://www.learn2grow.com/plantdatabase ... geID=83940
Ballerina (Hybrid Musk, 1937) poza : http://woodlandrosegarden.com/rose/rose ... 0-5-25.jpg
Carefree Wonder™ 'Meipitac' poza: http://www.justourpictures.com/roses/im ... erbush.jpg
F. J. Grootendorst poza: http://www.phillipoliver.net/fjgroot2.jpg
Fair Bianca ‘Ausca’ poza: http://www.backyardgardener.com/rose/Photos/343.jpg
Gruss an Aachen poza: http://www.schmid-gartenpflanzen.de/ele ... a_0935.jpg
Iceberg http://www.mooseyscountrygarden.com/ros ... b-rose.jpg
Marmalade Skies 'Meimonblan' poza: http://bp1.blogger.com/_VAbdC3cvG7g/Rwd ... 2webcc.jpg
Mary Rose ‘Ausmary’ poza: http://www.justourpictures.com/roses/imgs/maryrose1.jpg
Passionate Kisses™ ‘Meizebel’ poza: http://farm4.static.flickr.com/3307/365 ... 137c18.jpg
Playboy poza: http://image61.webshots.com/61/8/57/68/ ... nni_fs.jpg
 

victoria222

Active Member
Foarte util Cristina! Eu caut acum asemenea info pentru o bordura de trandafiri de 4,20m pe care vreau sa o fac la toamna intr-un loc care inca nu e umbrit dar in doi trei ani va fi destul de umbrit. Astfel, am aflat ca trandafirul "The fairy" este unul care tolereaza umbra, si este un trandafir minunat pe deasupra, disponibil in mai multe culori. http://davesgarden.com/guides/pf/go/2863/
Alfa are cateva bucati. Poate ne spune ceva despre ei in privinta asta :)

P.S.am gasit si de unde sa-l cumpar--- gazoneria.ro
 

alfa

Active Member
Aaaaaa, pai eu nu stiam ca ii place si la umbra :? :rofl: :rofl: :rofl:

Ai mei sunt la soare din plin. In rest e foarte adevarat, ca sunt foarte rezistenti. Si la frig, si la mana si la fainare. Sunt sanatosi tun, nici macar purici nu au :D .

Eu ii tund primavara la 15 cm de sol. Infloresc pe lastarii noi.

Mie imi sunt tare dragi. Victoria, nu stiu daca mai sunt si anul acesta, dar anii trecuti tot Lascar Catargiu, de la Romana si pana-n Piata Victoriei era plin pe miloc cu trandafiri Fairy de toate culorile. Acolo i-am descoperit si am ajuns sa ma indragostesc de ei :oops: :)
 

victoria222

Active Member
Sa stiti ca intr-adevar am fost in inspectie pe Lascar Catargiu, dar trandafirii Fairy...ia-i de unde nu-s :( Sunt numai piticoti, pardon, "miniatur". Foarte scunzi, roz, rosii si albi. Mi s-au parut neinteresanti.
Revenind la trandafirii cere tolereaza umbra, dat fiind faptul ca am asemenea planuri cu ei, si cu umbra, m-am documentat putin si am aflat ca daca un trandafir nu are minim 6 ore de soare pe zi, nu are nici o sansa sa se simta in largul lui. Toti trandafirii care apar cu mentiunea "tolereaza umbra" sunt de fapt printre putinii care se multumesc, la nevoie, si cu doar 6 ore de soare pe zi, dar mai putin in nici un caz. Majoritatea au nevoie de la 8ore de soare pe zi in sus, pentru a se dezvolta frumos si sanatos.
Printre cei care nu fac mofturi cand au parte de doar 6 ore de soare pe zi se mai afla si trandafirul floribunda Bonica, care se gaseste usor si la noi in tara.
 

alfa

Active Member
victoria222 a spus:
Sa stiti ca intr-adevar am fost in inspectie pe Lascar Catargiu, dar trandafirii Fairy...ia-i de unde nu-s :( Sunt numai piticoti, pardon, "miniatur". Foarte scunzi, roz, rosii si albi. Mi s-au parut neinteresanti.
Cum adica? Pai aceia sunt! Nu sunt piticoti, pesemne au fost tunsi. I-am vazut zilele trecute. Floricelele- banuti mici mici si draguti. :D
 

victoria222

Active Member
Serios? :eek: Cand i-am vazut eu eru la sfarsit de inflorire si nu mi-am dat seama dupa floare decat de culori, insa erau atat de pitici incat mi se pare imposibil. Am citit ca Fairy depaseste 1 m inaltime, cei de acolo aveau cel mult 30cm :roll:.
P.S. Nimerisem exact intr-o zi de taieri, si erau lucratori cu gramezi de butasi langa ei. Am cerut si mi-au dat voie sa-mi aleg ce butasi vroiam. Am luat doar cativa, cred ca de culoare alba, daca stiam ca sunt Fairy... :oops: s-au si prins intre timp sub sticla la umbra.
 
Sus