Trandafiri japonezi atacati de ceva insecte

xamrita87

New Member
Am 2 trandafiri japonezi de 1 an si jumatate. La scurt timp dupa ce i-am primit am observat pe dosul frunzelor niste insecte foarte mici de culoare rosie (arata mai mult ca niste puncte), nu pot distinge ce forma au. Unele frunze sunt "gaurite", daca te uiti prin ele spre lumina puternica se observa foarte multe gaurele mici.
Am folosit Actara si Mospilan (nu in acelasi timp, ci la distanta de 1 luna) in urma cu aproape 1 an si pentru cateva zile au disparut acele chestii rosii. Ulterior au reaparut.
Trandafirii sunt in rest ok, momentan sunt in plina inflorire si au foarte multi boboci. Tulpinile sunt destul de chele, frunzele sunt concentrate de la mijloc in sus, cam la 2 zile cade cel putin una pe care o gasesc galbena.
Si in pamant am observat ceva insecte/musculite negre.
Va rog sa ma ajutati, nu stiu sa identific insectele respective, mai ales ca sunt foarte mici si nu imi dau seama ce ar putea fi, nu stiu ce sa le fac pentru a-i vindeca.

Multumesc mult,
Gabriela
 

gomez99

Well-Known Member
probabil paianjeni rosii.
eu as proceda asa:
schimbat complet pamint cu giveci cu tot
un dus complet la toata planta inainte de replantare
peste o saptamina mospilan + voliam targo
peste inca o saptamina nissorun + milbeknock
trebuie lasat un interval de timp intre replantare si tratament ca sa isi reactiveze radacinile.
dupa toate astea ceva ingrasamint
 
Ultima editare:

crysty

Active Member
pentru cateva zile au disparut acele chestii rosii. Ulterior au reaparut.
De obicei se fac 3 tratamente la interval de vreo 5-6 zile, dupa al treilea tratament faceti o pauza un pic mai lunga sa ii dati voie si plantei sa respire cum trebuie. Ganganiile reapar pentru ca apare generatie noua din ouale lasate pe planta sau pe pamant. Trebuie putina ambitie si rabdare sa va tineti de tratat planta bolnava.
Faceti tratamentul recomandat de gomez99 si nu cred ca or sa reapara. Daca reapar, ori ati facut solutia mai slaba decat prospectul (sau indicatia vanzatorului de la fitofarmacie) ori/si dihaniile dezvolta imunitate caz in care mergeti pe alte substante .
Cel mai bine folositi o pensula si pensulati planta peste tot cu solutia facuta, in special sub frunze si pulverizati un pic si pe suprafata pamantului chiar daca a fost schimbat. Cand schimbati pamantul spalati ghiveciul cu detergent la canal. Pulverizati si pe pervaz in zona unde a stat planta.
Si daca aveti alte plante pe langa ea verificati si acele plante.
 
Ultima editare:

xamrita87

New Member
Multumesc tuturor pentru raspunsuri. Voi incerca sa schimb pamantul si ghivecele complet. Exista posibilitatea ca trandafirii sa moara de la aceasta procedura? :) Ar trebui sa caut un anumit tip de pamant preferat de aceasta planta?
 

crysty

Active Member
Multumesc tuturor pentru raspunsuri. Voi incerca sa schimb pamantul si ghivecele complet. Exista posibilitatea ca trandafirii sa moara de la aceasta procedura? :) Ar trebui sa caut un anumit tip de pamant preferat de aceasta planta?
Pamant pentru plante balcon sau substrat pentru gradina (sa nu fie de conifere) , are si un procent mic de turba din cate stiu ,ceea ce e bine.
Ceva in genul acesta https://www.dedeman.ro/pamant-universal-agro-cs-20-l/p/7027576
sau https://www.dedeman.ro/pamant-pentru-plante-cu-flori-agro-cs-20-l/p/7011261
sau https://www.dedeman.ro/pamant-universal-pentru-plante-natura-20-l/p/7027752
Asa cum e el este bun dar daca vreti sa mariti gradul de afanare sau permeabilitate mai adaugati cateva mani de turba sau de perlit sau de nisip. Nu este neaparat sa mai adaugati ceva din astea dar iarna e bine sa aiba o mana de turba in plus ca sa nu stagneze apa prea mult.
Dupa ce ati transplantat daca nu puneti ingrasamant in apa la o saptamana sau doua atunci puteti infige un betisor de ingrasamant de tipul acesta https://www.dedeman.ro/ingrasamant-universal-compo-1207802066-betisoare-30-buc/p/7027361 (astea au NPK 13-6-10 fata de cele universale care au NPK 10-5-6 si e bine un pic mai mult potasiu pentru inflorire) . Chiar cele pentru orhidee au NPK 8-10-13 deci si mai mult potasiu si nu se supara trandafirul japonez doar ca e mei indicat sa le folositi cand planta vegeteaza bine si urmeaza sa infloreasca.

Trandafirul japonez nu moare la transplantare daca lasati pamant pe radacina, cu cat mai mult cu atat mai bine ca stresul de adaptare e mai mic. Turnati pe margine in noul ghiveci substrat nou si udati moderat iar pe urma udati de jos in sus adica in farfurie ca sa pacaliti radacinile sa plece repede in jos dupa apa. Sa nu balteasca apa in farfurie si de preferat sa scoateti planta afara la aer in fiecare zi mai ales daca e prea ud pamantul(sau pe parvaz de cate ori deschideti geamul) ca sa se zvinte pamantul mai repede, ca daca ramane la fel de ud pentru mult timp putrezesc radacinile. Pe urma reveniti la udatul normal adica cand o cere pamantul.
 
Sus