Trandafiri Floribunda

victoria222

Active Member
(...) topic proaspat infiintat in procesul de reorganizare a sectiunii. Va invit sa discutati despre minunatii trandafiri floribunda, despre trasaturile lor, avantajele si dezavantajele lor, si, mai ales, despre reprezentantii lor din gradinile voastre :)
 

mihai63

Member
Eu astept o parere avizata despre acesti trandafiri.De la cineva care detine de mai multi ani acest soi de trandafiri.
 

victoria222

Active Member
Mihai, nu este un soi, este o intreaga categorie de trandafiri care cuprinde multe soiuri. Iceberg, Bonica, Leonardo da Vinci sunt cateva exemple care se includ in aceasta categorie.
 
A

Anonymous

Guest
Trandafii sint impartiti/ clasificati in mai multe feluri. Despre clasificarea trandafirilor dupa modul de utilizare, am vorbit intr-un alt topik.
Acum facem vorbire despre "trandafirii moderni" (soiuri create dupa 1867), care contin mai multe clase: teahibrizii, floribundele, miniaturii, urcatorii, soiurile de parc sau peisaj.
La rindul lor , clasa floribundelor, contin citeva subclase(subgrupe).
Nu s-a stabilit oficial care este primul soi, insa denumirea de "floribunda" se datoreaza unui american, Dr. Nicolas.
Acesta in 1930 a dat aceasta denumire dorind sa delimiteze soiuri aparute din hibridarea teahibrizilor cu poliantele.
Tot americanii forteaza, denumind/ creind o noua grupa: "Grupa floribunda-Grandiflora" in 1950. Asta datorindu-se trandafirului tocmai aparut, "The Queen Elizabeth Rose", care avea(are) o talie foarte mare si flori mari. Defapt aceasta noua denumire, se vroia o gaselnita de marketing, pt. ca trandafirul sa se vinda mult mai bine.
Clasificarea trandafirilor se face dupa niste reguli foarte bine stabilite. Noua clasificare "made by USA", contravine regulilor de nomenclatura internationala.
In sfirsit, in zilele noastre horticultorii utilizeaza denumirea de "floribunda" (deci o singura clasa), care cuprinde subclasele: polianta, floribunda, floribunda-grandiflora.
Despre cum se planteaza, unde cum le folosim, le punem in valoare, alta data.

Atentie "English roses" (trandafirii englezesti") nu se incadreaza aici !
 

bebe Iris

Active Member
Problema cu aceste clasificari este ca si specialistii, adica firmele care vand trandafiri, ne zapacesc complet. De exemplu , la Coral, "Westerland" este trecut la categoria "floribunda", iar la altii (Ciumbrud) este "urcator". :?
 

mihai63

Member
victoria222 a spus:
Mihai, nu este un soi, este o intreaga categorie de trandafiri care cuprinde multe soiuri. Iceberg, Bonica, Leonardo da Vinci sunt cateva exemple care se includ in aceasta categorie.
Draga Victoria iti promit ca data viitoare voi fi mult mai atent in exprimare.
Nu vreau sa dezamagesc pe nimeni,dar cateodata ma grabesc si eu. :rose:
 
A

Anonymous

Guest
Ma cam enervez cind aud facindu-se comparatii cu Ciumbrund.
Pare of topik, da' nu-i.
Deci: Coral-ul este singurul reprezentant in Romania a lui Kordes. Trandafirii pe care-i vinde sint strict cei ameliotrati ("inventati") de Kordes.
98% din acesti trandafiri sint produsi in tara noastra, iar new entry sint adusi din Germania.
Trandafirii vinduti de Coral, sint exclusiv Kordes.
Avind invedere cele scrise mai sus, rezulta ca numai si numai Coralul stie ce scrie pe eticheta, site, etc. despre un trandafir de al lor(made Kordes).
Inca ceva, ar mai putea vinde trandafiriri la pretul acela de nimic, cei de la Ciumbrund, daca ar plati licenta ? Respecta ei "tehnologia" celor de la Kordes ? Si in ultimul rind de unde au cei de la Ciumbrund "materialul" pentru altoire ?
 

cristinaf

Well-Known Member
noiDoi+ a spus:
:) Haios este ca trandafirul "Westerland" este trecut la Coral, la floribunde, iar la Kordes (surprize-surprize)....la acoperitori.
M-am uitat si eu pe site-ul Kordes si e trecut ca shrubrose si nu ground cover. :?
 
A

Anonymous

Guest
@Ika, aveti dreptate, imi cer scuze...."shrub" nu inseamna "acoperitor"...dar nici floribunda.
Totusi (aici) este mai corect "floribunda"...pentru ca sint mai greu de explicat nuantele. O sa sterg pasajul de mai sus.
Multumesc pentru atentionare. :rose:


@bebe iris, i se poate intimpa oricui. La inceput toti sintem creduli. Pe viitor, ar fi indicat, ca inainte de cumparare...sa va retineti, sa va notati in agenda pe ce ati pus ochii, la ce va straluceste inimioara iar apoi, veniti acasa si verificati pe net, ce-i cu trandafirul respectiv. Asa veti evita toate erorile.
Eu am postat pe toate topik-urile informatii precise asupra criteriilor dupa care ar trebui cumparat un trandafir.
Nu ascund faptul, ca-n ciuda animozitatii fata de mine, observ o miscare in bine la multi-multi membri. Deja apare o schimbare de limbaj, cei mai multi au inceput sa-si regindeasca strategiile de cumparare, furnizorii, deja cintaresc altfel lucrurile. Au devenit pretentiosi.
Asta este foarte bine.
Inca ceva, un trandafir sub 10 lei, este un trandafir dubios, facut la norma...sa fie cit mai multi.
Un trandafir, inainte de vinzare, trebuie sa petreaca 3 ani in pepeniera, sa aiba altoiul de origini cunoscute si de cea mai buna calitate. Toate acestea costa.
In primavara, corijati viata trandafirului, nu merita ca sa fie chinuit datorita unor comercianti in fuga dupa profit.
 

sicora fabian

Active Member
S-a mai imtamplat şi cu alti producatori sa fie blamati tocmai de persoane care n-au nici o legătura cu ei! Din interes, probabil!
 
A

Anonymous

Guest
@presco....sa dai un trandafir urcator dintr-o o biata floribunda, este ca si cum ai zice de o sera ca este mall.
Nu este chiar "atit de neserios", ci ....'otz. :)
Eu mai mult inclin sa cred, ca vazindu-l cu talia la 1.5m si-o fi zis, din necunoastere, ca precis e urcator.
Iti dai sema ce meserie e acolo ?
Hai sa raminem seriosi.
 

mihai63

Member
Nu e chiar asa un mister.
De curand am vazut undeva butasi de trandafiri (de vanzare)si pe eticheta scria........ORANGE CLIMBING!
Florile sunt asemanatoare,retineti asemanatoare cu ale trandafirului Westerland.
 

bebe Iris

Active Member
Pe ambalaj scria Westerland, nu altfel...oricum creste foarte mult intr-un an...lastarii au crescut in doua luni cam 2 metri, fara exagerare( o sa fac poze, apoi ii leg pe bolta, ca sa vedeti si voi)
 
A

Anonymous

Guest
Fiecare are dreptate in felul sau.
Va intreb: trandafirul din imagine(cel care este pe bolta), are si caracteristicile unui urcator ? Este "dotat" cu flori pe masura ? Daca va uitati atenti la modul de amplasare a florilor pe ramuri, atunci puteti spune ca acestea sint caracteristice urcatorilor ?


Bun, acum sa lamuriesc "misterul" acestui trandafir.
Cumva, trebuie sa ne intoarcem la teorie.
Am discutat in topik despre clasificarea trandafirilor moderni. Am descoperit pe forum o discutie abrubta despre aceasta denumire. Acest termen exista, fiind "titularizat" in 1867 si acceptat...iar cei care-l contesta sint outsideri.
Trandafirii se-mpart dupa momentul aparitiei in:
-trandafiri clasici (sec. 17-19)
-trandafir moderni (dupa 1867)
Trandafirii moderni contin clasa teahibrizilor, floribundelor, trandafirilor miniatur, urcatorilor si trandafirii de parc su peisaj.

Clasa trandafirilor de parc sau peisaj, contine soiuri de trandafiri care sint mai mari decit trandafirii miniatur. Ca aspect exterior corespunde trandafirilor clasici, care au ramurile cu tendinte mai mult rigide decit recurbate, iar talia , atentie, de 1.5-2m, soiurle fiind in majoritate remontante.
Acum, dupa lungul si plicticosul "drum" urmeaza si explicatia: O parte poate fi folosita si ca semi-urcatori, asa cum este trandafirul Westerland.

Felix, cui potuit rerum cognoscere causas (Virgiliu) . :D
 
Sus