Trandafiri englezesti

adrianam

Well-Known Member
La mine Molineux, Tess, tin florile destul de mult.
Restul se scutura destul de repede- St.Swithun, Pat Austin, Charlotte, Christopher Marlowe, Teasing Georgia, Jude the Obscure, Falstaff.
Nu mai stiu Mary Rose, este la inceput de inflorire acum, o observ si notez.
Nu mai imi aduc aminte nici de Golden Celebration cat tine florile.
 

Roxana Peled

Active Member
Va multumesc fetelor pentru aprecieri! :hug:

Eu nu tin minte sa fi avut problema asta cu englezestii in general ci specific cu Graham Thomas. Restul mi s-au parut ca tin rezonabil. Chiar si Graham Thomas cand a inflorit mai prin toamna si era un pic mai racoare a tinut mai mult. Abraham Darby aproape sigur tine florile mai mult de doua zile pentru ca tin minte ca ii faceam anul trecut poze in diferite stadii de varsta a florii.

Ia Snow Goose! E un trandafir absolut de exceptie! Se umple de flori, remonteaza grozav, creste foarte bine, floarea mi se pare ca tine destul de mult si chiar daca nu, fiind in ciorchine nu se observa ca s-au mai scuturat una sau doua. In plus petalele sunt mici deci prea multa mizerie nu are cum sa faca :D
 

cistele1

Member
Asa e Roxana, dintre cei 'vizati' unul este Graham Thomas ca al tau si altul este Pat Austin ca al Adrianei.

Am citit parerile conform carora Snow Goose este de exceptie. Am avut de ales intre el si Schneewittchen, amandoi fiind cotati la "superlativ", asa ca l-am luat pe cel din urma si ca urcator(vad eu cat urca deoarece nu e genul ;-) ) si pe tija inalta.
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Dupa mine Schneewittchen si Snow Goose nu sunt foarte asemanatori...florile sunt foarte diferite, primul are flori mari, de floribunda care se scutura absolut perfect, dupa mine, e trandafirul alb care se comporta cel mai bine dupa mine. Nu arata ofilit, mumificat, e foarte, foarte delicat. Infloreste in disperare, zeci de flori deodata. E o minunatie, pe scurt.

Snow Goose are floricelele mult mai mici, maruntele, de 3-5 cm in diametru, probabil cu efect de masa cand infloresc toate de-odata (aici nu pot sa ma pronunt ca Snow Goose e primul an in gradina si prin urmare e mic, il cauti prin iarba :)

Mary Rose rezista bine, si Brother Cadfael rezista 3-4 zile si mai are o chestie pentru care imi place, e unul dintre putinii englezesti care isi tine frumos florile in sus :) si tufa creste compact, nu arunca ramurile ale aiurea asa cum fac unii englezesti (din pacate nu-l mai am, a ramas in fosta mea gradina...). Abraham Darby, Heritage, si astia sunt ok, nu-mi amintesc sa se ofileasca rapid.
Falstaff pare o ciudatenie pana acum, a trantit vreo 3 lastari dezlanati si-a facut cativa boboci in varf. Si A Shropshire Lad a scos o ramura batoasa si lunga ca o zi de post...restul se comporta frumusel, pana acum.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Roxana Peled a spus:
petalele sunt mici deci prea multa mizerie nu are cum sa faca :D
Cum adica 'mizerie', mai dragelor, petalele de trandafir sunt mizerie? :suparat:

Madalina, Heritage chiar tine florile? Ca eu cam peste tot pe forumurile straine am vazut ca lumea se plangea ca dureaza o zi :mrgreen: Nu ca vreau, ca si roxana mumii la care florile tin o luna :rofl: Am si eu unul la care tin florile fix 24 de ore - Summer Wine
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Eu asa imi aduc aminte dar vedem acusica fiindca sta sa infloreasca. Ii observam si apoi facem comentariile - eu anul asta am vreo 15 sau 16 englezesti in gradina si pana acum au inflorit Snow Goose - primul si Mary Rose (azi si-a deschis primele flori).
Fixatia mea este legata de felul in care formeaza tufele, ca mie imi place sa arate compact si sa nu fie nevoie sa le fac eu taieri de corectie. Anul trecut i-a avut in ghiveci (cu cateva exceptii) si nu i-am taiat aproape deloc dupa iarna...
Uite, mi-am aduc aminte acum, Jubilee Celebration, parca, mi-a mai trantit o ramura aia de 2m aiurea-n tramvai. Ii mai supraveghem ;-)
 

cristinaf

Well-Known Member
Rabdare, rabdare, rabdare... :giggle: Orice ramura aruncata aiurea in primul an, e doar prima caramida la formarea structurii finale.
 

carla

Active Member
La mine Heritage se scutura cel mai rapid, sunt sigura de asta pentru ca e plantat chiar langa terasa si tot timpul imi face "mizerie" pe scari si prin iarba :mrgreen:

Cu lastarii aia aruncati aiurea aveti grija cum si cand ii taiati pentru ca unii englezesti se blocheaza dupa ce sunt taiati. Am avut si eu 2 antene aruncate aiurea de Jubilee Celebration si dupa ce le-am taiat ca sa-l transform in bila s-a enervat si n-a mai facut al doilea rand de flori. Mai bine o ascultati pe Ika si ii lasati in pace ca sa-si formeze structura pentru anii urmatori. Asta daca aveti loc desigur, ceea ce la mine nu e cazul, eu trebuie sa tai ca sa nu se sufoce trandafirii intre ei :(
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Dupa cum va ziceam, eu una nu-i tai nici picata cu ceara. Eu oricum sunt anti-taieri la trandafiri...
Si acum off-topic: aveam in cealalta gradina in jurul unui soi de pergola/foisor 4 trandafiri New Dawn plantati prin 2009 sau 2010. I-am condus frumos la orizontala, au lastarit ca nebunii, ce sa mai, erau un vis...
Zilele trecute am ajuns iar prin gradina si am avut un soc: un gradinar profesionist, chemat sa puna la punct gradina (sa taie trandafirii, etc) a avut mareata idee sa-i taie la 30 cm de sol :( :( :(
Pot sa va spun ca m-a durut sufletul?? Imi venea sa plang, pe cuvantul meu...si eu nu m-am indurat sa-mi iau trandafirii de prin gradina ca am zis ca-i pacat de ei saracii sa ma apuc sa-i scot si risc sa-i pierd. Si i-am lasat omului trandafiri englezesti, si o groaza de pe la Delbard, si pe Zephirin Druhin... sa nu mor de oftica cand vad ce le face si ca habar n-are ce are in gradina??
 

claude

Well-Known Member
Moderator
gradinar1 Ce cretin :( Ala e la fel de specialist ca aia ce fac curatenie prin cimitire si taie tot ce intalnesc in cale :evil:

Nici eu nu tai nimic in timpul sezonului, si, daca se poate, nici dup-aia, anul asta l-am taiat doar pe Falstaff, ca era o chestie imoisibila, 3 bete de 2 m fara ramificatii decat in varf. Si l-am mai si taiat prost, dar na, asta e, vad eu cum fac la anu' in primavara :mrgreen:
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Mada, imi imaginez ce ai simtit! La fel imi imaginez si eu gradina: taiata toata la 30 de cm. :(
O surpriza asemanatoare am avut-o in primavara vizitand rozariul cu trandafirii de la Tantatu din Agronomie: toti trandafirii fusesera taiati la 30 cm. La rand. Nici nu mai e de mirare ca al lor Leonardo da Vinci nu depasea 1m toamna trecuta. Aveam mai multe asteptari de la oamenii de acolo.
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Eu nu-i inteleg...de ce sa macelaresti niste plante? Mai ales astia de la Agronomie, Dumnezeule Mare, cum sa-ti bati joc de ele in halul asta? Ce gradinari o sa scoata astia in promotiile viitoare daca asta-i duce capul sa faca?
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Singura scuza pe care le-o pot gasi este ca nici trandafirii nu fusesera plantati avand vreun plan de aranjare. Sunt 2 dreptunghiuri enorme, cu multe grupuri de cate 10 trandafiri de acelasi fel. Daca unii ar creste mai inalti decat ceilalti... le-ar da peste cap "aranjamentul" :rofl:

 

sarselia

Active Member
Moderator
:eek:
ce oameni!Pacat de frumusetile de trandafiri.Mada eu acum am citit...Tu nu mai ai gradina pe care ai avut-o?Ce s-a intamplat cu ea?Era atat de frumoasa!Si catelul?
 

Roxana Peled

Active Member
Caramell a spus:
Mada, imi imaginez ce ai simtit! La fel imi imaginez si eu gradina: taiata toata la 30 de cm. :(
Caramellutzo, iti dau cuvantul meu de onoare nici nu pot sa ma gandesc la situatia ta!!! :nefericit:
Sunt in pragul unui atac de cord / comotie cerebrala de cateva saptamani pentru ca e luna mai si eu nu sunt langa florile mele si infloresc fara mine acolo iar in ultimele 2-3 zile ma doare in fiecare zi capul (ceea ce mie nu mi se intampla aproape niciodata), nu am stare, imi tziuie ba o urece ba alta de nervi doar pentru ca vecinii din fata mi-au furat o balarie pana la urma fara valoare din jardiniera si nu pot inca sa ma duc sa-i "strang de gat" :(
Ma sufoc numai cand ma gandesc la tine! Inteleg dar nu pot sa accept, NU POT!!!!
 

cistele1

Member
Merci de info cum ca nu le place sa fie taiati!!
Au avut o crestere exploziva si sunt destul de dezordonati asa ca tocmai ce ma gandisem sa tai cateva ramuri. Dar am reorganizat putin spatiul ca sa aiba ei suficient si o sa-i "corectez" la primavara urmatoare.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
cistele1 a spus:
sunt destul de dezordonati asa ca tocmai ce ma gandisem sa tai cateva ramuri..
Problema noastra este faptul ca eram obisnuiti cu un alt tip de trandafir, TH, care formeaza o tufa erecta, ordi=onata, iar acum trandafirii care ies din schema ni se par ciudati, avem tendinta sa ii ciopartim ca sa arate asa cum e creierul nostru programat sa vada o tufa de trandafiri ;-) Ori, frumusetea trandafirilor de gradina (vechi, Austin, etc) consta tocmai in aceste forme libere si naturale ale tufei, cu lastari care se arcuiesc si, evident, ocupa muuuult spatiu. Degeaba ii ciopartim de tineri, in felul acesta nu vom reusi niciodata sa intelegem tipul de crestere al fiecaruia, lastarii aia lungi la multi dintre ei au un anume rost, sunt baza viitoarei structuri.
Daca doriti in gradina trandafiri ca niste maturici, in forma de V, atunci e clar mai bine sa optati pentru TH, floribunde, sau, eventual, la cei asa-numiti 'shrub', care au un tip de crestere mai ordonata
 

laural

Well-Known Member
gradinar1 a spus:
Dupa cum va ziceam, eu una nu-i tai nici picata cu ceara. Eu oricum sunt anti-taieri la trandafiri...
Si acum off-topic: aveam in cealalta gradina in jurul unui soi de pergola/foisor 4 trandafiri New Dawn plantati prin 2009 sau 2010. I-am condus frumos la orizontala, au lastarit ca nebunii, ce sa mai, erau un vis...
Zilele trecute am ajuns iar prin gradina si am avut un soc: un gradinar profesionist, chemat sa puna la punct gradina (sa taie trandafirii, etc) a avut mareata idee sa-i taie la 30 cm de sol :( :( :(
Pot sa va spun ca m-a durut sufletul?? Imi venea sa plang, pe cuvantul meu...si eu nu m-am indurat sa-mi iau trandafirii de prin gradina ca am zis ca-i pacat de ei saracii sa ma apuc sa-i scot si risc sa-i pierd. Si i-am lasat omului trandafiri englezesti, si o groaza de pe la Delbard, si pe Zephirin Druhin... sa nu mor de oftica cand vad ce le face si ca habar n-are ce are in gradina??
Eu una sa fiu al naibii daca-i lasam trandafirii....ii spuneam de la inceputul negocierilor ca trandafirii vor fi scosi in toamna :|
 

cistele1

Member
claude a spus:
Problema noastra este faptul ca eram obisnuiti cu un alt tip de trandafir, TH, care formeaza o tufa erecta, ordi=onata, iar acum trandafirii care ies din schema ni se par ciudati, avem tendinta sa ii ciopartim ca sa arate asa cum e creierul nostru programat sa vada o tufa de trandafiri ;-)
Ah nu, prefer gradina englezeasca(informala) :indragostit: celei frantuzesti.
Ideea e ca s-au intins inclusiv pe jos, avand ramurile foarte lungi si pline de flori. Am incercat eu sa le leg de pergola, dar la fiecare 2-3 zile sunt altele rebele.
E adevarat ca perechea de soparlite care s-a adapostit sub tufe este foarte incantata de ascunzatoare...
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
sarselia a spus:
:eek:
ce oameni!Pacat de frumusetile de trandafiri.Mada eu acum am citit...Tu nu mai ai gradina pe care ai avut-o?Ce s-a intamplat cu ea?Era atat de frumoasa!Si catelul?
Multumesc pentru grija, Arselia! Ne-am mutat, avem alta gradina ;-) , e drept mai mica. Am luat-o de la zero cu gradina...Si catelul meu e bine si el, ii place mai mult noua casa
 
Sus