Trandafiri din Dedeman

Lavinia Cristian

New Member
Bună!
Am cumpărat 4 specii de trandafiri din dedeman.. I-am plantat în octombrie acum vreo 2 săptămâni.. Și deja au frunzulițe. Am citit undeva ca dacă fac frunze.. Îmi vor muri cu siguranță peste iarna.. E adevărat?
În fine.. Am cumpărat Poli friesia și încă un Poli ceva cu nume de femeie (rosu) si încă doi trandafiri Teahibrid (cu culori mixate).. Ați mai cumpărat vreodată din dedeman? V-a ieșit ce era pe cutie, sunt de încredere?? Au foarte multe soiuri în magazine zilele astea și îmi vin sa cumpăr ca nebuna, dar nu as vrea la anul sa am numai macesi în curte.. Voi ce experienta aveți??
 

crysty

Active Member
Nu o sa va iasa macesi . Trandafirii sunt de la firme cu acte, ei trebuie sa fie garantati de firma (pepiniera) care ii vinde.
In toamna asta inca nu am fost la dedeman dar o sa ma duc cat de curand , m-ar interesa un pom fructifer, cred ca mar o sa iau.
Au si trandafiri calitate premium la cutie (altoiti) dar aia sunt dublu la pret dar au si de firme mai romanesti asa mai pe buzunarul nostru, cum ar fi de la firma Yurta sau de la pepiniera din Aiud-Ciumbrud.
Am luat de la dedeman diverse produse Yurta , bulbi zambile, bulbi gladiole, rizom de capsuni si nu am fost dezamagit deloc . Mai ales ca am luat cam in zilele cand primisera dedemanul marfa de toamna deci totul era proaspat si neuscat.
Anul trecut in toamna tot cam pe acum am luat de la dedeman un trandafir specie relativ pitica, inaltime maxima 60 cm ,e un trandafir "cameleon" care cand incepe a inflori este de un galben-portocaliu si la urma floarea devine aproape rosu. Se cheama Rumba si era la un pret bun, de 6 lei , ambalajul era o punga galbena , de la pepiniera Aiud-Ciumbrud jud. Alba .
Am scos ambalajul de celofan dar fiind prima oara cand plantez un trandafir din comert, nu stiam, l-am plantat cu tot cu rumegusul in care era radacina. Avea deja mici muguri de cand l-am cumparat. Am vazut ca nu prea dadea semne sa creasca bine bobocii adica mi se parea ca se prinde greu si am aflat online ca trebuia scos rumegusul , asa ca nu l-am mai deranjat din pamant si i-am turnat la radacina o solutie slaba de amalgerol cu radistim (stimulent de inradacinare) si o solutie de antifungic care sa previna mucegairea masiva a rumegusului.
A pornit in vegetatie si facuse vreo 3 lastari de vreo 10 cm pana sa vina bruma . I-au inghetat varfurile dar in primavara i-a dat boboci din nou. Nu multi, tot vreo 3 lastari au iesit si asta vara a facut vreo 3 flori si era exact specia care era pe poza ambalajului, diferenta e ca pe ambalaj culorile erau mai intense. Trandafirul e inca mic, l-am plantat la cineva pe o terasa la etaj (cam etajul 1 ar fi ) , puteti vedea trandafirul in poza, intre plantele de coleus.
Dupa cum se vede in poza , floarea de trandafir isi schimba culoarea spre rosu mai pal deci e inflorit de cateva zile deja. Ce se vede in poza cu alb pe frunze lui ori e atacul de fainare inainte sa il stropesc ori e de la solutia de Thiovit dupa ce am stropit asta vara.


Coltul asta de terasa unde a fost plantat nu ajunge niciodata soarele si totusi a inflorit . Nu am pretentii de la el ca inca e mic daca l-am plantat in toamna 2018.
Ca orice trandafir poate lua puricii verzi de la alte plante , si a facut si fainare dar l-am stropit .
Asa ca pot sa confirm ca veti cumpara exact specia care este mentionata pe ambalaj.
Va trebui sa va pregatiti in fiecare an vara , pentru fainare si atac de insecte daca vreti sa aveti trandafiri frumosi.
Am luat si un coacaz rosu tot cu ambalajul galben de la dedeman adus tot de la acea pepiniera din Alba si s-a prins si ii merge bine fiind plantat intr-o galeata pe balcon.
Deci pot sa spun ca nu trebuie sa fie un produs premium la preturi mari de zeci de lei ca sa se prinda, principalul e ca butasul sa fie bun , sa va grabiti sa luati acum la inceput pentru ca lumea ii alege pe cei mai mari, mai sanatosi, mai frumosi si cu cat mai multi muguri sau ramuri si ramane pe raft doar ce e mai slab si amarat.
Nu conteaza ca ingheata varfurile/crengile aparute noi in toamna asta, la primavara va da alti muguri.
Nici nu l-am protejat in timpul iernii cu nimic adica fara sa ii pun punga de plastic , i-am tras un pic de pamant sa ii fac un musuroi sa ii protejeze radacina de inghet si atat.
Daca a trecut de prima iarna atunci nu o sa mai aiba probleme cu urmatoarele ierni pentru ca lastarii se inmultesc si se ingroasa si o sa reziste mai bine planta.
Principalul e sa luati cat mai la inceput cand dedemanul abia a primit marfa. Si nu uitati sa cititi pe ambalaj inaltimea tufei daca va intereseaza o anume inaltime nu doar specie. Inaltimea in realitate poate fi diferita cat de cat, pentru ca e si in functie de conditiile de mediu.
Cand le-am plantat trandafirul cameleon pe terasa la cafenea le-am garantat ca daca nu se prinde si la primavara nu mai inmugureste atunci le dau banii inapoi dar nu a fost nevoie. Stiam ca am ales un butas bun .
Deci sa fie cat mai gros posibil, sa aiba cat mai multi muguri si/sau lastari adica sa fie cat mai matur posibil.
Am incredere ca dedemanul nu vinde soiuri false. Trandafiri si arbusti nu prea am luat dar in schimb bulbi , rizomi,tuberculi, etc am luat in fiecare an de vreo 4 ani incoace tocmai pentru ca acolo e garantat la culoarea florii si ca specie atat timp cat are ambalaj . Si tocmai pentru ca in piata cand am luat de la vanzatori/tarani/precupeti nu a fost specia care ma interesa. E greu sa gasesti o persoana care sa vinda in piata exact ce specie spune ca este.
Cu ce e vrac la bulbi la dedeman e o problema pentru ca lumea amesteca bulbii la raft cand cauta. De asta e bine sa te duci la dedeman cand a primit marfa si nu pe la urma.
Inca ceva : Ati vazut in pozele de pe ambalaje un trandafir foarte frumos dar butasul e prea firav si nu are muguri sau nu are lastari destui sau nu arata ca fiind sanatos ? Nu il luati. Trebuie sa alegeti butasi viabili nu alegeti doar dupa poza de pe ambalaj , ca specia e sigur aia dar nu se prinde bine daca nu e butas bun. Si sa va uitati la ambalaj sa nu fie umblat la el .
Cu cat trece timpul pana sa cumparati marfa de toamna de la dedeman indiferent ca vorbim de butasi sau bulbi sau rizomi, cu atat aveti sanse mai mari sa gasiti doar resturi ramase refuzate de clienti. Trandafiri mai aduce si odata cu marfa de primavara cam pe la inceputul lui Februarie, dar se mai gasesc la raft cativa butasi in ghivece si in timpul anului ,in special trandafiri urcatori dar depinde si de dedemanul din acel oras.
Daca luati trandafiri altoiti sa nu ii plantati cu punctul de altoire in pamant si asta se aplica si la pomii fructiferi. Punctul de altoire se recunoaste usor ca trebuie sa fie ca o umflatura . Daca cu timpul apar lastari din pamant/radacina (la pomii fructiferi) sau sub altoi la trandafiri aia trebuiesc tunsi pentru ca sunt lastari lacomi de la portaltoi si ar putea sa fie chiar si de maces.
 
Ultima editare:

Ciubotariu Alina

Active Member
Bună!
Am cumpărat 4 specii de trandafiri din dedeman.. I-am plantat în octombrie acum vreo 2 săptămâni.. Și deja au frunzulițe. Am citit undeva ca dacă fac frunze.. Îmi vor muri cu siguranță peste iarna.. E adevărat?
În fine.. Am cumpărat Poli friesia și încă un Poli ceva cu nume de femeie (rosu) si încă doi trandafiri Teahibrid (cu culori mixate).. Ați mai cumpărat vreodată din dedeman? V-a ieșit ce era pe cutie, sunt de încredere?? Au foarte multe soiuri în magazine zilele astea și îmi vin sa cumpăr ca nebuna, dar nu as vrea la anul sa am numai macesi în curte.. Voi ce experienta aveți??
Din Dedeman daca luati, ramaneti pe Yurta. Mi se par cei mai seriosi. Niciodata nu am avut surprize, dar trebuie sa bagati un ochi si in cutie. Sa vedeti un semn de viata. Un mugure ceva. Cel putin pe toti care i.am plantat, asa i.am cuparat. Si nu au inghetat peste iarna. Si neaparat, lasa.tii la hidratat cateva ore intr.o galeata cu apa.
 
Sus