Trandafiri degrade

cornelia

Fondator
Membru staff
:rofl: SH. Acu' chiar suna a regionalism.
Hai sa mai cercetam poate gasim o denumire mai pe intelesul tuturor.
 

mymo

Active Member
:rofl: da,da...cu s de la serpisor.
Acuma daca ne-ai starnit sa faci bine sa cotrobai pana cand gasesti denumirea corecta.
Ca nu mai am somn noaptea din cauza asta :)
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Mymoz cu toate sfortarile mele, trec problema asta pe pozitia 11 in topul prioritatilor pe ziua de azi. Si cred ca se va termina ziua cu succes si eu voi fi ajuns numai la pozitia 3. :wink: :rofl:
 

IZA

Active Member
Pai nu o stiu ca as scrie . Stiti voi ca aici in Banat sunt foarte multe minoritati ? De comuna noastra apartine un sat in care 95% sunt bulgari , in celalat sat 80% unguri iar unde locuiesc eu, sunt foarte multi sarbi , etnici germani. Va dati voi seama ce-i aici? :rofl: si eu sunt olteanca crescuta in Banat :rofl: fara sa vreau am luat si de la ei si mai am dar nu le zic :rofl: :rofl: :rofl:
Am cautat si n-am gasit decat ce v-am spus ca se foloseste pe aici la muscate, violete si la altele care au petalele in doua culori :)
 

mymo

Active Member
Asta nu-i o scuza,du-te la librarie,la biblioteca,pe unde crezi tu si da-ne dom'le informatii exacte.Eeee,asta-i culmea...tot minoritatile sunt de vina! :giggle:
 

bebe Iris

Active Member
la noi in Maramu' i se zice pestrit, cu t de la tantar, tambal, tipat, tarus... ati priceput desigur... :rofl:
avem trandafiri pestriti, dalii pestrite, etc. :wink:
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Eu as propune sa caute denumirea cine nu poate dormi noaptea din cauza ei :) Si nu sari la beregata mea ca tu ti-ai cautat-o, :rofl:
 

mymo

Active Member
Astazi toata lumea a dat in mine ca-n sacul de box...asa de tare m-am suparat ca-mi desfac o bere,fara alcohol,evident.
 

IZA

Active Member
:tavalit: :tavalit: :tavalit:
Vai , saracii trandafiri s-au botezat in fel si chip.
Mie imi place denumirea tranfafiri pistruiati sau pistritati :rofl: :rofl: stati ca glumesc !!! :rofl: :rofl:
Sa se schimbe denumirea in ce se vrea ca uite ce discutii isca , nu de alta dar se strange lumea si devine placut si mai avem si alte treburi ca de maine incepe o alta saptamana de lucru.....
Pana maine eu cred ca ne ajuta specialistii nostrii in trandafiri ca eu ...... nu stiu si la biblioteca n-am cum sa mg ca-s la serviciu si pe google n-am gasit .
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Eu nu stiu de unde poate proveni acest cuvint pentru ca nu are legatura cu nici unul din cuvintele - baza care l-ar fi putut forma.
Singura explicatie probabila pe care pot sa mi-o imaginez este ca a fost spus gresit de cineva care a dorit sa zica "satinat" si oral s-a transmis deformat.
Asa as inclina sa cred.
Sau..............a vazut cineva ceva si.......s-a tirat :rofl: :rofl: :rofl:

Cum nu am violete nu l-am intilnit iar cind am mai dat de el am zis ca sunt specialistii in flori care stiu ei ce spun si au tradus mot-a-mot un cuvint de cine stie ce provenienta :wink:
Cu aceste explicatii abracadabrande ma tirez si eu la alt topic :rofl: :rofl: :rofl:
Dar..........nu pot pleca fara sa va zic ca un trandafir" pistruiat "suna mult mai romaneste.
De fapt nu pistruiat ci pestrit.
Cred ca este cel mai corect spus. :D
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
Eu am intalnit termenul shatirat la lucru de mana.Erau anumite atze de brodat shatirate,adica aveau mai multe culori pe acelasi fir.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Daca termenul ar exista cu adevarat ar trebui sa existe in DEX.Acesta este quintesenta tututor cuvintelor si intelesurilor.Neexistind acolo,practic el nu exista in limba romana.
Sa fac o corectura totusi:nu a fost actualizat si este posibil sa fie un neologism.

Bun...la atze.Dar unde?
Vindea cineva "shatirat" sau era scris cuvintul in oferta companiei respective?Pe eticheta?
Daca spunea cineva ca (,) coase cu atze shatirate e una si daca era scris "oficial" este cu totul altceva.
Fiindca acel "oficial" in mod sigur a fost p[reluat cu buna stiinta si adaptat sau preluat ca atare dar cu responsabilitate.Sau ma rog,asa ar trebui sa fie.

La cate cuvinte au intrat in limba romana nici nu m-ar wonder sa ne trezim ca spicuim care cum want his muschi. :rofl: :rofl: :rofl:
 

IZA

Active Member
mio a spus:
Spor la munca tuturor!
Revin cu intrebarea mea si sper sa nu fiu sacaitoare. Imi doresc tare mult trandafir pomisor, deocamdata pe aici prin florariile din vestul tarii, sau magazinele de specialitate care vand puieti primara nu am gasit nimic. Daca stiti ceva despre acest gen de minune a gradinii sau balconului, deoarece cred ca poate fi plantat si intr-un ghivec mare pe o terasa/balcon deschis, va rog informati-ma si pe mine.
Iar apopo de transafiri, eu am inmultit trandafiri de mai multe feluri sub flacon si sunt multumita de "procentul de viata": din 30 de fire plantate, s-au prins 20, deci, binisor pentru putina atentie pe care le-am dat-o. Am avut astfel toata vara flori pentru buchete, vaze, festivitati, etc.
Merita incercat!
Am reusit chiar sa "prind un trandafir din soiul celor "dichisit" in florarii. Am primit de la fiica mea cu ocazia aniversarii casatoriei un fir de trandafir bordo satirat cu galben. L-am plantat deoarece mi-era mila sa-l arunc. Surpriza a fost in primavara urmatoare cand a inflorit si a fost superb. Ghinionul a fost ca un cocosel razlet din "ograda" mamei mele a reusit sa omoare frumosul meu trandafir. Degeaba l-am pansat de acolo i-a fost sfarsitul. Dar nu ma las, am sa mai incerc.
Va doresc curaj si imaginatie ca dragoste de flori aveti si de dat!
Mioara

Vad ca si ea a folosit termenul. Cred ca e regionalism . :wink:
 
Sus