Trandafiri cu probleme

v.cristina

Active Member
bluegeannie a spus:
Va salut din nou cu drag pe toti!

Iata-ma din nou cu o problema: de data aceasta legata de niste trandafiri superbi din gradina mamei sotului meu. Desi sunt infloriti si destul de bogati, frunzele sunt patate urat si se ingalbenesc, ca si cand ar fi manate. Mentionez ca trandafirii nu au fost tratati in nici un fel si banuiala mea ar fi ca pamantul nu este destul de bogat in vitamine si minerale. De aceea am nevoie de sfatul vostru de specialisti in domeniu.

Iata aici poze cu frunzele cu probleme:

http://ro.fotoalbum.eu/eugenia/a64855/00000001
http://ro.fotoalbum.eu/eugenia/a64855/00000004

...dar si poze cu minunatele si parfumatele flori de trandafir:

http://ro.fotoalbum.eu/eugenia/a64855/00000007
http://ro.fotoalbum.eu/eugenia/a64855/00000006 - asta e preferata mea :)

Nu prea mi-au iesit foarte bine pozele, dar sper sa va dati seama ce si cum. Mai trebuie sa exersez la arta fotografica :p.

Va pup si va multumesc pentru ajutor!

Cu stima,
Eugenia
v.cristina a spus:
ai niste trandafiri superbi
sper ca ai reusit sa ii scapi cu viata
adevarul este ca trandafirii pe tot parcursul anului sunt atacati de tot felul de daunatori si au nevoie de o ingrijire permanenta
eu nu sunt experta in cresterea lor dar pot sa iti spun cum am eu grija de ei si poate te ajuta
aproape in fiecare zi ii studiez cu atentie sa vad daca totul este ok ii curat de frunzele care mi se pare mie ca se ingalbenesc iar daca observ vreo insecta paduchi sau alte vietati de genul acesta in spal cam 3 zile la rand cu furtul
deasemenea sunt foarte atenta la frunzele mancate le curat si le caut omizile care in general sunt responsabile
si o ultima sugestie cam 1 data la 2 luni sau chiar 1 data pe luna in stropesc si ii ud cu urzici macerate, ajuta foarte mult
iti urez multa bafta
Cristiana a spus:
Am raspuns la vremea respectiva, dar cred ca s-a nimerit in perioada cu problemele serverului.

Aici este vorba de rugina trandafirului, care este o boala fungica favorizata de perioadele ploioase combinate cu temperaturi mari. Specifice atacurilor de rugina sunt petele pulverulente de culoare portocalie aflate pe dosul frunzelor, si care se vad in prima fotografie. Boala nu este grava, dar netratata la timp frunzele cad si planta este slabita.

Combaterea se face prin stropiri cu fungicide, Bavistin sau Fundazol.
ACHIMENES a spus:
Daca pozele au fost facute in mai, atunci rugina nu este. Aceasta boala apare de obicei spre sfarsitul verii si inceputul toamnei.
In a 2 a poza sunt sigura ca este Diplocarpon (patarea neagra). Amandoua sunt niste boli paguboase alaturi binenteles de fainare.
Eu am un tratament minune ( asta daca am timp si fac tratamentele exact cand trebuie), in primul rand am in fitofarmacia casei SYSTHANE 12,5 CE sau SYSTHANE PLUS. Este super bun pentru cele 3 boli. Mai alternam tratamentele si cu Mirage 45 EC si sa nu uitam sa tratam trandafirii cand sunt in repaos vegetativ cu zeama sulfocalcica.
Apoi trebuie avut grija sa luam niste mici masuri preventive cum ar fi: adunarea si distrugerea frunzelor atacate si daca gasim soiuri rezistente la aceste boli ar fi ideal. :) :) :)
Cristiana a spus:
In prima fotografie se vad pustule portocalii pe dosul unei funze, ceea ce ma face sa ma gandesc la rugina. Am cautat si in cartea domnului Wagner, nu specifica ca ar fi o boala specifica toamnei, cat perioadelor ploioase alternate cu temperaturi inalte ziua, si in primavara cam asa a si fost.

Avand in vedere ca preparatele folosite pentru patarea neagra merg si pe rugina, oricum se impusca doi iepuri dintr-o data :D .
 

v.cristina

Active Member
cornelia a spus:
Am plantat inainte de Paste 2 trandafiri. Cam chinuiti, dar am sperat ca or sa miste ceva. 2-3 crengute s-au uscat, dar restul este verde. Insa, nu misca. Ajutor! Ce sa le fac?

Mali_ a spus:
Eu le-am pus niste ingrasaminte cu eliberare rapida. Le-am cumparat de la Dedeman, sunt niste granule albastre. Am avut noroc ca le-am pus chiar inainte de ploaia aia mare si acum parca au inceput sa miste ceva si trandafirii care erau in aceeasi situatie cu ai tai.
cornelia a spus:
Crezi ca un ingrasamant natural ii ajuta? Miroase cam urat, dar... :)
Mali_ a spus:
Ar trebui sa ii ajute, dar cred ca daca vrei sa le dai un "impuls" iti trebuie ceva mai puternic. Ingrasamantul natural mie mi se pare mai eficient pe termen lung.
cornelia a spus:
:? OK, o sa incerc altceva. Merci.
gradinar1 a spus:
Cornelia, trandafirii erau in ghiveci sau cu radacina nuda? Daca nu au fost in ghiveci ma gandesc ca au fost foarte deshidratati stand cine stie cat prin magazine...procedeul de plantare a fost cel clasic? (hidratare in galeata cu apa, scurtare radacini, mocirlire, pamant special in groapa de plantare, etc???) Incearca niste ingrasamant pentru trandafiri, ingrasamant lichid pt ca cel solid se incorporeaza in sol si nu cred ca mai are sens sa deranjezi trandafirii si Doamne-ajuta!
angela draganoiu a spus:
si eu am plantat in primavara un trandafir fara frunzite, din cei de import, si a pornit foarte greu. a durat cam o luna, daca nu mai mult, pina a porinit si abia acum o saptamina avea primele frunze.
din experienta pot sa spun ca ingrasamintul de animale este cel mai bun insa trebuie sa fie uscat si pus la o distanta oarecare de tufa. in general eu le pun toamna tarziu.
Cornelia eu zic sa-l mai lasi probabil ca porneste mai greu.
albela a spus:
Si sterlingul meu (ala cu experimentul) a pornit neasteptat de greu si are vreo cateva frunzulite doar pe o ramura din trei. Celelalte doua nici acum nu au dat nimic. I-am pus la plantare balegar bine maturat, dar se pare ca nu a ajutat prea mult. Nu prea am mai patit asa ceva. Poate calitatea lor nu e prea stralucita :? .
v.cristina a spus:
parerea mea este ca ai sanse foarte mici sa-si revina ..scuze pesimismul dar nu vad muguri noi
:)
Mnina a spus:
Eu l-as dezgropa si l-as planta intr-o noua gropita in care trebuie aruncati 2-3 pumni de nisip.
dana a spus:
Cornelia,eu zic sa-l lasi acolo unde este ca el deja incepe sa se obisnuiasca cu noul lui loc.
Cred ca el deja era o planta matura,dupa dimensiunea tijelor si, n-ai de unde sa stii,poate este un soi mai lenes.Oricum, atat timp cat nu sau uscat tijele,totul este bine
Oricum,incearca sa aibe lumina multa si mai ales,ca toata apa repartizata lui sa nu se scurga pe langa radacina,fa-i un sant la distanta de 15-20 cm imprejur si atunci apa nu mai are unde sa fuga.
Balegarul,inainte de a fi pus la flori ar trebui stins - tinut in apa cateva zile - caz contrar arde radacinile
v.cristina a spus:
nici eu nu cred ca trebuie mutat ..iar faza cu apa foarte adevarata neaparat santulet :) :)

chiar daca sansele-s reduse bafta!!
irinabv a spus:
Si eu am plantat la inceputul lui aprilie un trandafir copacel care intrase in vegetatie. I-au cazut toate frunzele, unele crengi s-au uscat, credeam ca l-am pierdut. Mai avea totusi doi boboci. Pana acum o sapt. nu a facut nimic. Acum e plin de lastarasi. I-am pus o data si ingrasamant pt. plante cu flori. Iar un boboc care adormise s-a deschis. Deci daca trandafirul tau nu e uscat, eu zic sa-i pui ingrasamant ca sigur isi va da drumul. Multa bafta. :rose:
v.cristina a spus:
adica numai eu sunt pesimista pe forumul asta ??? :gandit: :gandit: :gandit: e grav atunci :mrgreen: :mrgreen:
mg a spus:
v.cristina a spus:
adica numai eu sunt pesimista pe forumul asta ??? :gandit: :gandit: :gandit: e grav atunci :mrgreen: :mrgreen:
Si eu sint pesimist . Cred ca daca se va deschide un mugure nu va reusi sa duca vegetatia mai departe , se va usca .... Am mai vazut fenomenul .
cornelia a spus:
Cateodata merita sa fii optimist: ambii trandafiri au muguri. Unul mai mari si mai zdraveni, celalalt mai mici. Au portiuni uscate pe care urmeaza sa le tai, dar... au intrat in vegetatie si daca se tin tari poate imi fac si flori pana la toamna. :rofl:

mirela06 a spus:
Cornelia, te-au simtit si au simtit dorinta ta. Minunat :)
cornelia a spus:
Pupa mama pe ei. :) Abia astept sa-i vad mari si sanatosi. Ca s-au chinuit destul... :(
tranda09 a spus:
Anul trecut am patit si eu asa cu 2 trandafiri. Abia prin iulie au aparut frunzele. Anul acesta sunt deja impodobiti de frunze. Acum am un alt trandafir in asteptare. L-am plantat in toamna si ... nimic. Dar tija este inca verde, asa ca astept.
 

v.cristina

Active Member
bluegeannie a spus:
Va salut din nou cu drag pe toti!

Iata-ma din nou cu o problema: de data aceasta legata de niste trandafiri superbi din gradina mamei sotului meu. Desi sunt infloriti si destul de bogati, frunzele sunt patate urat si se ingalbenesc, ca si cand ar fi manate. Mentionez ca trandafirii nu au fost tratati in nici un fel si banuiala mea ar fi ca pamantul nu este destul de bogat in vitamine si minerale. De aceea am nevoie de sfatul vostru de specialisti in domeniu. Credeti ca mi-ati putea spune ce ar putea sa aiba si sa-mi dati si un remediu la aceasta problema?

Aici poze cu frunzele cu probleme:

http://ro.fotoalbum.eu/eugenia/a64855/00000001
http://ro.fotoalbum.eu/eugenia/a64855/00000004

...dar si poze cu minunatele si parfumatele flori de trandafir:

http://ro.fotoalbum.eu/eugenia/a64855/00000007
http://ro.fotoalbum.eu/eugenia/a64855/00000006 - asta e preferata mea

Nu prea mi-au iesit foarte bine pozele, dar sper sa va dati seama ce si cum. Mai trebuie sa exersez la arta fotografica .

Va pup si va multumesc pentru ajutor!

Cu stima,
Eugenia
Cristiana a spus:
Eugenia, trandafirii de care ne povestesti sunt atacati de rugina, boala care este favorizata de perioadele ploioase alternate cu temperaturi ridicate. Tratamentul este simplu, tratament cu Bavistin, Systhane, Dithane, Poliram Combisau alte antifungice. Partea buna este ca aceste stropiri vor preveni/combate si eventuale atacuri de fainare sau patare neagra. Sa nu te sperii de numele preparatelor pe care ti le-am insirat, sunt accesibile si se gasesc la orice magazin fito-sanitar, un pliculet de Bavistin de 10 grame costa cam 2.50 lei, si e suficient pentru 10 litri de apa.
albela a spus:
rem_2007 a spus:
Trandafirii mei au fost stropiti acum o luna cu un amestec de insecticid si fungicid. Acuma insa, varfurile cele rosiatice sunt moi par ofilite cumva, nu se vede vreun purice sau altceva. Stie cineva ce pot avea? :nu-mi_place: :cry:
Va rog sa ma ajutati!
cornelia a spus:
Ce fel de trandafiri sunt? Unde sunt plantati? Cum i-ai ingrijit pana acum?
rem_2007 a spus:
Sunt de mai multe feluri, plantati in gradina. Nu au avut nici o problema pana acuma in afara de puricei.
E grav? :eek: :ros_unghii:
rem_2007 a spus:
Gata, am rezolvat, a fost mama la magazin si i-au spus ca sunt un fel de paienjeni care sunt f. mici si nu se observa cu ochiul liber. Solutia e TALSTAR. Sper sa fie mai bine...
cera a spus:
Si eu am o problema : trandafirii mei sunt plini de larve. niciodata nu am intalnit asa ceva. bobocii au fost mancati, iar larvele au ramas in josul bobocului, pe codita. Ce sa fac?
carmenn a spus:
dar contra paianjenilor verzi cu ce putem ataca ?
sunt aceia mici, mici si verzi care acopera intreg lastarul trandafirilor...
iris a spus:
carmenn a spus:
dar contra paianjenilor verzi cu ce putem ataca ?
sunt aceia mici, mici si verzi care acopera intreg lastarul trandafirilor...
Eu stropesc cu MOSPILAN (pt. insecte)+ DITHANE ( preventiv pt. boli) la interval de 20 zile.
mymo a spus:
Eu am stropit cu DECIS,era singura solutie care o aveam pe moment,dar a dat rezultate foarte bune-au decedat toti :evil:
Gabiuta a spus:
Nu de la Decis mai.Nici vorba.Si eu am stropit anul trecut ,tot asa fiind singura solutie la momentul respectiv la indemina mea,si nici unul nu a patit nimic............Cred ca la tine s-a intimplat altceva :gandit:
mymo a spus:
JUR ca cu Decis am dat! poate erau altfel de lighioane?
Gabiuta a spus:
Ne-am inteles ca cucu-n gura :rofl: .....noroc cu inventia Dlui Bell ca am reusit sa ne intelegem.......... :mrgreen:
mg a spus:
Am o problema cu niste trandafiri ... Daca cineva poate identifica boala si ma poate ajuta .... Eu banuiesc ceva dar totusi poate ma insel ...
ACHIMENES a spus:
La prima vedere pare un cancer bacterian (AGROBACTERIUM ) care s-a format in zona de altoire.......ori .....in punctul de altoire, portaltoiul da semne de respingere a altoiului.
Daca e primu'........e de rau.......daca e al doilea e la fel de rau :)
mg a spus:
Da ! Chiar m-am linistit ! :x Deja imi vine sa plec .... banuiam si eu ca este cancer si normal ca orice cancer apare cind iti este lumea mai draga . Azi am cautat pe net informatii dar toate se limiteaza la distrugeti planta . Stiu ca asta este cel mai usor dar totusi ...
Nu se poate taia doar partea afectata si restul sa se trateze cu ceva ? E contagios , trebuie dezinfectata gradina cu ceva ....sint o multime de intrebari la care nu gasesc raspuns . Daca cineva are mai multe informatii ...

Revin cu noi poze : gasiti acolo " minunea si cum se manifesta . Pt cei care vor cerceta pozele: este o poza interesanta ( bolnav 6 ) in care se vede ca lastarii crescuti mai sus de acea cangrena , nu au crescut suficient iar cel de sub ea , este destul de viguros . Asta nu cumva se traduce prin faptul ca nu toata planta este bolnava ci doar lastarul respectiv ????
ACHIMENES a spus:
Acu' daca o fi cancer.....ai mare grija cu uneltele care le-ai folosit la acest trandafir.....sa nu te trezesti ca s-a imprastiat boala si nu stii cum s-a intamplat :)
mikishor a spus:
Am vreo 3 trandafiri bolnavi de fainare , asta banuiesc ca este. E ceva albicios ca o bruma pusa pe fruze si tulpina . I-am stropit cu Bavistin 50 DF (subst activa Carbendazim 50%). Am pus un plic de 10 gr la 10 l de apa si i-am pulverizat acum 5 zile dar nu vad nici un rezultat. Azi l-am stropit pe unul care e f f bolnav din nou. Nu e buna substanta? Ce-mi recomadati? Mi-e ca se raspandeste in toata gradina. Tb sa-i tund sau se poate rezolva pb numai cu stropire?
cornelia a spus:
Mikisor esti sigura ca e vorba de fainare? N-am vazut cum arata problema trandafirilor tai, dar ma gandesc ca ar putea sa fie (si) paianjeni rosii. Intepaturile lasate pe frunze sunt tot albicioase. Ca sa fii convinsa ca pui capat problemei, incearca un tratament total. Daca ai doar o planta (sau putine plante) cu probleme un spray SuperPlant tratament total ar trebui sa te ajute. Un tub mare costa 25 lei. Eu am folosit la violete cu fainare si tripsi. Dar a rezolvat si paduchii lanosi si paianjenii rosii. Ba chiar a estompat si valul de musculite albe. Eu zic ca merita sa incerci.
mikishor a spus:
Cornelia :rose: multumesc pt raspuns. Nu cred ca e vb de paienjeni rosii, nu am vazut nici unul. Arata ca o bruma pusa pe el, pe frunze si tijele f fragede ale bumbilor florali , acolo unde nu este inca lemnificat.
Sol cu care l-am dat nu e buna? Sau rezultatul se vede mai tarziu? Dureaza pana iau sprayul ala :(
cornelia a spus:
Bavistinul e un fungicid, deci poate rezolva fainarea si alte probleme fungice (nu si daca e foarte diluat ca si concentratie). Dar sa-ti spun drept, eu nu sunt foarte convinsa ca de asta e vorba. Poti sa incerci sa faci o poza maine?
cornelia a spus:
Ar mai fi o chestie ... De obicei tunderile "de urgenta" se aplica pentru a controla raspandirea unei boli sau a unui daunator. Daca vezi ca n-o scoti la capat, taie tot ce e afectat. Macar se diminueaza gravitatea problemei.

Tu cum ai administrat solutia de bavistin?
cornelia a spus:
Eu am avut doar trandafiri pitici in balcon. Si pe ei i-am pulverizat frecvent ca sa-i scap de paianjeni. Dar cand umiditatea este excesiva apar boli fungice. Este inclusa si fainarea aici, dar preponderent este mucegaiul. Udarea trandafirilor se face dimineata, atunci cand se face (cand e pamantul excesiv de uscat, temperatura a fost in cursul zilei precedente extrem de mare etc.) asa incat pana seara umezeala sa aiba timp sa dispara.
ana500 a spus:
Buna fetelor.
Voi cu ce stropiti trandafirii de gradina cand au paduchi. Ai mei au niste paduchi verzi si unii albi. Nu as vrea sa ii otravesc prea rau dar nici nu pot sa ii las asa. Mi-ar parea rau pt ca sunt plini de boboci. Eu am dat cu ceva anul trecut da nu mai stiu care era substanta. M-am dus la un magazin de profil si mi-a dat niste prafuri dar eu mai luasem inainte o solutie lichida intr-o sticluta care a fost foarte buna. In prafurile alea parca sunt putin neincrezatoare.
Cand o sa infloreasca am sa va pun foto sa vedeti colectia mea.
Merci pt intelegere.
IZA a spus:
http://www.trandafirul.ro/combatere-boli.html Am gasit aici informatii utile.
 

v.cristina

Active Member
mirela06 a spus:
Draga mg, aceaste agrobacterie este cauzata , dupa altoire, sau luata odata cu introducerea unui nou ADN la planta altoita. Contine o plasmida TI sau PTI si care se acumuleaza in jurul radacinii. Se trateaza cu fungicide puternice, dar au efect asupra mediului si omului. Luat o monstra din tulpina bolnava, este cel mai sigur, dupa ce este dusa la un laborator fitosanitar, sau magazine specializate cu tratamente pt. agricultura. Eu am avut parte doar de rugina plantelor care, atunci cind am timp, fac un ceai ,la rece din coada calului, iar pt. paduchi, din urzica. Am avut mereu rezultate.Daca nu este timp se gasesc destule tratamente chimice. :D
mirela06 a spus:
ana500 - Iata cum prepar eu sol.naturista din urzica, impotriva purecilor. Se iau urzici (depinde cit de ult este de stropit. Eu la 10 l apa pun 800 g. urzica), se toaca marunt si se pun in cantitatea de apa dorita. Se lasa de pe o zi pe alta,se strecoara prin tifon si se pune in pulverizator. Se fac stropirile. De 2 ori/ sapt., apoi se repeta daca reapar paduchii, sau cind dorim, prevantiv.Sau alegem metoda cu chimicale de la magazinele de specialitate.Se pot stropi orce fel de plante cu urzica si le merge de minune. Scuzati ca am scris atit. Daca doriti sa aflati de tratamentul cu coada caului, ramine la cererea d-voastra :oops:
simali a spus:
Unul dintre trandafirii mei cataratori pare sa fie atacat de... furnici negre. Sunt furnici urcate pe el si sunt furnici si in interiorul a ceva ce trebuia sa fie un boboc dar pe care l-au mancat. Cred ca au mancat toti mugurii de anul acesta. Nu am vazut alte vietati pe el. Nu stiu ce sa fac. Un sfat, o idee?
mirela06 a spus:
Trebuie curatat si dat cu insecticide pt furnici. Eu anul trecut de frica si pt. faptul ca am disperat, am luat un sprey de tintari si goange de bucatarie si l-am stropit, mai de la distanta. Au disparut, dar maine-zi am fost si mi-a dat si niste graunte(nu mai stiu cum le spunea) si am presarat de jur imprejurul plantelor.
v.cristina a spus:
simali a spus:
Unul dintre trandafirii mei cataratori pare sa fie atacat de... furnici negre. Sunt furnici urcate pe el si sunt furnici si in interiorul a ceva ce trebuia sa fie un boboc dar pe care l-au mancat. Cred ca au mancat toti mugurii de anul acesta. Nu am vazut alte vietati pe el. Nu stiu ce sa fac. Un sfat, o idee?
daca doresti sa scapi de furnici in mod natural iti recomand sa plantezi la radacina lui sau cat mai aproape de el petunii...furnicile detesta mirosul emanat de petuniile inflorite

in cazul in care nu reusesti astfel este bine sa incerci prin distrugerea musoroiului :evil: :evil:

bafta!
mirela06 a spus:
Bravo. Fii tare :) Si eu am avut probleme cu furnicile. Ca sa vezi cum e si cu natura asta. Cresteau paduchii pe bietii mei trandafiri. I-am stropit cu insecticid - pulbere cu spectru larg Dithane M-45 (care este si un fungicid) si o filola de Talstar insecticid universal. Se pun in 10 l apa si se stropesc toate plantele, fie flori, fie legume. Este impotriva fungilor, paienjeni, furnici, paduchi, sau Bravo 500 Sc, pt rugina plantelor. Asta am facut-o in extremis.In general folosesc macerat la rece din urzica si coada calului. Dezavantajul este ca trebuie sa stropesti f. des. Cu cele chimice, daca mai pui si putin aracet, tin f. mult. Http://mirela06.sunphoto.ro/casa_mea/pagina15. Asa arata tratati, trandafirii mei :)
mirela06 a spus:
Asa este. Se repeta stropirea. Eu daca nu aveam probleme grave si asta din cauza mea, foloseam , ca de obicei , stropiri de intretinere cu macer la rece din urzica, pt. paduchi si coada calului pt. ruguna, plus ca intareste frunzele plantelor. Asta este, gresesti, platesti :cry: Se vede substanta alba pe frunzele trandafirilor http://mirela06.sunphoto.ro/casa_mea/pagina15
carmenlorena a spus:
Chiar azi mi-au recomandat de la Fitofarmacie sa folosesc impotriva paduchilor verzi de pe trandafiri Calypso.Si nu stiu ceva imi mananca unii boboci.... :cry: si raman lipiciosi :?
mirela06 a spus:
Carmenuta, au gaurele pe petale si frunze, neuniforme si doar pe alocuri cleiul acela?.... sunt sigur melci. Eu am dat cu niste granule albastre (na, ca nu i-am retinut numele), la baza plantelor si am gasit morti f. multi. Oricum, luata o frunza si dusa la mag. de specialitate, acolo pot spune ce este. Mult noroc in rezolvarea problemelor.
Gabiuta a spus:
Optimol se numesc granulele albastre...... :D
ana500 a spus:
Fetelor eu v-am mai pus intrebari legate de paduchii la trandafiri si am primit ceva raspunsuri.
Eu i-am stropit cu mospilan, cu un spray Perfect plant (sau ceva de genul..)si tot au aparut , intr-un timp destul de scurt. Si pe deasupra varfurile petalelor (la unelele flori) s-au ars. Probabil de la insecticid. As incerca si varianta cu urzicile dar nu stiu cat este de eficient. daca dupa insecticid au aparut asa de repede, nu stiu ce sa spun. Unii bobocii inca nici nu au mai inflorit, s-au palit, iar unii pareau "piscati" ( ca la varza cand are viermisori). Voi ce substante sau retete mai folositi?
Mi-ar parea rau sa ii pierd sau sa nu ma pot bucura de flori frumoase, mai ales ca anul acesta am adaugat la colectie si un Osiria care are deja vreo doi bobocei.
Merci ptr. intelegere si scuze de insistenta.
mirela06 a spus:
Incearca. Daca la mine a mers, trebuie ca si la altii, numai ca asa cum am spus nu tine mult, iar daca mai da si o ploaie il spala f.repedi si iar o iei de la capat. Eu am facut o combinare la tratamentul chimic. Am pus putin aracet sa se mentina mai mult. Adevarat ca nu au avut un aspect frumos, dar nici acum, de o luna, nu am treaba cu ei.Nu-mi aduc aminte ce solutie mi-a dat, dar cind am fost am cerut ceva impotriva paduchilor si paienjenilor de plante. Ceva asemanator cu ce a stropit vita de vie impotriva paianjenului acesteia(piatra vinata , var si un fungicid).Megi iar si spune-le ca nu a avut efect, sau sa nu fi fost trecut termenul de valabilitate si du si o frunza. Poate au si alte solutii mai performante :?
mikishor a spus:
Eu ma lupt cu fainarea. Doar ce scapasem de ea, incepusera sa-si revina si acum din cauza ploilor f dese a reaparut. Sunt 2 trandafiri care nu au apucat sa infloresca din cauza fainarii. :cry: Pe unii cand i-am stropit le-am distrus florile :cry: Ufff tare sensibili sunt.
mirela06 a spus:
Miki, nu cred ca-s prea sensibili, eu zic - substanta pt. tratament nu a fost buna, in sensul ca , poate, nu era pt. trandafiri, sau prea tare, sau pt. alte boli. Eu am explicat , anterior, ca daca vrem sa-i avem sanatosi , macar o data pe luna sa-i stropim cu macerat la rece din coada calului care este pt. fungi si macerat la rece din urzica, pt afide. Restul, daca este mai grav, cu subst. chimice.
mikishor a spus:
Substanta e bavistin iar aici a plouat in f noapte timp de 3-4 nopti sau chiar mai mult. Efectul bavistinului disparuse, ei incepusera sa-si revina pana sa inceapa sa ploua de aceea au facut fainare din nou. Nu am de unde lua coada calului sau urzici, stau la bloc.
 

v.cristina

Active Member
mirela06 a spus:
Pai eu iau de la plafar.plantele si fac maceratul la rece , dar daca ploua asta se duce si mai repede. Daca te uiti prin albumul meu vezi ca am frunzele plantelor cu stropi albi pe ele. Cind am cumparat, mi-a spus ca pt. mai multa rezistenta , sa se prinda solutia si sa dureze mai mult, chiar daca ploua ,( ex. - la 1o litri apa sa pun una, 2 linguri aracet) sa pun aracet si sa-l dizolv mestecind bine cu solutia. Nu o fi prea estetic , dar a dat randament. :D
instructor a spus:
Am o mare problema va rog sa ma ajutati :oops: :oops: La trandafirii mei,le cad frunzele,care inainte s-au patat Ce sa le fac ?Va multumesc
mirela06 a spus:
Draga mea. Cea mai buna metoda,era sa ne pui niste poze. Daca nu ,iata parerea mea. Cred ca ar putea avea un fung, daca nu, cerceteaza frunzele sa nu aibe afide (paduchi) sau plosnite.Ele inteapa planta pt. a extrage seva si injecteaza toxinele lor asa apar petele si cad frunzele. Corect ar fi sa iei frunzele bolnave si fuguta la un fitosanitar sa se uite cineva si sa dea un tratament adecvat. Mult noroc si sa ne tii la curent cu ceea ce faci :)
mymo a spus:
Instructor cred ca are aceasi problema ca si mine:

I-am stropit cu piatra vanata si var,voi ce spuneti?
v.cristina a spus:
Exact nu stiu cum se numeste dar sigur este vorba de o ciuperca care se dezvolta mai ales in conditii de umiditate

Pt patarea neagra sau rugina trandafirului stropirea se face cu: Szsthane, Bavistin, Dithane M 45, Polzram Combi, Mirage, Konker, Europaren etc.

Pt mana trandafirului'' se foloseste Polzram df, Brabo 500, Ridomil Gold mz, etc.

Eu te sfatuiesc sa incepi stopire lor, cu repetari la cate o saptamana si foarte important sa strangi frunzele cazute pe pamat din jurul trandafirilor pt ca acestea creaza un mediu ideal pt ciuperci

multa bafta!
albela a spus:
Si la mine trandafirii aveau in fiecare an probleme de genul asta. Anul asta am facut stropiri preventive ca la carte si nu au mai facut nici un fel de pete negre pe frunze. E drept ca nici nu prea a plouat vara asta.
"Ca la carte" adica ca aici http://www.rosafruct.ro/prod/sfaturiuti ... iutile.htm
ACHIMENES a spus:
mymo a spus:
Instructor cred ca are aceasi problema ca si mine:

I-am stropit cu piatra vanata si var,voi ce spuneti?

Boala se numeste patarea neagra a trandafirului - DYPLOCARPON SORAUERII si un produs bun cu care tii in frau 3 boli diferite respectiv: fainarea, patarea neagra si rugina este SYSTHANE, care inca se mai comercializeaza
numauita a spus:
Am si eu o problema la un trandafir copacel. Vreau sa stie daca este vorba despre Rugina trandafirului:
http://floricele.files.wordpress.com/20 ... pacel1.jpg
http://floricele.files.wordpress.com/20 ... pacel2.jpg
Cred ca mai sunt si alti trandafiri atacati, iar in zona respectiva(de munte) am vazut multe plante, buruieni pe marginea drumurilor care aveau cam aceeasi boala.
iulia.bv a spus:
Salut ! Odata cu venirea toamnei si cu sezonul ploiului cam toti trandafirii de la mine (bran ) , desi ii stropesc preventiv , tot nu scapa de rugina asta pacatoasa . Eu ii salvez cu o solutie de mosipilan cu Dithane M 45 (edit -incurcasem) un pik mai concentrata (la 4 litrii in loc de cinci ) . Incearca sa mai indepartezi din frunzele afectate , oricum ele se vor usca si vor cadea . La cateva zile dupa stropirea cu topsin etc eu mai folosesc si bionat , asa ii stimulez sa creeze noi frunze si lastari . Oricum la mine cei mai afectati sunt cei pitici si teahibrizii . Mult succes !
gradinar1 a spus:
numauita a spus:
Am si eu o problema la un trandafir copacel. Vreau sa stie daca este vorba despre Rugina trandafirului:
http://floricele.files.wordpress.com/20 ... pacel1.jpg
http://floricele.files.wordpress.com/20 ... pacel2.jpg
Cred ca mai sunt si alti trandafiri atacati, iar in zona respectiva(de munte) am vazut multe plante, buruieni pe marginea drumurilor care aveau cam aceeasi boala.
Eu as zice ca e patarea neagra la cum arata - se stropeste cu fungicide pe baza de cu sau sulf
ACHIMENES a spus:
numauita a spus:
Am si eu o problema la un trandafir copacel. Vreau sa stie daca este vorba despre Rugina trandafirului:
http://floricele.files.wordpress.com/20 ... pacel1.jpg
http://floricele.files.wordpress.com/20 ... pacel2.jpg
Cred ca mai sunt si alti trandafiri atacati, iar in zona respectiva(de munte) am vazut multe plante, buruieni pe marginea drumurilor care aveau cam aceeasi boala.
E patarea neagra - Dyplocarpon sorauerii

Eu folosesc Systhane, este f bun si deja atacul s-a injumatatit fata de anii in care nu faceam tratamentele cu acest produs :D
 

v.cristina

Active Member
Dyutza87 a spus:
Am primit un trandafir foarte frumos, si a stat intr-un borcanel cu alte plante puse sa faca radacina. Dupa un pic de timp a dat frunzulite noi asa ca l-am pus intr-un ghiveci cu pamant si am pus o sticla taiata peste el.
Acum arata cam asa

si nu stiu cum sa-l ingrijesc mai departe. Va rog sa ma ajutati cu ceva sfaturi.
Multumesc
alisamada a spus:
Personal as face asa,il las sa faca frunzulite,din cand in cand mai desfac dopul pentru cateva minute,apoi cu timpul in functie de cum evolueaza hotarasc ce fac cu el.Daca face lastari il las pana prinde un pic de viata,apoi l-as muta intr-un ghiveci sau direct in pamant.Asta e o parere,nu sunt profesionista,dar am si eu ceva trandafiri prin gradina,pe care ii iubesc si-i ingrijesc.Succes si asteapta si alte sfaturi.
Dyutza87 a spus:
Multumesc mult pentru raspuns.
Frunzulite cam are destul de multe, pe un lastar de pe tulpina, dar la celelalte noduri nu au pornit inca frunzulitele.
Problema e ca nu stiu cat timp trebuie sa-l tin sub sticla, sau cum trebuie sa arate atunci cand pot sa-l mut in alta parte.
alisamada a spus:
Eu la trandafirii mei din curte,care erau sub pet atunci cand era cald binisor le deschideam intai dopul ,si pe masura ce cresteau ii lasam fara pet.Dar in cazul tau daca are ramuri maricele,zic eu,poti astepta primavara si sa-l pui in pamant.Dar exista riscul ca soarele daca bate direct sa ti-l usuce,daca-l pui in ghiveci nu sunt sigura ca va creste la dimensiunea pe care ar avea-o direct in pamant.Oricum trandafirul tau e intr-o faza sesibila acum,isi formeaza radacinile ,nu cred ca ii place sa fie deranjat.Unde te-ai hotarat ,totusi,sa-l plantezi in ghiveci sau in gradina?
v.cristina a spus:
la temperatura din casa ma tot gandesc eu..cam cate grade sunt?
Dyutza87 a spus:
Sincer, inca nu m-am hotarat, pentru ca nu credeam ca o sa se prinda.
E primul trandafir pe care l-am pus asa. A fost o intamplare sa stea in borcanel cu celelalte plante puse la inradacinat, si tot din intamplare i-am taiat floarea cand s-a uscat ... arata urat si imi era lene sa-l arunc pt ca plantele stateau pe el ca sa nu se scufunde.
As putea sa-l plantez in gradina la bunica, desi mi-ar placea si in ghiveci, dar presupun ca ii trebuie unul cam mare.
Temperatura in camera e de 21-22 de grade, constant pana ce se opreste furnizarea (suntem pe centrala de cartier).
v.cristina a spus:
parerea mea este ca ii este cald, poti sa-l lasi fara dop

cat despre unde o sa-l plantezi eu te sfatuiesc in gradina , in ghiveci prea se chinuie sau cel putin mie asa mi se pare :)

foarte mare atentie la primavara la aclimatizare, socul termic il poate ucide mai ales ca este lastar
alisamada a spus:
Atunci cand il muti la locul definitiv ai grija sa-l iei cu pamantul din jur.
Dyutza87 a spus:
Momentan am luat si eu capacul, si astept sa vina vacanta sa il duc la bunica :)
Multumesc mult pentru ajutor.
 

v.cristina

Active Member
sarselia a spus:
Dea a spus:
Am cumparat la inceputul lui martie butasi de trandafiri, printre care si "Dame de Coeur" , care avea deja frunzulite verzi. Fiind temperaturi afara atat de oscilante intre noapte si zi, am zi sa mai astept cu plantarea afara, dar nici sa-l tin asa nu am vrut.
Am luat hotararea sa il plantez in ghiveci, temporar, pana se face suficient de cald afara.
Problema e ca dupa vreo 3 saptamani in care parea sa ii mearga bine, mai aparusera cateva frunzulite, acestea au inceput sa se cam ofileasca. L-am stropit, m-am asigurat sa nu aiba un substrat prea umed, insa ... nici o imbunatarire.
Nu am rezistat si l-am scos din ghiveci sai verific radacinile si ... acestea erau exact in aceasi stare ca si la plantare ... :(
iar frunzulitele arata asa :(
Am amestecat cu putin nisip partea de jos a substratului si l-am replantat, insa ... oare ce as putea face sa-si revina? Va rog sa ma ajutati, chiar e un trandafiri deosebit si nu as vrea sa-l pierd
:roll:
sarselia a spus:
sannamaria a spus:
pai planteaza-l repede in gradina , ca altceva nu ai ce sa-i faci :D eu am plantat in 15 martie in gradina doua bucatii ,lastarii ce a avut s-au uscat si acum au aparut altii :D


ps: cred ca nu ai deschis topicul unde trebuia :oops: dar sigur vine cineva sa-l mute :)
v.cristina a spus:
eu cred ca l-ai inecat Dea ...asta este parerea mea

daca doreai sa mai astepti puteai sa-l lasi in ambalajul sau dar fara punga intr-un loc racoros sau il bagai intr-un ghiveci cu nisip

oricum, asa cum a spus si sannamaria , singura lui sansa este sa-l plantezi in gradina...si poate, poate isi revine

bafta!
mihai63 a spus:
Poate ma insel eu,dar radacinile par putrede.
Totusi incearca sa-l plantezi in gradina cat mai curand.
v.cristina a spus:
:eek: :eek: :eek: 22 de grade ...foarte mult
Trandafirii se planteaza toamna (octombrie - noiembrie) sau primavara (martie - aprilie) tocmai datorita faptului ca nu se inregistreaza temperaturi asa de ridicate . Chiar daca uneori in perioadele mentionate mai sus se ajung la temperaturi mai ridicate nu compari 22 de grade din locuinta cu 22 de grade de afara :umiditarea aerului si curentii, difera .
Dea a spus:
:| imi place sa fie cald in casa, mai ales ca mereu am geamuri intredeschise pentru aerisire. O fi fost poate prea mult pentru el ... poate si dorinta mea de a-l avea si atentia exagerata cu udatul ...
deocamdata ... stangeaza in curte! Astept sa vad ce va mai fi !
geodezia a spus:
Dea a spus:
:| imi place sa fie cald in casa, mai ales ca mereu am geamuri intredeschise pentru aerisire. O fi fost poate prea mult pentru el ... poate si dorinta mea de a-l avea si atentia exagerata cu udatul ...
deocamdata ... stangeaza in curte! Astept sa vad ce va mai fi !
Eu la plantare fie trandafir fie pom ii tin 24 de ore in apa dupa care le tai un pic din virfuri si apoi ii plantez directamente in gradina far prea multe fofiliri ca daca e sa traiasca traiesc si daca e sa moara mor .Stii cum se zice ca ne e scrisin frunte ne e pus .
dar trebuie sa tai neaparat putin din virfurile radacini .Clar.
 

v.cristina

Active Member
ares cel mare a spus:
Aveti idee ce boala poate fi asta?
http://picasaweb.google.com/arescelmare/Trandafiri2010#
Tkx, deja mi-e groaza de raspunsuri...
In toamna era ok, cred ca s-a propagat iarna....
ghia_don a spus:
Ares, trandafirii tai nu sint bolnavi ci pur si simplu au inghetat. Iarna asta multi trandafiri au avut de suferit din cauza temperaturilor foarte scazute :cry: .
Vom avea de curatat foarte mult din ei , acum la taierile de primavara :( ..
Cel mai mult au avut de suferit trandafirii urcatori, pentru ca ramuri care au fost foarte bogate, trebuie taiate scurt ca sa se poata regenera.
ghia_don a spus:
n"]Ai spus ca anul trecut trandafirii au fost sanatosi, si au intrat fara simptome in iarna. Patatea neagra ar fi trebuit sa imbolnaveasca intii frunzele si de acolo sa se intinda la restul plantei.
ares cel mare a spus:
ei... ceva patare era...cam tot timpul fac... dar intradevar nu in halul asta sa se fi raspandit... sper...

ai mai vazut trandafiri inghetati?
ares cel mare a spus:
Iartati-ma.. incerc sa ma bucur.... parca un inghez e mai recuperativ decat o boala....

da' mie tot a boala imi cam pare... da' sigur n-am argumente
gradinar1 a spus:
Nu e boala sigur :) pur si simplu asa arata tesutul afectat de inghet. Din fericire se regenereaza foarte repede, trebuie doar taiati pana cand dai de tesut verde, sanatos, iar taietura o faci oblic deasupra unui mugure de crestere (umflaturile mici si rosii pe care le poti observa acum pe tulpina)
Succes!
ares cel mare a spus:
am mai pus nishte poze...
http://picasaweb.google.com/arescelmare/Trandafiri2010#


tkx... incerc sa sper... dupa atacul focului bacterian de anul trecut care mi-a distrus toti perii si visinii, deja ma lasa nervii...
gradinar1 a spus:
Trebuie sa-i tai si vor fi ok. De taiat ar trebui sa tai pana cand dai de tesut verde si sanatos.
La mine sunt afectati masiv si trandafirii urcatori pe care n-as vrea sa-i tai masiv pentru ca nu se recomanda taierea la urcatori :(. Recomandarea specialistilor ar fi sa verificam daca doar "coaja" a fost afectata sau si miezul intern respectiv tesutul de crestere al trandafiului. Asadar vom taia usor coaja dupa care vom evalua felul in care arata tesutul interior al ramurii - daca e maroniu inseamna ca a fost afectat si trebuie taiat.
ares cel mare a spus:
Eu ma gandeam sa mai astept pana apar si ceva muguri, si atunci voi sti mai bine...

Momentant toti cei 40 de trandafiri - clasici, urcatori, pomisori (situati si la marginea gradinii, dar si la dos) - sunt afectati si nu au muguri. Singurii care par ok sunt piticii....
gradinar1 a spus:
Cu siguranta ar trebui sa mai astepti - teoretic, se zice ca taierea trandafirilor trebuie facuta odata cu inflorirea forsytiei ...asa ca ai timp sa decizi
victoria a spus:
Si la mine s-au inegrit trandafirii.Trebuie sa ii tai la 15,maxim 20 cm ca sa se regenereze.
claude a spus:
Ares, exact asa arata si la ai mei, sunt inghetati. Au fost si unii care au scapat, dar unii aratau ca ai tai.Daca i-ai musuroit, partea ingropata ar trebui sa fie in regula, la mine e verde si unii au deja mugurei.
alfa a spus:
Nu patesc nimic. Sunt doar inghetati. Poti sa-i tunzi linistit, dar sunt de acord cu Victoria, trebuie tunsi la 15-20 de cm. Uite-te unde e primul mugure bun. Il recunosti dupa culoare, e rosu iar lemnul e mai verde, nu negru. Taie tot ce e desupra mugurelui.

Asa au fost si ai nostrii aici la servici, ca nu i-am mususroit in toamna. I-am tuns saptamana trecuta.
v.cristina a spus:
gradinar1 a spus:
Nu e boala sigur :) pur si simplu asa arata tesutul afectat de inghet. Din fericire se regenereaza foarte repede, trebuie doar taiati pana cand dai de tesut verde, sanatos, iar taietura o faci oblic deasupra unui mugure de crestere (umflaturile mici si rosii pe care le poti observa acum pe tulpina)
Succes!
ai perfecta dreptate ...si eu ma confrunt cu aceasta problema in fiecare iarna mai ales cu trandafirii care sunt expusi la vant sau curentii reci :) si de aceea am ales sa nu-i mai tund toamna ci primavara ca atunci pot sa vad mai bine crengutele care trebuiesc curatate :mrgreen: :mrgreen:
mymo a spus:
Un sfat,o vorba buna,mintiti-ma frumos si spuneti-mi ceva de bine :)

Ce mai pot sa fac cu el? nu-mi spuneti sa-l arunc la compost ca la asta m-am gandit :nu stiu:
mihai63 a spus:
Mymo,vrei sa te mint frumos?
Sau vrei sa-ti spun ca trebuie taiat deasupra mugurelui?
Eu asa as face.
ghia_don a spus:
Cea mai buna metoda, spun specialistii, este culcarea trunchiurilor la pamint, si musuroirea partii altoite. Aplecarea se face cu grija, sa nu se rupa trunchiul si se incearca prinderea lui la pamint cu o scoaba. Important e ca altoiul sa ajunga la pamint sa poata fi acoperit.
v.cristina a spus:
ghia_don a spus:
Cea mai buna metoda, spun specialistii, este culcarea trunchiurilor la pamint, si musuroirea partii altoite. Aplecarea se face cu grija, sa nu se rupa trunchiul si se incearca prinderea lui la pamint cu o scoaba. Important e ca altoiul sa ajunga la pamint sa poata fi acoperit.
of!! dar sincer mie mi se pare imposibil pt ca tulpina este destul de rigida mai ales daca are vreo 2-3 ani :? :? :?
 

v.cristina

Active Member
ghia_don a spus:
Si eu tot asa am zis, ca nu prea merge cu aplecatul...si am ramas fara pomisor :cry: ...
ares cel mare a spus:
dupa ce lemnifica nu mai poti sa-i culci, mai ales daca face si coroana mare...

singura solutie e sa acoperi atat pct de altoire cat si piciorul...

ne-au murit pt ca probabil in toti anii astia iarna n-a fost ff dura, si acoperitul coroanei si altoiului era ok...

anul asta... insa... a acoperit cineva si piciorul (intregul) si i-a murit???
irinabv a spus:
Pai la mine piciorul n-a murit, ca ii dau mugurasi. Eu i-am acoperit cu o panza verde pe care am luat-o din Hornbach special pt. asa ceva. Am pus-o in doua si le-am infasurat coroana, apoi am strans-o in jurul punctului de altoire si am legat-o. La cel mai mic inca mai am sperante, caparca se chinuie sa faca ceva :? Dar cel mai inalt s-a uscat cu succes dar tulpina e verde.
claude a spus:
Faza cu aplecatul merge daca trandafirul e pus la baza unei zone mai inalte...ca sa nu trebuiasca aplecat pana jos. Eu am avut unul pe care il aplecam si il musuroiam, dar era pus la baza unei zone inalte cam de 50 de cm, eu acolo il aplecam. Oricum, si cu metoda aceea se pot intampla necazuri, al meu a decedat in a 2-a iarna. :( eu ma gandesc sa incerc la iarna cu panza de sac dar care nu doar sa o infasor in jurul coroanei, ci sa o si umplu cu frunze...iar deasupra sa fixez cumva o folie care sa functioneze ca un fel de mic acoperis, in asa fel incat sa nu se imbibe prea tare de apa sacul si umplutura...
irinabv a spus:
Parca asa a incercat si v.cristina, dar fara folie, si i-au murit si ei. Eu cred ca e vorba si de noroc. Sau daca sunt intr-un loc mai ferit. E drept ca la mine stau cam in bataia vantului.
simonacerasela a spus:
claude a spus:
Faza cu aplecatul merge daca trandafirul e pus la baza unei zone mai inalte...ca sa nu trebuiasca aplecat pana jos. Eu am avut unul pe care il aplecam si il musuroiam, dar era pus la baza unei zone inalte cam de 50 de cm, eu acolo il aplecam. Oricum, si cu metoda aceea se pot intampla necazuri, al meu a decedat in a 2-a iarna. :( eu ma gandesc sa incerc la iarna cu panza de sac dar care nu doar sa o infasor in jurul coroanei, ci sa o si umplu cu frunze...iar deasupra sa fixez cumva o folie care sa functioneze ca un fel de mic acoperis, in asa fel incat sa nu se imbibe prea tare de apa sacul si umplutura...
Super chestia cu paiele,dar eu zic sa pui folie care se pune sub parchet.Asa fac eu la magnolii.Si sa te duci pana jos!Folia face ca totul sa transpire daca e mai caldut,afara si-apoi da inghetul...vecinii mei faceau un fel de rama din lati si imbracau cu folie.Anul asta au inghetat magnoliile(toate 3)la mine nu!Si,iar important zic eu:noi cand facem partie dam zapada peste trandafiri.Nametele depasesete uneori 1,5 m,dar ei stau bine mersi.Of course,ca nu e valabil pentru pomisori.
claude a spus:
simonacerasela, dar folia aia pt. parchet respira? :? Ca eu cu folia normala oricum nu ma gandeam sa ii infasor complet, ci sa fac ceva gen gluga, care sa-i protejeze de ploaie si zapada care se topeste, ca sa nu se imbibe umplutura din sac...
simonacerasela a spus:
Da respira.Asta e diferenta.Dar n-ai pus parchet?la mine magnoliile au fost supe oK.Eu zic:e mai bine decat cu folie si sac.Dar repet bagi paie!
claude a spus:
simonacerasela a spus:
Da respira.Asta e diferenta.Dar n-ai pus parchet?la mine magnoliile au fost supe oK.Eu zic:e mai bine decat cu folie si sac.Dar repet bagi paie!
N-am pus parchet laminat, ca eu am podele de lemn! Mersi de idee, voi incerca si asa! :D
mymo a spus:
Nici eu nu prea sunt convinsa ca respira bine prin folia de parchet :( nu am incercat,e drept.
Dar voi de ce incotosmanati magnolia pe timp de iarna?
simonacerasela a spus:
@Mymo
Pai de frica!
Sunt inca mici,pana-n 1.75.Solungeana acum e la prima floare.Si-am zis ca mai bine...
@Claude
Noi am pus in baie.

Vezi ca suntem off!!
:oops: :oops: :oops:
mymo a spus:
A mea avea 30cm acum doi ani,nu am protejat-o nici atunci si nici iarna trecuta.Nu a avut nimic :D
 

v.cristina

Active Member
IZA a spus:
Nu am mai patit asa ceva cu trandafirii. Din toti cati am si am cam 10 tufe, 4 arata asa si nu-mi dau seama de ce. Banuiesc ca este un daunator in tulpina sau ca sunt atacati de o viroza. Voi ce ziceti? Ati mai patit?
Imi pare foarte rau de ei pt ca erau foarte frumosi. Tufele sunt batrane , i-am taiat in primavara.....

v.cristina a spus:
poate este vorba de arsura frunzelor tinand cont ca tocmai am trecut printr-o perioada rece si am ajuns la temperaturi destul de ridicate :gandit: :gandit:

incerca sa-i uzi mai des si sa le pulverizezi apa si pe frunze, dimineata si seara, poate isi revin

multa bafta!
 

victoria222

Active Member
Aveti idee ce are acest trandafir?

Precizez ca pana in acest an a fost invadat complet de buruieni si ca in locul in care sta are parte de soare doar cateva ore pe zi. Totusi, frunzele nedezvoltate alaturi de cele dezvoltate si de boboci ma fac sa cred ca are vre-o boala.
 

v.cristina

Active Member
saracul arata tare rau :( :(

eu zic sa-i aplici tratamentul cu urzici , nu are de ce sa-l afecteze ; asa ataci si daunatorii si ii oferi si substante nutritive
 

Blitz

Active Member
Am si eu o problema cu un trandafir. Il am de doi ani. In primul an a facut niste flori albe superbe. In toamna acelui an am pus simetric cu el, dar la distanta, inca un trandafir alb de la mama lui Popgeo. A prins si in primavara a facut flori. "Vecinul" nu a facut nicio floare toata vara trecuta, desi arata foarte sanatos. Anul acesta, al doilea trandafir alb a facut flori, dar mai crem la culoare, iar "incapatanatul"- nimic. Creste intr-o veselie, dar nu are macar un boboc. Confratele lui se pregateste deja de a doua inflorire.

Ce poate sa aiba? Aveti vreo idee de ce un trandafir atat de sanatos refuza sa infloreasca?

Multumesc pentru orice idee, sfat.
 

michaela

Active Member
Blitz-poate asa e soiul infloreste doar intr-o anumita perioada a anului si gata.
si eu am unul care infloreste in mai.... slab in august si gata :)

victoria222 a spus:
Aveti idee ce are acest trandafir?

Precizez ca pana in acest an a fost invadat complet de buruieni si ca in locul in care sta are parte de soare doar cateva ore pe zi. Totusi, frunzele nedezvoltate alaturi de cele dezvoltate si de boboci ma fac sa cred ca are vre-o boala.
Victoria, marea problema a trandafirilor sunt fungii..... cred ca partial ti-ai raspuns la intrebare si... daca nu are urme de insecte ceva.... sigur un loc insorit si aerisit va fi benefic pentru el :wink:
 

victoria222

Active Member
Multumesc Mihaela, dar am renuntat la acest trandafir. Am fost foatre ocupata si nu am avut timp sa-i aplic nici un tratament, mai ales ca eu a trebuit sa stau in bucuresti si el sta la tara, iar cu caldurile astea nu cred sa aiba sanse daca-l mut ....sa vedeti ce flori ciudate a facut, parca erau flori de scaiete, mici si cu petale dese si micute, in stilul frunzelor din poza.. :( saracutul
 

michaela

Active Member
:( De murit, nu mor cu una cu doua.... poate rezista pana in octombrie si atunci il vei putea muta.
 

victoria222

Active Member
Daca traieste pana atunci, il voi muta :D si poate la anu, primavara, dupa taiere sa dea de jos mugurei sanatosi :rugaciune:
 

Blitz

Active Member
Michaela, sa stii ca trandafirul meu a inflorit civilizat in primul an, cum face orice trandafir "cu educatie". Abia in anul urmator a intrat in greva si vad ca si anul acesta face la fel. Frunze, puternic, creste- dar NICIUN boboc :evil:

Cred ca voi incerca sa-l mut la toamna :x
 

irinabv

Active Member
Moderator
Blitz, vezi ca nu cumva frunzele sa fie de la portaltoi, ca eu am patit asa cu un trandafir.
 

Blitz

Active Member
Nici asta nu e, sunt frunzele lui. Pot deosebi usor, ca din portaltoi mai apar uneori vrejuri care sunt total diferite (verde deschis, mai slabute) si pe care le tai periodic.

Habar nu am ce ar putea avea lenesul meu :wink:
 
Sus