trandafir tip pomisor

ghigalavinia

New Member
Buna ziua
Ma poate ajuta cineva cu cateva informatii despre dirijarea unui trandafir in trandafir pomisor.
Va multumesc
 

crysty

Active Member
Buna ziua, nu am asa ceva si nici nu am altoit trandafiri ,totusi vad ca nu va raspunde nimeni asa ca v-am cautat niste materiale cu niste informatii.
De exemplu aici https://homeguides.sfgate.com/make-rose-bush-tree-42608.html nici nu mai necesita traducere , cunosc engleza si am citit articolul, e vorba despre cea mai simpla metoda si fara batai de cap cu radacina sau altoirea si anume metoda 1.
Metoda 1 (improvizat)
Cautati o tufa de trandafiri care sa aiba un lastar crescut cat mai aproape de sol dar sa fie crescut vertical. Taiati restul lastarilor de la baza de pe langa el care pleaca oblic si lasati doar acel lastar care pleaca de la baza drept in sus. Alegeti cat de inalt sa fie si taiati varful lastarului drept ,deasupra unui mugure sau nod ca sa stimulati lastarirea lui . Dupa ce ati taiat de la baza lastarii grosi crescuti oblic si ati lasat doar pe cel vertical, e bine sa ii dati ingrasamant la planta . Cu timpul daca face muguri mai jos ii ciupiti si lasati doar mugurii care apar in partea de sus. E posibil sa se vada baza trandafirului mai groasa jos si cioatele de ceilalti lastari taiati care crescusera oblic, atunci daca taieturile sunt cicatrizate cred ca daca trageti pamant peste baza trandafirului nu o sa fie probleme mai ales daca nu e unul altoit. Acea creanga dreapta face in partea sus crengi doar pe la subtioara frunzelor/noduri si daca distanta este mare e posibil ca noii lastari sa fie doar vreo 2 in partea sus adica mai rari si atunci as recomanda altoirea in ochi pe el insasi adica taiati portiuni cu muguri din alta creanga si le altoiti in ochi (adaugare de muguri) asa cum se vede mai jos in cele 2 videouri :
Metoda 2 (creat prin altoire pe butas drept) (este mai anevoioasa , dureaza mult producarea butasului si necesita si altoire ) :
Metoda asta presupune sa inradacinati un lastar drept de trandafir sau de maces si odata prins , la fel cum am mentionat mai sus e posibil sa trebuiasca sa ii mai adaugati in plus prin metoda altoirii in ochi, alti ochi (muguri ) in ideea ca sa aveti mai multi lastari care pleaca cam din aceeasi zona. Asa cum vedeti mai sus in videouri , ochii se baga sub coaja usor desprinsa si se etanseaza locul ca sa nu intre aer la imbinare pana se prinde.
In clipul de mai jos un roman alege butasi de maces pe care urmeaza sa altoiasca cu altoi de trandafir.
Avantajul altoirii este ca daca aveti mai multe varietati de trandafiri chiar si de alta culoare puteti incerca sa luati de la fiecare soi noduri si astfel creati un pom de trandafir cu mai multe culori pe el.
Poate or mai fi alte metode, eu asta v-am gasit macar ca sa aveti niste informatii de baza.

Ca sa obtineti butasi puteti incerca metoda marcotajului aerian :
In video ii scoate coaja de tot , altii doar o zgarie, incercati si asa si asa si vedeti care face radacini.
Recomand sa folositi si putin Radistim 2 (este pentru arbusti si plante lemnoase) in amestecul cu care imbracati lastarul.
In partea a doua a videoului va arata cum s-a prins :
Videourile sunt in chineza si vietnameza dar va puteti da seama usor ce trebuie facut.
 
Ultima editare:
Buna! Raspund si eu. Tot metoda 1 am vazut-o. Metoda 2 am incercat-o cu maces de la marginea drumului. Ideea e ca au radacini foarte lungi si cu cazmaua nu prea sunt sanse de scos si au murit.Se mai poate incerca cu maces crescut de tine, dar trec ani pana cand macesul ala are o grosime corespunzatoare sau cel putin asta am citit.
 

gomez99

Active Member
pentru ca s-a reluat subiectul
am observat ca cel mai bine merge cu poliantha sau cu urcatorii. cu putin efort si o foarfeca buna poti tunde la acestia o coroana. teahibridul are tendinta sa faca crengi lungi si drepte si in final arata ca o matura inflorita. problema se poate rezolva, destul de laborios, cu proceduri de bonsai: ghidare cu sirma a crengilor in crestere
 
Sus