Traista ciobanului

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Capsella Bursa-pastoris Fam CRUCIFERAE

Planta erbacee anuala cu frunze dispusa in forma de rozeta si tulpina inalta si dreapta la capatul careia se gasesc florile mici,albe.
Ca planta medicinala se foloseste planta fara radacina,recoltindu-se in timpul infloritului.
Ca actiune farmacologica se foloseste sub forma de ceaiuri avind actiune astringenta,vasodilatatoare,analgetica,regleaza tensiunea arteriala sau actiune hemostatica.

Daca nu ar fi fost planta medicinala,zau daca scriam despre ea.Este o buruiana cu care ma lupt vitejeste in fiecare an si niciodata nu piere definitiv :( Radacina nu este foarte adinca insa se inmulteste cu o repeziciune demna de invidiat.
 

Alinuca

Member
Ceaiul de traista ciobanului consumat zilnic (2-3 cesti/zi) este bun pentru toate tipurile de hemoragii (nazale,stomacale,intestinale) si in metroragii (hemoragii uterine neregulate). Se mai foloseste in cazul menstruatiilor abundente, la reglarea ciclului pe parcursul pubertatii, hemoragii renale, hipertensiune, hipotensiune arteriala, hemoragii menstruale.

"Mod de folosire:
Prepararea ceaiului: se opareste o lingurita (cu varf) de plante cu 1/4 litru de apa si se lasa sa stea putin."

Maria Treben "Sanatate din farmacia Domnului".
 
A

Anonymous

Guest
Gabiuta a spus:
Capsella Bursa-pastoris Fam CRUCIFERAE

Planta erbacee anuala cu frunze dispusa in forma de rozeta si tulpina inalta si dreapta la capatul careia se gasesc florile mici,albe.
Ca planta medicinala se foloseste planta fara radacina,recoltindu-se in timpul infloritului.
Ca actiune farmacologica se foloseste sub forma de ceaiuri avind actiune astringenta,vasodilatatoare,analgetica,regleaza tensiunea arteriala sau actiune hemostatica.

Daca nu ar fi fost planta medicinala,zau daca scriam despre ea.Este o buruiana cu care ma lupt vitejeste in fiecare an si niciodata nu piere definitiv :( Radacina nu este foarte adinca insa se inmulteste cu o repeziciune demna de invidiat.
daca tot o jumoli pune-o la uscat si consuma-o sub forma de ceai
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
TRAISTA CIOBANULUI
DESCRIERE
Planta creşte în grădini sau la marginea lanurilor de grâne, mulţi privind-o ca pe o buruiană nefolositoare. Este originară din zona Mării Mediterane, dar creşte azi pe toate continentele, până la altitudini de 3000 m. Atinge până la 30 cm, are o rozetă, frunze la baza tulpinii, frunzuliţe pe tulpină şi flori micuţe de culoare albă. Înfloreşte din aprilie până în septembrie. Cele mai recomandate perioade de recoltare sunt sfârşitul verii şi începutul toamnei. Se preferă perioada când s-au dezvoltat fructele, ce au formă de inimă întoarsă, constând în mici păstăi. Tot în această perioadă mai există încă flori în faza incipientă de înflorire.

BOLI CARE SE TRATEAZĂ FOLOSIND ACEASTĂ PLANTĂ

TENSIUNE ARTERIALĂ
HEMORAGII
ECZEME
PIERDERI DE SÂNGE ÎN INTESTIN
SÂNGE ÎN URINĂ
HEMATOAME
RĂNIRI
HERNIE INGHINALĂ
METASTAZE LA PLĂMÂNI
ATROFIE MUSCULARĂ

MOD DE FOLOSIRE

Ceai(infuzie): o linguriţă vârfuită de traista ciobanului tocată mărunt se pune la o cană de apă clocotită, se lasă un minut, se strecoară şi se beau zilnic 2 căni de ceai.

Macerat la rece: 200 ml de apă rece se pun 6 linguriţe de traista ciobanului. Se lasă 8 ore, se strecoară şi se bea acest ceai în cursul unei zile.

Tinctură: într-o sticlă se pune planta tocată mărunt. Se toarnă alcool de 38-40% şi se lasă 2 săptămâni la loc luminos. La nevoie se ia câte o linguriţă de tinctură, diluată în ceai. Cea mai bună este tinctura pentru frecţii pe locuri cu dureri musculare.

Comprese cu aburi: într-o sticlă metalică aflată deasupra unui vas în care fierbe apa în clocot, se pune traista ciobanului proaspăt culeasă. Când s-a înfierbântat din cauza aburului, se pune pe o pânză curată şi se aplică sub formă de compresă pe locul afectat(atrofiere musculară, hernie inghinală).

Mi-ar placea tare mult sa aiba si o fotografie,dar inca nu stiu sa postez.

www.edu.ro
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
Traista ciobanului (Capsella bursa-pastoris) este o specie ierboasă măruntă, foarte întâlnită în flora spontană a ţării noastre, crescând aproape oriunde.
În scopuri medicinale, această plantă se recoltează primăvara (aprilie-mai), când înfloreşte în masă şi încă nu s-au format multe seminţe. Colectarea şi pregătirea materiei prime se face fie prin tăierea cu foarfeca a plantei la nivelul coletului, întotdeauna sub rozeta de frunze, fie, acolo unde terenul permite, prin smulgerea plantei cu rădăcină cu tot (în acest caz rădăcina se îndepărtează ulterior). Materia primă recoltată se prelucrează sau se supune uscării fără a fi fragmentată, mărunţirea executându-se doar atunci când partea aeriană de la traista ciobanului este complet uscată.
Aceste reguli trebuiesc urmate deoarece, în cazul lezării sau secţionării organelor plantei, acesta va sintetiza cantităţi mari de substanţe de apărare (izotiocianaţi), compuşi care ajunşi în organismul omului, inhibă funcţia tiroidei şi pot declanşa alergii.
În timpul uscării plantei, enzimele implicate în sinteza izotiocianaţilor se distrug şi acest neajuns dispare.


Fitoterapie

PROPRIETĂŢI, RECOMANDĂRI

Din planta recoltată, condiţionată şi uscată corect, se prepară o infuzie cu virtuţi oficinale. Traista ciobanului se mai poate utiliza sub formă de tinctură sau infuzie din părţile aeriene proaspete (se obţin din planta verde întreagă).
Extractele pe bază de traista ciobanului au efect trofic asupra musculaturii cardiace şi a uterului. De asemeni, utilizate corespunzător, acestea reglează şi normalizează tensiunea arterială. Datorită acestor proprietăţi fitoterapeutice, traista ciobanului se recomandă ca adjuvant în bolile cardiace cu aritmie, însoţite de hipertensiune, hipotensiune sau tensiune oscilantă. Prin acţiunea principiilor conţinute asupra musculaturii uterine, planta se utilizează în caz de atonie uterină sau după naştere, în scopul refacerii tonicităţii uterului.
Posedând efecte hemostatice, traista ciobanului se recomandă a fi administrată în cazul sângerărilor uterine (menstre abundente, metroragii) al celor nazale (epistaxis) şi al celor gastrice - dacă acestea sunt provocate de ulcer.
Acţiune antihemoragică se datorează atât compoziţiei propriu-zise a plantei, cât şi unor ciuperci (fungi) care parazitează specia (M. Alexan, O. Bojor, Fl. Crăciun).
La femeile hipertensive, mai ales la obeze, tratamentele mai îndelungate cu ceai sau tinctură de traista ciobanului, previn hemoragiile nazale, fluxurile menstruale abundente, dar şi alte dereglaje menstruale, precum şi anemiile secundare produse de hemoragii. De asemeni, prin stimularea glandei tiroide, ajută la slăbit. Deoarece majoritatea acestor cazuri sunt asociate cu constipaţia, se vor folosii, în amestec cu traista ciobanului, plante cu principii laxative.
Datorită acţiunii antitumorale, ca adjuvant, traista ciobanului se foloseşte, în tratamentul general al cancerului (E. F. Voinea) sau doar în neoplaziile stomacului sau a uterului (A. Duke, M. J. Bogenschutz-Godwin, J. duCellier, P.A. K. Duke).
Extractele de traista ciobanului prezintă, de asemenea, efecte favorabile în stările de stres psihic şi în anxietate.
Traista ciobanului mai este indicată în tratamentul litiazei urinare urice, fiind însă contraindicată în cazul litiazei oxalice.
Ca adjuvant, planta se mai utilizează în hipercorticism şi în hipotiroidie.

PRECAUŢII, REACŢII ADVERSE, CONTRAINDICAŢII

Traista ciobanului nu este o plantă toxică, contraindicaţiile trebuind privite sub spectrul unor posibile reacţii adverse de altă natură decât toxicologică.
Consumul de traista ciobanului în stare crudă produce o creştere rapidă a elementelor figurate albe (leucocite). Copii mici care gustă întâmplător această plantă fac febră, fiind duşi la medici, care nu pot constata existenţa vreunei afecţiuni. Reacţia imunitară provocată de planta proaspătă ar putea fi valorificată şi coordonată în tratamente medicale specializate, dar din păcate există un mare dezinteres în acest sens.
Deoarece stimulează contracţiile uterine, traista ciobanului nu se utilizează în sarcină (poate produce avort).
Întrucât traista ciobanului se comportă ca un excitant nervos, se recomandă evitarea utilizării sale, în caz de: insomnie cronică, hiperexcitabilitate nervoasă sau sexuală
epilepsie, boala lui Parkinson, depresie.
Persoanele care suferă de hipertiroidie sau de hipocorticism nu vor recurge la tratamente pe bază de traista ciobanului.
Principiile din plantă interacţionează în mod negativ cu anticoagulantele, cu anticoncepţionalele şi cu corticoterapia.
Administrată în doze mari, traista ciobanului provoacă palpitaţii.

PREPARARE, ADMINISTRARE

Infuzia de traista ciobanului se prepară din 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă. Se beau 3-4 astfel de ceaiuri zilnic.
Sub formă de tinctură, se administrează câte 3 linguriţe zilnic, care se adaugă în lichde reci (infuzie, apă, apă cu lămâie şi miere).
Curele cu traista-ciobanului se efectuează timp de 15 zile consecutive cu 15 zile pauză, în cel puţin 6 reprize. Femeile vor începe administrarea cu 10 zile înaintea datei ideale de apariţie a fluxului menstrual.
www.bioterapii.ro
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
TRAISTA-CIOBANULUI
(Capsella bursa-pastoris)

Aceasta planta medicinala foarte valoroasa, care se intilneste peste tot pe drumuri, cimpii, paminturi intelenite, ogoare paraginite, santuri, povirnisuri, cimpuri si gradini de zarzavaturi, este considerata in general o buruiana incomoda.
De-abia se aduna undeva o movila de pamint - mai ales and se construiesc case - si imediat apare, aproape peste noapte, traista- ciobanului.
In limbajul popular i se mai zice si arior, buruiana-de-friguri, coada-pisicii, pasatel, pascuta, pastele-cailor, punga-babei, punga-popii, pungulita, rapan, straita-popii sau tasculita.
Frunzele zimtate neregulat formeaza - asemanator papadiei - o rozeta. Tulpina ajunge pina la o inaltime de 40 centimetri.
Perioada de inflorire:
martie-noiembrie.
Florile, foarte mici, de un alb murdar, sint umbeliforme, alcatuind o inflorescenta in forma de ciorchine; de tulpinitele subtiri atirna micile pastai (fruct capsula) sub forma de inimioare si amintind la pipait de pielea prelucrata.
Orataniile au o preferinta speciala pentru traista-ciobanului.
Imediat ce zapada se topeste si vremea se incalzeste, aceasta planta rasare proaspata si verde.
Ceaiul de traista-ciobanului, din care se consuma zilnic 2-3 cesti, se intrebuinteaza cu mare succes in toate tipurile de hemoragii, ca de exemplu in hemoragiile nazale, stomacale, intestinale si in metroragii (hemoragii uterine neregulate).
In cazul ranilor singerinde, la care singele nu vrea sa se opreasca, infuzia de traista-ciobanului are un efect hemostatic uimitor.
In cazul menstruatiilor abundente, se beau, timp de 8-10 zile inainte de venirea ciclului, zilnic cite 2 cesti de ceai, fotosind 1 lingurita (cu virf) de traista-ciobanului la 1 ceasca.
Acest ceai serveste si la reglarea ciclului pe parcursul pubertatii. In timpul menopauzei, de asemenea, fiecare femeie ar trebui sa bea 4 saptamini de-a rindul cite 2 cesti zilnic, sa intrerupa apoi pentru 3 saptamini si sa repete periodic acest tratament.
Pentru hemoroizii care singereaza,
-se fac mici clisme intestinale, bai de sezut sau spalaturi cu infuzie calduta de traista-ciobanului.
Mamele care au sinii umflati in timpul alaptatului ar trebui sa-si incalzeasca la aburi (intr-o sita) traista-ciobanului proaspata, s-o puna intre pinze si sa si-o aplice local calda, sub forma de comprese.
Se recomanda cu succes in cazul hemoragiilor renale 2 cesti pe zi cu un amestec de ceaiuri din traista-ciobanului si coada-calului in parti egaie.
Traista-ciobanului este insa - asemanator viscului - si o planta medicinala care regleaza circulatia singelui, fiind indicata deci in mod deosebit atit la hiperiensiune cit si la hipotensiune arteriala.
Spre deosebire de ceaiul de visc, care se face lasindu-se viscul peste noapte in apa la rece, acest ceai se pregateste oparind traista-ciobanului. Se iau 2 cesti pe zi si se intrerupe consumul de ceai atunci cind circulatia s-a normalizat. Un efect curativ la fel de bun ca si viscul il are traista-ciobanului in hemoragiiie menstruale. Si in acest caz, ceaiul se bea numai o perioada de timp.
Aceasta planta medicinala de mare valoare este de un real ajutor la toate bolile musculare externe. Este interesant ca despre acest lucru nu s-a scris nimic in aproape nici o carte moderna de plante medicinale.

Atunci cind nimic nu mai ajuta in atrofia musculara, luati urmatoarele: traista-ciobanului taiata marunt se lasa 10 zile cu rachiu de secara la soare sau in apropierea masinii de gatit, se frictioneaza locurile respective de citeva ori pe zi, iar intern - 4 cesti cu ceai de cretisoara.

MODURI DE FOLOSIRE
Prepararea ceaiului:
Se opareste 1 lingurita (cu varf) de plante cu 1/4 litru de apa si se lasa sa stea putin.

Comprese cu aburi:
Se pun 2 maini pline de traista-ciobanului, daca se poate proaspata, intr-o sita care se tine peste abur. Planta muiata la abur se baga intr-o bucata de panza care se aplica local sub forma de compresa.

Tinctura de traista-ciobanului:
Traista-ciobanului proaspata, cu flori, frunze, tulpina si pastai, se taie marunt si se introduce intr-o sticla pina la git, se toarna deasupra rachiu de secara sau de fructe de 38-40% (plantele sa fie acoperite) si se lasa sa stea 14 zile la soare sau la caldura.
www.life.ro
 

MihaelaR

Member


In gradina este din plin,anul asta nu am mai jumulit-o decat pe unde incurca,iar cand a crescut bine am jumulit-o ca sa fac tincura din ea,este buna pentru melte,dar eu am facut-o pentru sotul meu care are hernie inghinala si nu vrea sa se opereze,citind pe net am dat de remediul asta cu tinctura de traista ciobanului plus ceai de cretisoara.

Sa auzim numai de bine!
:hug: :hug: :hug:
 
Sus