Tillandsia cyanea

simonag

Member
Aceasta fisa a fost realizata de catre:
yrandreia

Trimis: Mie Feb 08, 2006 10:39 am
---------------

Denumire ºtiinþificã: Tillandsia cyanea

Denumire popularã: -

Imagini:

Iar aici... floarea deschisa:


Descriere:
Tillandsia cyanea este una din cele 374 specii ale genului Tillandsia. Este o plantã epifitã (trãieºte fixatã pe altã plantã fãrã a fi parazitã, aceasta servindu-i numai ca sprijin) din familia ananasului - Bromeliaceae. Este originarã din pãdurile Ecuadorului, unde creºte pe vârfurile copacilor ºi arbuºtilor, primind soare direct ºi temperaturi ridicate, de obicei la altitudini între 300 ºi 1500m. Este consideratã a fi una dintre cele mai plãcute plante pentru cultivare datoritã formei compacte ºi a inflorescenþelor de duratã.

Lumina ºi temperatura:
Fiind o plantã tropicalã, este potrivitã ca planta de interior, mai ales în spaþiile cu temperaturã ridicatã ºi constantã.
Nu ii place contactul direct cu soarele, preferând o luminã puternicã, dar indirectã. Localizarea lângã o fereastrã luminoasã este cea mai potrivitã.

Flori, frunze, fructe:
Frunzele sub formã de lance, înguste ºi lungi sunt dispuse în rozetã, arcuite, de un verde aprins. Produce un spic de bractee suprapuse de culoare trandafirie, cu vârful în formã de evantai, de unde rãsar florile albastre-violet, una sau chiar câte douã în acelaºi timp, pentru lungi perioade. Înfloreºte în timpul verii sau toamna. Deºi în general nu se specificã informaþii referitoare la aroma florilor, crescãtorii susþin ca împrãºtie un plãcut miros de scorþiºoarã ºi cuiºoare.

Solul:
Aceastã plantã nu are nevoie efectiv de pãmânt, cu excepþia unui �material� de care sã se agaþe. In mediul ei natural, se considerã cã îºi extrage apa ºi mineralele necesare cu ajutorul rozetei, în principal din umiditatea atmosfericã unde trãieºte. Fãrã îndoialã, din moment ce este foarte dificil sã îi putem asigura un astfel de climat, cel mai potrivit sol pentru ea este un pãmânt acid, bogat în turbã ºi amestecat cu nisip sau perlit. Dacã se doreºte, poate fi cultivatã ºi pe alte materiale, cum ar fi lemnul sau scoarþa de copac.

Udarea:
Ca la majoritatea bromeliaceelor, solul nu trebuie sã fie udat în mod deosebit, deºi este de preferabil sã se menþinã umed. Totuºi, excesul de umiditate în sol nu este benefic deoarece poate duce la putrezirea pãrþii inferioare a rozetei foliare ºi la apariþia petelor negre pe frunze. În acest caz, este indicat sã se întrerupã udarea.

Aerul:
Fiind o plantã tropicalã, are nevoie de umiditate constantã.

Îngrãºãminte:
Este indicat sã fie pulverizatã cu un fertilizator echilibrat o datã la 15 zile, la ½ din puterea menþionatã pe etichetã (de 2 ori mai diluat).

Înmulþire:
Aceastã plantã poate fi înmulþitã prin diviziunea plantei adulte sau prin seminþe. Puii mici vor rãsãri la baza plantei adulte. Puiuþii vor fi separaþi cu grijã ºi plantaþi într-un nou vas cu turbã permeabilã, lipsitã de calcar. Este necesar sã fie þinuþi într-un spaþiu cu temperaturã ridicatã ºi umiditate mare. Dupã câteva zile, noile plãntuþe se aclimatizeazã. Aceasta metodã este necesarã pentru perpetuarea speciei, în special când planta a înflorit total ºi în scurt timp începe sa se usuce.
Seminþele germineazã pe un amestec de turbã, la temperaturi de cel puþin 19 grade ºi au nevoie de luminã.

Condiþii de iernare:
Iarna nu acceptã temperaturi mai mici de 14 grade.

Boli ºi dãunãtori:
- pãduchele þestos;
- udarea exageratã.

Îngrijire, particularitãþi:
Dupã perioada de înflorire completã, planta începe sã se usuce ºi moare, nu înainte de a produce noi plãntuþe.

Specii ºi varietãþi: -

Comentarii:
"De obicei dupa 3 luni bracteea se decoloreaza si se taie din mijlocul frunzelor. Asta e momentul cand se verifica rozeta de frunze daca nu cumva se ascund pe acolo ceva puisori." Cornelia
 

simonag

Member
"... am citit ca pentru a inflori este necesar sa o tii intr-o punga cu fructe coapte.Am facut-o si pe asta...si tot degeaba...n-a inflorit a doua oara. Tinerea in punga este recomandata intrucit fructele coapte emana o substanta(i-am uitat numele)care favorizeaza inflorirea(se comporta ca un accelerator de inflorire)." ovidiu

"Fructele coapte produc si degaja un gaz, etilena care stimuleaza inflorirea. Pentru TOATE bromeliile (inclusiv Ananas si Tillandsia) E. Selaru "Plante de apartament" Inflorirea poate fi stimulata sau provocata prin tratamente cu Ethephon, Etrel sau gaze (etilena, acetilena). Cu o luna inaintea tratamentului (la plantele tinere nu mai devreme de 1,5-2 ani), nu se mai fertilizeaza planta.
Pt gaze: barbotare (de 2 ori) in apa din cornet (rozeta) frunzelor.
Pt solutii: pulverizare
Plantele infloresc dupa 2 luni de la primul tratament" Mi_bios
 

Roxana

Active Member
Familia: Bromeliaceae

Origine: Ecuador

Gabarit: Inaltimea maxima 40cm, iar diametrul este de pana la 36cm.

Specii si varietati:
T. lindeniana (frunze foarte inguste, de culoare verde-albicios): http://www.plante-interieur.com/images/tillandsia.jpg
T. bulbosa (planta este mai compacta, cu radacini aeriene): http://www2.neweb.ne.jp/wc/i-ueno/ueno% ... lbosa4.jpg
T.cyanea (are florile in totalitate albastre):
http://www.plantoftheweek.org/image/tillandsia.jpg
http://www.plantmann.com/graphics/t_anita.jpg
 
Sus