Tilia sp. - Tei

cornelia

Fondator
Membru staff
Autor: Vali Scordaliu

Tilia sp. - Tei
Familia - Tilaceae

Descriere - este un arbore cu frunze cazatoare, ce poate ajunge pana la 15-20 m in natura. Scoarta este de culoare gri-cenusiu, neteda la plantele mai tinere, dar cu timpul apar crapaturi, pe exemplarele batrane devenind din ce in ce mai incretita. Frunzele rotunde, amintesc oarecum de forma unei inimi si au zimti fini pe margini. Florile mici si de culoare galbena, apar in luna mai si sunt extrem de parfumate. Fructele sunt sferice, mici si dure. Teiul este destul de prezent in bonsai, cele mai cautate specii fiind Tilia cordata sau Tilia japonica, pentru dimensiunile mici ale frunzelor.

Intretinere - apreciaza foarte mult lumina, locatia cea mai indicata fiind in soare direct sau partial umbrit. Temperaturile din tara noastra nu pun probleme, fiind vorba de o specie autohtona. Totusi, iarna cand termometrul coboara sub -12°C pentru mai mult timp, este bine sa i se asigure protectie. Udarea se face respectand regula generala pentru bonsai: substratul sa aiba timp sa se usuce in straturile superioare inainte de udarea urmatoare, dar sa nu fie niciodata total uscat. Fertilizarea este recomandata o data la doua-trei saptamani, in tot sezonul de crestere.
Replantarea trebuie facuta din doi in doi ani la plantele tinere, cele mai in varsta (peste 20-25 ani) putand fi replantate la intervale de 3-4 ani. Cu aceasta ocazie, radacinile vor fi scurtate cu maxim 1/3 din lungimea lor.

Formare - taierile masive se fac cel mai bine in lunile februarie-martie, inainte de deschiderea mugurilor. Teiul are o mare capacitate de vindecare, dezvoltand un tesut calos de mari dimensiuni si foarte rapid. De aceea, se recomanda ca taieturile sa fie un pic mai adanci ca de obicei, pentru a nu ramane urme inestetice. Tunderile corectoare se pot face pe parcursul intregului sezon de dezvoltare a plantei prin ciupirea noilor lastari. Deasemeni, specia are tendinta de a dezvolta noi lastari direct din radacini sau de la baza trunchiului, care trebuie inlaturati din motive estetice. Legarea cu sarma se poate face cu ocazia taierilor de primavara sau a defolierii in lunile mai-iunie. Ramurile trebuie protejate deoarece scoarta este sensibila si pot ramane semne foarte usor.

Inmultirea - din seminte, daca acestea sunt semanate toamna direct in pamant, sau primavara dupa ce au trecut printr-o perioada de stratificare. Butasirea se face la sfarsitul verii sau toamna, folosind butasi lemnificati. Marcotajul se poate executa la inceputul verii (mai-iunie).

Boli si daunatori - rugina poate fi prezenta, putrezirea radacinilor, deasemeni. Insa, problema cea mai frecventa la tei nu este provocata de ciuperci sau virusi ci se datoreaza esentei lemnului de tei. Acesta este un lemn moale si dens, fiind predispus putrezirii daca taierile pe trunchi sau ramuri de grosimi considerabile nu sunt sigilate. Dintre daunatori, cei mai prezenti sunt paduchii, paianjenii rosii si omizile.
 
Sus