Tatton Park

cornelia

Fondator
Membru staff





Sursa foto: Webshots.com
Note for the images authors: Thank you for this beautiful images. We don't know your names, but you did a wonderful job.

Tatton Park este una dintre cele mai diverse, interesante si atractive gradini din Marea Britanie. Familia Egerton a venit aici in sec. 16 si a ramas pana in 1958 cand a cedat domeniul patrimoniului britanic (National Trust).

Numeroase parti ale gradinii sunt legate azi de Broad Walk care se desfasoara pornind de la vest fata de casa, apoi catre sud-est ca o granita marcata de replica monumentului lui Lysicrates construit in 1820. Broad Walk traverseaza terenul denivelat, ochiurile de apa si zonele impadurite. In 1910 s- construit aici o foarte frumoasa gradina japoneza imprejmuita de un gard de bambus realizat manual. Aici se afla casa ceaiului, bazinul cu irisi, artari japonezi si lanterna traditional asiatica.

Gradinile formale sunt in preajma casei si sunt dominate de gradina italiana, construita in 1859 de catre Sir Joseph Paxton si de cele doua sere. Zona creata de Paxton lasa impresia unui stil victorian exuberant. Parterul este compartimentat in doua si este populat cu Armeria maritima, topiarii realizate din Juniperus communis „Hibernica” si Chamaecyparis pisifera „Squarrosa” completate cu plante anuale multicolore. Orangeria creata in 1818 de catre Lewis Wyatt are aspectul unei jungle interioare realizata cu plante sensibile la frig. Alaturi a fost amenajat un spatiu special pentru ferigi (Paxton, 1959) unde se afla Dicksonia antarctica. Intr-o zona usor pietroasa s-au plantat Agapanthus africanus. Spre vestul gradinilor formale si afla bordurile mixte, o gradina cu trandafiri, topiarii vechi.

Aleea principala se curbeaza urmand forma spatiului ocupat cu gazon si de un grup de Magnolii, Malus hupensis, Acer rubrum si Cornus controversa. Din 2002 s-a refacut gradina de legume si livada iar din 2007 s-a completat zona cu conifere si via aflata pe domeniu. An de an au loc expozitii de flori, demonstratii de amenajare a gradinilor, competitii diverse si vanzari de plante pentru cei interesati de noi achizitii. O vizita aici in timpul expozitiei de flori este minunata, dar aglomeratia poate sa strice placerea unui moment de tihna. Asadar, vizitati Tatton pentru ceea ce este – un parc minunant cu elemente istorice care merita studiate.

Mai multe informatii despre Tatton Park gasiti aici:
http://www.tattonpark.org.uk/home/
http://en.wikipedia.org/wiki/Tatton_Park

Mai multe imagini gasiti aici:
http://travel.webshots.com/album/563227195IMIOCG
http://travel.webshots.com/album/561137803QPYUxC

Lista cu plantele mentionate in descriere:
Armeria maritima
Juniperus communis „Hibernica”
Chamaecyparis pisifera „Squarrosa”
Dicksonia antarctica
Agapanthus africanus
Magnolii
Malus hupehensis
Acer rubrum
Cornus controversa
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
ne-a placut desigur, am ramas cu ochii in poze...din pacate nu am ajus pe acolo, inca :visator:
 
Sus