Taierile practicate in viticultura

Roxana

Active Member
ACHIMENES a spus:
Taierile practicate in viticultura difera intre ele in functie de elementele de rod ( cep, cordita, coarda ) lasate la taiere, de inaltimea la care se gasesc elementele de productie fata de nivelul solului precum si in functie de varsta plantei.
Sistemul de taiere se refera la nr. elementelor de rod, felul si marimea lor:
- sistm. de taiere scurt - foloseste ca element de rod cepul de rod (2-3 ochi lungime), in nr. de 6-8 sau chiar mai multi pe butuc.
- sistm. de taiere mixt - foloseste ca element de productie veriga de rod. Aceasta este alcatuita din dintr-o coarda de rod de 8-10-12-14 ochi lungime sau o cordita de 6-7 ochi si un cep de inlocuire de 1-2 ochi( acesta asigura formarea coardelor roditoare pentru anul urmator)
Verigile de rod sunt in nr. de 1-4 pe butuc
- sistm. de taiere lung foloseste ca element de productie coarda de rod cu lungimea de 8-16 ochi si se lasa 1-4 pe butuc.
In functie de perioada de viata a plantei in care se executa, taierile se pot grupa in:
1. taieri de formare care se aplica vitei de vie in primii 3-6 ani dupa plantarea ei, urmarindu-se formare partii aeriene a butucului: se formeaza scheletul butucului pe care, prin taieri ulterioare, se realizeaza elementele de rod ( coarde de rod, cordite, cepi);
2.taierea de rodire, se face in fiecare an si ca durata se intinde pe o perioada de 40-60 de ani, perioada in care pot surveni accidente (grindina, ger etc) ce necesita taieri speciale;
3. taieri de regenerare care se fac in la butucii batrani sau imbatraniti prematur, care mai pot prelungi cu cativa ani rodirea.
Jasmine a spus:
Va rog, am doua intrebari, daca ma poate ajuta cineva cu vreun raspuns...
1.Am un butucel de ottonel (si-s tare mindra de el!)... :D ... dar nu stiu cum sa-l tund ca sa obtin cit mai mult rod cu el.Este tinerel deocamdata, doar vreo 2 anisor are...ma gindesc din timp cum sa-l ingrijesc.
2.Sa zicem ca stiu un picut sa tai via agatatoare, soiul 1001, cum ii zicem noi pe aici in Moldova.Zic asta deoarece timp de citiva anisori buni de cind tatal (D-zeu sa-l odihneasca!) nu a mai putut sa se urce pe casa ori la inaltimi am tuns eu via.Faptul ca rodul a fost abundent mi-a dat de inteles ca n-am gresit prea mult... :D , dar acum ca m-am mutat la proprietatea mea si a trebuit sa-mi pun vie noua pare-se ca e nitel altfel.Adica, am taiat-o bine cred, a crescut super repede, (s-a intins frumos, pe vreo 15 m, pe un "perete" improvizat intre niste stilpi), dar cind veni vorba de rod...ioc!Adica au iesit niste strugurasi pirpirii(rari) cu bobul negru (intr-un final) de puteam sa jur ca via mea face boabe de piper...Exact asa aratau, pielea si osul ca sa zic asa, fara pic de pulpa sa zici ca arata ca un strugure normal.
Intrebare: este normal sa arate asa in primii ani de viata, ori soiul nu e bun, ori am gresit eu?!
ACHIMENES a spus:
Tu spui ca a crescut de 15 m, valeu :cry: pai de unde sa mai aiba putere si ptr a face struguri daca tu nu ai strunit-o, a facut lemn la greu si struguri ioc.
Te sfatuiesc sa o reduci la jumatate sau o lasi asa, daca ai nevoie de umbra,
dar mai raresti din coardele crescute anul trecut, iar fiecare coarda ramasa o tai la 2-4 noduri, functie de vigoare. Daca este mai puternica o tai la 2 ochi ( muguri), daca e mai pispirie, o tai la 4 ochi.
In privinta Muscatului Ottonel, fiindca e micut, ii lasi doar 2-3 coarde ( ptr ca trebuie sa se ingroase lemnul) iar pe fiecare coarda 2-3 ochi si o coarda mica de 1 ochi din cea mai apropiata coarda de sol ( cep de inlocuire) asta pentru cazurile in care i se intampla ceva butucului si nu mai ai din ce sa-ti porneasca lastari, vor porni din acest cep sau din mugurii dorminzi.
 

yamaha

New Member
Buna seara,cine ma poate ajuta cu niste raspunsuri?Anul trecut am plantat o vie,soiuri diferite:alba romaneasca,1001,capsunica.Cum trebuie taiata sa o pot forma sa creasca fara sa-i pun araci,sau spalieri cu sarma?Multumesc,va doresc sanatate. :D
 

sicora fabian

Active Member
Practic, vita de vie este o liana. Daca nu-i faci taieri si n-o palisezi, o vei pierde.
In regiunile calde si pietroase, corzile se fac "cuib" in jurul butucului.
 
Sus