Taierile practicate in pomicultura

ACHIMENES

Member
mihail a spus:
ACHIMENES...E FARAON ???
stai sa ma tin de ceva :tavalit: :tavalit: :aoleu: :aoleu:
Despre cartea asta vorbeai , ce sa zic, sunt satula de carti, mai bine mi-ar vinde-o la "pachet cu un muncitor " :rofl: :rofl: ca tot nu pot sa fac ce spune acolo si unele materiale, de pe la noi ...mai bine ma opresc :x :x
 
A

Anonymous

Guest
Buna dimineata,
....ma rog daca consideram ca un zimbet mareste viata cu 3 minute,rizind...pai..iti dai seama ?
Cartea ajuta mult,are multe chestii pt. incepatori,se vrea un compendiu al gradinaritului.Vorbeste chiar si despre pergole,lacuri,garduri,obiecte ornamentale pt.gradina.
Fara intentia de a fi rau,nu toti am terminat agricultura...Nu cred ca ca aceasta carte strica.
Da,e adevarat ca unele chestii nu sint valabile la noi,nu se gasesc,dar intr-o masura mica.
Daca ai cartea si nu-ti place,te rog,fa o fapta buna,oferi-o cadou.
Sinteti vecini.
Hev a nais dei ! :D
 
A

Anonymous

Guest
...pai,Mihai63...e de pe acolo,(Dimineni,parca)si spunea el ca nu se prea pricepe la "chilarit" copacii.
Deh...eu i-am sugerat sa te invite pe domnia ta la o cafelutza,ceva.
Ma rog,pare,tare,rusinos si cu mult,mult bun simtz !
:)
 

ACHIMENES

Member
N-ar fi rea ideea :) dar sa nu ma invite la palavre, iar cafeluta...doare stomacul :rofl: , mai bine sa-i tai pomii ( nu sa-i chilaresc cum zise cineva de pe aici)..... e.....ee :) :)
 

Roxana

Active Member
claudia_s a spus:
Eu nu ma pricep dar stiu ca se apropie perioada taierilor si ar fi foarte bine venite niste sfaturi. Eu am un cires plantat acum un an si un piersic care are 3 ani. Nu stiu cand si nici cum trebuie taiat, daca ma poate ajuta cineva m-as bucura foarte tare. Daca e nevoie voi face poze sa vedeti cum arata acum.
valentyna a spus:
si eu as avea nevoie de ceva sfaturi.eu am cumparat gradina si are 7 meri si vreo 12 pruni.am chemat pe cineva sa mi-i taie caci nu ma pricep si va veni pe la mijlocul lui februarie si cred ca atunci ii voi si stropi
adi o a spus:
ar trebui sa chemati pe cineva care se pricepe .daca nu i-ati taiat deloc de la plantare e foarte bine pt ca aveti de unde alege tipul de coroana si vitoarele sarpante(ramuri principale).in general la cires nu se fac taieri prea severe doar rariri, in schimb pirsicul, are coroana destul de deasa.o regula simpla:tot ce creste spre interior se elimina. uitati-va la mine pe site si poate vedeti ceva ce va poate ajuta.http://pumosu.sunphoto.ro/
claudia_s a spus:
Multumesc. Sper sa reusesc sa fac taierile aproximativ corect.
ACHIMENES a spus:
MAR
Trunchiul sa fie doar de 30-40 cm si o coroana de 2,5-3m pentru ca lucrarile sa se faca mai bine si sa fie eficiente, ma refer la stropiri.
Marul trebuie taiat anual, taierea fiind specifica fiecarei forme de coroane.
Pentru limitarea extinderii laterale a coroanei, se fac taieri de transfer a cresterii ramurilor de schelet si semischelet pe ramificatii laterale cu pozitie in lungul randului.
Pentru limitarea extinderii in inaltime a coroanei, ori se transfera cresterea axului pe o ramura de vigoare slaba, ori se suprima axul dupa ce a fost consolidata ultima sarpanta sau etaj ( functie de tipul de coroana ales)
Normarea productiei prin inlaturarea surplusului de muguri de rod.
La pomii cu cresteri normale si productii bune se intervine asupra semischeletului, prin inlaturarea ramurilor de 3-4 ani; nu se scurteaza ramurile anuale, nici formatiunile scurte ( pintenii si tepusele) doar se raresc, daca pomul este bine garnisit.
ACHIMENES a spus:
PAR
Pomii cu cresteri mici trebuie taiati mai sever decat pomii cu cresteri mari, taierea stimuland cresterea
Elementul pe care se intervine este semischeletul, ramurile de semischelet trebuind mereu intinerite: prin reductie, simplificare si transferul cresterilor pe ramuri laterale tinere.
Nu se scurteaza ramurile anuale tinere cu exceptia mladitelor care se scurteaza la 2-4 muguri de rod. Se face normarea productiei prin inlaturarea surplusului de muguri de rod, rarirea coroanei in functie de capacitatea de ramificare a soiului si mentinerea dimensiunilor coroanei.
ACHIMENES a spus:
PRUN
Elementul pe care se intervine este semischeletul, ramurile de semischelet trebuind mereu intinerite: prin reductie, simplificare si transferul cresterilor pe ramuri laterale tinere.
Taierile mai sunt necesare pentru evitarea alternantei de fructificare.
Se raresc ramurile pentru patrunderea luminii, inlaturarea ramurilor lacome din partea superioara a coroanei si mentinerea pomilor in spatiul de plantare.
La pomii batran, se intervine asupra scheletului pentru a stimula intinerirea pomilor si prelungirea perioadei de exploatare a lor.
ACHIMENES a spus:
CAIS
Taierea este bine sa se faca in perioada de vegetatie ( in verde). Nu se vor face taieri severe, mai ales in uscat deoarece acestea stimuleaza foarte mult cresterea .
Se recomanda taieri de transfer pe ramificatiile laterale, pentru consolidarea lor si evitarea dezbinarii mai tarziu, sub greutatea fructelor.
Taierea trebuie facuta cat mai tarziu, dupa trecerea pericolului inghetului de revenire sau dupa legarea fructelor. Semischeletul prea lung sau degarnisit se scurteaza pentru fortificare, ramurile care nu au rod se scurteaza.
Taierea caisilor se poate efectua cu succes numai in verde, prin interventii de rarire si intretinere a coroanei efectuate dupa recoltarea fructelor, iar in uscat, eventual se fac numai taieri de corectare.
Plafonarea inaltimii este obligatorie pentru a putea mentine echilibrata coroana in plan vertical, pentru aceasta, axul pomului se suprima deasupra unei ramuri laterale ( care sa aiba 3-4 ani).
Deoarece caisul nu reactioneaza bine la ranile effectuate cu ocazia taierilor, nu se recomanda taierea ramurilor mai groase de 4-5 cm, deoarece acestea caluseaza greu si pot constitui porti de intrare pentru anumiti patogeni.
ACHIMENES a spus:
PIERSIC
Datorita capacitatii mari de a forma anticipate, formarea coroanei la piersic se bazeaza mai mult pe lucrari in verde si mai putin pe taieri in uscat. Taierile in verde au urmatoarele avantaje: favorizeaza obtinerea unor fructe de calitate mai buna, favorizeaza mentinerea zonei de fructificare aproape de ramurile groase si evita degarnisirea bazei coroanei, elimina cresterile de prisos. Pentru acest lucru, o parte din ramurile anuale situate in jumatatea bazala a coroanelor, se scurteaza in cepi de 3-4 muguri, ramurile care raman se scurteaza la 50-60 cm
Cu ocazia taierii se face atat intretinerea coroanei prin taierea semischeletului pentru o iluminare cat mai buna si implicit o colorare optima a fructelor, limitarea dimensiunilor coroanei si normarea incarcaturii de rod.
Spre deosebire de speciile pomacee , ramurile de rod la piersic se epuizeaza in anul fructificarii si nu prezinta interes ca ramuri de semischelet. Cu ocazia taierilor se suprima sau se reduce, transferand cresterea pe ramurile anuale viguroase formate din mugurii vegetative de la baza lor.
ACHIMENES a spus:
CIRES
Ciresul nu necesita taierea obligatorie in fiecare an,
mai ales la pomii solitari care nu se stanjenesc in crestere si in fructificare.
Taierea consta in rarirea sau reductia ramurilor de semischelet pentru favorizarea patrunderii lumini, inlaturarea ramurilor lacome din partea superioara a coroanei, limitarea inaltimii si a extinderii laterale, eliminarea ramurilor rupte, uscate si bolnave.
Ciresul nu reactioneaza bine la ranile efectuate cu ocazia taierilor, nu se recomanda taierea ramurilor mai groase de 4-5 cm, deoarece acestea caluseaza greu si pot constitui porti de intrare pentru anumiti patogeni.
Se recomanda taierea de vara, dupa recoltarea fructelor, deoarece ranile se vindeca mai usor si mai repede, iar stresul suportat de planta este mai mic.
ACHIMENES a spus:
VISIN
Taierea consta in reductia si simplificarea semischeletului, intinerirea ramurilor plete sau inlocuirea lor, limitatarea extinderii coroanelor pe verticala sip e orizontala, asigurarea luminii in interiorul coroanei prin rariri corespunzatoare, eliminarea ramurilor rupte, uscate si bolnave. Prin taiere trebuie sa se mentina zona de fructificare aproape de ramurile groase si se evita degarnisirea bazei coroanei, fenomen destul de accentuat in a doua parte de viata a pomilor.
La pomii de talie mica se pot efectua cu succes taieri in verde inainte sau dupa recoltare, taieri prin care se asigura cresterea lastarilor si stimularea anticipatilor, asigurand astfel ramurile de rod de inlocuire.
 

Roxana

Active Member
mihai63 a spus:
Multumesc pentru informatii, dar ceva poze, schite(nu ca as vrea mura'n gura) :), nu ai?
claudia_s a spus:
Multumim de ajutor ACHIMENES. Da stiu ca ai scris nu gluma! Pentru necunoscatori ca mine :oops: sunt de acord cu mihai63 cum ca ar fi utile niste poze sau schite.
ACHIMENES a spus:
Am sa incerc sa desenez pe foi si sa le pozez, daca s-o intelege ceva din aceste poze ( nu-i vorba de talentul meu la desen ca de asta am berechet), dar asta pe marti incolo.
Ce-i drept din scris nu prea se intelege mare lucru, o demonstratie ar fi fost mai OK, dar sa speram ca o rezolv cu desenele.
Pe google nu caut ,ca nu am rabdare si nici timp, daca gasiti ceva ....dati un tiiiir :)
claudia_s a spus:
Multumim ACHIMENES. Asteptam desenele tale.
ghia_don a spus:
Cititi si sfaturile celor doi specialisti de la pepiniera Sarca http://sfaturipomicole.tripod.com/id3.html
mihai63 a spus:
ACHIMENES, dam noi cu cautarea, dar desenele tale sunt convins ca ne vor lamuri.
mihail a spus:
@ACHIMENES,
Multumesc mult...dar ca si Mihai63,trebuie sa recunosc ca ma uit ca gaina-n lemne.N-am inteles prea multe,partea practica,stiu eu sint de vina.
Am vazut in unele reviste ca exemplifica taierile colorind crengutele ce urmeaza a fi executate in rosu,restul raminind negre.
Nu inteleg cum determin crengutele din interiorul coroanei ce trebuiesc indepartate.
:?
mihail a spus:
ACHIMENES...E FARAON ???
mihai63 a spus:
Nu, nici decum, ACHIMENES=planta care nu iubeste extremele! :)
mihai63 a spus:
Planta sub forma unui semiarbust rizomatos care formeaza o tufa.Frunzele sunt ovale, opuse, pufoase, de culoare verde inchis si purpuriu pe partea inferioara. Florile pot fi albe, violet, rosii, roz, galbene si au aspectul unor trompete.
mihail a spus:
Mihai63 pt. ca m-ai luminat cu plantutza-faraon,lasa nu mi-e rusine,omul invata pina la moarte,iti recomand o carticica,ar trebui sa o gasesti acolo unde se gasesc si ziare,eu am cumparat-o de la magazinul cu presa din Metro-Is:

"Expert in amenajarea propriei gradini"
autor:dr.D.G.Hessayon
editura Bic All. www.all.ro
pretul ~400 mii lei

Inauntru vei gasi cam tot ce ai nevoie pt. amenajare,este editata impecabil.
ACHIMENES a spus:
mihail a spus:
ACHIMENES...E FARAON ???
stai sa ma tin de ceva :tavalit: :tavalit: :aoleu: :aoleu:
Despre cartea asta vorbeai , ce sa zic, sunt satula de carti, mai bine mi-ar vinde-o la "pachet cu un muncitor " :rofl: :rofl: ca tot nu pot sa fac ce spune acolo si unele materiale, de pe la noi ...mai bine ma opresc :x :x
mihail a spus:
Buna dimineata,
....ma rog daca consideram ca un zimbet mareste viata cu 3 minute,rizind...pai..iti dai seama ?
Cartea ajuta mult,are multe chestii pt. incepatori,se vrea un compendiu al gradinaritului.Vorbeste chiar si despre pergole,lacuri,garduri,obiecte ornamentale pt.gradina.
Fara intentia de a fi rau,nu toti am terminat agricultura...Nu cred ca ca aceasta carte strica.
Da,e adevarat ca unele chestii nu sint valabile la noi,nu se gasesc,dar intr-o masura mica.
Daca ai cartea si nu-ti place,te rog,fa o fapta buna,oferi-o cadou.
Sinteti vecini.
Hev a nais dei ! :D
ACHIMENES a spus:
Mersi, intradevar mai trebuie sa si radem :rofl:
Spunea-i ceva de vecini, cu cine, cu ce?
mihail a spus:
...pai,Mihai63...e de pe acolo,(Dimineni,parca)si spunea el ca nu se prea pricepe la "chilarit" copacii.
Deh...eu i-am sugerat sa te invite pe domnia ta la o cafelutza,ceva.
Ma rog,pare,tare,rusinos si cu mult,mult bun simtz !
:)
ACHIMENES a spus:
N-ar fi rea ideea :) dar sa nu ma invite la palavre, iar cafeluta...doare stomacul :rofl: , mai bine sa-i tai pomii ( nu sa-i chilaresc cum zise cineva de pe aici)..... e.....ee :) :)
 

ACHIMENES

Member
Dupa cum promisesem am facut ceva desene, dar e foarte greu de explicat taierea, pe un desen. Cel mai bine se face pe viu, dar cum nu pot o sa incerc macar sa va arat, sa va explic notiunile de baza. :D :D
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Mihaela intrebare te rog:eek:are pot taia acum doua trei ramuri de la cais ?Care imi cam bat in geam........Este prea devreme?Nu as vrea sa astept florile :)
 

ACHIMENES

Member
Nu-i problema, taie-le, cu grija cand cad sa nu agate altele si sa le rupa mugurii si sa nu fie foarte groase.
 
A

Anonymous

Guest
pomi

multumim frumos Achimenes,as mai avea si eu o rugaminte,pt piersic si nectarin se face la fel ca la cais?
Eu am si un smochin,si de maine voi avea si un migdal,si la ei e necesara taierea?
Nucii,in schimb nu i-am taiat niciodata.
 

ACHIMENES

Member
Re: pomi

Defne a spus:
multumim frumos Achimenes,as mai avea si eu o rugaminte,pt piersic si nectarin se face la fel ca la cais?
Eu am si un smochin,si de maine voi avea si un migdal,si la ei e necesara taierea?
Nucii,in schimb nu i-am taiat niciodata.
Pai am scris despre taierile la piersic, nucii nu se obisnuieste sa se taie.
Pentru migdal se fac taieri de formare a coroanei :)
 

mihai63

Member
Daca vorbesti serios este nemaipomenit,numai ca eu plec maine la Bacau si ma intorc luni la pranz.Sarut mana!
P.S Acolo nu sta nimeni,asa ca .....Mor de ciuda.
 
A

Anonymous

Guest
scuza-ma ca nu am vazut persicul,dar la smochin ?nu l-am taiat niciodata,e de bine?

primiti si scolari care stau cuminti si se uita la taiat?
 
A

Anonymous

Guest
imi cer scuze,nu vreau sa dau lectii la nimeni..dar nucul se taie,pt. formarea coroanei.
 

ACHIMENES

Member
ei da si tu ..........daca o fi un nuc pus de ciori...ce rost are sa-l tai si daca are spatiu berechet chiar nu se justifica munca asta, taierile se fac numai la nucii mai " nobili" :rofl: nu la oricare amarastean de nuc.
Intelesu-mai mataluta?
 
Sus