Taierile practicate in pomicultura

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Explicatii pe larg legat de ramuri , muguri florali si structura nu doar zgomot de foarfec :nu-i nimic: :hug:
Anul 2
[youtube]lILzh8_hmuo[/youtube]
Anul 3
[youtube]jcIycAFKPI8[/youtube]

Un copac fara tunderi si mod de corectare coroana
[youtube]AIimJoEQbPc[/youtube]

Corectarea numarului de fructe per pom
[youtube]YL2jfEnzaOI[/youtube][youtube]NJ2QFfdzfJM[/youtube]
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Este musai sa tai 2 crengi maari ale unui cais care imi acopera o buna parte a "cimpului" de capsuni pe care nu am unde sa le mut in alta parte insorita.Tin multa umbra.
Deci:le pot taia acum?
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Ahhhhh........cum am ratat momentul :giggle:
Sa inteleg ca nimeni nu e atit de instruit sa imi zica daca e bine sau nu... :gandit: Miine actionez cu drujba :)
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
lucrarile de intinerire se practica des , daca te incurca ce mai conteaza , se reface el fara probleme :marfa:
 

dan_6393

Member
danero2004 a spus:
Pe filmuletul 3 totul e varza, tunde asa dupa cum stie el , poate ca o face bine , dar explicatiile nu trec de nota 4 :incapatanat:
Nici taierile nu trec de 7 !
Incepe bine, cu lastarii concurenti ( lacomi) cu cresteri necorespunzatoare, continua cu eliminarea ramurilor cu crestere spre interior si a celor cu crestere prea verticala, scurteaza cresterile anuale la 40 - 50 cm.( 6 - 7 ochi)
Insa cand se apuca de rarit lastarii incepe distractia- acestia se reteaza de la inel ( locul de prindere)daca nu ii vrem deloc, sau dupa 1-2 ochi daca ii avem in vedere pentru viitoare ramuri.El taie "intre" !
In plus, reteaza de-a valma lastarii crescuti la baza coroanei, in loc sa reduca din inaltimea ramurilor de schelet si semischelet- Pomul este deja foarte inalt, iar la anul nu se va mai putea urca nici cu scara deoarece interiorul coroanei a ramas gol si nu va avea pe sa sprijine scara.
Parerea mea !
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
acum tehnic vorbind .....de pe bancile scolilor ies cu sutele de "injineri" si o sa vezi tot atatea moduri de taiere intelese "mo-ta-mo" din carti :)
 

dan_6393

Member
Tocmai de aceea eu cred ca- desi notiunile teoretice sunt absolut necesare-, de baza ramane practica individuala, mai ales in cazul micilor gradinari!
Eu am inceput sa tai dupa o toamna si o iarna de citit, ieseam afara cu cartea in mana sa identific muguri, ramuri etc.
Primele mele taieri au fost, dupa alegerea ramurilor de schelet, cele de iluminare ca nu vedeam ce se intimpla in interior.
Apoi am urmarit dezvoltarea buchetelor de mai, in anul urmator a burselor (unde era cazul).
In orice caz, timp de 4-5 ani taierile au fost minime din teama de a nu gresi.
Abia mai apoi am capatat curaj si acum pot spune fara sa ma laud ( prea tare) ca am pomii cei mai frumosi din peste jumatate de sat !
In concluzie :
- Multa rabdare !
- Nu doua ci patru masuratori si abia apoi foarfeca !
 

Toluta

Member
Taieri de fructificare

Taierile de fructificare si sint sigur ca colegii ma pot ajuta.Problema taierilor de fructificare ma intereseaza.As vrea sa fac taiere de fructificare la 2 peri plantati de 5 ani si care inca nu au dat fructe.Puteti sa descrieti modul in care se face taierea de fructificare.
 

dan_6393

Member
Perii cu pricina au inflorit pana acum ?
Specialistii spun ca ar trebui sa existe in livada cel putin doua soiuri diferite pentru a asigura polenizarea.
Desi eu nu prea sunt de acord deoarece am un singur par , in LOCALITATE nu cred sa mai existe vreunul si totusi face fructe.
 

mirceaspc

Active Member
Moderator
Problema cu polenizarea nu e chiar asa de simpla. Din cate stiu eu exista soiuri autosterile (care au nevoie de polenizatori) si soiuri autofertile sau partial autofertile (care nu au). De exemplu la par sunt autofertile sau partial autofertile Napoca, Clapp sau Untoasa Hardy. Exista soiuri care au polen rau sau capacitate germinativa redusa si chiar perechi incompatibile. Sunt de preferat soiurile autofertile, bune polenizatoare, care asigura cantitati mari de fructe. Teoretic in cazul soiurilor autosterile trebuie amplasati cate 3-4 soiuri in parcela, soiuri bune polenizatoare, cu aceeasi perioada de inflorire si perioada de maturare apropiata, cu o decalare de numai 3-4 saptamani.
 

happy

Well-Known Member
Toluta a spus:
Taieri de fructificare

Taierile de fructificare si sint sigur ca colegii ma pot ajuta.Problema taierilor de fructificare ma intereseaza.As vrea sa fac taiere de fructificare la 2 peri plantati de 5 ani si care inca nu au dat fructe.Puteti sa descrieti modul in care se face taierea de fructificare.
Taierile la peri difera foarte mult de soi.Eu intotdeauna fac taierea primavara dupa ce pe crengi apar mugurii florali.Mugurii care apar in varful crengilor lungi se taie ,ei nu vor face fructe mari si ar duce si la aplecarea crengii.In rest taierea se face in functie cat de mare vrei sa fie pomul.Sunt soiuri care merg ca vita de vie ,altii sunt care cresc inalti(eu am doi la care nu mai ajung sa le tai,caz in care il las in pace si adun fructele care cad)
 

dan_6393

Member
Tocmai datorita specificului de formare a coroanei, la par se recomanda doar taierile "de contur", .
In interiorul coroanei se intervine pentru inlaturarea uscaturilor si a ramurilor "incomode".
Pentru echilibrarea pomului, ramurile cu rod care se curbeaza in jos sub greutatea fructelor, se vor scurta in primavara urmatoare imediat dupa ultimul mugure DINAINTEA curburii.
 
Sus