Taieri, stropiri, etc. practicate in viticultura

ACHIMENES

Member
Taierile practicate in viticultura difera intre ele in functie de elementele de rod ( cep, cordita, coarda ) lasate la taiere, de inaltimea la care se gasesc elementele de productie fata de nivelul solului precum si in functie de varsta plantei.
Sistemul de taiere se refera la nr. elementelor de rod, felul si marimea lor:
- sistm. de taiere scurt - foloseste ca element de rod cepul de rod (2-3 ochi lungime), in nr. de 6-8 sau chiar mai multi pe butuc.
- sistm. de taiere mixt - foloseste ca element de productie veriga de rod. Aceasta este alcatuita din dintr-o coarda de rod de 8-10-12-14 ochi lungime sau o cordita de 6-7 ochi si un cep de inlocuire de 1-2 ochi( acesta asigura formarea coardelor roditoare pentru anul urmator)
Verigile de rod sunt in nr. de 1-4 pe butuc
- sistm. de taiere lung foloseste ca element de productie coarda de rod cu lungimea de 8-16 ochi si se lasa 1-4 pe butuc.
In functie de perioada de viata a plantei in care se executa, taierile se pot grupa in:
1. taieri de formare care se aplica vitei de vie in primii 3-6 ani dupa plantarea ei, urmarindu-se formare partii aeriene a butucului: se formeaza scheletul butucului pe care, prin taieri ulterioare, se realizeaza elementele de rod ( coarde de rod, cordite, cepi);
2.taierea de rodire, se face in fiecare an si ca durata se intinde pe o perioada de 40-60 de ani, perioada in care pot surveni accidente (grindina, ger etc) ce necesita taieri speciale;
3. taieri de regenerare care se fac in la butucii batrani sau imbatraniti prematur, care mai pot prelungi cu cativa ani rodirea.
 

Jasmine

Member
Va rog, am doua intrebari, daca ma poate ajuta cineva cu vreun raspuns...
1.Am un butucel de ottonel (si-s tare mindra de el!)... :D ... dar nu stiu cum sa-l tund ca sa obtin cit mai mult rod cu el.Este tinerel deocamdata, doar vreo 2 anisor are...ma gindesc din timp cum sa-l ingrijesc.
2.Sa zicem ca stiu un picut sa tai via agatatoare, soiul 1001, cum ii zicem noi pe aici in Moldova.Zic asta deoarece timp de citiva anisori buni de cind tatal (D-zeu sa-l odihneasca!) nu a mai putut sa se urce pe casa ori la inaltimi am tuns eu via.Faptul ca rodul a fost abundent mi-a dat de inteles ca n-am gresit prea mult... :D , dar acum ca m-am mutat la proprietatea mea si a trebuit sa-mi pun vie noua pare-se ca e nitel altfel.Adica, am taiat-o bine cred, a crescut super repede, (s-a intins frumos, pe vreo 15 m, pe un "perete" improvizat intre niste stilpi), dar cind veni vorba de rod...ioc!Adica au iesit niste strugurasi pirpirii(rari) cu bobul negru (intr-un final) de puteam sa jur ca via mea face boabe de piper...Exact asa aratau, pielea si osul ca sa zic asa, fara pic de pulpa sa zici ca arata ca un strugure normal.
Intrebare: este normal sa arate asa in primii ani de viata, ori soiul nu e bun, ori am gresit eu?!
 

ACHIMENES

Member
Tu spui ca a crescut de 15 m, valeu :cry: pai de unde sa mai aiba putere si ptr a face struguri daca tu nu ai strunit-o, a facut lemn la greu si struguri ioc.
Te sfatuiesc sa o reduci la jumatate sau o lasi asa, daca ai nevoie de umbra,
dar mai raresti din coardele crescute anul trecut, iar fiecare coarda ramasa o tai la 2-4 noduri, functie de vigoare. Daca este mai puternica o tai la 2 ochi ( muguri), daca e mai pispirie, o tai la 4 ochi.
In privinta Muscatului Ottonel, fiindca e micut, ii lasi doar 2-3 coarde ( ptr ca trebuie sa se ingroase lemnul) iar pe fiecare coarda 2-3 ochi si o coarda mica de 1 ochi din cea mai apropiata coarda de sol ( cep de inlocuire) asta pentru cazurile in care i se intampla ceva butucului si nu mai ai din ce sa-ti porneasca lastari, vor porni din acest cep sau din mugurii dorminzi.
 

Jasmine

Member
N-am zis bine, 15m impartit la 2, adica vreo 7, 5 m sa zicem, de coarda, pt. ca am intins-o de-a stinga si de-a dreapta, da?Si nu am lasat-o sa creasca chiar asa de nebuna, zic eu.Oricit mi-am dorit sa arate ca o perdea de vie, intentia mea era sa manince copiii un struguras, 2 acolo iar ai mai batrini (dupa citiva ani), un pahar de vin rosu dupa fiece masa.Deci am copilit-o bine in primavara si mi se pare ca n-avea niciun motiv sa fie atit de zgircita la rod.Ce mi s-a parut cel mai curios a fost faptul ca, in acelasi timp cu aceasta vie am mai plantat si altele, de acelasi soi, dar nu s-au dezvoltat asa.Ceea ce povestesc eu aici s-a intimplat 2 ani la rind.
Toamna trecuta m-am suparat rau pe ea, cineva mi-ar fi spus ca ar fi salbatica...si am inceput s-o tai mai mult, ca la primavara sa o scot...Apoi am auzit de la altcineva ca e posibil sa fie prea tinara via, d-aia sa faca strugurii aia asa...cam greu de crezut, nu?De vreo 7-8 ani de cind tai via la tata si mai trag cu ochiul la vecini, sa mai invat cite ceva, n-am mai auzit asa ceva.Ma tot gindesc, sa o mai tin or ba?
Pacat ca nu am dat de forum, macar din toamna trecuta... :(
Multumesc mult de raspunsuri...
 

iuli

Member
eu am o problema cu vita de vie mai ales cu cea italiana.frunzele fac niste bubite.am inteles ca este asa din cauza paianjenilor rosii.am stropit-o contra lor dar nu a avut mare efect,dupa ploi a inceput din nou sa apara.ma gandesc ca paianjenii isi fac cuibare in coardele de vie lemnoase,hiberneaza iar primavara dau atacul.pot sa o stropesc toamna dupa ce culeg strugurii sau primavara inainte de a da mugurii de vita? cum este mai bine?
 

ACHIMENES

Member
iuli a spus:
eu am o problema cu vita de vie mai ales cu cea italiana.frunzele fac niste bubite.am inteles ca este asa din cauza paianjenilor rosii.am stropit-o contra lor dar nu a avut mare efect,dupa ploi a inceput din nou sa apara.ma gandesc ca paianjenii isi fac cuibare in coardele de vie lemnoase,hiberneaza iar primavara dau atacul.pot sa o stropesc toamna dupa ce culeg strugurii sau primavara inainte de a da mugurii de vita? cum este mai bine?
Bubite=filoxera
 

iuli

Member
dupa cate am inteles nu exista leac contra ei decat scoaterea butasilor de vita sensibilila la filoxera
 

ACHIMENES

Member
Sau plantarea de soiuri rezistente, cumparate din pepiniere serioase, aflate in centrele viticole renumite, ei .....dar parca nu se merita sa aruncam cu banii pt cateva buturugi pe care le avem pe langa casa, ce nu sunt buni strugurii de la un butuc cu filoxera?
Daca am infiinta o .....plantatie pt a face bani de pe urma strugurilor sau vinului, ei.... parca, parca :? :?
 

victoria

Active Member
Eu vreau luna viitoare sa scot vita de vie si sa o mut.Nu toata ci doar vreo 50 de butuci.Restul ii scot definitiv.
Cei pe care ii mut trebuie sa ii si tund,asa cum am facut-o in primavara sau ii las asa?
 

sicora fabian

Active Member
Pentru mana (presupun ca sunt soiuri nobile).
Dupa fiecare ploaie mai lunga daca folosesti produse de contact sau la doua - trei saptamani pentru produsele sistemice.
 

sicora fabian

Active Member
Partea buna la zeama bordoleza (sa stingi piatra cu var, altfel arzi frunzele) este ca nu apar forme rezistente, poti s-o folosesti exclusiv.
Partea rea este ca trebuie sa stropesti des, chiar dupa fiecare ploaie . . .
 

karma1

Member
Am citit prima postare aici. Intrucat ma pricep mult mai bine sa spal un carburator sau sa inlocuiesc o toba de esapament :rofl: ....help :!: Am la tara cativa butasi de vie pe care tre-sa ma duc sa-i tund. Pana acum a facut tata treaba asta, insa tata e cam pe ultima suta de metri...asa ca tre-sa iau taurul de coarne :cry: . In principiu stiu ca se tunde la 3 noduri, insa as fi recunoscatoare daca m-ar ajuta cineva cu un sfat pe romaneste, fara a utiliza limbajul horticol :?
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
pai mai intaii trebuie sa zici daca vrei sau mai bine zis cum au fost crescuti pana acum , talie joasa medie sau inalta?
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
varianta 2

linkul asta complet despre taieri

http://www.fermadeak.co.cc/p/vita-de-vie.html

sau asa ceva

ACHIMENES a spus:
Taierile practicate in viticultura difera intre ele in functie de elementele de rod ( cep, cordita, coarda ) lasate la taiere, de inaltimea la care se gasesc elementele de productie fata de nivelul solului precum si in functie de varsta plantei.
Sistemul de taiere se refera la nr. elementelor de rod, felul si marimea lor:
- sistm. de taiere scurt - foloseste ca element de rod cepul de rod (2-3 ochi lungime), in nr. de 6-8 sau chiar mai multi pe butuc.
- sistm. de taiere mixt - foloseste ca element de productie veriga de rod. Aceasta este alcatuita din dintr-o coarda de rod de 8-10-12-14 ochi lungime sau o cordita de 6-7 ochi si un cep de inlocuire de 1-2 ochi( acesta asigura formarea coardelor roditoare pentru anul urmator)
Verigile de rod sunt in nr. de 1-4 pe butuc
- sistm. de taiere lung foloseste ca element de productie coarda de rod cu lungimea de 8-16 ochi si se lasa 1-4 pe butuc.
In functie de perioada de viata a plantei in care se executa, taierile se pot grupa in:
1. taieri de formare care se aplica vitei de vie in primii 3-6 ani dupa plantarea ei, urmarindu-se formare partii aeriene a butucului: se formeaza scheletul butucului pe care, prin taieri ulterioare, se realizeaza elementele de rod ( coarde de rod, cordite, cepi);
2.taierea de rodire, se face in fiecare an si ca durata se intinde pe o perioada de 40-60 de ani, perioada in care pot surveni accidente (grindina, ger etc) ce necesita taieri speciale;
3. taieri de regenerare care se fac in la butucii batrani sau imbatraniti prematur, care mai pot prelungi cu cativa ani rodirea.
 

karma1

Member
Dane, multumesc pentru indicatii. Cred ca medie, din cate mi-amintesc, via e cam de inaltimea mea (1,55), este batrana, noi am cumparat locul asta acum vreo 15 ani si via exista deja. Spun "mi-amintesc" pentru ca merg rar pe-acolo, nu locuieste nimeni, asa ca nu prea m-au interesat amanuntele, atata timp cat tata putea sa faca de toate. Se pare ca mi-a venit randul si voi avea nevoie de ajutorul vostru :(
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Indicatia mea e sa iei un tanar viticultor de la vreo statiune si iti explica "live" ce e de facut , caci 200 manuale nu fac cat doua vorbe bune la locul lor.

Succes
 
Sus