Taiat copaci....

plicurici

New Member
In noiembrie am facut si noi gardul la un teren luat de vreo 3 ani - teren de 1.000 mp. Am reusit pe ultima suta de metri sa plantam 9 copacei (mar 2 soiuri, prun, cires, visin, piersic, cais, nectarin, par); la recomandarea doamnei de unde i-am luat, nu i-am taiat (pentru formarea coroanei) si acum a venit timpul sa o fac.... informatii sunt multe pe net, insa concret, de la voi, vreau sa stiu exact la ce inaltime (fata de sol) trebuie taiati, daca se tine cont de noduri, de cate crengute sunt acum crescute pe unii copacei (gen nectarin - care are pornite de pe la un metru inca vreo 10 crengute in lateral). Acum in primul an trebuie stropiti copaceii??? trebuie dati cu var pe tulpina?
Multumesc
 

sicora fabian

Active Member
Sa inteleg ca acum sunt vergi (un singur lastar)!
- Inaltimea - cat de inalta vrei tu sa fie tulpina plus 20 cm (in general se taie la 80 - 100 cm);
- Acum nu se tine cont de "noduri" (muguri si orientarea lor, probabil);
- La nectarin, pur si simplu o retezi iar lastarii ramasi isi vor continua cresterea;
- La cires ai de ales, pentru ca are obiceiul sa creasca cu ax si sa se duca in inaltime (apar probleme la cules dar produce mai mult), ori tai vergeaua si-l conduci ca vas.
Daca sunt de-a lungul gardului, le aplatizezi coroana, lasand doar lastarii paraleli cu gardul. Dar asta la inceputul verii, ca lucrare in verde.
 
Sus