Tagetes

simonag

Member
Denumire stiintifica:
Tagetes sp., fam. Compositae

Denumire populara:

craite, vazdoage, tagete

Imagine:
Tagetes signata in mijloc si Tagetes patula pe margini
Tagetes patula
Tagetes signata
Tagetes erecta

Tipul de planta:
Anuala, erbacee, cu tendinta de lignificare la baza

Gabarit:
15 - 100 cm inaltime, in functie de specie, ramifica puternic formand tufe compacte.

Lumina ºi temperatura:
Craitele sunt potrivite pentru locurile insorite din gradina. In pozitii semiumbrite ramifica mai putin si se alungesc.

Flori, frunze, fructe:
Infloreste abundent toata vara si toamna pana da inghetul. Frunzele sunt penat-sectate, ca o pana incizata pe laterale. "Florile" sunt inflorescente - calatidii, asemanatoare cu garoafele. Pe margine
au flori ligulate - "petalele", iar in centru, flori tubulare, fertile.
Culoare - brun, nu rosu (desi se spune rosu), galben, portocaliu sau chiar pestrite. Dupa polenizare si ofilirea florilor, cupa uscata este plina de seminte negre, ca un bastonas aplatizat, cu un mic papus la capat.


Solul:
Sunt putin pretentioase, insa se dezvolta mai bine in soluri aerate, nisipoase, sapate din toamna.

Udarea:
Udati-le zilnic in primele trei zile de la plantare, dupa care le puteti uda doar cand pamantul este uscat. Prea multa apa si un sol greu, argilos, poate cauza ingalbenirea frunzelor sau putrezirea radacinii. Udarea la timp garanteaza o crestere si inflorire bogata.

Aerul:
Suporta aerul fierbinte daca sunt udate corespunzator.

Ingrãºãminte:
Daca se administreaza prea mult ingrasamant cu azot, planta va avea multe frunze si putine flori. Raspunde bine la fertilizare, conditia fiind concentratii mici si administrate des.

Inmulþire:
Prin seminte: insamantarea adaposturi se face cu 3-5 saptamani inainte de transplantarea in gradina. Acoperiti semintele cu un strat subtire de pamant si mentineti solul moderat umed. Germinarea dureaza 5-10 zile la 16-20C. Pot fi insamantate direct in gradina la inceputul lunii aprilie, intr-un pamant bine greblat. S-ar putea ca in unii ani, rasadurile sa fie surprinse de un pospai de zapada - nu va speriati, rezista! Plantarea definitiva a rasadurilor se face la sfarsitul lui aprilie - inceputul lui mai. Cu o saptamana inainte de plantare, rasadurile se aclimatizeaza prin ridicarea foliei, la inceput una - doua ore pe zi, pentru ca inainte de plantare sa stea si noaptea descoperite
Distanta de plantare: 20-45 cm, in functie de specie, iar cele semanate direct trebuie rarite la aceste distante..


Condiþii de iernare:
Daca primele brume sunt usoare, le arde doar varful frunzelor iar craitele isi continua dezvoltarea. Nu rezista iarna afara.

Boli ºi dãunãtori:
In general sunt rezistente dar pot apare fainarea si patarea frunzelor. Preventiv se lasa suficient spatiu intre ele pentru a permite o buna circulatie a aerului si se evita udarea frunzelor.
In special in verile ploioase, ca urmare a infectiei cu Botritis, mucegaiul gri poate apare pe florile ofilite. Rupeti florile infectate si ardeti-le.
Frunzele au un miros stringent specific, care se spune ca indeparteaza insectele, desi unele cercetari nu au confirmat acest lucru.

Îngrijire, particularitãþi:
Sunt flori minunate pentru gradinile insorite. De-a lungul aleilor pot fi plantate sub forma bordura compacta sau pot fi folosite ca plante de accent in straturile mixte. Pot fi plantate de asemeni in gradinile cu pietre. Daca au suficient spatiu craitele pot creste sub forma de tufe mici. Un rand de astfel de tufe mici poate forma o bordura atragatoare. Pentru a obtine acest efect plantati-le la o distanta de 30 cm.
Soiurile pitice sunt o alegere buna pentru balcoanele insorite si cu vant. Nu este neaparat nevoie sa indepartati florile trecute, dar arata mai bine fara ele. Pentru borduri, recomand insamantarea directa, avantajele fiind o mai buna rezistenta la seceta si boli, dezvoltare mai frumoasa si rezistenta la frig, in toamna. Plivirea si prasitul sunt obligatorii, atentie doar ca sunt foarte casante si se rup usor. Daca vreti sa recoltati samanta, cautati straturile cu un singur soi, altfel veti obtine plante neuniforme ca inaltime si culoare. Rezista bine in vaza, ca flori taiate.

Specii ºi varietãþi :
T. tenuifolia (T. signata) - au foarte multe inflorescente mici - galbene in special, cu un singur rand de flori ligulate, frunzele au lobii foarte fini, aproape ca la marar. Au aparut si soiuri involte.
T. patula - doua-trei randuri de flori ligulate, divers colorate. Are soiuri si de 15 cm inaltime, media fiind de 20 - 40 cm. Au culori de la galben, oranj, maro pana la marmorate. Lastaresc de la baza, formand tufe foarte compacte.
T. erecta - Inflorescante foarte mari, galbene, potocalii sau albe, cu multe randuri de flori ligulate - batute - involte. Pot ajunge pana la 100 cm inaltime. Lastaresc mai frecvent in jumatatea superioara a tulpinii. Sunt si soiuri cu talie mica, pana in 30 cm.

Poze: Elipopa, Caramell, Davidoctavian
 
Sus