sugestii

liviu m

Member
Sunt intr-o mare pana de idei. Aici sunt fotografii ale gradinii mele: exygen.wordpress.com
Cine imi poate da cateva idei?
 

liviu m

Member
Se apropie toamna si trebuie sa ma gandesc cum voi amenaja gradina pentru anul viitor. As vrea sa plantez ceva plante perene si eventual cativa arbusti. Am o problema si cu gazonul, care a facut niste "gauri" in cateva locuri, destule cat sa ma enerveze la culme si sa arate urat. Rondul din mijloc vreau sa-l pastrez si pentru anul viitor, tot pentru plante anuale.
Spatiul este mic, gradina (care este cea mai mare si gradina principala) din spatele casei are aproximativ 70 mp. De-a lungul aleii de intrare este o peluza micuta, cam 2 metri latime pe o lungime de 12 ml.
Chiar la intrarea in curte, mai am o bucatica de gradina de 5 mp, neamenajata practic, a fost gazon japonez anul trecut.
Voi face o schita a intregii gradini pe care o voi pune pe blog.
 

victoria222

Active Member
Incerc eu sa-ti propun niste idei dar mai intai trebuie sa stiu in ce punct cardinal se afla fasia lunga si zona din spatele casei, cea cu rondul..sau daca imi poti spune de cate ore de soare dispune fiecare zona din gradina in parte.
 

liviu m

Member
gradina

http://www.exygen.wordpress.com
Ar trebui sa mearga. Am pus si schita.

Gradina este orientata exact nord - sud. Soarele are un traseu interesant peste gradina. In primele ore ale diminetii, cam 4 ore (09-13) este insorita partea din spate a gradinii, inclusiv rondul. Dupa 13, soarele bate peste peluza si pe gradina din fata (cea micuta de ~5mp). Exista si zone umbrite. Probabil ar trebui sa fac o schita si cum bate soarele peste gradina si care ar fi zonele umbrite. In curtea vecinului de la vest, exista un artar batran si foarte inalt, care limiteaza insorirea curtii. Dar nu e rau, pentru ca soarele strabate totusi crengile acestuia.

Sunt pasionat de peisagistica, mi se pare un domeniu extraordinar. Am ceva notiuni, dar am mari probleme cu cunoasterea plantelor si mai ales cu denumirile lor. Dar sunt abia la inceput. In primul rand vreau sa-mi fac o gradina in care sa-mi placa sa ma relaxez, eu si familia mea.
 

victoria222

Active Member
Liviu, dupa cum am promis, revin cu cateva sugestii.
Incep cu intrarea, zona de la poarte, respectiv bucata de 5mp: http://exygen.wordpress.com/2010/08/13/ ... ure-018-2/
Nu stiu daca ai plantat ceva acolo dar e pacat sa nu profiti de gardul solid de beton care poate suporta cu usurinta o cataratoare viguroasa si spectaculoasa precum Campsis Radicans. Efectul va fi puternic, dupa parerea mea, si iti va face o intrare spectaculoasa in curte. Eu cred ca intrarile intr-o gradina sunt printre cele mai importante zone de interes. Un exemplu despre cum ar arata:
http://easttexasgardening.tamu.edu/media/0024.jpg
Poti planta un Campsis galben daca iti place mai mult. Eu as mai instala o arcada din fier deasupra portitei pe care, in timp, Campsis-ul il va imbraca si va trece si pe partea gardului din dreapta portitei: http://exygen.wordpress.com/2010/08/13/ ... ure-017-3/.
Urmatoarea zona, fasia lunga de pamant de la portita si pana la deschiderea mai mare a gradinii din spate, este ideala pentru un strat luxuriant de flori perene si anuale(bineinteles, doar daca ai timp pentru ele) Daca nu dispui de pre mult timp, poti planta in fata gardului un rand de trandafiri care tolereaza si mai putine ore de soare. Printre acestia am gasit un soi foarte frumos, Iceberg (Schneewitthen): http://www.vintagegardengal.com/wp-cont ... G_2217.JPG care creste inalt de 1m. Eu as planta vre-o 4,5 bucati pana in locul in care se ingusteaza fasia de pamant. Daca vrei sa nu plantezi trandafici din acelasi soi, intr-un singur rand poti sa alternezi mai multe soiuri care tolereaza umbra. Te poti uita la topicul "trandafiri pentru umbra" dar eu iti pot spune, pentru ca m-am documentat pentru gradina mea, ca soiul Iceberg, Fairy si cele derivate din Fairy( rosu, alb si galben) sunt printre cele mai recomandate. In spate vei avea cataratoarele, in mijloc trandafirii, iar in fata, pentru ca trebuie sa pui si ceva in fata trandafirilor, eu as planta o bordura ingusta de anuale care nu necesita multe ore de soare. Printre preferatele mele este Regina noptii. In fata lor va mai ramane loc unde fie pastrezi gazonul , fie il desfiintezi (daca este prea complicat de intretinul pe o fasie atat de ingusta si cu arbustii pe care deja ii ai acolo) si plantezi perene pitice.
Zona de pamant din fata muscatelor, cea mai ingusta: http://exygen.wordpress.com/2010/08/13/ ... ure-019-2/ , http://exygen.wordpress.com/2010/08/13/ ... ure-014-2/ cu coniferul acela mic in centru, are deja o structura, dar lipsesc plantele. Eu as planta in stanga si in dreapta coniferului doua tufe de Hydrangea arborescens Anabelle, o planta extraordinara: Atentie la dimensiunile plantei mature cand le plantezi, ca sa nu acopere coniferul in timp, caci se fac foarte mari.

In partea din spate, cea mai mare de altfel, pentru ca este partea de nord a casei dar si din cauza umbrei artarului, va trebui sa creezi o gradina de umbra. http://exygen.wordpress.com/2010/08/13/ ... ure-002-2/ Eu as mai planta copaci de-a lungul gardului, si mai ales in partea cea mai din spate, in fata iederei. Ceva cu scoarta decorativa (mie imi plac mestecenii) conifere atent alese( in orice caz, nu brazi sau tuia)iar in coltul din stanga, unde este destul de mult spatiu, as planta un arbore cu foliaj de toamna (Liquidambar, Parrotia Persica) desi s-ar putea sa nu ai destul spatiu pentru un asemenea exemplar. In rest as pastra gazonul dar foarte bine ingrijit (caci altfel nu are rost) iar marginile exterioare ale stratului de anuale cu rond( forma patrata, as incadra-o cu un gard viu de buxus. Marginea cararii de pietre si a terasei as transforma-o intr-o bordura de Hoste, Heuchere, Alchemilla si alte tufe pitice pentru umbra. Si, in primul rand, as scapa de covorul acela verde de pe terasa, mi se pare urat, mai bine asterni niste pietris sau lasi betonul, daca asta se afla sub el.
Sper ca ti-am fost de ajutor :D
P.S. Sculpturile de piatra sunt foarte frumoase dar trebuiesc integrate in spatiul gradinii cu ajutorul plantelor. Eu as atrage forte multa atentie la ce plante pui in spatele si in fata lor, in asa fel incat sa le scoata in evidenta, ca si cand ar fi acolo in mod natural, si nu de parca le-ai adus de undeva :wink:
 

liviu m

Member
Victoria, multumesc foarte mult pentru sfaturi si pentru faptul ca ai investit din timpul tau in...gradina mea!
Sunt cateva aspecte despre care ar fi trebuit sa spun! In casa respectiva eu sunt doar chirias, acolo am sediul firmei. Curtea era in paragina totala, invadata de buruieni si muri salbatici! Statuile erau singurele lucruri frumoase in gradina, dar care aproape nu se vedeau de plantele crescute peste tot. Proprietarul nu s-a ingrijit de gradina, chiriasii care i-a avut in trecut nu aveau nici un interes sa o faca.
Ideea este ca nu pot investi banii mei in ceva ce nu-mi apratine. Am facut-o totusi pentru ca reprezenta o carte de vizita in fata clientilor care-mi treceau pragul! Daca as avansa o suma pentru tot ce se vede in fotografii, fara a pune la socoteala munca mea (care nu a fost deloc usoara) si timpul meu...suma se ridica la cateva zeci de milioane! Eu trebuie sa caut solutii simple si relativ ieftine, pentru ca acum mi-a devenit draga gradina si nu o pot abandona. Probleme sunt cu pamantul care pe alocuri e lutos si nu dreneaza bine apa, ar trebui montate niste rigole pentru preluarea apei puviale, aleea principala trebuie refacuta si montate niste pavele...ehe, multe de facut. Terasa care are acel covor verde peste ea...si aia ar trebui reparat si refacuta...s-ar putea monta si construi o pergola...multe si costisitoare mai ales.
Dar, din ideile tale as prelua urmatoarele:
- pe acea mica peluza as planta intr-adevar niste trandafiri si as face o bordura cu plante, integrand si acei mici arbusti deja existenti.
- rondul de flori si forma patrata din mijlocul gradinii, as incadra-o cu buxus tuns scurt.
Sunt multe idei bune in mesajul tau.
M-am gandit si din ce am studiat si eu, pentru o gradina mica, asa cum este aceasta, este de preferat stilul gradinii geometrice. Stilul unei gradini peisagistice, nu prea se potriveste...spatiul este mic! Pentru o gradina peisagistica ai nevoie de spatiu, macar 200mp.
In fine, ideea este ca sunt limitat de buget, ma gandesc cam la 5 milioane de investit mai ales in plante perene, pentru care trebuie sa ma gandesc foarte bine unde le amplasez. Tot in banii astia trebuie sa ma incadrez si pentru pamantul de completare, ingrasamant, fertilizatori etc.
Cam aste e!
 

victoria222

Active Member
In acest caz iti doresc sa gasesti cele mai avantajoase oferte la toamna :D Mai ales aici, pe forum, fii sigur ca le vei gasi.Eu nu cred ca exista retete pentru gradini,de genul ca daca e gradina mica trebuie sa fie formala (geometrica) sau daca e mare- peisagera, etc.. Totul depinde de gradinar, de cunostintele lui, de preferintele lui pentru anumite plante dar mai ales de pricepere (bineinteles si de buget:rofl: Imi pare rau ca nu te tenteaza ideea cu planta care sa te intampine peste gard cand vii la birou. Daca nu iti place Campsis-ul poti planta trandafiri cataratori (sa te uiti la Bebe Iris cat de minunati sunt- realitate nu trucaj :wink: )
Mi-a facut placere daca am putut sa te ajut :D
 

liviu m

Member
Da Victoria, am uitat sa ma explic de ce nu pot planta campsis radicans sau trandafiri cataratori, idee foarte buna si la care m-am gandit si eu! Adica la ideea in sine nu si la plante (domeniu in care trebuie sa recunosc, sunt paralel!) La intrare, exact spre acea mica gradinita, da o fereastra a unui apartament de la parterul casei. In acel apartament, locuieste o BABA, care nu vrea sa aiba vederea catre strada obturata de nimic. Nu... e complicat de explicat, as pierde timpul. Ideea este ca nu se poate! Trebuie sa ma rezum la plante care sa nu depaseasca inaltimea gardului, care este cam de 1.50-1.60 ml.

Oricum, multumesc inca o data pentru amabilitatea ta si pentru ideile si sugestiile tale foarte bune, chiar voi pune in practica ce am invatat de la tine.
 

alfa

Active Member
liviu m a spus:
- pe acea mica peluza as planta intr-adevar niste trandafiri si as face o bordura cu plante, integrand si acei mici arbusti deja existenti.
- rondul de flori si forma patrata din mijlocul gradinii, as incadra-o cu buxus tuns scurt.
Liviu, buxusii sunt destul de scumpi... eu ti-as recomanda alta planta. Urechile de iepure, Stachys bizantina. Se inmulteste foarte repede si nu pretentioasa la sol. Uite-l aici de ex.: http://666kb.com/i/bd1yasibyw6ji0324.jpg
 
A

Anonymous

Guest
Iartati-ma ca va sugerez, poate era mai bine sa faceti un concurs cu un premiu simbolic, ceva modic.
Am urmarit cu atentie toate postarile de aici, era grozav daca incepeati cu detaliile importante, cele legate de proprietarul gradinii si cel mai important cu destinatia acesteia.
Daca doriti o amenajare care sa se armonizeze cu cea de sediul de firma, atunci privim diferit situatia.
Mai mult, daca aveti un buget, fie el cit de mic, este bine sa fie comunicat.
Asadar, doriti o amenajare sobra (minimalista), delicata, vesela, etc ?
Indiferent de ce veti planta, va fi nevoie de o instalatie de irigat. De aici si problemele pe care le aveti cu gazonul. In plus, nu se cade ca la o casa rezidentiala sa se vada furtunurile intinse pe jos. Asta ca sa nu mai spun cite boli genereaza acel tip de furtun.
Puteti posta un releveu cit mai precis ? Ar fi nevoie de niste cote bune, in speta la "gradina" din fata si apoi la "peluza" inclusiv platforma de pe care se face intrarea in casa (lungime-latime). Unde sint amplasate precis birourile dvs ?

PS: trandafirul Schneewittchen este o alegere foarte buna, fiind unul dintre cei mai premiati trandafiri din lume. Este fabulos, atentie vrea mult soare. Insa necesita mult timp acordat, pt. inlaturarea florilor ofilite.
Buxusul este destul de scump, in jur de 7-10 lei buc. la o talie de aproximativ 20 cm. In realizarea amenajarilor, se planteaza la o distanta de 10 maxim 15 cm. Aceasta dimensiune este valabila pt. talia de mai sus.
 

liviu m

Member
Multumesc de sfaturi "noiDoi+"!
Voi completa releveul cu ce mai trebuie, cote in special!
Da, stiu ca ar trebui un sistem de irigat, dar nu mi-l pot permite. Asa ca, scot de fiecare data furtunul si ud manual!
Avand in vedere ca nu am decat un an si un pic de cand sunt in aceasta locatie si nepricepandu-ma la amenajari de gradini, ceea ce a rezultat in curte nu este decat rezultatul faptului...ca nu am avut nici un plan in minte!
Dar, asta as vrea sa schimb pentru anul viitor, sa reconstruiesc gradina si sa arate mai bine. Nu dispun decat de munca si bratele proprii si de un buget aproximativ de ... sa zicem 2000 ron, depinde de cum vor merge afacerile in toamna asta!
Ca stil al gradinii...m-am gandit ca fiind o gradina mica si grupata pe trei zone (fata, laterala si spate)...cred ca ar merge un stil minimalist (sobru)!
Ce zici, "noiDoi+"?
 
A

Anonymous

Guest
Va multumesc pentru raspuns.
Deocamdata sa apara cotele...apoi vedem. :D
In alta ordine de idei, la suprafata care este acolo, instalatia de irigat n-ar trebui sa coste cine stie ce.
Eu va pot face proiectul si lista de materiale, gratis. Va voi spune si de unde puteti procura toate componentele din gama profesionala la un pret foarte bun.
Depinde si ce veti planta acolo.
Eu ma gindeam in prima faza la cele doua zone, din fata si lateral. Acestea au impactul cel mai mare.
Exista un mic secret: "trecatorul" chiar daca nu-si explica de ce, percepe intuitiv proportiile, volumele. Daca-i place, se simte relaxat , paseste cu placere mai departe...daca nu, are sentimentul de disconfort, se opreste eventual si incearca sa inteleaga de ce.
Abordind un stil minimalist, plantele se vor incadra probabil in bugetul dvs. Mai mult, veti face impresie in cartier cu o amenajare urbana.
Va rog sa-mi spuneti in ce localitate este aceasta amenajare.
Astept noi informatii.
 

liviu m

Member
Am pus o noua schita, in care am trecut cred eu, cotele cele mai importante: http://www.exygen.wordpress.com
Locatia este Bucuresti.
Anticipat va multumesc pentru sfaturi si sugestii, mai ales pentru proiect si lista de materiale.
Toate cele bune si multa sanatate.
Liviu.
 
A

Anonymous

Guest
Va multumesc.
Nu va grabiti cu multumirile, greul acum incepe. Instalatia de irigat se executa dupa ce se stabileste lista si amplasamentul plantelor. Va rog indicati-mi unde poate fi bransata ipotetic instalatia de irigat. Apa este de la reteaua orasului ? Puteti afla daca aveti cel putin 2 bari presiune ?
Teoretic ar trebui sa fie in jur de 4 bari. Presupun ca bransamentul la apa este in partea din spate a casei (rondul de flori) sau chiar acolo unde este indicat "robinet".
Ce detalii credeti ca mai imi puteti spune vizavi de plantele pe care vi le doriti ? Ce plante va doriti ? In ce buget doriti ca sa ma incadrez, in prima faza ?
Daca o parte dintre intrebari sint "personale", nu ezitai ca sa-mi scriti pe PM.
 

liviu m

Member
Cred ca un astfel de exercitiu, este util tuturor forumistilor, asa ca voi da toate detaliile posibile. Mi-as dori ca sfaturile primite de la Dvs. si pe urma puse de mine in practica, sa fie de ajutor tuturor. Ar fi ca o lectie invatata si urmarita pas cu pas, on-line!

Alimentarea cu apa se poate face numai de la acel robinet, care este legat la reteaua orasului. Vara asta am avut facturi de apa de aproximativ 150 ron/luna, care au cumulat consumul pt gradina si cel casnic.

Presiunea ar trebui sa o masor cu un manometru, dar pana voi face asta, ma hazardez si apreciez eu ca presiunea este peste 2 bari sigur. De ce? Cu un furtun lung de aproximativ 25 ml, am reusit sa ud partea din spate a gradinii fara probleme. Atat cu pistol cat si cu aspersor.

Alte detalii? Cel mai greu imi este in alegerea plantelor pentru ca nu le cunosc. Toate plantele din gradina, sunt alese "ochiometric", din Hornbach, Obi etc.
No, acum daca am decis ca mi-ar placea o gradina de tip minimalist, ar trebui alese plante care sa se incadreze in acest stil. Buget!? Am spus ca in jur de 2000 ron si acesta pe bucati, nu tot odata. Daca ar fi sa ma gandesc la ce mi-ar placea :? ...o gradina care sa nu fie aglomerata de plante, de prea multe plante si mai ales de plante care sa nu se potriveasca unele cu celelalte. Nu mi-ar placea sa fie obositoare printr-o aglomeratie de flori, floricele, obiecte decorative, conifere amestecate cu arbori sau arbusti diversi. De aceea gradinile japoneze mi se par fabuloase, totul e gandit si pus acolo unde trebuie.
Trebuie sa spun ca nici timpul nu este in avantajul meu. Poate 1-2 ore aproape zilnic si mai mult timp in weekend.

Ar mai fi problema luminii si a soarelui! In partea din spate: dincolo de rond soarele bate in jur de 3 ore maxim, dimineata. Peste rond si peste terasa, sunt cateva ore de soare, dupa amiaza, in jur de 3-4 ore.
Peluza laterala este insorita cam 4-5 ore, vara incepand cu ora 11.00 pna in jur de ora 16, maxim 17.00. Cea mai expusa soarelui este acea gradinita mica din fata casei, in stanga intrarii, unde soarele cam bate toata ziua, mai bine zis un interval 10-18.00.

Deocamdata, atat mi-a venit in minte sa va mai spun.
 
A

Anonymous

Guest
1.Avem o problema. Va rog sa luati legatura cu moderatorii forumului/ topik-ului si obtineti aprobarea pentru a continuua discutia aici.
Vroiam sa va scriu despre aceast aspect pe PM. Daca primiti OK-iul, atunci e bine. Contrar, pe PM sau e-mail. In primul caz este posibil ca topik-ul sa fie relocat si chiar...rebotezat.

2."Proba dvs. de presiune" este fantastica, am ris de m-am prapadit. O sa o facem impreuna ca la carte, nu-i greu deloc.

3.Va propun sa "definim" zonele din curtea dvs, astfel:
-zona 1-fata, 4.50x1.20
-zona 2-lateral stg, 1.90x7.90
-zona 3-lateral stg spate, 1.30x4.20
-zona 4- cea din spate.
Va rog sa-mi confirmati daca sinteti de acord cu aceasta zonare. Deasemeni va rog sa indicati acum, pe cele 4 zone, "programul" soarelui.

4. Vom incepe sa lucram zona1+zona 2, poate si zona 3, lasind la urma zona 4.

5. sumele virtuale pe care dumneavoastra sinteti dispus sa le cheltuiti, propun sa fie confidentiale. (eventual)
Va avertizez ca oricum va veti depasi bugetul, cu atit mai mult daca sinteti un iubitor de gradini.

6. Uitati de Obi, Baumax, etc. Plantele le comandam (daca ne intelegem) de la furnizori seriosi, fiind livrate direct la adresa dvs. Provenienta lor este din Olanda sau Italia. Mai mult, inainte de a fi expediate/ achitate le veti vedea fotografiate. Exact acele plante.
Nu trebuie sa va speriati, raportul pret-calitate este excelent. Functie de talia lor, au un pret mai mare sau mai mic.

Bun, mai sint si alte elemente, dar inca nu a sosit momentul. Va rog sa-mi spuneti daca aveti Autocad (pt. a "vedea" plansele) pe calculator si care sint preferintele/ doleantele proprietarilor.
Doriti si trandafiri, ce culori agreati ?
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Zi-ne si cum se numeste firma ta 2+M.E important sa stii cu cine lucrezi si daca esti bun ti se face si reclama pe masura.
 
A

Anonymous

Guest
Multumesc frumos, ma indatorati nespus, dar nu dorim reclama aici.
Mai intii sa facem treaba si apoi daca clientul este multumit pomenim poate si de proiectant. Sa nu uitam ca acest (presupus, virtual) proiect este gratuit.
Nici o firma care se vrea respectata (teoretic) nu lucreaza astfel.
 
Sus