Sugestii pentru un perete verde

liviu m

Member
Salutare!

Nou fiind in ale gradinaritului, rog a mi se da si mie un sfat: cum si cu ce plante amenajez un perete. Vreau sa fie un perete verde de sus pana jos!
Peretele este aici: http://exygen.wordpress.com/
Mi-ar fi de mare folos si surse de pe net.
Multam!
 

carmenushka

Active Member
Eu in primul rand as pune jardiniere cu muscate curgatoare la geamul care se vede in poza, apoi as pune doua panouri cu grilaj de lemn langa perete, la baza carora as planta ceva plante cataratoare cu flori, clematite daca vrei, pentru flori superbe, sau caprifoi/lonicera, pentru parfum deosebit. Din loc in loc pe acelasi grilaj pot fi suspendate si ghivece cu flori pentru alte pete de culoare! Frumoasa oaza de verdeata ai! Succes la decorare
 

liviu m

Member
multumesc.
problema este ca plantele care vor imbraca grilajul sugerat de tine, treba sa la plantez in jardiniere.
e suficient?
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Banuiesc ca un perete prin care care sa nu se vada la vecini,nu?Care sa imbrace in asa fel incit sa devina un perete despartitor de hotar.Asa ca poti pune ori lonicera ori parthenocisus care imbraca repede .Clematitele sunt frumoase dar nu rezista iarna.Iar trandafirii .....sunt frumosi dar poate din loc in loc dar nu in loc de..........
 

Blitz

Active Member
Daca vrei plante perene merge iedera sau lonicera, din putinele cunostinte pe care le am. Anuale sunt zorelele, uite ce am incercat eu:



La mine fiind brau de beton, nici nu am alta solutie decat jardiniere. Si m-am gandit sa incerc cu zorele.

Unde este pamant am pus lonicera, care acum incepe sa se catere, si mai in spate iedera care s-a prins, dar ii va trebui timp sa "inverzeasca" peretele.

La tine este mai simplu ca ai pamant in care sa pui plante si in care sa fixezi suport pentru cataratori.

Si este foarte frumoasa atat gradina cat si casa :D :D :D
 

Edelweiss

Active Member
As opta pentru iedera daca as fi in locul tau. Exista mai multe feluri, poti face si mozaic de culori. Iedera de padure (hedera helix), o alta iedera cu margini albe o gasesti la magazine si una cu frunze mari care toamna se coloreaza in rosu...super faina. Din ultima iti pot prinde eu daca doresti.
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Iedera creste foarte greu, max 20 de cm pe an :(

Eu am incercat toate solutiile propuse aici - iedera, lonicera si parthenocisus si iti recomand cu caldura ultimele doua variante cu umatoarele comentarii:
- parthenocisus (vita canadiana care, apropo, seamana la frunza cu iedera ca am vazut f multa lume confundandu-le) creste foarte repede. Ca sa ai un grad de acoperire suficient de bun cumpara plante mature si planteaza cam 4 buc/m liniar - in felul asta, zidul tau se va acoperi intr-un grad satisfacator cam in 2 ani
- lonicera - aceeasi recomandare - cumpara plante mature (eu am luat din brico, in ghivece mari, lonicera cam de 3 ani cu baza f bine dezvoltata) si planteaza-le cam la 80 cm-100cm distanta una de alta. In 2 ani vei avea baza zidului, cam pana la 1m inaltime complet acoperit.

succes!
 

victoria222

Active Member
Daca pui iedera, ai avantajul ca ramane verde si iarna. Parthenocissus,lonicera, trandafirii, iarna isi pierd frunzele si raman golase. Iedera am auzit ca la inceput creste mai greu dar pe urma isi da drumul. F important este daca peretele cu pricina este in soare sau in umbra, pentru ca iedera( soiul helix), de exemplu, prefera umbra, dezvoltandu-se slab la soare.
 

liviu m

Member
seara buna.
toata ziua am fost prin hornbach si in gradina.
luni dupa masa o sa va arat ce am incropit. am pus cateva clematite, o iedera si cateva plante micute.
Pe jos, la baza peretelui nu am pamant, asa ca am recurs la niste ghivece patrate puse in doua pergole micute.
multumesc de mesaje, fotografiile vor face cat o mie de cuvinte.
 

liviu m

Member
OK, voi face acest lucru (prezentarea).
Am actualizat cat de cat, cu ce am reusit sa fac: http://www.exygen.wordpress.com.
Totusi, trebuie sa mai fac un lucru: in spatele pergolelor, voi acoperi acel perete galbui cu stuf (desi nu prea ma omor dupa el), bambus (scump) sau o plasa verde pt protectie vizuala.
 

liviu m

Member
pergolele sunt luate din hornbach, dar fiecare in parte este formata din 2 elemente: partea de jos, cea in care sunt puse ghivecele si partea de sus, acel grilaj din lemn. Iti trebuie ceva indemanare sa le montezi (suportul de ghiveci vine la pachet) iar grilajul trebuie prins de suport.
Pret: suport ghiveci ~ 75 ron, iar grilaj ~ 100 ron, pret pt o singura pergola. La care adaugi ghivecele si suportul, pamantul, plantele, sistemul de prindere suport/grilaj, transport si montaj.
 

simali

Member
Liviu, si eu am un gard de acoperit. Am ales un gard combinat si etajat:
- in spate plante vesnic verzi (tuia, iedera, lonicera, eonimus, etc.)
- in esalonul 2 tufe (liliac, iasomie, liliac de vara, etc.)
- in esalonul 3 plante mai mici (bujori, garofite, trandafiri. etc.

Din pacate nimic nu creste repede, repede. :cry: Uite niste poze (planate in anul 1 si 2, cateva in anul 3):
http://picasaweb.google.com/barcapevalu ... 0586988866
 

Blitz

Active Member
Intr-adevar, la inverzit peretii sau gardul trebuie multa rabdare :D

La mine intre timp au "evoluat" zorelele, azi dimineata am vazut si prima floare, dar nu am apucat sa-i fac poza. Iar lonicera se catara, dar probabil ca si ea are nevoie de timp



Oricum, deja arata un pic altfel, nu mai este totul atat de gri:

 
Sus