Sugar Baby , Schisandra, Jiaogulan , Arbustul Amelanchier

danero2004

Well-Known Member
Moderator
nenea popescu , ceva detalii , ca asa "sugar baby" sunt si trandafiri si pepeni si ... 8)
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Juneberry (Amelanchier Canadensis) - Un cocktail de minerale

Juneberry, sau Serviceberry (cu denumirea științifică de Amelanchier Canadensis) este un arbust originar din America de Nord. Coroana acestuia este formată din mai multe tulpini, la maturitate atingând 4-6m. Juneberry este printre primele plante care se fac remarcate primăvara, înflorind foarte timpuriu, când alți arbuști sau copaci încă nici nu au frunze.
Florile produse sunt mici, de culoare albă, grupate în ciorchini. Florile apar odată cu mugurii roșiatici din care apar frunzele tinere, acoperite cu puf alb. Frunzele, ajunse la maturitate, devin lucioase de culoare verde închis și au formă ovală.
Fructele de Amelanchier Canadensis sunt cărnoase, zemoase, gustoase, având în medie diametrul de 1cm. Când sunt coapte, fructele au culoarea roz-violet și forma unui măr. Rodul unui arbust se coace în etape, astfel că putem constata în același timp fructe abia formate verzi și fructe coapte, ajunse la maturitate. Fructele de Juneberry conțin câte 4-5 sâmburi mici și moi, de culoare maro, care au gust de migdale (excelent pentru prăjituri și plăcinte). Fructele de Juneberry reprezintă o atracție irezistibilă pentru păsărele, deci atenție în perioada coacerii!
Fructele sunt bogate în fier (Fe) și cupru (Cu) și se pot consuma crude, uscate sau în rețete (budincă, plăcintă).

Plantare și întreținere

Plantele Juneberry pot fi plantate în plin soare sau în semiumbră. Pentru a obține fructe de o calitate superioară, este preferabilă plantarea în plin soare. Juneberry se adaptează la multe tipuri de soluri, preferând solurile lutoase. Evitați solurile foarte sărace în nutrienți, foarte umede sau seci. Nu sunt necesare tăieri deosebite, doar cele pentru formarea coroanei. Dacă este cazul, se poate tăia, însă doar până la momentul înfloririi.

Alte utilizări

Amelanchier Canadensis oferă un specacol coloristic toamna, frunzele schimbând culori calde precum galben, portocaliu și roșu. Din acest motiv, planta poate fi folosită ca și piesă decorativă în grădina dumneavoastră, în fața unui grup de arbuști sau gard viu cu frunze persistente, contrastând cu culoarea acestora.

Lemnul de Juneberry este dens, dur și rezistent, fabricându-se din acesta cozi pentru unelte
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Jiaogulan (gynostenma pentaphylum) este supranumita "Planta nemuririi" sau "Ginsengul Sudic", in urma studiilor stiintifice japoneze care au demonstrat ca aceasta planta contine 82 de tipuri de saponine, dintre care 28 sunt similare cu cele continute de Ginseng. Saponinele sunt cunoscute pentru eficacitatea lor in controlul colesterolului, lupta cu radicalii liberi si protejarea membranelor celulare de oxidanti.

Jiaogulan este recunoscuta ca fiind cea mai puternica planta adaptogena de pe planeta imbunatatind imunitatea si rezistenta organismului la conditii severe. Jiaogulan este cultivat doar in nordul Tailandei si sudul Chinei (provincia Guizhou) de unde provine si povestea ca locuitorii acestor zone au o medie de viata de peste 100 de ani, datorita consumului regulat de ceai Jiaogulan. Astfel, Jiaogulan si-a castigat reputatia de "Iarba Nemuririi" sau ceaiul longevitatii.

Pe scurt, ceaiul Jiaogulan are urmatoarele functii:
1. anti-imbatranire
2. controlul colesterolului
3. intarirea sistemului imunitar
4. combaterea oboselii si stresului
5. anti-oxidant, anti-inflamator
6. imbunatateste calitatea somnului


-----------


Planta medicinală pentru tinereţea veşnică! În China este socotită printre cele mai importante plante medicinale. Gynostemma pentaphyllum. În sudul Chinei se consumă zilnic sub formă de ceai din care se cîştigă energia suficientă pentru toată ziua. Seara contribuie la metabolism şi la descompunerea grăsimilor. În regiunile din Asia unde planta se consumă numărul persoanelor care ating vîrsta de 100 ani este deosebit de ridicat. Jiaogulanul este numit şi ginsengul cu cinci frunze. În ciuda numelui nu este identic cu ginsengul, însă în privinţa valorilor interne şi efectului medical este de patru ori mai efectiv. Ceaiul se poate prepara deopotrivă din frunzele proaspăt culese sau uscate. Gustul este semi-dulce şi seamănă cu bomboana cu lacriţ. Frunzele se ţin cel puin 3 minute în apă fierbinte. Din frunzele proaspete se poate prepara o salată excelentă. Jiaogulanul este o plantă agăţătoare, dar plantată chiar şi în ghivece mai mici ajunge la o mărime considerabilă. Crescută în apartament se dezvoltă tot anul. Folosiţi pămînt de flori de bună calitate şi fertilizaţi regulat. Se simte la fel de bine în locuri însorite sau în penumbră. În ghiveci. Efectele pozitive ale Jiaogulanului: - scade nivelul colesterolului şi zahărului în sînge, - întăreşte inima, - efect binefăcător la cei ce suferă de bronhită, - intensifică vitalitatea, - întăreşte sistemul imun, - inluenţează benefic procesele metabolice, - reglează tensiunea, - îi ajută pe cei ce suferă de boli de ficat, - poate fi efectiv în prevenirea cancerului. Livrăm plante solide în ghiveci cu instrucţiuni de îngrijire!
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Schisandra chinensis, commonly known as the Magnolia vine, is one of the most ornamental edible vines you could ever wish to grow. Scratch the bark and an intense, clean fragrance that's a combination of Daphne odora and lime peel will greet your nose. The flowers of the Magnolia vine are insignificant, but the 4" clusters of shiny red berries are gorgeous. They ripen in late summer on year-old wood. If the Magnolia vine is very happy, it will send up suckers from the rootball and you can propagate new vines from them.

Known as Wu We Zi in Mandarin (five taste fruit), Schisandra chinensis berries are one of the 50 essential ingredients in traditional Chinese medicine. Fresh Schisandra berries are much better tasting than the dried fruit, although both fresh and dried fruit are packed with nutrition. That said, the fresh berries are an acquired taste. Most Schisandra plants are dioecioius, meaning you need a male and a female plant to set fruit. This is not the case with Magnola vine 'Eastern Prince', our offering below, which is self-fertile. Bay Flora Magnolia vines are pesticide-free. Zones 4-9.

Schisandra chinensis, cunoscut sub numele de viţă de vie Magnolia, este una dintre cele mai viţă de vie ornamentale comestibile ai putea dori vreodată să crească. Scratch scoarţă şi un miros intens, curat ca o combinaţie de odora Daphne şi coaja de var va saluta nas. Florile de viţă de vie Magnolia sunt nesemnificative, dar cele 4 clustere de fructe de padure strălucitor rosu sunt superbe Ele se coc la sfarsitul verii pe lemn de ani.. În cazul în care viţă de vie Magnolia este foarte fericit, se va trimite până lastari din rootball şi tu poate propaga viţă de vie noi de la ei.

Cunoscut sub numele de Wu Noi Zi în mandarină (cinci fructe gust), Schisandra chinensis fructe de padure sunt una dintre cele 50 de ingrediente esentiale în medicina tradiţională chineză. Proaspete fructe de Schisandra sunt gust mult mai bun decât fructe uscate, deşi ambele fructe proaspete si uscate sunt ambalate cu nutriţia. Care a spus, fructe de padure proaspete sunt un gust dobândite. Cele mai multe plante Schisandra sunt dioecioius, adică aveţi nevoie de un mascul şi o femelă de plante pentru a stabili de fructe. Acest lucru nu este cazul cu Magnola de viţă de vie "Prince de Est", oferind noastre de mai jos, care este auto-fertile. Bay Flora viţă de vie Magnolia sunt pesticide-free. Zonele 4-9. .
 

popescu gp

Well-Known Member
arbori si arbusti exotici si indigeni

Danero 2004 multumesc foarte mult pentru ajutor si cu acesta ocazie te mai rog daca ai date de cultivare a fructelor goji si aronia nero(scorusul negru) si schisandra( stiu ca este planta agatatoare si medicinala);sugar baby este o planta de ghiveci stiu; cu cateva frunze se poate indulci ceaiul in loc de zahar( este indicat si la diabetici)
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Fructul Goji - sursa ta de energie şi tinereţe
De secole întregi, fructele Goji au fost folosite cu succes de către vindecătorii chineji în Medicina Tradiţională Chineză. Câteva doar dintre efectele fructelor de Goji sunt stimularea longevităţii, fortificarea sistemului imunitar, îmbunătăţirea acuităţii vizuale, stimularea activităţii sexuale, protejarea ficatului, îmbunătăţirea circulaţiei sângelui.
Efectele fructelor Goji/:
Energizant - te simţi tânăr şi revigorat,
Fortifiant al sistemului imunitar,
Echilibrare a nivelurilor hormonale,
Îmbunătăţeşte viaţa sexuală,
Reglează circulaţia sangvină.


Compoziţia nutriţională a fructelor Goji
Fructele Goji sunt considerate de cercetătorii în domeniul alimentaţiei fructele cu cea mai mare concentraţie de antioxidanţi.

Fructele Goji conţin cantităţi mari de caroten.

Fructele Goji conţin deasemenea aproape toţi aminoacizii (componentele de bază ale proteinei), multe minerale (incluzând Ca, Mg, P, Ge, Cr, Se, Zn, Cu), vitamine E, C, acizi graşi şi o mare varietate de polizaharide şi flavonoide, în special antocianozide.

Antocianozidele sunt antioxidanţi puternici care contribuie la îmbunătăţirea circulaţiei capilare, la îmbunătăţirea structurii colagenului, acţionează împotriva inflamaţiilor, conferă imunitate bacteriană şi virală şi adaptarea sistemului imunitar şi reglarea regimului cardiovascular.

Fructele Goji conţin fitonutrienţi (numite polizaharide şi gliconutrienţi) care inhibă peroxidarea lipidelor.

Fructele Goji conţin şi cresc nivelul de SOD (superoxid dismutaza), care este un antioxidant care distruge radicalii liberi.

Fructele Goji conţin componente bogate în glutation, printre cei mai eficace antioxidanţi, care ajută celulele corpului uman să funcţioneze optim. Glutationul este peptida care conţine aminoacizii glicina, acid glutamic şi cisteina. Glutationulprevine îmbătrânirea precoce, prin efectul său de atenuare a toxinelor care invadează corpul. Nivelul de glutation scade odată cu înaintarea în vârstă, ducând la apariţia bolilor.

Aceşti nutrienţi ajută la formarea ţesutului muscular, regenerarea ADN-ului şi contribuie semnificativ la starea noastră generală de bine.

Din măsurătorile noastre, fructele Goji Tibetan (Lycium Barbarum) au 25ºBx, în condiţii de creştere naturală (în câmp deschis, fără fertilizanţi şi fără administrare de pesticide sau hormoni).

Fructele Goji pot fi consumate sub formă de fructe uscate, fructe proaspete, ingredient în salate, supe, ingredient în prăjituri, ciocolate, îngheţate, sucuri de fructe Goji, vin de fructe Goji, lichior de fructe Goji.

Când sunt consumate, fructele Goji au un efect energizant uşor de observat. O porţie de 25g de fructe de goji uscate pe stomacul gol, luate dimieaţa, ne umple de energie pe întreaga zi, corpul nostru făcând faţă mult mai uşor unei zi de muncă fizică sau intelectuală. Efectele energizant şi de bună dispoziţie pe care ni le oferă fructele Goji sunt rapid vizibile, deja de la primul consum.

Cum se consumă fructele Goji
La această oră puteţi găsi pe Internet o sumedenie de reţete în care fructele Goji sunt combinate cu cele mai exotice şi neobişnuite ingrediente, însă pentru un efect maxim al fructelor de Goji, pe baza observaţiilor noastre empirice vă recomandăm consumul separat.

Varianta optimă pe care site-ul moca o recomandă este de a consuma 25g de fructe (aprox. o lingură de supă plină cu vârf) Goji zilnic, dimineaţa sau chiar la amiază, cu cel puţin 30 de minute înainte de masă (mic dejun sau prânz). Vă invităm însă, să experimentaţi şi alte variante de consum, pentru a vă convinge.

Descrierea sumară a plantei Goji
Familia: Solanaceae

Conformaţie: Arbust

Înălţime: maxim 2.5m

Expoziţie solară: 100%

Sol: mediu-alcalin, neutru, acid

Rod: Fructe mici, de culoare portocalie, alungite, dulci.

Descrierea detaliată a plantei Goji
Goji este un arbust cu frunze căzătoare cu dimensiunile coroanei de aproximativ 2,5x2 m, cu viteza de creştere medie de 0.5m/an la maturitate, în condiţii de creştere optime. Când arbustul Goji este tânăr şi este expus la temperaturi de sub -23° C partea aeriană poate avea de suferit dar se reface din radacină. Goji înfloreşte începând din luna iunie şi fructifică începând cu luna august având perioade când are şi flori şi fructe. Florile sunt hermafrodite şi sunt polenizate de albine. Goji produce fructe chiar şi la vârsta de 2 ani, însă producţia semnificativă apare în anul 5-6 (aproximativ 2 kg fructe/plantă).

Planta Goji se cultivă uşor, nu are pretenţii mari faţă de sol (mediu – alcalin, neutru, acid), fructifică mai bine în sol cu drenaj bun. Planta Goji rezistă la secetă dar pentru fructificare bună vă recomandăm să evitaţi seceta excesivă. Goji agreează o poziţie însorită, tolerează expunerea maritimă şi solurile suprasolicitate.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Aronia Nero
Fructul vitalităţii, sănătăţii în grădina Dumneavoastră. Cu splendida culoare roşie a frunzişului toamna este planta decorativă a livezilor, dar totodată şi a grădinilor ornamentale! Este izvorul tinereţii, bunei dispoziţii, sănătăţii şi vitalităţii! Este originar din America de Nord. Efectele binefăcătoare erau cunoscute şi de către populaţia băştinaşă. Băuturilor preparate din ea i s-au atribuit putere divină.
Mai tîrziu a fost cultivată în Rusia pe plantaje uriaşe. Nu peste mult timp a ajuns şi în Europa şi din ce în ce mai mulţi oameni i-au cunoscut efectele binefăcătoare. Este o majoră sursă de vitamine, fructele sînt bogate în acizi organici, microelemente. Conţinutul de vitamina C este deosebit de ridicat.
Cele mai importante efecte: - întăreşte sistemul imun, - are un efect binefăcător asupra circulaţiei sîngelui, a funcţionării inimii, - ajută alimentarea cu sînge, - scade tensiunea - încetineşte procesul de îmbătrînire a celulelor. Sumar: este fructul tinereţii celulelor, a unei stări generale sănătoase, al vitalităţii. Din gustoasele boabe zemoase de 12 mm se poate prepara o dulceaţă excelentă şi un suc de fructe. Proaspăt cules domină gustul acrişor şi poate fi foarte bine combinat cu alte mîncăruri.
În privinţa solului nu este pretenţios. Acolo unde creşte zmeura şi scoruşul negru se dezvoltă frumos. Este rezistent la îngheţ. În stare dezvoltată ajunge la o mărime de aprox. 1,5 m. Înfloreşte în luna mai. În funcţie de condiţiile de mediu se poate recolta din mijlocul lui august. Boabele au conţinutul de vitamine cel mai înalt cînd sînt coapte de tot. Nimic nu-i mai bine decît să recoltăm fructe sănătoase, bogate în vitamine în grădina noastră. În ghiveci.
Efectele pozitive ale scoruşului negru asupra organismului: - întăreşte sistemul imun, - are un efect benefic asupra circulaţiei sîngelui, funcţionării inimii, - ajută alimentarea cu sînge, - scade tensiunea, - încetineşte procesul de îmbătrînire a celulelor.
 

popescu gp

Well-Known Member
arbori si arbusti exotici si indigeni

Daniero 2004 multumesc pentru ajutor;sa vad cuim, ma securc cu aronia caci nu stiu nimic despre cultura ei.Sunt curios ce rasndament vor dfa plantele de mai sus.Inca o data multumesc
 

popescu gp

Well-Known Member
arbori si arbusti exotici si indigeni

Da se mai numeste si stevia dulce in USA,dar nu stiu conditiile de crestere;stiu ca este doar de ghiveci.Multumesc Poxicuta pentru aducere aminte
 

MiraMinca

Member
Sugar baby = stevia rebaudiana
(se citeşte stevia, nu ştevia)

E plantă multianuală în zonele tropicale, la noi se poate planta ca plantă anuală. Ideal ar fi să fie plantată în casă, pentru a i se oferi un start suplimentar.

De până la 30 de ori mai dulce decât zahărul, poate să-l substituie în o serie de preparate cum ar fi ceaiuri, sosuri, adaos în mâncăruri, mai puţin în cofetărie la blaturi sau creme.

PS, am gustat, e într-adevăr teribil de dulce. am ciupit dintr-o frunză, ceva cam cât o petală de floare de cireş. parcă am luat o linguriţă de miere, aşa mi-am simţit gura.
 

popescu gp

Well-Known Member
arbori si arbusti exotici si indigeni

Mira multumesc pentru detalii ,dar as fi dorit sa stiu date despre intretinerea plantei sugar baby: conditii lumina;sol.
 

MiraMinca

Member
Nenea goagăl să trăiască!

http://www.gazetadeagricultura.info/pla ... dulce.html

Stevia rebaudiana- este o specie de plante aromatice, ce creste spontan in zona subtropicala si tropicala a Americi de Sud si Americi Centrale. Stevia rebaudiana Bertoni, este larg cultivate pentru frunzele ei foarte dulci. Stevia este o planta mult mai dulce decat zaharul, care are capacitatea de a regla nivelul zaharului in sange (glicemia), de a infrana pofta de dulciuri si a tempera senzatia acuta de foame, fiind eficienta pentru cei care sufera de diabet sau hipoglicemie. Pentru indulcire se poate folosi sub forma de frunze intregi, frunze uscate, pulberea, sau sub forma lichida.
Cu toata ca este o planta subtropicala perena, poate fi cultivata foarte bine si in gradina.
Semintele se acopera doar cu un strat subtire de pamant, se apasa usor si se tine umed. La temperatura sub 10 °C duceti planta in casa.

Sol: pamant de gradina la soare sau semiumbra

Perioada de germinare: 14 zile la 20 °C

Recoltare: Iunie - Octombrie sau tot timpul anului in casa

Cam slăbuţe detaliile, aşa că am trecut la varianta englezească

http://www.stevia.com/Stevia_article/Gr ... tevia/8077
mi se pare absolut exhaustiv
 

stefanos22

New Member
Re: Sugar Baby , Schisandra, Jiaogulan , Arbustul Amelanchie

Buna ziua! As avea si eu o nelamurire , de ma poate ajuta cineva: primavara trecuta am pus in gradina cate doua schisandre si kiwi issai. Prin august toate cele patru plante s-au uscat( m-am gandit ca nu le-a placut pamantul sau altceva... in fine , ca le-am pierdut) , insa nu le-am scos din pamant deocamdata , nehotarandu-ma ce sa pun in schimb , si mare mi-a fost mirarea cand am vazut primavara aceasta ca toate s-au umplut de frunzulite din nou. Oare ce sa se fi intamplat amul trecut de le-au cazut frunzele asa devreme?
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Re: Sugar Baby , Schisandra, Jiaogulan , Arbustul Amelanchie

E foarte posibil sa nu le placa seceta prelungita si soarele arzator indelungat . Pot fi si alte cauze, ca de exemplu sa fie bolnave, dar e bine ca si-au revenit.

stefanos22 a spus:
Buna ziua! As avea si eu o nelamurire , de ma poate ajuta cineva: primavara trecuta am pus in gradina cate doua schisandre si kiwi issai. Prin august toate cele patru plante s-au uscat( m-am gandit ca nu le-a placut pamantul sau altceva... in fine , ca le-am pierdut) , insa nu le-am scos din pamant deocamdata , nehotarandu-ma ce sa pun in schimb , si mare mi-a fost mirarea cand am vazut primavara aceasta ca toate s-au umplut de frunzulite din nou. Oare ce sa se fi intamplat amul trecut de le-au cazut frunzele asa devreme?
 
Sus