Substrat verificat pentru orhidee

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Nu am decât 3 orhidee, toate phalenopsis. Toate au fost cumpãrate în substrat 100% scoarþã. 2 au un substrat foarte bun, de calitate, le merge excelent deºi au cam 2 ani în substratul iniþial.

Cu a treia am numai probleme de când am primit-o. Recent m-am dumirit cã de la scoarþã vine problema. Abia când am umblat la rãdãcini mi-am dat seama ce scoarþã execrabilã avea. Parcã era burete putred. Mustea de apã, deºi privind la suprafaþã ai fi zis cã e uscat.

Caut cu disperare din primãvarã scoarþã pentru phale. Nu gãsesc defel. Aflatã la ananghie am apelat la substratul Agro la care am adãugat perlit. Nu îmi place deloc. Nu sunt obiºnuitã cu el, aºa cã mã tem ca la udare sã nu afectez de tot biata plantã. Nu ºtiu dacã voi salva orhideea. Aºa cã vin ºi vã întreb:

Aþi gãsit vreodatã scoarþã 100%, aºa cum au phalele la achiziþionare? Ce marcã de substrat sã caut ºi unde? Substratul Compo e 100% scoarþã? L-am cãutat luni de zile la Obi, Praktiker ºi n-am gãsit!
 

angela draganoiu

Active Member
Adina Ioana substratul de la Compo nu e 100% scoarta are si pamant. exista si scoarta pt orhidee dar in saci foarte mari eu l-am luat, impreuna cu alte fete de pe forum, de la RomstalGarden. insa nu am mai fost de foarta multa vreme la Romstal deci nu stiu daca mai au.
Andreiacamelia ai grija caci cocpeat retine foarte multa apa. deci nu e bune pt orhidee.
 

refu

Member
se gaseste online la noi in tara OrchidFocus e doar scoarta si ceva coco fiber , fara turba si altele adaugate.
 

CristianG

Well-Known Member
Adina-Ioana a spus:
Nu am decât 3 orhidee, toate phalenopsis. Toate au fost cumpărate în substrat 100% scoarţă. 2 au un substrat foarte bun, de calitate, le merge excelent deşi au cam 2 ani în substratul iniţial.

Cu a treia am numai probleme de când am primit-o. Recent m-am dumirit că de la scoarţă vine problema. Abia când am umblat la rădăcini mi-am dat seama ce scoarţă execrabilă avea. Parcă era burete putred. Mustea de apă, deşi privind la suprafaţă ai fi zis că e uscat.

Caut cu disperare din primăvară scoarţă pentru phale. Nu găsesc defel. Aflată la ananghie am apelat la substratul Agro la care am adăugat perlit. Nu îmi place deloc. Nu sunt obişnuită cu el, aşa că mă tem ca la udare să nu afectez de tot biata plantă. Nu ştiu dacă voi salva orhideea. Aşa că vin şi vă întreb:

Aţi găsit vreodată scoarţă 100%, aşa cum au phalele la achiziţionare? Ce marcă de substrat să caut şi unde? Substratul Compo e 100% scoarţă? L-am căutat luni de zile la Obi, Praktiker şi n-am găsit!
Foloseste Compo....Este destul de aerat. cu siguranta ca nu vei avea probleme cu orhideea. Este nevoie de timp pentru ca planta sa se refaca.Succes! :D
 

ghia_don

Active Member
Sa va dau si reteta mea de substrat de orhidee, pe care o folosesc la toate plantele mele , cu succes pot spune, si fara sa ma coste mult. Reteta e verificata de mine, pentru ca o folosesc de la prima orhidee..
1- se ia un sac de scoarta de conifere nevopsita, ultima data am cumparat asa ca era sacul mai mic ..
2- se umple o oala cu scoarta, se acopera cu apa si se pune la fiert :wink: , cam 15-20 minute, pentru o sterilizare buna ..
3-se pune la uscat ..
4- se merge la gratarul din curte si se stringe carbunele de lemn, dupa ce s-a facut o friptura buna.. sau mici, dupa preferinte :rofl: .
5-se amesteca scoarta cu carbune, cam in proportie de 8:2
6-se schimba substratul la toate orhideele :) in afara de ludisii si cymbidiumi, ca le merge si in substrat mai marunt :wink: ..
7-Spor la treaba!!! :rofl: :D
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Vã mulþumesc tare mult de sfaturi. :D

Cum substrat Compo caut de multã vreme ºi nu gãsesc, iar Romstal Garden nu am în zonã, merg pe varianta datã de ghia_don, cãreia îi mulþumesc ºi o întreb dacã scoarþa aceea e de calitate în sensul cã nu absoarbe apã în exces cum am pãþit eu cu scoarþa orhideei de care vã vorbeam.

ªi cum tot aveþi mai multã experienþã cu orhideele ºi aþi salvat orhidee bolnave, spuneþi-mi cum / cât / când sã ud orhideea bolnavã ºi pusã în substrat Agro + perlit? La cele aflate în scoarþã starea rãdãcinilor îmi dã întotdeauna indicii despre udare, dar asta sãraca nu are rãdãcinile la vedere.

:oops: Scuze de off-topic dar nu vreau sã reiau povestea ºi în topicul de orhidee bolnave. Dacã încurcã aici, vã rog sã ºtergeþi mesajul.
 

ghia_don

Active Member
Eu ud cind consider ca e uscat substratul, nu am un termen anume, pentru ca depinde de temperatura si umiditate, care nu e intotdeauna la fel.. Iau ca reper ghivecele transparente...ca nu sint la toate asa...si cind nu mai e condens deloc in ghiveci, ud.
La orhideea bolnava, mai bine incearca sa-i cresti umiditatea atmosferica decit s-o uzi prea des...
Eu tineam in permanenta o tava de la o jardiniera de 80 cm plina cu apa , intre ghivecele cu orhidee. Acum nu mai am nevoie de ea, ca si-a facut feciorul un acvariu urias :x si mi-a crescut automat umiditatea in balcon...
 

Laura Maria

New Member
substrat pentru calimero

Buna,
Mi-am cumprarat o orhidee pitici :D , Calimero. Sta intr-un paharel micut, in substrat de muschi, dar nu stiu daca ii place... Nu pare sa o duca formidabil, i s-au cam ingalbenit si vestejit frunzele si face tot timpul la suprafata o pojghita alba (sa fie mucegai?) pe care eu o curat mereu cu un betisor pt. urechi. Ar fi bine sa schimb substratul? Dar vasul? Ce ma sfatuiti?
 
D

dyayzh

Guest
Eu cred ca a avut parte de prea multa apa si e posibil sa-i fie afectate radacinile :( Ar fi minunat daca ai poza radacinile sa ni le arati :wink:
 

sarselia

Active Member
Moderator
Laura mie imi par a fi ok radacinile.
E in muschi sau in scoarta pentru ca din poza pare a fi muschi.
Atentie mare la udare.
 

Laura Maria

New Member
este in muschi... si intrebarea mea era daca nu ar fi mai bine sa o mut in scoarta
Face mereu un fel de mazga alba deasupra, ca un mucegai
O ud o data pe saptamana, ii torn de cateva ori apa la radacina, fara sa ating frunzele, apoi o las sa se scurga
 

sarselia

Active Member
Moderator
Cred ca e bine ca o uzi o data pe saptamana insa verifica de fiecare data ca muschiul sa fie uscat ca sa nu existe posibilitatea sa stea in prea multa umezeala.Daca vrei o poti muta si in scoarta.Eu am incercat cu cateva dar nu le-a mers bine si au trecut din nou in muschi.Acum sunt bine.E alegerea ta.
 

LadyBug

Well-Known Member
Nu inteleg de ce laudati compo, eu am luat si nu mi-a placut deloc. Florimo, in schimb, la 3 l, mi s-a parut cel mai bun. Am mai luat si multe alte tipuri de scoarta sau pamant de orhidee, si toate sunt cam teapa. Este adevarat ca Florimo e cel mai scump, o punga la 3 l e cam 20 RON, adica tot cat o punga de compo la 5l, dar e ok - parerea mea.
 
Eu am luat Compo, la date diferite. Prima punga continea jumatate turba, filtru si jumatate scoarta. Am ales scoarta.
A doua punga avea urme de turba, scoarta si putin filtru. Vorbesc de acelasi ambalaj.
Prima punga se putea folosi la orhideele terestre cu succes. A doua, fara sa mai aleg ceva, o pot folosi la orhideele mele.
Cand am deschis a doua punga, nu-mi venea sa cred ce diferenta mare era intre cele doua substraturi.
 

adite

Active Member
Si eu am nimerit Compo cu multa turba si fara perlit. Cel mai bun substrat, care a aparut si la Baumax, pare sa fie Floria. N-am desfacut punga, dar contine multa scoarta. Auzisem de ceva timp despre acest substrat, dar de-abia acum am gasit.
 
Sus