Substrat pentru cactusi

cornelia

Fondator
Membru staff
Amestecul de pamant pentru cactusi:

1. FlorentinaS:
Ce fel de pamant folositi pentru cactusi? Si de unde il procurati?
Eu am auzit un fel de reteta generala cu pamant de frunze, nisip grosier si pietris. Numai ca nisipul la care am eu acces e de-ala fin care intareste zdravan balotul de pamant, deci total nepotrivit...
Mi s-a oferit "solutia" de a cumpara un sac de la magazinele de materiale de constructii, dar parca 20 kg de nisip pentru cat imi trebuie mie e cam mult.

2. Angela Draganoiu:
In ceea ce priveste nisipul , sa stii ca eu am cumparat o punguta mica "de zece mii" cum mi-a spus vinzatorul. Sint multi oameni care cumpara nisip pt pisicute.

3. FlorentinaS:
De unde ai cumparat nisip, Angela?
Si eu luam pt motan, dar era tot de-ala fin, ca la mare...

4. Angela Draganoiu:
De la mine din cartier, adica Aparatorii patriei, dar tot fin era. Am sa-l intreb pe sotul meu, care a umblat pe la magazinele de materiale de constructii, sa-mi spuna daca aveau si nisip grosier si iti spun.

5. Adrianam:
Sotul meu se duce sa ia nisip pentru motani de pe malul raurilor din apropierea Craiovei - Jiu si Amaradia.
Si se 'supara' pe mine cand ma vede ca ii mai iau din el sa pun la flori.

6. FlorentinaS:
Multumesc, Angela!
Adriana, esti o norocoasa daca inca mai poti lua nisip dintr-o zona mai putin afectata de poluare... La noi Dambovita nu mai are nici urma de nisip si alte ape curgatoare prin zona nu stiu...
La parintii mei la Galati pe malul Dunarii e doar nisip fin, iar ala de la mare e contraindicat pentru majoritatea cactusilor, asa ca probabil tot la materiale de constructii ajung!

7. Mflorian:
In piraiele de munte se gaseste cel mai bun nisip. In primul rind este mai putin poluat, in al doilea rind este cu bob mare. Cind aveti drum la multe va puteti aproviziona atit cu nisp pentru cactusi cit si cu pamint acid de sub brazi, pentru diverse plante acidofile.

8. FlorentinaS:
Legat de pietrisul din paraiele de munte, cand am ajuns la Cheia- jud Prahova, m-am repezit la primul parau si am cules pietricele de pe margine. Neavand nici o lopatica (unde erai, Attila? ) am muncit "manual", deci ce era foarte fin mi-a scapat printre degete...
Numai ca tinandu-l cateva ore intr-o cutie alba de plastic am constatat ca aceasta s-a patat de un fel de rugina si cercetand mai bine pietricelele, am vazut ca majoritatea contineau metale argintii, aurii si rosietice (nu stiu cum se numesc rocile astea).
N-am stiut daca e bine sa pun chestiile astea in pamantul cactusilor, mai ales ca se "topeau" atat de repede in apa (le-au fost suficiente cateva ore sa pateze cutia), asa ca am renuntat. Oi fi gresit?

9. Aangela Draganoiu:
Florentina cred ca Florian se referea la piraiele din zonele mai putin populate sau circulate, mai in sus, cum s-ar zice, pe munte si nu cele de la marginea drumurilor care pot sa contina diverse si chiar sa fie poluate. Dar pina una alta tot la magazinele de materiale de constructii ne e sansa.

10. Mflorian:
Sigur nu ai gresit, nisipul trebuie sa fie inert. Locul de unde se face recoltarea trebuie ales cu grija, deoarece la munte exista si zone calcaroase sau cu urme de minereuri (fier, sulf) etc. Ideal este nisipul format din sfarimarea granitului sau a bazaltului.

11. Ovidiu:
FlorentinaS,eu folosesc pt. cactusii mei(cam 50-60)un amestec de pamint de padure(foioase),nisip,pietris si pamint de gradina,mai exact de la musuroaie de cirtita la care adaug de la caz la caz praf de caramida,de carbune,de granit ,marmura sparta,ipsos.proportiile nu le am bine definite dar sunt in general de 30% la elementele de baza.Folosesc nisip si pietris de concasare.De procurat?mai in gluma,mai in serios acolo unde vad ca construieste cineva si are nisip,criblura(din cea folosita si la asfalt) rog frumos si imposibil sa nu primesc 1/2 de galeata din fiecare.

12. FlorentinaS:
Ovidiu, perfect de acord cu tine, numai ca eu din pacate nu am posibilitatile tale de procurare a acestor materiale, pt ca poluarea si mizeria din Bucuresti si zonele adiacente influenteaza si calitatea solului...
Am pamant de padure luat de langa Galati, dar cu nisipul si pietrisul stau mai prost. O singura data am cerut si-am si primit de pe un santier . In rest, se pare ca generozitatea nu e o caracteristica a locului, mai ales ca majoritatea isi tin materialele in curte, sub paza (eventual si cu caini )
Cat despre caramizi, am reusit sa "salt" unele de langa o cladire in renovare, dupa care am aflat ca nu sunt bune alea, pt ca sunt deseuri industriale de fapt, ci "caramizile tiganesti". Care habar n-am ce sunt, cum arata si de unde sa le iau!
Am auzit si de carbunele de lemn. In afara de faptul ca nu ii stiu foarte bine rostul (sa fie doar pastrarea umiditatii?) nici asta nu stiu care e- cel cumparat pt gratar sau altul?
Am auzit ca la Piata Obor mai apare un domn Marian care vinde cactusi si pamant, foarte bun. ll cunoaste cineva?

13. Angela Draganoiu:
Florentina, carbunele de lemn il poti obtine cind faci gratar si are rolul unui dezinfectant. eu il pun pe ramurile taiate ca sa nu se infecteze in urma taierii.

14. Ovidiu:
FlorentinaS,caramida tiganeasca este cea facuta manufacturier de tigani(sau rromi) din lut ars.Stiam si eu ca aceasta este cea mai indicata,probabil datorita materialului de baza,dar am folosit fara probleme si din cea de intreprinderi.Carbunele de lemn(mangalul)este intradevar cel folosit pt. gratar.Este bun ca dezinfectant dar nu ajuta la cicatrizare.In amestecuri il folosesc in proportie de max. 2,5% pt.pastrarea umiditatii.Incearca sa afli de la cei ce vind la Obor de unde procura partea minerala aamestecurilor.

15. FlorentinaS:
Am cumparat si eu pamant "special" pentru cactusi de la florarie (era unguresc parca) dar cred ca mai incantate ar fi fost violetele de el, la cat de multa turba continea...
Eu pana acum n-am gasit la florarii pamant bun pentru cactusi si mai ales faptul ca nu stiu ce au pus in el si in ce proportie ma face sa ma orientez tot spre alte surse...

16. Mflorian:
Nici eu si mi-a fost cit se poate ce clar ca nici nu voi gasi. Ca atare, mi-l prepar singur astfel (cantitatile sint aproximative):
25% pamint din gradina (pamint de telina)
70% nisip grosier
5% caramida pisata
Pina acum nu am avut probleme. E drept ca nici nu am specii pretentioase.
Va dati seama in ce mediu artificial traim noi daca accesul al 2-3 pumni de nisip curat e o problema?!?!
 

magda

Active Member
Moderator
vladm a spus:
Salutare tuturor,

Zilele trecute m-am decis sa incep un experiment si sa incerc sa plantez cativa catusi, am luat pamant special pentru ei din florarie si seminte Vilmorin.
Ce ma sfatuiti, sa las pamantul de florarie exact asa cum e, sau sa il amestec. Pamantul e de la firma Agro, ceva firma ceha.

Astept mesajele voastre, Vlad
dana a spus:
Tot pe aici pe undeva am citi ca pamantul de cactusi se "imbogateste"cu nisip chiar daca in componenta lui are deja nisip.
Dupa sfaturile de aici am adaugat tot la pamantul de la Agro 1/3 nisip.
Pana acum n-a avut nimic de comentat dar adevarul e ca singurul cactus care il am a stat f.bine si in pamantul din gradina.
Dar cel mai bine ar fi sa asculti parerea specialistei sefa Rodica
rodica05 a spus:
Multumesc Dana, dar nu ma consider inca specialista :oops:
Vlad eu folosesc pamant de gradina, pietris si nisip. Pentru speciile mai pretentioase - pamant mineral.
Il poti folosi pe cel de florarie acum daca tot l-ai luat. Nu prea stiu eu cum arata, ca nu am avut curiozitatea. Iti spun ce trebuie si ce nu trebuie sa contina pamntul de cactusi si tu il modifici cum crezi pe cel pe care-l ai:
- un bun substrat pentru cactusi nu trebuie sa retina apa - asa ca adauga mult pietris si nisip (pentru afanare si dezvoltarea radacinilor);
- NU trebuie sa contina turba, pentru ca pamantul pt. cactusi trebuie sa fie mai tot timpul uscat, iar turba prin uscare sufoca radacinile plantelor - o fi buna pentru alte specii, dar pentru cactusi eu o consider contraindicata.
Daca pamantul cumparat contine turba, cerne-l si adauga pietris de rau - Atentie a nu se folosi pietris marin, care contine calcar - si nisip. Poti folosi si caramida pisata (de la ghivece vechi de lut).
Sper sa-ti fi fost de folos.
vladm a spus:
Multumesc mult pentru informatii, maine ma pun la treaba, cred ca mai am cateva ghivece de ceramica, ce nu le mai folosesc, o sa le maruntesc si o sa le incorporez in pamantul cactusilor.

Nisip o sa adaug, din acesta de care se gaseste prin oras, ca tot se mai gasesc gramezi de pe la constructii, sper ca e nisip de rau acesta, iar pietris, hmm momentan pana nu dau o fuga pe la munte nu stiu daca gasesc in Timisoara.
rodica05 a spus:
vladm a spus:
Nisip o sa adaug, din acesta de care se gaseste prin oras, ca tot se mai gasesc gramezi de pe la constructii, sper ca e nisip de rau acesta, iar pietris, hmm momentan pana nu dau o fuga pe la munte nu stiu daca gasesc in Timisoara.
Ai grija sa fie nisip galben, nu spre gri (cu ciment), iar pietris... eu am luat 'margaritar' din Herastrau. Cauta si tu prin parcuri, ar trebui sa fie pe alei.
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
In mai am schimbat pamantul toturor cactusilor. Dupa ce am citit pe forum parerile "gradinarilor", am facut un amestec din 1/3 substrat universal (Mr. Garden) + 1/3 nisip de rau + 1/3 pietris marunt (margaritar). Pentru preventie am pus in acest amestec 1plic Mospilan si 1 plic Topsin. Se pare ca teposii mei au fost multumiti, ca au inflorit toti care aveau varsta necesara.
http://picasaweb.google.com/lh/photo/N0 ... directlink
http://picasaweb.google.com/lh/photo/-d ... directlink
http://picasaweb.google.com/lh/photo/So ... directlink
http://picasaweb.google.com/lh/photo/9h ... directlink
http://picasaweb.google.com/lh/photo/6Q ... directlink
http://picasaweb.google.com/lh/photo/lm ... directlink
http://picasaweb.google.com/lh/photo/dl ... directlink
 

helisananca

Member
deci pot cumpara si pamant special pt cactusi doar ca este indcat sa mai adaug nisip si pietris ?si sa nu contina turba ?cam asta am concluzionat eu,e bine?
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Anca, daca tot nu-l ai, de ce vrei sa-l cumperi? :? Nu-i mai bine sa cumperi substrat universal (fara turba), nisip si pietris si sa le amesteci tu frumos? :idea:
Pamantul pentru cactusi e mai bun pentru suculente. Cum apreciezi proportia de nisip si pietris pe care o adaugi? :nu stiu: :gandit:
 

helisananca

Member
pai eu am intrebat,si tot am vazut pamant de vanzare am zis ca scap mai repede ca pentru al prepara eu sigur nu reusesc si nici timp nu am ,ideea e ca trebuie sa schimb ghiveciul si pamanul la 8 cactusi ,sunt de mult timp in ghivece mici asa cum i-am cumparat :|
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Am cateva intrebari.
1. De unde ai cumparat cactusii?
2. Au rezistat 8 ani fara probleme?
In functie de raspuns ..... urmeaza sfaturile! :)
 

helisananca

Member
1.Din Auchan i-am cumparat
2. 8 ani :eek: as vrea eu,unul il am de un an si restul au maxim 2 luni de cand i-am cumparat eu :)
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Am inteles! Acum te sfatuiesc sa procedezi asa:
1. Speli bine de tot radacinile cactusilor, pana inlaturi toata turba aia nesuferita!
2. Prepari o solutie de Mospilan sau Decis si scufunzi cactusul in ea.
3. Asezi planta pe hartie si o lasi intr-un loc uscat cateva zile (3-7 zile), dar ferita de soare! Daca radacinile sau planta au avut suferinte e bine sa le pudrezi cu fungicid (eu am folosit Topsin).
4. Transplantezi in ghivece spalate si dezinfectate (Clor).
5. Nu pui planta in soare si nu uzi cateva zile!
Pentru mai multe informatii citeste si aici: http://egradini.ro/forum/viewtopic.php?t=8854
Spor la treaba! Daca mai ai nelamuriri suntem aici!
 

helisananca

Member
Multumesc...trebuie sa cumpar Mopsilan sau Decis :D
dar cum bag cactusul cu totul :eek: in solutia aia :? pot baga mai multi deodata?asa si ultima intrebare:pana la urma pot cumpara pamant special pt ei da? :? :oops: sper ca nu te-am stresat foarte mult :)
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
:rofl: :rofl: :rofl:
Nu mai stresat deloc! Imi amintesc cum intrebam si eu pe aici! :oops:
Eu am folosit Decis (o fiola/10l apa). Il prefer pentru ca pot cu o seringa sa folosesc mai putin si ce-mi ramane il pun intr-o sticluta de medicamente! Prepari cam cat iti trebuie, cred ca max 2 l. Mospilan si Topsin (sunt prafuri) le pun in amestecul de sol!
Pui solutia intr-un pahar sau galetusa si cu grija scufunzi pe rand cactusii (ca fructele in ciocolata!!!) :idea:
Nu, nu te-as sfatui sa iei pamant gata preparat! Eu am folosit Mr. Garden Substrat universal +nisip+pietris (parti egale). In amestecul acesta am pus prafurile si am amestecat bine.
Daca totusi iei Substrat pentru cactusi gata preparat vezi ce scrie la compozitie. Daca mai ai nelamuriri "striga"! :astept:
In weekend lipsesc! :D
 

magda

Active Member
Moderator
De unde iei pamantul, Dana ? daca se foloseste pamant obisnuit de florarie fara al adaos plantele vor creste exagerat, diforme si exista riscul decesului. Cactusii cresc in zone in care solul nu abunda in substante nutritive asa ca nici noi nu trebui sa-i ingrasam.
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Nu prea inteleg ce inseamna pamant normal!
Cactusii prefera un substrat mineral nu organic.
 

andre

Member
Pentru cei din Bucuresti care nu stiu ce fel de pungi de pamant sa cumpere, le recomand aceste pungi:
http://shaman.sunphoto.ro/aici_veti_gas ... PZBWFEMPZM
Costa 2 lei punga, nu contine turba si din astea iau si eu pentru ca nu am nici o gradina aproape.
Ar fi bun pamantul de la musuroaiele de cartita pentru cine are posibilitatea si e si gratis.
Alt pamant bun, dar care se poate lua tot din natura, este cel de conifere. Se indeparteaza primul strat, cel cu acele de brad sau pin, si se ia de dedesubt ca acele sa fie deja macerate si sa fie numai pamant fin.

Pietrisul eu il obtin cu ceva munca, dar nu am gasit inca ceva care sa-l cumpara gata facut. Iau saci de nisip de la magazinele de materiale de constructii, il cern si ce ramane este numai bun.
Sita de baza ar fi asta:
http://shaman.sunphoto.ro/aici_veti_gas ... CBXMGRKZDJ
Se poate improviza din plasa pentru tantari, doar ca asta are si maner. Poate gasiti la magazinele pentru pesti.
Iar daca vreti sa obtineti doua tipuri de granulatie a nisipului, mai am o sita cu ochiuri mai mari prin care cern a doua oara:
http://shaman.sunphoto.ro/aici_veti_gas ... HIBJNFKOQA
Se obtine pietrisul care se numeste margaritar si eu nu gasesc pe nicaieri ca sa-l cumpar ca atare. Sita este din piata, pentru bucatarie. Nu puneti mult pietris ca nu e foarte solida.
Pietrisul fin il pun in amestecul de pamant, iar margaritarul deasupra pamanutului, la coletul plantei. Are rolul de a impiedica de mentinere a umiditatii, in conditiile de soare plin asa cum e la mine, si de a nu raspandii pamantul in cazul ploilor puternice.

Dezavantajul la ce v-am spus pana acum, este ca din multi saci de nisip se obtine o cantitate mica de pietris, dar daca aveti putine ghivece va puteti pune pe treaba. Iar nisipul trebuie sa fie uscat ca sa se poata cerne usor, iar sacii pe care ii cumperi sunt mereu uzi, probabil ca sa atarne la cantar!
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
:rofl: Anca, poate acum, la cate sfaturi ai primit nu or sa arate cactusii tai de expozitie! :wink: Acum ai ceva de munca, dar merita, crede-ma! :wink: Spor la treaba!
 
Sus