Substrat anti-mucegai

Iacobescu

New Member
Dragi prieteni ai plantelor,

Din cauza umidităţii menţinute de ghivecele de pământ ars am mari probleme cu mucegaiul de la suprafaţa substratului. Am încercat cam tot ce se putea, de la soluţii din comerţ la muşeţel, scorţişoară şi usturoi (şi altele...), şi pe toate le-a savurat cu cea mai mare plăcere. Aşa că n-am avut de ales şi l-am lăsat să consume toate resursele de la suprafaţă, şi după câteva luni s-a uscat de la sine.
Acum tocmai am schimbat pământul, şi câteva luni în care să mă uit iarăşi neputincios cum urâţeşte tot nu mai sunt o opţiune. La un ghiveci am pus un strat de perlit de vreo 2 cm, şi mai am pentru încă un ghiveci. Ce altceva aş mai putea pune?
Muşchi de copac (sphagnum nu ştiu să se găsească pe undeva)? Cum să-l sterilizez?
Scoarţă de stejar?
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
logica udarii nu lasa sa se produca asa ceva pe sol

daca lasi sa se usuce intre udari , pamantul are putere sa absoarba acea apa fara urmari neplacute , daca insa uzi imediat creezi un mediu propice in primii 2 cm de aer deasupra solului si de a inmulti astfel sporii de mucegai/ciuperci

un ghiveci in casa unde nu bate soarele se uscuca complet in 2 sapt , deci sansa ca planta sa moara e mica , si oricum apar semne de sete.

succes si mai incet cu udatul....foarte incet :wink:
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
bine punctat si cu numarul de gauri pe aerisire , cele de ceramica au doar o singura gaura , total ineficienta .

Vasele de ceramica au si avantaje si dar si o caruta de dezavantaje
 

Iacobescu

New Member
Mucegai alb. Nu cred că problema ar fi orificiile sau frecvenţa udatului (în general solul se usucă la suprafaţă, dar asta n-a oprit mucegaiul să-şi revină la prima udare), ci faptul că apa se evaporă permanent prin porii ghiveciului.
Fereastra e spre sud, şi vă pot spune că mucegaiul creşte mult mai frumos pe latura bătută de soare. :rofl: (creşte şi pe jumătatea inferioară a ghiveciului)
Din păcate nu am poze decât cu ce-am găsit sub bucăţile de scorţişoară, a doua zi (asta încă nu-i nimic faţă de mucegaiul crescut lipit de alte bucăţi, dar am fost prea sătul şi scârbit ca să mai fotografiez; ca să nu mai spun că ceaiurile de scorţişoară sau muşeţel pe care le-am folosit ar fi ucis şi-un cal, şi chiar mi-au distrus 2 plante).
În fine, o fi sau n-o fi special, ce pot să pun la suprafaţa ghiveciului ca să nu mai apară?
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
sa zicem ca e asa , desi e greu sa ma convingi ca nu e de la udat excesiv , primele zile de ploaie si frig aduc si la mine inchiderea geamurilor deci umezeala mare in casa de la ghivece si logic si acel mucegai , dar cum se usuca solul nu mai am probleme pana in primavara

dacaaaa....totusi .....vrei ceva



asta e solutia
 

Iacobescu

New Member
Mulţumesc din suflet, danero2004, pare o chestie grozavă şi mai e şi ieftină.
Edit: gata, am şi comandat. :rose:
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
cu mare placere , de obicei se folosesc sa nu apara alte "plante" nedorite la baza celor dorite

succes
 

sicora fabian

Active Member
Iacobescu, ce nu inteleg eu, este de ce-i atat de tasat substratul tau! Pare majoritar turba . . .
Unul din avantajele ghivecelor de ceramica este tocmai "aerisirea" pe care o blamezi!
Mucegaiul nu miroase a "ciuperci"? A aparut in toate ghivecele?
 

Iacobescu

New Member
Abia-l schimbasem cu vreo 2 săptămâni înainte, nu e tasat. E pământ olandez de la florărie, în ambalaj gri, pe care scrie "profesional" şi "se utilizează ca atare". Şi aşa l-am şi utilizat, n-am fost foarte mulţumit de amestecul de "amestec turbă" unguresc cu argilă românească la pungă galbenă, pe care l-am folosit în trecut.
Înţeleg avantajele ghivecelor de pământ. Plantele par să se simtă bine în atmosfera pe care o creează (umezeală+răcoare+aerisire), iar mie-mi place senzaţia de organic care plasticului îi lipseşte. De-asta caut soluţii.
La mucegai n-am remarcat niciun miros. A apărut, după ce-am stropit cu ceaiuri (preventiv :rofl: ), şi în ghivecele de plastic şi în caserolele cu răsaduri, şi a dispărut de la sine, fără să lase prea multe urme. În ghivecele de pământ, în schimb, persistă şi face straturi ca o vată deasă.
 

anette_b

Member
am si eu problema asta dar se intampla plantelor mici...tot mucegai alb , rareori. probabil prea multa umezeala dar si spori prezenti in casa.
violetele imi fac astfel de probleme si puii de plante.
 

ghia_don

Active Member
Eu zic sa udati mai rar...nici un pamint nu mai face mucegai daca-l udati doar cind s-a uscat ...Eu ud cind pamintul nu se mai lipeste de degete...
 

sicora fabian

Active Member
Ghivecele mari (de la fi 20 in sus) le ud cand pamantul este chiar uscat la suprafata. Pe cele mai mici le ud asa cum spune Ghia_Don mai ales in perioada de vara ca sa nu le scap uscate de tot! :rofl:
 

Edelweiss

Active Member
Niciun pamant nu face mucegai ca ala, nici macar cel de orhidee. Cu siguranta este in acel pamant maduva de pom, aia face asa.
 

Iacobescu

New Member
update

Doamnelor şi domnilor, se pare că în sfârşit am găsit substratul anti-mucegai perfect - nimic altceva decât mulciul de coada calului mărunţită. Nu arată el extraordinar, dar e bun.

Nici cu cocopeat-ul n-am obţinut rezultatele sperate. N-am ajuns să înţeleg de ce în unele ghivece a rămas la fel de roşu ca-n prima zi, iar în altele a fost acoperit de mucegai şi licheni.
Aşezarea unui strat de cocopeat uscat (desfăcut în apă şi reuscat) şi udarea prin farfurie nu s-a dovedit o soluţie infailibilă, deoarece tinde să absoarbă apa din sol. Şi rămâne ud foarte mult timp... (doar plantele mari, care secătuiesc toate rezervele de umiditate din sol, îl pot face să se usuce).

În ceea ce priveşte mucegaiul de pe laturile ghivecelor de ceramică, îl şterg cu o pensulă înmuiată în înălbitor de rufe nediluat.
Şi cam atât pentru acum.
 
Sus