Stropiri pomi

nely

Member
Dan, iti multumesc f mult pt sfaturi si indrumari :D ,au avut rezultat, am vazut cateva floricele la pomisorul care a fost bolnavior (si care cu mii de scuze era de fapt piersic :oops: ,cf etichetei,eu l-am incurcat) dar nu am apucat sa fac poza, sper sa evolueze bine anul asta...mii de multumiri :D
Dar la meri am vazut niste purecei negri si gargarite ,ar trebui sa stropesc cu ceva sau nu dauneaza tare? multumesc anticipat :rose:
 

dan_6393

Member
Merii au inflorit sau se vad niste "motzuri" rosii in buchetelul de Frunze ?
In oricare dintre variante -Cat mai repede Insecticid- Decis- 1 fiola la 8 litri apa ( asta pentru ca daca unii daunatori se vad, mai sunt si altii).
Mai poti folosi "ceai de tutun" - tutunul de la o tigara lasat la macerat in 4-5 litri apa 24 ore. Strecurat si stropit.
Nu iti face prea multe griji in privinta albinelor- Ori mor la ele acasa, ori s-au obisnuit cu Decis-ul Pentru sfaturi viitoare, in eventualitatea ca se va inchide forumul, adresa mea de e-mail dan_6393@yahoo.com
 

nely

Member
Multumesc mult pt raspuns Dan :D , cand am ajuns acolo am facut si poza, dar acum am vazut niste omizi, ramane valabil decisul ? si o poza cu pomisorul care a avut probleme,acum avea florile pe trecute,multumesc frumos pt tot :rose: (am notat adresa e-mail)
,

 

dan_6393

Member
Este chiar indicat Decis-ul, fiind insecticid DE CONTACT in primul rand. Este valabil si tutunul care are aceeasi actiune ca si insecticidele de genul ACTARA (neonicotinoide). Acest tip de insecticide face obiectul unor discutii referitoare la interzicerea- macar temporara- fiind considerate daunatoare pentru albine s.a.m.d.
Dar cum , de regula, omizile apar dupa caderea florilor, albinele nu prea mai au ce sa caute. Eventual substantele dulci rezultate in urma intepaturilor (ranilor) provocate de daunatori.
 

dan_6393

Member
Pana la recoltarea piersicilor incearca sa te documentezi foarte bine in privinta taierilor.Abia am plantat si eu unul, s-a prins si a facut si 12 flori insa am inteles ca taierile in verde, dupa recoltare, sunt esentiale. Cica ramurile care au rodit ( de 1 an) mai pot fructicfica slab inca un ua ,dupa care se usuca.
Se pare ca improspatarea coroanei se face lasand "cepi" de doi ochi, ca la vita de vie.
 

nely

Member
Deci, am stropit de doua ori cu dilutie de macerat de tutun, dar tot mai sunt cateva omizi negre incapatanate sa manance de zor frunzele pomilor,in special tot la meri :suparat: , sa mai stropesc cu ceva?
La piersic,desi se intrevad cateva piersicute (primul rod), se pare ca iar are ceva probleme, unele frunze sunt "roscate si rasucite" iar la par alt fel de rasucire a frunzelor si pe 2 ramuri mai jos gasisem ca un fel de furnicar,am stropit cu tutun dar au ramas frunzele chinuite,cred ca totusi nu e de bine :nu stiu:

 

dan_6393

Member
La piersic este basicarea frunzelor- incearca sa rupi si sa distrugi frunzele atacate. Stropiri repetate cu Topsin si CHamp. Boala apare in primaverile racoroase. Tratamentul chimic nu da foarte mari rezultate dupa instalareabolii. Mult mai eficiente sunt stropirile de toamna - iarna si primavera inainte de dezmugurit cu subst cuprice.
Vreo saptamana - doua va tot trebui sa rupi frunzele. Incearca sa nu rupi frunzele de la varful ramurii decat daca sunt afectate mai mult de 1/3 pentru a asigura continuitatea hranirii ramurii.
la par, in cel mai fericit caz, este monilioza semintoaselor - Topsin si Dithane ( combinat) 1 stropire la 12 zile + inlaturarea zonelor atacate.
Daca vad eu bine, mai in spate ai un mar - vezi ca si ala poate da semen de boala- frunzele "valurite" pe margini si cu tendinta de incovoiere spre partea inferioara.
Atentie mare la PAR- vezi daca nu cumva ai portiuni de scoarta innegrite sau scurgeri de lichid portocaliu aprins. Daca da, e FOCUL BACTERIAN si e cat se poate de nasol- Chiar daca nu ai aspectele de mai sus, intre stropirile cu Topsin aplica o stropire cu CHAMP- 1 plic la 6 (sase ) litri apa- ( imbaiaza pomul si repeat peste doua saptamani)
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
La basicare - Topsin poate , Score si Bravo neaparat , Dithane e apa de ploaie , nu o zic doar eu....la mine a fost mai rau ca apa de ploaie
 

dan_6393

Member
Esentiale raman tratamentele cu subst cuprice din perioada de repaus.
la mine Dithane functioneaza excellent la Monilioza la cais. La fel de bine ca Bravo, dar la alte preturi.
La piersic nu bag mana in foc - desi pe plic e trecuta si boala asta-. Si piersicul meu plantat anul asta a venit cu "greaua mostenire". L-am tratat cu Dithane, apoi Topsin apoi Champ ( asta la urma, pt ca abia ma documentasem).
Acum mai apare pe -ici pe colo cate o umflatura, dar nu mai rup frunza cu totul ci numai portiunea afectata. Pot spune ca arata bine din punctual asta de vedere.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Dane , am stat la "umbra" lui crezand ca e gata , odata ce am aplicat 3 tratamente cu el o sa fie bine dar boala continua fara sa fie deranjata
Abia dupa score x 2 am vazut ceva stopaj definitiv

Problema e ca nici la meri nu a mers mai bine. Dezamgit de el.

Da , asa e , boala e acolo inca din toamna , noi vedem doar efectele acum.
 

dan_6393

Member
danero2004 a spus:
Problema e ca nici la meri nu a mers mai bine. Dezamgit de el.

.
Acum imi pica fisa !
Anul trecut si acum doi ani am folosit Dithane M45 pt ca asta era pe piata. Rezultatele nu erau stralucite dar mentineau pomul in viata.
Anul asta au adus la magazin Dithane 75 75% Mancozeb- si rezultatele sunt mai bune.
La mar merge mai bine Topsin ( pt fainare)
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Eee , asta poate fi altceva ... nu am intrebat de ala si mai am si un kilogram luat "sa fie acolo" din asta de 45

Azi am dat pentru dauntori la ciresi si meri , 1 Decis + 2 Calypso la 10 L apa. Sper sa nu mai vad "muscaturi" pe coaja merilor :D
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Voi alternati insecticidele la stropirile contra viermelui fructelor si altor bazdaganii? Sau folositi mereu acelasi produs? Eu pana acum faceam doar o stropire dar anul trecut n-am vazut nici macar un mar fara vierme asa ca am zis ca e musai sa incerc cu 2 stropiri. Prima am facut-o cu Calypso iar a doua stropire, executata ieri, a fost cu Mospilan+Karate Zeon. Asa mi-a dat domnul de la blondiromania, eu nu am fost tocmai convinsa ca din moment ce dau sistemic mai trebuie sa pun langa el si unul de contact, dar am zis sa incerc totusi si asa, poate are un efect mai bun :?
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Eu am combinat deja 2 subs active , dar urmatoare tura va avea sigur calypso si probabil a doilea un fastac daca e nevoie

Poti da cu decis si calypso tot sezonul daca dai preventiv , daca vrei curativ trebuiesc alternate
 

dan_6393

Member
Atentie la CALYPSO, ACTARA si cele din gama lor ! Maxim 3 tratamente pe sezon !- Amandoua sistemice, Calypso cu circulatie completa in toata planta, Actara - preponderent spre varfuri ( cresteri noi)
Combinatia systemic + contact este foarte buna ;- pana isi face circuitul insecticidal systemic, cel de contact deja produce efecte asupra daunatorilor "la vedere".
Din pacate, nu s-a stabilit inca momentul contaminarii cu viermele merelor, deci Solutia ramane tratamentul preventiv, iar acesta, cred eu, este cel mai indicat sa se faca cu sistemice.- 1 la faza de buton ( boboc), 1 la scuturarea petalelor, 1 la parga.
 

dan_6393

Member
Drept sa-ti spun am cam uitat cum arata de camd am descoperit "ceaiul de tutun", apa cu detergent de vase si "Ceaiul de urzica". Cu ultimul pot spune ca am dat lovitura- omoara ganganii si hraneste planta.
Pana la astea foloseam Decis. Cred ca Mospilan am folosit doar de 2 -3 ori in 6 -7ani.
Nici de Karate-zeon nu sunt foarte incantat. Acum 2 si 3 ani nu prea a avut effect la paduchii de pe pruni sau la viermele merelor.
Uite, anul trecut, cu tutun si Decis, nu am avut viermi la meri. O fi fost o intamplare, n-o fi fost?
La visin nu am avut niciodata musculita alba a ciresului- numai cu Decis sau tutun, o singura stropire la parga.
La mine e oarecum usor ca pomii sunt langa vita si legume deci aria de acoperire la stropiri este maxima si nici la rosii sau vie n-am avut paianjeni de nici un fel.
Singura problema serioasa e Acarianul (paianjanul) galicol la vita de vie. Se pare ca n-are leac in afara de ruperea frunzelor.
Anul asta, pentru prima data, I-am dat o portie de Actara si la o saptamana Calypso. Se pare ca gangania inteapa frunza (apar umflaturile) si moare pt ca umflaturile nu se mai brunifica.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Mi-a iesit o urzica pe undeva prin coltul gradinii dar nu cred ca "e suficienta" ....merge si cea uscata ?

Pentru unele probleme mi am luat si coada calului.

La acarian ia Milbenknock ...a oprit galicul.
 
Sus